Przejdź do forum
Na jakim stoliku le...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Na jakim stoliku lepiej zagrać ?

130 Posty
35 Użytkownicy
0 Reakcje
12.4 K Wyświetlenia

Mam tutaj do zadania ważne pytanie , oczywiście na wstępie pragnę zaznaczyć że temat nie jest żadną prowokacją/żartem/czymś innym.

Pytanie jak można wywnioskować z nazwy tematu dotyczy stolików na których mam zamiar zagrać lecz nie potrafię wybrać pomiędzy:

- NL gdzie Big Blind wynosi 0,02$ a Small Blind wynosi także 0,02$
- Stolika z limitem gdzie BB wynosi 0,04$ a SB wynosi 0,02$

Stoliki oczywiście 10 osobowe żeby płacić blindy jak najrzadziej , a pokerroom na którym gram to Everest Poker.

Należy wziąć pod uwagę że będę grał najmniejszym możliwym stackiem dla obydwu limitów bez opcji dokupienia żetonów (gdyż mam , a raczej będę niedługo miał 0,20$). Będę grał oczywiście strategią SSS co ma chyba duże znaczenie przy takiej kwocie.

Pomyślałem że bardziej by się opłacało zagrać na NL bo tam bym przetrwał więcej blindów jednak cały czas pasując zwróciłbym na siebie uwagę innych graczy i by pomyśleli "a to szczwana bestia , czeka na monstera żeby wejsc all-in , wtedy spasujemy i wygra tylko śmieszne blindy" a tego nie chcę , jednak wchodząc do gry zbyt często stracę swój kapitał.

To samo dotyczy stolika z limitem jednak tam blindy są wyższe i mógł bym zagrać mniej blindów ale też mniejsze ryzyko że zagram w jakąś słabą parę all-in , tyle że gdy będę czekał długo na jakieś dobre karty gracze pomyślą tak samo jak w poprzednim przykładzie.

Ten wybór naprawdę jest dla mnie trudny bo nie chcę stracić 20 cenciaków które zbierałem przez sporo czasu na tych żmudnych turniejach w których pula wynosi 0,10$ a osoba która zajęła 1 miejsce dostaje 0,05$.

Pytanie dotyczy także tego jaki stolik powinienem wybrać ? gdzie gracze wykupili sobie Stacka największego jakiego można było wykupić czy raczej najmniejszego jakiego można kupić przy stoliku , oczywiści jeżeli to ma jakieś znaczenie.

Proszę o odpowiedzi najlepiej poparte konkretnymi argumentami.

129 odpowiedzi
Sterwor
Oldschool Grinder

good one :f_thumbsup:

Jak SSS to graj na NL.Nie masz nawet 1buy-ina - strategia SSS zaklada wkupowanie sie z 20bb, Ty masz 10.Co do "a to szczwana bestia , czeka na monstera żeby wejsc all-in , wtedy spasujemy i wygra tylko śmieszne blindy" - Nie przeceniaj umiejetnosci przeciwnikow na NL2. Oni sa gotowi sprawdzic Cie z kazdym traszem jak im przyjdzie na to ochota, co w tym momencie jest dla Ciebie jak najbardziej korzystne, ofc jezeli BEDZIESZ GRAL ZGODNIE ZE STRATEGIA
$0.20 to na prawde za malo - pograj jeszcze Shasty az bedziesz mial kilka BI (oczywiscie te kilka BI to malo, ale jezeli czujesz sie pewnie to czemu nie).

Episodex
PokerStrategist

Chcesz zacząć karierę pokerową od $0,20???

Zamiast tak tracić czas to wpłać chociaż $10 i graj normalnie ;). Zresztą nie wiem jak na Everest ale normalnie chyba się nie da wejść na stolik NL2 z mniej niż $1.

Na NL2 aby grać SSS musisz się wkupić za $0.40 - zostają ci tylko sity. Przy takm bankrollu graj te za 0.04

zamiast pisać przydługawe posty idź do pracy i wpłać trochę więcej kasy niż 1/10 BI na NL2.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

RE: brazzk ja nie gram po to żeby wpłacać , gram właśnie po to żeby nie wpłacać , właśnie po to sa free rolle.

