Przejdź do forum
Gracz cash, od czeg...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Gracz cash, od czego rozpocząć s&g ?

16 Posty
12 Użytkownicy
0 Reakcje
2,420 Wyświetlenia
Piotrkus
PokerStrategist

Gram cash. Mój roll to 300$.

Zamierzam też zacząć grać na poważnie turnieje. S&g oraz MTT. Do tej pory były to głownie jakieś freerolle lub turnieje z pulą dodaną w których po prostu opłacało się grać.

Od jakich s&g zacząć? Mając rolla 300$ ? A jakie grać turnieje MTT ??

Odpowiedz
Cytat
15 odpowiedzi
WojtekBest
PokerStrategist

Siema,

jeśli chcesz się levelować na postflopie to zacznij grać jakies nonturbo jak 1$ 45many. Jeśli faktycznie chcesz się zacząć rozwijać w tej odmianie i robić fajne profity to polecam 1,5$ 45many turbo. Postflopa znajdziesz głównie w HU i możesz tam mieć duży edge nad przeciwnikami, a i po stawkach można się wspinać.
Jednak z góry mówię, że żeby kręcic fajne ROI trzeba poświęcać dużo czasu na analizy i podstawa - kręcić jak nawiększe volume.

Pozdro

Odpowiedz
Cytat
Piotrkus Autor wątku
Piotrkus
PokerStrategist

Siema, dzięki wielkie; na taką odpowiedź czekałem ! :sdrink

Odpowiedz
Cytat
dyszka997
Poker Player

Sam osobiscie ich nie gram ale polecam 18 i 27 man non turbo. Przegladalem hand history znajomego z tych turkow z wpisowym bodajze 1.5 dolca i poziom byl naprawde slaby. Sadze, ze mozna sie tam nabudowac i w Twoim przypadku 200BI spokojnie powinno wystarczyc.

Odpowiedz
Cytat
kaftanos
PokerStrategist

Przede wszystkim nash i sng wiz do oporu i do pożygu. Jak już to opanujesz skup się na 3 bet range na ABC TAG graczy bo jest ich pełno. Jesli to opanujesz to bardzo szybko wskoczysz na turki za 7$ bo dopiero tam zaczyna się jakiś poziom gry

Odpowiedz
Cytat
wsngwo6
Poker Player

45 non turbo :sdrink

Odpowiedz
Cytat
Piotrkus Autor wątku
Piotrkus
PokerStrategist

Dzięki wielkie,

A ile BI(bankroll management) jest standardem jeżeli chodzi o 45 non-turbo ?

Odpowiedz
Cytat
8dyb8
Oldschool Grinder

nie tykaj takiego syfu nierozwojowego jak 45man. Cmon. Zobacz ile gierek poza micro w tym chodzi (malo, a non turbo zero), do tego trzeba grac bardzo dlugie sesje zeby ich powolne odpalanie (dobicie do rozsadnej ilosci stolow) i nastepna godzina na dokonczenie mialo jakis sens

chcesz sie uczyc grac sng to nie ma lepszej bazy niz 9many (ewentulanie 6m), im szybsza predkosc tym szybciej sie bedziesz rozwijal

a jak chcesz grac mtt to graj mtt, nie widze zbytnio dlaczego mialbys uzalezniac odmiane sitow od tego ze chcesz se tez mtt popykac. Jesli tak to tylko 180 turbo i 3+R ma jakiestam odniesienie to donkamentow

/do osob ktore sie przyczepia o moj pojazd po 45m - jakims cudem chyba wszystkie osoby z tego forum ktore costam ogarnialy w tych 45m poprzenosily sie na inne formaty, hmm ciekawe dlaczego. To po co to ruszac? Od poczatku grac przydatne formaty :)

Odpowiedz
Cytat

45many nierozwojowe ? Imo dobre do zbudowania rolla i jako podbudówka do wejścia na 180turbo jak znalazł

