Przejdź do forum
Jaka próbka 45man d...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Jaka próbka 45man do policzenia ROI?

46 Posty
22 Użytkownicy
0 Reakcje
4,869 Wyświetlenia

długo szukać nie trzeba

http://www.image-share.com/ipng-1030-39.html

a może za słabi gracze ?

Odpowiedz
Cytat
winkel1989
PokerStrategist

Siemka to oznacza, że żeby przejść na wyższe limity to trzeba rozegrać te 1000 sng a nawet więcej?

szczerze mnie to przeraża, ja rozegrałem około 150 sng 0,25$ 45 man i mam ROI na poziomie 50% i chciałem przejść wyżej, bo bankroll już powoli pozwala.

Powinienem najpierw grać określoną ilość SNG, a potem wejść wyżej?

Odpowiedz
Cytat
gadouk
PokerStrategist

idz wyzej

poprostu teraz masz mniejsze przeskoki, pozniej kolejne limity bedizesz wolniej zdobywac bo nie ma az takich roznic malych

Odpowiedz
Cytat
winkel1989
PokerStrategist

Czyli na początku tylko patrzeć na bankroll?

Następny etap to dolarowe turnieje, albo za 0,5 dolara turbo. Turbo mnie jakoś nie kusi - na zwykłych mało kto ogarnia fazę push or fold na końcu i tutaj jest moja przewaga, a w turbosach to jednak podstawa by to ogarniać.

Odpowiedz
Cytat

w 3,5$ turbo mało kto ogarnia faze push or fold

Odpowiedz
Cytat
Swist87
Elite Grinder

poker jest jak biznes... tutaj nie ma złotej reguły dotyczącej kapitału. Sam musisz określić jaka ilosć BI pozwala ci na swobodną grę. Nie stosuj się za wszelką cenę do regułek napisanych przez kogoś tam. Po to masz mózg, żeby samemu pomyśleć nad pewnymi aspektami.

Odpowiedz
Cytat
winkel1989
PokerStrategist

Napisane przez Swist87
poker jest jak biznes... tutaj nie ma złotej reguły dotyczącej kapitału. Sam musisz określić jaka ilosć BI pozwala ci na swobodną grę. Nie stosuj się za wszelką cenę do regułek napisanych przez kogoś tam. Po to masz mózg, żeby samemu pomyśleć nad pewnymi aspektami.

Oczywiście, ale póki co uważam, że grając 2 miesiące lepiej słuchać się póki co innych :).

Odpowiedz
Cytat

więc graj sobie mając 100BI na limit i wyżej jak masz na wyższy niżej jak masz 100 na niższy itd, przy 3,5$ myśle 200, żeby czuć się bezpiecznie, później już na pewno będziesz sam wiedział jakie ilości są dla Ciebie spoko ;)

Odpowiedz
Cytat

Ja np na 45 turbo 100-150bi na 9 turbo 50bi mi wystarcza. Na 180 musiałbym mieć z 300-400bi aby czuc się spokojnie. Każdy ma inna strefę komfortu.

Odpowiedz
Cytat
tmfinger
Elite Grinder

jeśli chodzi o próbkę, to zależy ile grasz turniejów w danym okresie (dzien/tydzień/miesiąc) Na pewno nie mniej niż 500, zazwyczaj 1000 wystarczy żeby sporo powiedzieć.

W kwestii BRM, to zależność jest ta sama jak powyżej. Dla turnieju 45 os na pewno nie grałbym mniej niż z 80 BI. Zakłądając, ze ktoś zaczyna, to wolałbym znacznie więcej. Zupełnie inna piłka gdy ktoś multitablinguje

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez tmfinger
jeśli chodzi o próbkę, to zależy ile grasz turniejów w danym okresie (dzien/tydzień/miesiąc) Na pewno nie mniej niż 500, zazwyczaj 1000 wystarczy żeby sporo powiedzieć.

