Przejdź do forum
Edukacja 18os. Turb...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Edukacja 18os. Turbo na P*

20 Posty
9 Użytkownicy
0 Reakcje
1,169 Wyświetlenia
Watroba
PokerStrategist

Witam,

od około 2 tygodni gram SnG 18 osobowe Turbo. Nie idzie najgorzej ale widzę, że kręcę się cały czas w okolicach 50$. Mam pytanie co polecacie poczytać i obejrzeć aby poprawić swoją grę ? Nie mam podpiętego P* pod PS więc jestem ograniczy tylko do filmów dla basic/brąz.

Pozdro!

Odpowiedz
Cytat
19 odpowiedzi
Wombat
Elite Grinder

Wszystko co się da oglądaj i czytaj najlepiej. w 18 os występuje dość widoczna faza bubble, więc polecam oglądanie również 9os, bo z nich też możesz wyciągnąć jakieś informacje.

Nie ukrywam, że Twój status będzie Ci trochę blokował rozwój, ale na pewno na ten poziom na którym grasz obecnie Ci wystarczy. Rozumiem, że grasz te za 1$? Poziomu tam na pewno nie będzie za wysokiego, więc z "brązową" wiedzą na pewno dasz sobie radę ;)

Odpowiedz
Cytat
Wojaq
PokerStrategist

Faza początkowa - total ABC, musisz bardziej opanować w 18os.T push/fold przy 12-13left i na prebubble i bubble, bo wtedy zakresy w zależności od stacków znacznie się poszerzają lub zawężają. Szczerze mówiąc to granie 18os.T z BRM 30-35BI jest ryzykowane, chociaż na 1.5$ nie ma poziomu, to i tak radziłbym grać je dopiero od jakiś 60-70BI. No oczywiście też to zależy od ilości stolików ile grasz w setach, czy po prostu określoną ilość w sesji.

Odpowiedz
Cytat
Watroba Autor wątku
Watroba
PokerStrategist

Hejka!

@Wojaq - Gram 4-6 stolików w secie w sesji to wychodzi około 3-4 takich setów. Czy jeżeli kiedyś w przyszłości będę chciał przejść poziom wyżej to 60-70 BI na dany limit jest bezpieczne przy założeniu, że mam pojęcie o grze z niższych limitów ?

@Wombatox - mam rozumieć ,że na tym etapie co jestem wszystko co mamy w artykułach o SnG nie ma niepotrzebnego materiału dla mnie ?

Duża jest różnica w poziomie między 1,5$ a 3,5$ ?

Pozdro!

Odpowiedz
Cytat
Wojaq
PokerStrategist

Na 3.5$ znajdziesz kilku regów więcej niż na 1.5$ (zdarzają się tacy, ja nie widzę sensu tam siedzieć). Ogólnie poziom się zmienia jakoś bardziej widocznie podobno od 15$ czy 30$. Ja gram 3.5$, grałem 1.5$ (jeszcze jak było 1.75$), nie ma znacznej różnicy. Jedno jest pewne : nie zmienia się sposób gry na żadnym z tych limitów. Zauważyłem to po swojej grze, grze innych użytkowników PS oraz trenerów PS. Tmfinger grał dokładnie to samo na 30$ (czy nawet wyżej) co my gramy na 1.5-15$. Na pewno wyżej więcej regów spotkamy (Perwers kiedyś pokazał screena z 18os.T za 15$, gdzie miał chyba 10 czy 12 regów).

Co do BI na limit, moim zdaniem to co teraz robisz to bardzo agresywny BRM. Kiedyś myślałem, że swingi tu nie powinny być większe niż 10-15BI, do czasu aż miałem swinga na 40+BI czy coś takiego. Bezpieczny BRM przy grze 4-6 stolików to może być te 70BI co najmniej. Ja gram 12-16, więc staram się mieć te 100-120BI.

Odpowiedz
Cytat
Watroba Autor wątku
Watroba
PokerStrategist

Domyśliłem się, że mój bankroll nawet się nie ociera o racjonalne prowadzenie. Jeżeli uda mi się systematycznie poprawiać moją grę i uda mi się wejść na wyższe limity na pewno zacznę inaczej dysponować pieniędzmi. Na chwile obecną nie mogę wpłacić pieniędzy a nie chcę grać nic innego bo nie czuję się na siłach .

