Poniżej wklejam 3 pm'y. Co jakiś czas pisze do mnie początkujący gracz z prośbą o pomoc, więc trochę się mi tego uzbierało ^^
Spoiler
Nie rezygnuj z cashy! SNG to nie poker. Nonturbo może mają trochę tego pokera, ale te gry już prawie nie istnieją ze względu na znikomy traffic. Sam gdybym mógł się cofnąć w czasie to na pewno rozwijałbym się w kierunku cashowym. Teraz się nie przerzucę, bo czas który musiałbym poświęcić na dojście do poziomu, który pozwoliłby mieć takie perspektywy jak na 6maxach HT i zarabiać tyle, co na 6maxach HT mnie po prostu przeraża... Tak samo świadomość tego, że większość z tego, na naukę czego poświęciłem setki godzin, przestałaby mi być przydatna.
Jeżeli zostaniesz przy swoim głupim pomyśle przerzucenia się na SNG to w przypadku nonturbo nie ma za wielkiej różnicy, które sity będziesz grał. W nonturbo grasz bardzo deep, a ICM łapie Cię najbardziej w fazie push or fold, więc większość ważnych różnicy jak wpływ struktury wypłat na Twoją grę, które bardzo wpływają na grę w turniejach turbo, w nontrubo nie będzie istotna. Graj wszystko, aby starczyło trafficu na sklecenie jakiejś sensownej sesji, zbuduj rolla i uciekaj na MTT na roomach typu 888poker, na których znajdziesz bardzo fajne turnieje z racjonalnym fieldem, które mając skilla pozwalają mieć stabilny bez stakingowy przychód, co w przypadku MTT na P* jest niemożliwe.
Jeżeli interesują Cię turbosy, czyli nie mające nic wspólnego z pokerem push or foldowe shity to graj albo 45tki albo 90tki/180tki. W przypadku tych pierwszych musisz się liczyć z tym, że one są jedyne w swoim rodzaju i grając nie, uczysz się grać tylko je. Można na nich kręcić naprawdę przyzwoite wyniki, bo na wyższych stawkach traffic jest wciąż fajny. Grając 180tki od razu uczysz się również pod grę w większych turniejach turbo, bo w większości większych turków struktura jest identyczna jak w tych gierkach. Możesz oczywiście też zostać tylko na nich, bo podobnie jak w przypadku 45tek na wyższych stawkach traffic jest fajny i $$ można kręcić naprawdę dobre. W dziale SNG gdzieś się rozpisałem dogłębniej nt. różnic pomiędzy tymi turkami.
Spróbuj tego i tego i zobacz, które turki bardziej Ci leżą.
Spoiler
https://polska.pokerstrategy.com/forum/thread.php?threadid=285220
Rzuć okiem na mój post w powyższym temacie. Będąc wygrywającym graczem cash z automatu jesteś lepszy niż 99% fieldu turków nonturbo, o których piszesz. To są proste gry i jak ogarniesz dynamikę stackowania się to nie ma opcji, abyś tam przegrywał. Współpraca ze mną przy nauce gry turniejów nontrubo nie miałaby sensu, bo po prostu nie miałbym Cię czego nauczyć. Grając turbo, a szczególnie HT, mało czasu poświeciłem na ogarnianie post flopu, a na ogarnianie post flopu na deepie nie poświęciłem czasu w ogóle... bo nigdy nie mam takich spotów. A takie spoty to 90% gry w turniejach nonturbo.
Inaczej ma się sprawa z turbosami i fazą push or fold. Zerknij na poniższy post i drugi post w temacie podanym na początku tej wiadomości.
https://polska.pokerstrategy.com/forum/thread.php?postid=2810944#post2810944
Gdybyś chciał uczyć się grać turbosy to współpraca ze mną faktycznie miałaby sens.
Jednakże teraz muszę za skupić na swojej grze i nie miałbym czasu uczyć kogokolwiek.
Spoiler
Start [180 os. turbo] (Konkretnie mój post na pierwszej stronie)
Chyba już wspominałem o tym linku w temacie, w którym pisałeś, ale wspomnę jeszcze raz, bo nieskromnie uważam, iż jest naprawdę wartościowy
Polecam jeszcze:
3bet, fold equity, resteal - Matematyka (Pisząc ten temat wyciągałem max srebro ^^. Nie chodzi o mój post, a o odp.)
fold equilty,ocb? (Pomiń pierwszych 6 postów. W tym temacie chodzi o moją odp. - zdążyłem się już nauczyć zagadnienie z pierwszego tematu i samemu udzielić odp.)
Dwa powyższe linki to w zasadzie to samo. Różnią się tylko modelem obliczeń - ICM, a chipev.
Odds od flopa do turna
Hud do SitnGo
90o turbo 0,50$ A4s
Myślę, że w powyższych linkach znajdziesz odp. na wiele nurtujących Cię pytań. Podstawa to praca, praca, praca i jeszcze raz praca nad swoją grą. Po przerobieniu tych linków powinieneś mniej więcej wiedzieć jak się do tego zabrać.