W kwestii BRM, to zależność jest ta sama jak powyżej. Dla turnieju 45 os na pewno nie grałbym mniej niż z 80 BI. Zakłądając, ze ktoś zaczyna, to wolałbym znacznie więcej. Zupełnie inna piłka gdy ktoś multitablinguje

Teraz co to znaczy 'sporo' i 'multitabling' + co miales na mysli mowiac o 'danym okresie'. Jaki to ma wplyw czy rozegramy 60 turkow w jeden dzien czy w 3 dni? Chyba, ze miales w domysle multitabling. Nie lapie za slowka z przekory tylko chce zebys skonkretyzowal, bo troche nieprecyzyjnie.
Ja jestem przeciwny wyciaganiu konkretnych wnioskow po malych probkach.
Na jednym limicie 1-1.5k gier przy 6-9 stolach moze dac jakis obraz +/-
2%roi mysle.

Odpowiedz
Cytat
muuuka
PokerStrategist

Na pewno nie w 45os. Ja tam jestem zdania, że 5k dopiero cokolwiek przybliża. Wystarczy sobie policzyć o ile zmienia się roi po shipnięciu 3-4 kolejnych turniejów lub zaliczeniu randomowego swinga na 30bi+. Do tego dochodzą okresy break even na setki/tysiące turniejów.

Odpowiedz
Cytat
Wombat
Elite Grinder

Muuuka:

Wyrażasz dosyć kontrowersyjną opinię, przez wielu graczy uznawaną za błędną, nie wiem również czym ją popierasz i tu jest imo największy problem.

Jeśli nie chcesz zgadzać się z kimkolwiek (tym bardziej z trenerem) to dobrze jest podać jakieś źródło swoich "prawd", albo jakiś konkretny dowód poprawiający ich wiarygodność.

Podpowiem Ci, że shipniecie 3-4 sitek przy próbce 1k nie zmienia za wiele, a na pewno nie jest to podstawa by mówić o 5k sitkach.

Odpowiedz
Cytat
koval1990
PokerStrategist

Dla mnie to po 1k gier mozesz tylko okreslic czy jestes wygrywajacy czy nie. Nie mozna po tak malej ilosci sng stwierdzic jakie bedziesz mial ROI.

Imo te 5k trzeba miec.

Ciezko stwierdzic jakie sie bedzie mialo ROI po 1k gier bo czlowiek ciagle sie uczy grac i stara sie byc coraz lepszy. Po 1k gier mozna duzo wskurac i grac coraz lepiej np ja po 1ksng 18os turbo mialem roi nie cale 6% a teraz gdy mam 2ksng z tego limitu moje roi to ponad 13% wiec trzeba sie nad tym zastanowic ...

Odpowiedz
Cytat

Nie dawno na forum były staty kolesi którzy mieli ciągi po 2k i 5k turniejach be lub na minus a na rozegranych 30k turków mieli roi chyba z 20%

Po 1k na pewno można stwierdzić jakąś tendencje ale nic więcej. A dla rekreacyjnych graczy którzy grają po 1k i mniej turków na miesiac to wiadomo że takiej próbki nie będzie. Ważne ze roi dodatnie jest, sam duzo sng jeszcze nie rozegrałem ale myślę że 1k sng to jakieś 50k rąk cash można stwierdzić tendencje wyłapać leaki ale tak naprawdę nic konkretnego powiedzieć nie jeszcze nie można. Myślę tez ze jak nie jesteśmy na limicie na który zamierzamy docelowo wejść to nie ma co myśleć o roi tylko cały czas poprawiać swoja grę.

Odpowiedz
Cytat
muuuka
PokerStrategist

Wombat, nie jestem zamknięty na krytykę czy opinie innych. Wręcz przeciwnie. Tak się jednak składa, że ja sobie tego nie wymyśliłem a jest to powszechna opinia np na 2+2. Po rozegraniu pierwszych 10-15k gier zrozumiałem dlaczego. Przykład który podałem może faktycznie mało trafny ale 4 takie turnieje zmienią 20%owe roi po 1k sng o 1/5 co chyba nie jest nieistotną zmianą prawda?