Wojaq piszesz o swingach po 40 BI. Masz na myśli swój limit czyli 3,5$ czy ten na którym ja jestem ?

Pzdr

Odpowiedz
Cytat
Wojaq
PokerStrategist

No największego swinga miałem na 3.5$ i musiałem zejść na 1.5$ (grałem wcześniej ten limit jak jeszcze był 1.75$ i następny 3.4$), więc wiedziałem, że niżej nic nie muszę zmieniać. Na 1.5$ grałem po 16turków w secie i nie miałem większego swinga (swingu?) niż 10-15BI (prócz jednego na 16BI, gdzie mi wyłączyli prąd świeżo odpalając seta :P).

Musisz się przygotować na masę bad beatów i pracować nad fazą push/fold na poszczególnych etapach. Szkoda, że nie masz chociaż srebra, bo w czwartki są treningi tmfingera właśnie z 18os.T. Z wczorajszego treningu właśnie mój wniosek, że gra na poszczególnych limitach praktycznie niczym się nie różni.

Odpowiedz
Cytat
Watroba Autor wątku
Watroba
PokerStrategist

Jedyne co mi pozostaje na chwilę obecną to grindować mocno te 1,5$ i za jakiś czas wykupić sobie srebrny status jak się mocno uprzeć to wystarczy "tylko" 2 razy zająć 1miejsce. Ale tak jak pisaliście wyżej chyba nie powinienem sobie zawracać tym głowy póki nie opanuje materiałów dla basica/bronzu i mój BR nie będzie jak tako wyglądał :)

Dzięki za pomoc !

Odpowiedz
Cytat
sionellin
Oldschool Grinder

watroba jaki masz nick? ja na starsach na stawkach 1,5 rozegralem 9k sitow hehe:) bedziemy sie spotykac gralem 2 tyg na 3,5 ale polecialem troche i znowu gral 1,5:P oczywiscie 18 turbo
pozdro

Odpowiedz
Cytat
sionellin
Oldschool Grinder

no i jeszce 10k sitow za 2,20 18 turbo na FTP(sion84) z profitem 4,5k roy 18% takze na mickro rozegralem juz 20 k sitów cale zycie na micro:)

Odpowiedz
Cytat
Wombat
Elite Grinder

Napisane przez Watroba

@Wombatox - mam rozumieć ,że na tym etapie co jestem wszystko co mamy w artykułach o SnG nie ma niepotrzebnego materiału dla mnie ?

Pozdro!

Obecnie każda produkcja dla brązu da Ci "coś" im więcej obejrzysz produkcji np Tmfingera, których jest bardzo dużo tym lepiej dla Ciebie, tak jak napisał Wojaq początek gry jest na prawie wszystkich odmianach taki sam, problem zaczyna się w fazie push or fold, którą zwyczajnie musisz przyswoić

Pozdrawiam ;)

Odpowiedz
Cytat
Bono1987
Oldschool Grinder

Witam
Podłącze się do tematu, bo również chcę się poduczyć w 18os turbo na starsach.

Czyli podsumowując :
- radzilibyście poczytać arty o sng wszystkie ??
- trenować fazę push/fold. Na początek do tego będzie wystarczająco dobry ICM Trainer od PS ?? bo na sng wizarda mnie nie stać na razie.
- ob obejrzeć filmy tmfingera . Może kogoś jeszcze ??
- treningi tmfingera czy kogoś jeszcze też będą wartościowe ??

pozdro

Odpowiedz
Cytat
Wombat
Elite Grinder

generalnie polecam nie odpuszczać niczego z rozwoju, więc:

- wszystkie arty przeczytane (must)
- icm trainer jest spoko na poczatek, polecam
- mocno polecam jeszcze lessonthree ( czy jakos tak ), generalnie z angielskiej sekcji. Jest solidny
- treningi treningami, jesli nie zobaczyles wiekszosci filmikow SNG z tego roku to poswiecaj ten sam czas na filmiki, potem treningi, zaufaj mi ;)