RE: Episodex od czegoś zacząć trzeba a tylko tyle mam na teraz (50$ już przegrane a gram nie po to żeby wygrać nie wiadomo ile (przynajmniej nie na razie) tylko dla rozrywki , i w mniejszym stopniu dla odkucia tego co przegrałem) , a reszta jak w odpowiedzi do brazzk'a.

RE: Sterwor Nie wiem co to miało oznaczać ale twój komentarz był niepotrzebny , to że grasz na NL500000 czy tam nie wiadomo jakim to nie znaczy że ja nie mogę sobie pograć za 20 centów próbując tego nie stracić w 1 rozdaniu także nie wiem czego tu szukałeś , bo jeżeli tego nie znalazłeś to mogłeś się powstrzymać.

Wszystkim pozostałym dziękuję za wypowiedzi , były bardzo pomocne :)

Episodex
PokerStrategist

Ale jednak najpierw sprawdź czy w ogóle się da usiąść do stolika z $0,20 ;). A potem generalnie nie ważne jaki stolik wybierzesz bo i tak ludzie na 90% Cię sprawdzą jak zobaczą jak mały masz stack, chyba że będą mieli totalne śmieci na ręce. Więc nie obawiałbym się, że tylko blindy zgarniesz. Anyway gl :).

Graj freerolle, to najlepsze co możesz zrobić póki co jeśli nie zamierzasz nic wpłacać

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Wiem że to by było najlepsze wyjście do uzbierania jakiejś konkretnej kwoty , ale na Everest Pokerze te free rolle to jakiś żart , 1h gry żeby po zajęciu 1 miejsca dostać 0,05$ jeżeli naprawdę jest fatalnie to za zajęcie drugiego 0,03$ a za 3 wypłacają chyba (nie wiem bo jeszcze 3'go miejsca nie miałem) 0,02$.

Nie wiem jak z tym jest na innych poker roomach ale na Evereście to mija się z celem i warto grać tylko tyle free rolli żeby mieć z czym zagrać przy stole bez dokupywania się , chyba że ktoś jest masochistą i lubi taką męczarnię za kilka centów , ale nie można wybredzać w końcu dostaje się to bez żadnego wkładu własnego.

Innego wyjścia nie widzę bo po graniu kilku free rolli to człowiek normalnie może oszaleć , zwłaszcza patrząc jaki poziom reprezentuje tam większość graczy (szalenie niski , mimo to gra się bardzo długo) a ta wygrana po 1 h (czasem więcej) gry , tutaj człowiek sobie myśli czy to jakiś żart ? czy prowokacja żeby dać tylko 0,05 $ za co najmniej godzinę dobrej gry.

Jak na razie nie pozostaje nic innego , jak to nie wyjdzie trzeba będzie z czymś innym kombinować/

Episodex
PokerStrategist

Zmiana roomu? I tak nie masz rolla na tym. Poszukaj takiego gdzie są dobre freerolle :).

szuweq
PokerStrategist

Napisane przez Krzysiek040
Everest Pokerze te free rolle to jakiś żart , 1h gry żeby po zajęciu 1 miejsca dostać 0,05$/

Te 0.05 to 1/4 twojego BR wiec to nie tak malo. Spytaj sie kogokolwiek niezaleznie na jakim limiecie gra czy oplaca sie grac dobrze przez 1h zeby powiekszyc BR o 25%. Chyba kazdy Ci odpowie ze tak.