Odpowiedz
Cytat
MateuszPaker
PokerStrategist

Wydaje mi się, że 1k sng mtt to jest nic i jakby się postarać można to ugrać w 4 dni.

Gdyby taka próbka była wystarczająca to po rozegraniu ostatnich blisko 5 tysięcy turniejów doszedłbym do przekonania, że jestem graczem co najwyżej zarabiającym na rakebacku, a mam nadzieje, że tak jednak nie jest :).

Tym bardziej w przeciągu jednego tysiąca można być na minus nawet pomimo bardzo dobrej gry.

Odpowiedz
Cytat
pjkruczy
PokerStrategist

ok, ale ja mam pytanie tak od drugiej strony: czy można przez 1k gier wygrywać grając źle?

Odpowiedz
Cytat

zależy jak źle grając :) ogólnie co tu nie wejdę to jestem w szoku jakie demagogie może głosić trener. wstyd. a co do użytkownika Wombatox, radzę wrócić tu po rozegraniu jakiejś ilości sitów i wtedy puknięcie się w głowę. jeśli ominąłeś mój link na górze strony radzę sobie go teraz otworzyć. może to wytłumaczysz jeśli nadal masz takie samo zdanie? z forum 2p2 kolejny przykład, co prawda ze 180m, ale podobnie może być na 45, na nieco mniejszą skalę.

Odpowiedz
Cytat
Wombat
Elite Grinder

wypraszam sobie.

Myślę, że na tym temacie znam się bardziej niż większość osób wypowiadających się tutaj. Mam sporą próbkę rozegranych tych turniejów z dobrymi wynikami, dodatkowo moje umiejętności są doceniane przez trenerów/dobrych graczy. Wystarczy spojrzeć na mojego prolabsa. Niczego się nie wstydzę, nick z P* od początku mojej gry jest ten sam i niezmienny (Wombatox). Dodatkowo przewodniczę jednej grupie, kanałowi skype, gdzie dyskutujemy na temat rozdań i przez to mój rozwój jest dobry i wiele się przez ostatni czas nauczyłem.

Jeśli chodzi o swingi grinderów to wszystko spoko, dopóki masz pewność, że ta osoba jest doskonała w swoim roi i gra niezmiennie, albo (co by było lepsze) jej poziom jest ciągle tyle powyżej średniej, że roi się utrzymuje na tym samym poziomie pomimo wzrostu poziomu na grach SNG, który swoją drogą jest zauważalny przez graczy, którzy zajmują się regularnym graniem SNG.

Sam gram 180os i jestem przekonany, że już w przypadku tej odmiany próbka 1k jest wystarczającym wyznacznikiem poziomu gracza, a w przypadku 45 os jeszcze większym.

Wszyscy, którzy próbują tutaj komuś wcisnąć, że można mieć ujemne swingi na 1k+ gier to polecam najpierw napisać do konkretnego gracza, czy uważa, że jego gra w tym okresie była optymalna i dopiero wtedy, gdy dostanie się taką odpowiedź to proszę o wspieranie się jego przykładem w pisaniu tego typu postów.

Sam miałem swinga w 180os na ~400bi i nigdy nie zwalę tego na wariancję, bo jestem świadomy tego, że moja gra nie była wtedy wystarczająco dopracowana. Teraz, gdy jestem już na długo od poprawienia swojej gry, moje wyniki są dobre i jestem zadowolony z poziomu gry, który sobą reprezentuję.

Proszę o nie podważanie ani moich kompetencji, ani kompetencji żadnego trenera bez podania konkretnych dowodów na moją, bądź ich mylność.

Odpowiedz
Cytat