Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Ja, ona i SnG Super Turbo

29 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
909 Wyświetlenia
Episodex
PokerStrategist

Wreszcie po wielokrotnym odkładaniu tego momentu postanowiłem, że i ja założę bloga :]. Wstęp postaram się zrobić raczej krótki i może później, w dalszych postach coś więcej napiszę.

Prywatnie jestem świeżym absolwentem PWr, kierunek Automatyka i Robotyka. Pracuję jako programista.

Tytułowa "ona" to moja świeżo opieczona żonka :D, która czasem mnie wspiera i pociesza po bad beatach, a czasem marudzi, żebym nie klikał w nocy myszką - nie grał :P.

Przygodę z pokerem online zacząłem z PokerStrategy lekko ponad rok temu. W telegraficznym skrócie opiszę co się przez ten czas działo ;).

Kapitał startowy otrzymałem na Titanie i zacząłem grać SSS (dopiero dużo później się dowiedziałem, że Titan się kompletnie nie nadawał do SSS :f_biggrin: ). Szybko jednak zobaczyłem, że wszyscy są mega tight a ja tylko tracę i przerzuciłem się na FL FR a później FL SH. To ostatnie przypadło mi najbardziej do gustu ale stolików było mało, kolejki długie a przy stolikach prawie same murki.

Mając jeszcze $30 z kapitału startowego postanowiłem sobie dać spokój z Titanem i wpłaciłem własne $30 na PokerStars, gdzie FL SH grało się o niebo lepiej. Na P* grałem po kolei:
:spade: FL SH $0.05/$0.1
:spade: FL SH $0.1/$0.1
:spade: NL2 FR BSS
:spade: NL5 FR BSS
:spade: NL10 FR BSS
:spade: coś tam próbowałem NL10 SH i NL10 SH na stolikach 20-50bb ale z marnym efektem
(wszystko trzymając się BRM - 300BB dla FL i 25BI dla NL).

Jakby ktoś był zainteresowany wykresami to nie będę się czaił czy coś, można je zobaczyć tu: http://www.pokertableratings.com/stars-player-search/episodex86 .

Po obronie, jak zacząłem pracować okazało się, że na pokera jest jeszcze mniej czasu niż było _frown:. Wtedy przeniosłem część rolla ($25) na FTP i zacząłem grać RUSHa, gdzie mogłem grać mnóstwo rąk/h. BRM ultra-agresywny (5BI :f_biggrin: ) co oczywiście na RUSHa nie jest super pomysłem, ale była to tylko niewielka część BR i gra bardziej dla zabawy. Po ugraniu 11k rąk stan konta na FTP osiągnął $80 ale prawie wszystko z bonusa first deposit i rakeback. Z gry 2BI _o:. Poza tym rush jest okropnie nudny :P.

Docieramy więc do chwili obecnej kiedy to przeniosłem się na SnG Super Turbo jednostolikowe (za $1.00 + $0.1). Wybrałem tę odmianę bo:
:heart: jeden turniej trwa max 20 min a ja mam bardzo mało czasu i SnG trwające >60min całkowicie odpadają
:heart: w turniejach lubię tylko fazę push or fold _love:
:heart: odpadnięcie na bubblu nie boli tak bardzo jak w turku gdzie się poświęciło 45 min na dojście do bubbla
:heart: mnóstwo, mnóstwo szybkiej akcji

Oczywiście są minusy. Przede wszystkim wariancja _evil:.

Bloga zakładam głównie po to aby nie zniechęcić się do gry i motywować do szybszego rozwoju. Mam nadzieję, że ktoś tu czasem zajrzy i coś od siebie napisze :). Fajnie jakby też wpadł ktoś grający również te turki i by się wymieniło doświadczenia ;).

Głównie pewnie będę zamieszczał wykresy, bo uwielbiam wykresy :D. Czasem jakieś rozdania - albo trudne decyzje albo po prostu sick rozdania, których jest pełno w tych turkach i można się pośmiać :f_eek:.

Stan bankrolla na FTP na tę chwilę to ok $70. Przy $100 prawdopodobnie przeniosę się na turki za $2.

To wszystko tytułem wstępu. Wyszedł mi dłuższy niż myślałem :P. W następnym poście wrzucę wykresik z mojej dotychczasowej gry (ok 1 tydzień).

28 odpowiedzi
Episodex Autor wątku
Episodex
PokerStrategist

Obiecany pierwszy wykres z moich początków z SnG:

Ostatni spadek od kropki w dół to jedna sesja :f_cry:. Nic nie wchodziło, 2x przegrałem AA, 1x KK i masę flipów, mam nadzieję, że na razie wariancja da sobie na wstrzymanie :P.