Odpowiedz
Cytat
Bono1987
Oldschool Grinder

Napisane przez Wombat
generalnie polecam nie odpuszczać niczego z rozwoju, więc:

- wszystkie arty przeczytane (must)
- icm trainer jest spoko na poczatek, polecam
- mocno polecam jeszcze lessonthree ( czy jakos tak ), generalnie z angielskiej sekcji. Jest solidny
- treningi treningami, jesli nie zobaczyles wiekszosci filmikow SNG z tego roku to poswiecaj ten sam czas na filmiki, potem treningi, zaufaj mi ;)

Dzięki Wombat za odpowiedź :)
Filmiki z tamtego roku się nie nadają ?? I oglądać tylko 9-18 os ?? Może gra na więcej osobowych się różni ?? Właśnie oglądałem jeden filmik tmfingera i np. w 18os danej ręki nie otwierał, ale mówił, żeby w 45os to otworzył. Czyli gra się trochę różni ?? Na razie chciałbym się skupić na jednym , żeby nie było dla mnie za dużo na raz :D
No i biorę się do nauki :)

Odpowiedz
Cytat
Wombat
Elite Grinder

Napisane przez Bono1987
Na razie chciałbym się skupić na jednym , żeby nie było dla mnie za dużo na raz :D
No i biorę się do nauki :)

fajne to ;)

Swoja droga to jeśli zaczynasz i chcesz grać jedną odmianę to polecam najbaradziej z wszystkich odmian 9 max. Tam się wszystkiego nauczysz, potem jak zobaczysz już jak się gra inne SNG to sobie switchniesz na coś co Ci się akurat spodoba. do 9os jest najwięcej materiałów, to Ci pomoże.

Jeśli chodzi o video to sporo się zmieniło ostatnio w SNG, poziom poszedł znacznie w górę i te filmiki z 2010 roku, albo nawet z początku tego roku mogą Ci mocno zakrzywiać rzeczywistość

Odpowiedz
Cytat
Gandzihan
PokerStrategist

warto też wrzucać rozdania na forum, MarioAk zawsze napisze co i jak ;)
a i nie skupiajcie sie tylko na swoich rozdaniach, przeglądajcie też rozdania innych użytkowników, z reguły są to trudne spoty i warto wiedzieć na przyszłość jak się w danych sytuacjach zachować :P

Pzdr

Odpowiedz
Cytat
MarioAK
PokerStrategist

Oczywiście służę pomocą. Jak nie ja to Wombat;)

Odpowiedz
Cytat

Szczegolnie z filmikow nauczysz sie jak foldowac TT z 1bb, raisowac AK z 20bb po to zeby sfoldowac na 3bet, foldowac QT vs push any two i innych kreatywnych zagran tmfingera, ktore wg niego sa poprawne.
Ale co ja sie moge znac :D

Odpowiedz
Cytat
Wombat
Elite Grinder

cARALooH: bez konkretnych rozdań/uzasadnień nie polecam podważać stylu gry Tmfingera.

Co do sytuacji to może oglądasz jego filmiki bez głosu i nie wiesz dlaczego zagrał tak a nie inaczej ? :P

Uważam, że Tomek jest solidny w grach SNG, na razie miałem tylko jedno poważne zastrzeżenie co do jego jakiejś decyzji.

Odpowiedz
Cytat
tmfinger
Elite Grinder

Napisane przez cARALooH
Szczegolnie z filmikow nauczysz sie jak foldowac TT z 1bb, raisowac AK z 20bb po to zeby sfoldowac na 3bet, foldowac QT vs push any two i innych kreatywnych zagran tmfingera, ktore wg niego sa poprawne.
Ale co ja sie moge znac :D

chyba musimy spotkac sie kiedys osobiscie i wyjasnic sobie pare spraw... wielokrotnie próbowałeś podważać moje kompetencje, ani razu nie podając nawet jednego konkretnego przykładu, o co cie wilokrotnie prosilem. Albo skoncz z tym albo podaj konkrety i podejmę z Tobą konkretną dyskusje

Odpowiedz
Cytat