Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Icm

6 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
658 Wyświetlenia
Wilczybobek
Oldschool Grinder

Witam

Ostatnio zainteresowałem się sit&go turbo.

Na stronie jest program ICM trainier.

Na jakiej zasadzie te wszystkie układy z którymi należy grać w odpowiednim momencie są wyliczane ?

Np, W HU z 10 BB z QTo przy AI oponenta(100 BB) kazało mi spasować =)

albo

7 osób na stoliku jesteśmy shortem na sb dwa AI przed nami, i kazało mi QQ spasować.

Tam jeszcze było kilka takich kontrowersyjnych w moim odczuciu zagrań :D

5 odpowiedzi
z48o0
PokerStrategist

Spsowanie QQ przy 2 AI dla mnie nie jest kontrowersyjne...

Kaeresen
Oldschool Grinder

ICM trainer jest programem nieco orientacyjnym, uboższym od chociażby sng wizard ze względu na brak modyfikacji range'u przeciwników, ale również bardzo pomocnym. Polecam zaznaczyc wyświetlanie range'u i rozkminiac na tej podstawie razem z equilatorem. Dodatkowo oglądając filmiki można złapac lepsze pojęcie o tym, jak zwracac uwagę na range oraz imidż przy stole. Podstaw szacowania można się jednak nauczyc z pomocą ICM Trainer i jeśli zaczynasz granie sng to ten program będzie bardzo pomocny, mimo, że niektóre doradzane przez niego zagrania będą ci się z początku wydawały głupie i nieoplacalne.
Układy wylicza się na podstawie $EV, dopiero w sekcji srebrnej będziesz miał dostęp do artykułu opisującego to zagadnienie.

JogaSensei
PokerStrategist

co do qq, to bycie shortem w sng rozumiem jako posiadanie okolo 7 bb, przy 7 graczach tez bym to pushnal, nie ma co juz czekac na monstera nastepnego, zostaje liczyc na coinflipa. co innego na bubblu.

kustra
Elite Grinder

Sam od dluzszego czasu rozkminiam icm trainera i przy pokazanym range'u graczy, w wiekszosci przypadkow taki trening koncze na prawie 96%.

Czyli teraz problem pojawia sie w tym, zebym sie nauczyl i potrafil dojrzec jaki range bedzie nas sprawdzal? + Zabawa equilatorem?

Kaeresen
Oldschool Grinder

Cel calej tej nauki to jak najdokładniejsze (ale cały czas i tak przybliżone) wypracowanie sobie umiejętności opłacalności danego zagrania w danej sytuacji. Na pewno musisz do tego umiec oszacowac range pusha i range calla danego przeciwnika, więc nauka takiego szacowania powinna byc dla ciebie logicznym kolejnym krokiem. Equilator jest przy tym niemal niezbędny. Staraj się nie tylko rozwiązywac testy z ICM trainera, ale też robic session review ze swoich sesji na podobnej zasadzie: próbowac szacowac zakresy znanych przez ciebie przeciwników i zakres z jakim byś pushował/callował opłacalnie w danej sytuacji. Jest to dosc żmudne i na początku przerażające dla niektórych, ale absolutnie mozliwe do nauczenia.