Co do samej gry to na początku grałem jeden stolik, później 2 w setach a teraz gram 2 non-stop. Ogólną strategię na Super Turbo znalazłem w necie (łatwo wygooglać) - na PS nie bardzo są arty dotyczące Super Turbo w szczególności. No i oczywiście SnG Wizard (jeszcze trochę triala mam ;) ).

Dzisiaj już nic nie pogram bo żonka śpi :D. Mam nadzieję, że jutro się uda :).

kapelusznik
Oldschool Grinder

Cz, fajny blog.
Będę zaglądać i sprawdzać Twoją walkę z LTDS _thumbsup:

kustra
Elite Grinder

50bi to zdecydowanie za mało na ST. 100-200bi to kompletne minimum na micro :tongue:

Episodex Autor wątku
Episodex
PokerStrategist

Cz, fajny blog.
Będę zaglądać i sprawdzać Twoją walkę z LTDS _thumbsup:

Mam nadzieję, że LTDS uda się uniknąć jednak _biggrin: . Zobaczymy jak wyjdzie :f_biggrin: .

Episodex Autor wątku
Episodex
PokerStrategist

Napisane przez kustra
50bi to zdecydowanie za mało na ST. 100-200bi to kompletne minimum na micro :tongue:

Tak, słyszałem takie opinie i dlatego napisałem, że "prawdopobnie" się przeniosę :). Mam co do tych Super Turbo pewne przemyślenia, które opiszę w późniejszym poście, a które mogą mieć wpływ na wcześniejsze wejście na wyższy limit. Ale chciałbym te moje przemyślenia skonfrontować z opiniami innych graczy zanim podejmę decyzję.

Również będę zaglądać! ; ) Mój kumpel był na PW na takim kierunku i skończył 1 rok jedynie ze szkoleniem bibliotecznym i BHP. Podziękował xD

Mocnym
Oldschool Grinder

Co do żony marudzącej abyś nie grał po nocach, to wiem z własnego doświadczenia, że będzie marudzić tylko do pewnego momentu. Jak tylko zarobisz w którymś miesiącu na pokerze więcej niż z pensji, to skończy marudzić i będzie Cię zawsze wspierać w grze :)

Episodex Autor wątku
Episodex
PokerStrategist

Napisane przez NaTTanael
Również będę zaglądać! ; ) Mój kumpel był na PW na takim kierunku i skończył 1 rok jedynie ze szkoleniem bibliotecznym i BHP. Podziękował xD

Ja nie miałem tych szkoleń albo się gdzieś zapodziałem jak były :D. Na szczęście nigdzie tego w indeks nie wbijali ;).

Episodex Autor wątku
Episodex
PokerStrategist

Napisane przez Mocnym
Co do żony marudzącej abyś nie grał po nocach, to wiem z własnego doświadczenia, że będzie marudzić tylko do pewnego momentu. Jak tylko zarobisz w którymś miesiącu na pokerze więcej niż z pensji, to skończy marudzić i będzie Cię zawsze wspierać w grze :)

Z moim BR i ilością czasu na grę to może zająć lata :D. Ale jestem dobrej myśli _cool: .

Episodex Autor wątku
Episodex
PokerStrategist

Dzisiejsza krótka sesja niestety w dalszym ciągu na minus. 7 rozegranych SnG i ROI -18% :f_mad:. Ale już nie było takich cyrków jak przedwczoraj więc się dobrze grało :).

Wykres do teraz:

Wg wizarda gram zbyt tight z późnych pozycji. Dzisiaj starałem się to poprawić. Później sprawdzę co wizard sądzi o dzisiejszej sesji ;). Przede wszystkim zacząłem bardziej pushować na bubblu ze średnim i dużym stackiem co faktycznie owocowało udanymi kradzieżami blindów.

A to bonus z przedwczorajszej sesji:

Później doszedłem do HU _biggrin:.

W tym turnieju (jeden z pierwszych w tamtej sesji) chyba po prostu wykorzystałem cały zapas farta jaki miałem na ten dzień :f_biggrin:. A ten call z 8♠5♥ to nie wiem o co mi chodziło :f_eek:.

Na dzisiaj tyle gry. Jutro więcej zagram :).

Episodex Autor wątku
Episodex
PokerStrategist

Coś dalej nie idzie :(.

Ciągle najczęściej odpadam na bubblu (19.3%)... Myślę, że jest to spowodowane zbyt tight grą wcześniej przez co na bubblu najczęściej jestem shortstackiem i ciężko jest o coś powalczyć. Niby powinienem szerzej stealować być może, ale wg wizarda jest już całkiem dobrze z tym. Czasem pushuje z za słabymi rękami a czasem folduję wystarczająco dobre, więc zakres % jest mniej więcej ok :f_biggrin:.

