Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Kindle

54 Posty
31 Użytkownicy
0 Reakcje
7,102 Wyświetlenia

Potwierdzam. Sam skusiłem się na Kindle Fire HD i w sumie nie można na nim tak samo długo czytać, jak na normalnym Kindle, oczy mnie bolą po pewnym czasie :(

Jeśli chodzi o książki, to zalety kolorowego ekranu można docenić tylko w przypadku czytania literatury zawierającej kolorowe ilustracje, np. książki fachowe, podręczniki. Czasami kolory np. wykresów są dość nieszczęśliwie dobrane i trudno na czarno-białym ekranie dostrzec różnicę, co utrudnia zrozumienie pewnych opisów.

Do czytania beletrystyki znacznie lepszy jest "normalny" Kindle.

Odpowiedz
Cytat

Kolejny powód, aby kupić Kindle Fire HD. Działa na nim nowy soft PartyPoker w wersji na Androida ;)

Odpowiedz
Cytat

Słyszeliście o Onyx Boox i62 Espresso ( http://czytniki.nexto.pl/ )

Czytam i czytam o róznych modelach i ten najbardziej mnie przekonuje. Ma ktoś ten sprzęt?

Odpowiedz
Cytat
galer

Pora na negatywną opinię... :(

Niestety dziś rozwalił mi się Kindle. Nie wiedzieć czemu ekran jest w połowie zamrożony i nic sie nie daje zrobić.
Napisałem do supportu i okazało się, że TYDZIEŃ TEMU skończył się okres gwarancyjny.
Pracownik supportu zgodził się jednak na wyjątek i wymianę. Wszystko było by pieknie, ale niestety coś się zwaliło w kompie i straciłem połączenie. Po ponownym skontaktowaniu się z supportem (już z innym typem) opcja wymiany nie wchodziła w gre. Mogę jedynie zakupić nowy sprzęt z rabatem $20.
Dla mnie to mega nieprofesjonalne, że jedna osoba mówi coś, a inna zaraz to neguje. Rozumiem, że okres gwarancji się skończył, ale raz że to był chyba tydzień po terminie, a dwa, że sami zgodzili się na wymianę, by po paru minutach zmienić zdanie.

Nieładnie. _mad:

Odpowiedz
Cytat
Główny administrator
Marta

Dostałam Kindla na święta, nie bardzo jeszcze wiem z czym się go je - ale pytanie teoretycznie, jeżeli dostanę od kogoś e-booka, w formacie, który jest obsługiwany przez Kindle, to rozumiem, że mogę sobie ją załadować na swoją maszynę? Czy są jakieś restrykcje dotyczące tylko książek zakupionych? Zielona jestem w temacie. :)

Odpowiedz
Cytat
Sepurta

Napisane przez Marta
Dostałam Kindla na święta, nie bardzo jeszcze wiem z czym się go je - ale pytanie teoretycznie, jeżeli dostanę od kogoś e-booka, w formacie, który jest obsługiwany przez Kindle, to rozumiem, że mogę sobie ją załadować na swoją maszynę? Czy są jakieś restrykcje dotyczące tylko książek zakupionych? Zielona jestem w temacie. :)

Wszystko w występujących formatach, nawet sama możesz sobie stworzyć pdfa, coś w txt itp. Nie ma żadnych restrykcji. :)

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez Marta

Przydatny link:

http://calibre-ebook.com/

Jeśli masz problem z jakimś formatem, konwertujesz na .mobi i w większości przypadków idzie się doczytać ; )

Musisz natomiast uważać na ebooki zabezpieczone DRM (trzeba je ściągać, aby wyświetlić na urządzeniu).

Ale na amazonie spory wybór ebooków, więc nie powinnaś mieć problemów.

Odpowiedz
Cytat
Główny administrator
Marta

Dzięki chłopaki! Nie ma to jak szybka pomoc. :)

Sprawdzałam Amazona i nie widziałam wielu pozycji po polsku, a jak już były to jakieś kucharskie czy sprzed 50 lat. Chyba, że źle szukam? Po angielsku natomiast są wszystkie nowości. Mogłabym ściągać sobie angielskie e-booki, ale jednak wolę czytać w ojczystym języku. :)

Odpowiedz
Cytat

Czyli mozna tam sobie "pirata" zgrac z dysku?
Lol, myslalem ze jakies blokady sa.

Odpowiedz
Cytat
evog

Tu masz wyszukiwarkę ebooków, prawie wszystko po polsku :f_love: --> http://ebooki.swiatczytnikow.pl/

Warto też poczytać cały serwis swiatczytnikow.pl

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez evog
Tu masz wyszukiwarkę ebooków, prawie wszystko po polsku :f_love: --> http://ebooki.swiatczytnikow.pl/

Warto też poczytać cały serwis swiatczytnikow.pl

_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
zuczek92

Dzisiaj przyszedł mi kundelek touch i jako, że jestem trochę zielony w tym temacie mam dwa pytania:

Jak i czym przekonwertować ebooki, gdy mam 2 strony książki zeskanowane na 1 stronie pdf?