Innego wyjścia nie widzę bo po graniu kilku free rolli to człowiek normalnie może oszaleć , zwłaszcza patrząc jaki poziom reprezentuje tam większość graczy (szalenie niski , mimo to gra się bardzo długo) a ta wygrana po 1 h (czasem więcej) gry , tutaj człowiek sobie myśli czy to jakiś żart ? czy prowokacja żeby dać tylko 0,05 $ za co najmniej godzinę dobrej gry./

Mozesz chyba odpalic wiecej niz jeden fr wiec uzbieranie nawet tych 0.2$ w ciagu 1h nie powinno byc jakims niewykonalnym zadaniem

na Everest Pokerze te free rolle to jakiś żart , 1h gry żeby po zajęciu 1 miejsca dostać 0,05$ jeżeli naprawdę jest fatalnie to za zajęcie drugiego 0,03$ a za 3 wypłacają chyba (nie wiem bo jeszcze 3'go miejsca nie miałem) 0,02$./

Nie graj w darmowe SnG tylko w turnieje freeroll. Na przykład 1 maja będzie polski freeroll z pulą 500$ Poszukaj tego typu rzeczy

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

RE:Visten z tym to jest bardzo ciężko , grałem takie w których były nagrody dla 50 pierwszych miejsc (punkty summit , i za 1 oraz 2 miejsce zaproszenie na jakiś turniej (tym razem już na $$). Na taki turniej zapisuje się około 2000 graczy z czego z 85% przegrywa wszystko bardzo szybko , ja zostawałem do czasu gdy z 2000 robiło się czasem nawet 200 będąc na 40 miejscu około ale to się bardzo szybko zmienia bo tam grają tak że z rozdania na rozdanie ktoś traci wszystko a ktoś z ostatniego miejsca może przejść na pierwsze. Takie rzeczy raczej odpadają , a jak sobie wyobrażam ile osób musi się zapisywać na gotowy turniej z $$ to raczej wątpię żeby to był dobry pomysł , zwłaszcza że zapisują się tam w większości profesjonaliści żeby zarabiać na początkujących graczach próbujących jak najszybciej zbudować bank roll bez większego ryzyka.

RE: szuweq wiem że to konkretne pieniądze przy tym co mam ale chyba nie grałeś na Everest Pokerze tych turniejów o 0,05$ ?? To takie katusze że ja ledwo z 5 dziennie potrafię rozegrać po czym psychika zupełnie wysiada.
A przy takiej niskiej kwocie 25% to całe nic , zwłaszcza że można to przegrać w 1 nietrafionym rozdaniu.

Próbowałem odpalać więcej niż 1 stół ale to wymaga sporej koncentracji na grze czego jak na razie nie jestem w stanie ogarnąć, zwłaszcza że gracze grają tam bardzo dziwnie , jedne rozdanie potrafi być baaaaardzo długie i nudne , a drugie jest tak szybkie że ciężko cokolwiek ocenić/przeanalizować. I jak załóżmy na tych 2 stołach zaczynają tak grać , a ja mam dobrą kartę do rozegrania na 3 stołach to już ciężko to ogarnąć , zwłaszcza że staram się w dużym stopniu obserwować i analizować grę innych graczy , na co taka metoda mi nie pozwala.

RE:Episodex zmienił bym ale nie znam żadnego dobrego , trochę wkurza mnie fakt że muszę wszystko zaczynać od zera (ale na Evereście też nie mam zbyt wiele). Jak znasz jakiś na którym warto grać free rolle i można coś konkretnego na nich zarobić to napisz , może sprawdzę.

Sterwor
Oldschool Grinder

RE: brazzk ja nie gram po to żeby wpłacać , gram właśnie po to żeby nie wpłacać , właśnie po to sa free rolle.

RE: Episodex od czegoś zacząć trzeba a tylko tyle mam na teraz (50$ już przegrane a gram nie po to żeby wygrać nie wiadomo ile (przynajmniej nie na razie) tylko dla rozrywki , i w mniejszym stopniu dla odkucia tego co przegrałem) , a reszta jak w odpowiedzi do brazzk'a.

RE: Sterwor Nie wiem co to miało oznaczać ale twój komentarz był niepotrzebny , to że grasz na NL500000 czy tam nie wiadomo jakim to nie znaczy że ja nie mogę sobie pograć za 20 centów próbując tego nie stracić w 1 rozdaniu także nie wiem czego tu szukałeś , bo jeżeli tego nie znalazłeś to mogłeś się powstrzymać.

Mialo znaczyc ze twoje pytania byly glupie. Szczegolnie sforulowanie ich bylo zabawne.