Zastanawiam się nad dodaniem kolejnego stołu albo dwóch, żeby grać więcej turniejów i trochę zmniejszyć wpływ wariancji... Pytanie czy to się nie odbije na pogorszeniu gry. Jednak w fazie push or fold nie ma za dużo myślenia więc 4 stoły powinienem ogarnąć bez żadnego problemu. Może spróbuję jutro :).

Co do moich miejsc, na których odpadam:

Może się wypowie ktoś z STT jak powinien wyglądać ten histogram dla wygrywającego gracza? :). U mnie jak widać słabiutko z HU. Często odpadam w pierwszej ręce HU, a to dlatego, że prawie zawsze mam mniejszego stacka, co z kolei jest spowodowane chyba zbyt tight grą wcześniej. Sam już nie wiem. Może po prostu niefart i jak będę tak grał to w końcu się odwróci :).

Jutro muszę na spokojnie przeanalizować moje staty wg ilości graczy:

Może ktoś z doświadczonych graczy SnG zasugerowałby mi gdzie mam największe leaki? :f_thumbsup: Wiem, że próbka więcej niż marna ale jakieś tendencje już na pewno widać...

Episodex Autor wątku
Episodex
PokerStrategist

Właśnie gram sobie sesję a tu takie rozdanko:

6 kartowy poker? :D

Przeciwnik te asy zlimpował przed flopem.

O właśnie mi na innym stoliku ktoś zlimpował asy z SB i mu je złamałem K4o :D.

Slow play, you pay _biggrin:.

Episodex Autor wątku
Episodex
PokerStrategist

Następna sesja za mną. Muszę kupić jakąś książkę do mindsetu chyba :f_confused:. Jaką polecacie? To co dzisiaj mi river fundował to przechodzi pojęcie... Chociaż najgorszy był flop jak przeciwnicy trafiali 2 pairs co chwila mimo, że mieli zdominowaną przeze mnie rękę. Ale nevermind. Poczytam i się nauczę to ignorować mam nadzieję _grin:.

Sesja 19 turniejów, ROI -18.2%. Mogło być spokojnie na + ale z powyższych powodów wyszło jak wyszło ;). Zarówno wczoraj jak i dziś grałem agresywniej na późnych pozycjach we wcześniejszych fazach dzięki czemu już dużo rzadziej na bubblu mam najmniejszy stack. I wczoraj i dzisiaj odpadałem na bubblu mniej niż w 10% turniejów, średnia zw wszystkich to 16%.

Wczorajsza sesja 11 turniejów, ROI 63.6%, bo nie było cyrków na riverze :). Gram teraz 4 stoły i myślę, że nie robię błędów więcej niż jak grałem 2.

Wykresik do teraz:

Witaj
Też nie dawno zacząłem grać SnG na Bet365 ze wzgłedu na mały brm 21$. Miło się czyta będe zaglądać.

SnG o tyle jest gorszy od SSS że potrafi kosztować wiele nerwów. Ilość bad beatów czy lucky riverów ostro może zdenerwować ; P

Episodex Autor wątku
Episodex
PokerStrategist

Dzięki, że wpadłeś :). Te SnG grasz turbo/super turbo? Jak idzie? :)

Chmielu89
PokerStrategist

Napisane przez Episodex

Wykresik do teraz:

ładne góry :D
to Himalaje :P?

A cóż średnie ; P Póki co to rysuje góry i doliny ; P Top Shark jest dobry do SnG? Korzystam poki co z PT3 ; P Musze po przeglądać artykuły z brązu i filmiki by było lepiej ; )

Fakt faktem było wczoraj dużo bad beatów gdy moje piekne pary czy two pair byly czy nawet strity albo trojki byly zamiatane na riverze...

Faza push or fold nie jest latwa nerwow po takim czyms ; P

Episodex Autor wątku
Episodex
PokerStrategist

Napisane przez Chmielu89

Napisane przez Episodex

Wykresik do teraz:

ładne góry :D
to Himalaje :P?

Tak, ale Mt. Everestu jeszcze nie narysowałem, don't worry :D.

Episodex Autor wątku
Episodex
PokerStrategist

Napisane przez NaTTanael
A cóż średnie ; P Póki co to rysuje góry i doliny ; P Top Shark jest dobry do SnG? Korzystam poki co z PT3 ; P Musze po przeglądać artykuły z brązu i filmiki by było lepiej ; )

Fakt faktem było wczoraj dużo bad beatów gdy moje piekne pary czy two pair byly czy nawet strity albo trojki byly zamiatane na riverze...

Faza push or fold nie jest latwa nerwow po takim czyms ; P

No to tak jak ja z tymi górami :P. TopShark używam tylko do wklejania wykresów tutaj, bo są po prostu... ładne :facepalm:. Do grania używam HEM.