I jak usunąć z konwertowania stopkę i nagłówek?

Robi się to w calibre czy jakoś inaczej, czymś innym?

Pozdro

Odpowiedz
Cytat
DieHardPL

Dobre wieści, Paperwhite'y już dostępne w wysyłce do Polski z Amazon ;)

Odpowiedz
Cytat
mko101

Napisane przez zuczek92
Dzisiaj przyszedł mi kundelek touch i jako, że jestem trochę zielony w tym temacie mam dwa pytania:

Jak i czym przekonwertować ebooki, gdy mam 2 strony książki zeskanowane na 1 stronie pdf?

I jak usunąć z konwertowania stopkę i nagłówek?

Robi się to w calibre czy jakoś inaczej, czymś innym?

Pozdro

1. Nie jest to mozliwe w zadnym programie, poniewaz plik .pdf jest zbiorem zdjec, nie znakow.

2. Calibre jest tylko do zarzadzania bioblioteki i konwertowania ksiazek na inne formaty. Podczas konwersacji mozesz sie bawic w rozne techniczne sprawy, ale nigdy sie w to nie zaglebialem, to ci nie pomoge.

Odpowiedz
Cytat
evog

1. Kiedyś miałem program do dzielenia takich PDFów ale nie pamiętam nazwy
2. Do konwersji PDF -> mobi używam programu Mobipocket Creator. opis programu -> http://swiatczytnikow.pl/przepis-na-szybka-konwersje-pdf/ Program ten automarycznie usuwa stopki, numery stron.

Odpowiedz
Cytat
galer

Dzisiaj dotarł do mnie Kindle Paperwhite. :)

Dziękuję bardzo pewnej osóbce, która pomogła mi w zakupie urządzenia niedostępnego jeszcze wtedy dla Polski. Dzięki rabatom, które wywalczyłem w Amazonie i darmowej wysyłce, zapłaciłem naprawdę niewiele. Pewnie to przeczyta, więc cmokaski-blogaski! :f_p:

Czytnik jest cięższy niż starszy Kindle, którego miałem (bodajże Kindle 4).
Jeśli chodzi o jakieś rozdzielczości, kontrast itp., to nie widzę wielkiej różnicy. Fajnie działa touch screen, wszystko łatwo i szybko.
Na pewno największa (przynajmniej dla mnie) zaleta, to światełko. Bardzo dobrze działa regulacja jasności. Ekran jest podświetlony na całej powierzchni, choć przy najmocniejszych ustawieniach widoczne są jaśniejsze miejsca w dole ekranu. Dla mnie to i tak rewelacja, bo często musiałem przerywać czytanie na starym czytniku, gdy było zbyt ciemno.

Czytnik, póki co w pytę! :)

Odpowiedz
Cytat
Gratek

Napisane przez sergii1984

Niedawno zakupiłem Kindle classic na stronie Amazon za 89$ (ten za 69$ jest przeznaczony na rynek USA (w menu wyświetlają się reklamy)

Te reklamy latają tylko przy włączonym wifi, czy all the time?

Odpowiedz
Cytat
evog

Ja mam Kindle Touch z reklamami i reklamy lataja cały czas ale na szczęście są niegroźne i nawet miłe dla oka ;)

edit.
Walnąłem parę zdjęć żeby pokazać jak ot wygląda

reklama zamiast tapety

reklama na dole w panelu głównym

Odpowiedz
Cytat

Jak się sprawdza ten paperwhite w porównaniu do starszych modeli? Ma blokadę na wgrywanie własnych plików?

Odpowiedz
Cytat
Jatzek3

Sprawiołem sobie Kindle paperwhite, jestem bardzo zadowolony, chociaż za cenę jaka jest obecnie w Polsce to pewnie zdecydowałabym sie na coś innego. Na począktku byłem lekko zawidziony, nie mogąc odczytać niektórych ksiązek(na razie jednej), ale dzięki Calibre będę mógł odczytywac wszystkie na Kindlu, w jego firmowym formacie MOBY.

Generalnie polecam, ale jeżeli komus szkoda kilkuset złotych za jakieś tam super technologie, to niech kupi sobie raczej 2x tańszy czytnik. Jednak cena jaką należy za niego zaplacić w Polsce wydaje mi się ewidentnie wyśrubowana.

Nie ma blokady, wszysko mozna wgrac do folderu documents, a pliki w nieodpowiednim formacie można przekonwertowac w Calibre.

Odpowiedz
Cytat