Z takim rollem to powinienes dalej frerolle grac a nie pytac sie jaka odmiane wybrac. Kazda odmiana ma swoja specyfike i nie da sie jednoznacznie powieidzec co powinienes zrobic i w jakiej odmianie sie odnajdziesz.

djcosmo
PokerStrategist

Wiesz po przegraniu swojego kapitału początkowego także starałem sie na evereście i nie tylko grać na centy, kilka razy udało mi sie uzbierać nawet coś około 1$, także czekałem na dobrą kartę, w końcu jak ją miałem to i tak najczęściej nawet monster typu AA padał ofiarą K9o i innych , a więc nie licz na to ze mając pare centów akurat ci się uda, zrób coś aby wpłacić kasę, nie wiem nie pij piwa przez 2 tygodnie czy nie pal zioła albo fajek, 10$ to 30zł a więc nie majątek, lepiej zrobić tak i grać za swoje z rozsądkiem, z tego co wiem nie jeden zakładał bloga z opisem od zera do bohatera ale chyba im się znudziło, Tobie także nie wróżę długiej cierpliwości przy freerolach na evereście, lepiej np wpłać 10$ na Party Poker tam masz kupę freroli i dodatkowo bankroll builder w którym sam nie raz zgarniałem jakieś małe sumki w okolicach 5-10$.

:facepalm:
wtf :f_confused:
nawet mi się nie chce czytać tego wątku całego, ale pytanie z du*y, a do tego chęć grania sss $0,02...
może i to nie prowokacja, ale z pewnością parodia

A tak od serca - ugraj se na starsach milion play money i sprzedaj za kilka dolarów...

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez Sterwor

Mialo znaczyc ze twoje pytania byly glupie. Szczegolnie sforulowanie ich bylo zabawne.

Z takim rollem to powinienes dalej frerolle grac a nie pytac sie jaka odmiane wybrac. Kazda odmiana ma swoja specyfike i nie da sie jednoznacznie powieidzec co powinienes zrobic i w jakiej odmianie sie odnajdziesz.

Nie ma głupich pytań , są tylko głupie odpowiedzi i ty właśnie takiej udzieliłeś po raz drugi , gratulacje :) , zresztą nie tylko ty w tym temacie udzieliłeś głupiej odpowiedzi także uważaj masz liczną konkurencję która chce ci odebrać twój zaszczytny tytuł , a tak serio to jak chcesz pisać nie na temat zapraszam do działu "pogawędki" tam na pewno się odnajdziesz.

xmarylin to żadna parodia bo da się tak grać , ty chyba tak nie umiesz skoro uważasz że to parodia , po prostu trzeba grać rozsądnie. Nie wiem o co ci chodzi z tymi play money na starsach ale ładniej wygląda jak się pisze "sobie" zamiast "se" i pewnie by mi to zajęło dłużej niż ugranie czegoś na free rollach Everesta (tego akurat nie jestem pewien bo nie grałem na tych "starsach").

djcosmo wiem że najlepszym wyjściem było by wpłacić ale szkoda mi kasy na pokera , zwłaszcza że mogę ugrać coś na free rollach. A co do tego czy miał bym to wydać na alkohol , fajki czy tam inny badziewie to akurat nie wydaję kasy na taki szajs ale na pokera też mi jej szkoda i gram sobie free rolle.

Nie wiem dlaczego większość osób które piszą w tym temacie tak bardzo boli że chcę grać na najniższym możliwym limicie jednym stackiem który mogę łatwo przegrać (jeśli nie będę grał uważnie) a tak właśnie planuję grać. Naprawdę nie ma powodu żeby się tak nakręcać , jeżeli temat wam nie pasuje bo gracie sobie na NL 100000 to sobie tam grajcie ale niskie limity także są od tego żeby na nich grać , nie każdy w końcu ma od razu 1 mln $$ na koncie pokerowym. A pomimo że temat wydaje się być jakiś "kontrowersyjny" dla "normalnych" userów to znaleźli się userzy którzy potrafili ładnie odpowiedzieć na temat , bez żałosnych docinków i właśnie z nich powinniście brać przykład a nie upodabniać się do stereotypu przeciętnego polaka.

Nie ma głupich pytań , są tylko głupie odpowiedzi i ty właśnie takiej udzieliłeś po raz drugi , gratulacje :)

Czy jak stanę nogami na torach i złapię przewody elektryczne to pojadę jak tramwaj?

xmarylin to żadna parodia bo da się tak grać , ty chyba tak nie umiesz skoro uważasz że to parodia

Nie da się tak grać. Wystarczy, że przegrasz jednego all in'a i nie będziesz mógł dalej grać. Albo nie dostaniesz żadnej dobrej ręki przez dłuższa chwilę i Cię blindy wyzerują.

zwłaszcza że mogę ugrać coś na free rollach

Ugraj w takim razie coś we freerolach i potem zajmij się grą cash.

Nie wiem dlaczego większość osób które piszą w tym temacie tak bardzo boli że chcę grać na najniższym możliwym limicie jednym stackiem który mogę łatwo przegrać (jeśli nie będę grał uważnie)

Nikogo to nie boli, raczej śmieszy Twoje naiwne podejście do tematu. Ciekawostka - nawet jeśli będziesz grał mega uważnie to i tak będziesz przegrywał - tzn. oczywiście chodzi mi tu o zwykłą statystykę. Jakiś typ zdecyduje, że nadszedł idealny moment, żeby poblefować z 64o i akurat mu się uda trafić strita gdy Ty w końcu otrzymasz długo wyczekiwane asy. Odpowiedni budżet (bankroll) uodparnia nas na bankructwo spowodowane takimi rzeczami

Ja może napiszę bezpośrednio, żeby uciąć dyskusję. Wszyscy tutaj mówili Ci co robić, żeby ewentualnie coś wygrywać w pokerze. Jeżeli grasz tylko dla zabawy a nie interesują Cię wygrane to graj freerolle, czy cashówki jak czasem będziesz miał parę centów nadmiaru. Jeśli chcesz zacząć wygrywać - nie masz wyjścia - musisz schować dumę w kieszeń i posłuchać co Ci sugerujemy (czyli albo wpłata, albo nazbieranie większej kasy z freeroli).

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

"Czy jak stanę nogami na torach i złapię przewody elektryczne to pojadę jak tramwaj?"

Spróbuj , na pewno wszyscy będą ci za to bardzooo wdzięczni :)

"Nie da się tak grać. Wystarczy, że przegrasz jednego all in'a i nie będziesz mógł dalej grać. Albo nie dostaniesz żadnej dobrej ręki przez dłuższa chwilę i Cię blindy wyzerują."

Da się tak grać , jeżeli ty czegoś nie umiesz nie znaczy że tego się nie da zrobić (wiem że teraz cię to zabolało ale musisz się z tym pogodzić i najlepiej nie napinać się w następnej odpowiedzi bo będzie taka na 100%). A może dostanę od razu dobrą rękę ? w pokerze wszystko jest możliwe i nie mogę wykluczyć tego że na start dostanę AA , albo tego że nie trafię żadnej dobrej karty przez 200 rozdań i przepuszczę wszystko na blindy. Ale podejścia gratuluję nie ma to jak być optymistą Nie ? :)

"Ugraj w takim razie coś we freerolach i potem zajmij się grą cash."

Jak pisałem wyżej (albo nie czytałeś albo czytanie ze zrozumieniem się kłania) Znudziły mi się te frerolle w których po 1h (czasem więcej) grania dostaje się 0,05$. Ale będę je grał , tylko do momentu osiągnięcia 0,20$ tyle mi wystarczy w zupełności żeby spróbować grać na stoliku z limitem , lub 0,40$ żeby grać na stoliku bez limitu.

"Nikogo to nie boli, raczej śmieszy Twoje naiwne podejście do tematu. Ciekawostka - nawet jeśli będziesz grał mega uważnie to i tak będziesz przegrywał - tzn. oczywiście chodzi mi tu o zwykłą statystykę. Jakiś typ zdecyduje, że nadszedł idealny moment, żeby poblefować z 64o i akurat mu się uda trafić strita gdy Ty w końcu otrzymasz długo wyczekiwane asy. Odpowiedni budżet (bankroll) uodparnia nas na bankructwo spowodowane takimi rzeczami

Ja może napiszę bezpośrednio, żeby uciąć dyskusję. Wszyscy tutaj mówili Ci co robić, żeby ewentualnie coś wygrywać w pokerze. Jeżeli grasz tylko dla zabawy a nie interesują Cię wygrane to graj freerolle, czy cashówki jak czasem będziesz miał parę centów nadmiaru. Jeśli chcesz zacząć wygrywać - nie masz wyjścia - musisz schować dumę w kieszeń i posłuchać co Ci sugerujemy (czyli albo wpłata, albo nazbieranie większej kasy z freeroli)."

Oczywiście że będę przegrywał ale nie muszę przecież przegrać wszystkiego , wziąłem po uwagę że będę też mógł czasem wygrać , co też jest możliwe (wiesz co to znaczy wygrać ? jeżeli nie to napisz na PM , wytłumaczę ci). Ale skoro ty wiesz lepiej (wróżka?) że przegram to zaraz pewnie mi jeszcze konkretnie napiszesz jakie karty będę miał w każdym rozdaniu ? Co do tej statystyki to równie dobrze ja mogę trafić strita , w końcu szansa na trafienie strita nie zależy od tego z jakim stackiem wchodzę do gry ? czy się mylę mój mistrzu pokera ?

Żeby uciąć dyskusję ? to proszę cię bardzo ucinaj inne dyskusje najlepiej w jakimś dziale gdzie można offtopować do woli i nie ma za to kar. Żeby wygrać w pokerze nie trzeba od razu mieć na koncie nie wiadomo jakiej sumy , albo wpłacać połowę swojej wypłaty , ja będę grał takim właśnie stackiem jak napisałem , najniższym jaki jest możliwy (bo na taki w chwili obecnej mogę sobie pozwolić) i nie jest z góry powiedziane że po prostu przegram wszystko , da radę wygrywać nawet z najniższym stackiem o czym wiele razy się przekonałem grając na wyższych limitach. Kolejny raz czytanie ze zrozumieniem się kłania , gdzie ja napisałem że nie liczy się dla mnie wygrana a gram dla zabawy :facepalm: ? napisałem że same wygrane są mniej istotne od gry jednak jakieś tam znaczenie mają (w końcu nie gra się po to żeby przegrywać). I tutaj znów nie masz racji , nie muszę wcale nic wpłacać ani grać free rolli do końca życia żeby coś wygrać , bo mogę wygrać coś z tymi 20 centami które obecnie mam na koncie (może dozbieram do 40 żeby zagrać na NL) w pokerze nic nie jest z góry ustalone (nie odbieraj tego zbyt dosłownie bo zaraz znajdziesz powód do rozpętania III wojny światowej).

Przepraszam że nie cytowałem normalnie ale nie chciało mi się (szkoda było czasu na twoją wypowiedź żeby się tak z tym bawić).

WSZYSTKICH KTÓRZY JESZCZE SIĘ NIE ODSTRESOWALI W TYM TEMACIE A CHCIELI BY ZAPRASZAM NA PMA ŻEBY NIE ROBIĆ JESZCZE WIĘKSZEGO SPAMU NIŻ JEST. TEMAT ZAMKNIĘTY DLA GŁUPKÓW , DLA LUDZI KTÓRZY CHCĄ NAPISAĆ COŚ MĄDREGO NADAL OTWARTY.

Temu panu już dziękujemy , postaram się coś wygrać na tym stacku i nie chodzi mi od razu o to że z 20 centów zrobię 100$$ ale przekonasz się że nie miałeś racji , i kilku innych zawodników. W razie czego wrzucę wykresy.

PS: aż trudno mi uwierzyć że twoja lista przyjaciół jest pusta :) jak by coś to nie szukaj odniesienia do mojej listy bo mam tu konto bardzo krótko :P