Odpowiedz
Cytat
mtszrk
Oldschool Grinder

Jak czytam, że jakieś turki są nierozwojowe to mi się nóż w kieszeni otwiera. Jeżeli ktoś nastawia się na MTT SNG i później MTT, moim zdaniem 45ki turbo są na początek idealne. Wybór najniższych stawek bardzo szeroki, traffic też przyzwoity. Droga od 0.5$ do 7$ wcale nie jest taka krótka i można się sporo nauczyć. Życzę powodzenia komuś bez doświadczenia w zaczynaniu od 180ek. Mnie zjadły, przede wszystkim mentalnie.
Kiedy jesteś już na tyle doświadczony, że miażdżysz 3,5$ i 7$ przenosiny np. na 180ki naprawdę nie są większym problemem.
STT i 18ki to już nieco inna bajka. Jak ktoś lubi (ja na przykład nie ;) ) i chce się w nich rozwijać to wiadomo, że nie będzie zaczynał od grania 45ek.
Dlaczego uciekamy? Bo jednak w 180kach trochę więcej kasy, łatwiej je multitablować, no i podkład pod MTT turbo lepszy. Tyle, że do tych 180ek jakoś trzeba dojść.

Odpowiedz
Cytat
wsngwo6
Poker Player

Napisane przez Piotrkus
Dzięki wielkie,

A ile BI(bankroll management) jest standardem jeżeli chodzi o 45 non-turbo ?

Ja bym non turbo grał z 150-200 bi 45 ale na twoim miejscu pograłbym trochę za 1$ potem na 3.5$ zbudował rolla i z 450$ jak poczujesz się pewnie zacząłbym grać 45 turbo 1.5$ chyba że masz w planach coś innego.

Odpowiedz
Cytat
kleko91
PokerStrategist

Podepnę się pod wątek :)

A co byście bardziej polecili: 45os czy 18os turbo, chodzi o micro, zależy mi na szybkim wzroście rolla, volume też chciałbym robić dość pokaźne.

Jakieś rady? Wszystkie mile widziane :sdrink

Odpowiedz
Cytat

Też zastanawiam się jak od SNG 9os non-turbo dojść do MTT :) Z tym, że nie spieszy mi się ze stawkami i bankrollami. Na razie uczę się na stawce 0,10$ i zastanawiam się czy w przyszłości iść za stawkami w górę, czy za ilością osób w górę w SNG.

Odpowiedz
Cytat

Poniżej wklejam 3 pm'y. Co jakiś czas pisze do mnie początkujący gracz z prośbą o pomoc, więc trochę się mi tego uzbierało ^^

Spoiler

Nie rezygnuj z cashy! SNG to nie poker. Nonturbo może mają trochę tego pokera, ale te gry już prawie nie istnieją ze względu na znikomy traffic. Sam gdybym mógł się cofnąć w czasie to na pewno rozwijałbym się w kierunku cashowym. Teraz się nie przerzucę, bo czas który musiałbym poświęcić na dojście do poziomu, który pozwoliłby mieć takie perspektywy jak na 6maxach HT i zarabiać tyle, co na 6maxach HT mnie po prostu przeraża... Tak samo świadomość tego, że większość z tego, na naukę czego poświęciłem setki godzin, przestałaby mi być przydatna.

Jeżeli zostaniesz przy swoim głupim pomyśle przerzucenia się na SNG to w przypadku nonturbo nie ma za wielkiej różnicy, które sity będziesz grał. W nonturbo grasz bardzo deep, a ICM łapie Cię najbardziej w fazie push or fold, więc większość ważnych różnicy jak wpływ struktury wypłat na Twoją grę, które bardzo wpływają na grę w turniejach turbo, w nontrubo nie będzie istotna. Graj wszystko, aby starczyło trafficu na sklecenie jakiejś sensownej sesji, zbuduj rolla i uciekaj na MTT na roomach typu 888poker, na których znajdziesz bardzo fajne turnieje z racjonalnym fieldem, które mając skilla pozwalają mieć stabilny bez stakingowy przychód, co w przypadku MTT na P* jest niemożliwe.

Jeżeli interesują Cię turbosy, czyli nie mające nic wspólnego z pokerem push or foldowe shity to graj albo 45tki albo 90tki/180tki. W przypadku tych pierwszych musisz się liczyć z tym, że one są jedyne w swoim rodzaju i grając nie, uczysz się grać tylko je. Można na nich kręcić naprawdę przyzwoite wyniki, bo na wyższych stawkach traffic jest wciąż fajny. Grając 180tki od razu uczysz się również pod grę w większych turniejach turbo, bo w większości większych turków struktura jest identyczna jak w tych gierkach. Możesz oczywiście też zostać tylko na nich, bo podobnie jak w przypadku 45tek na wyższych stawkach traffic jest fajny i $$ można kręcić naprawdę dobre. W dziale SNG gdzieś się rozpisałem dogłębniej nt. różnic pomiędzy tymi turkami.

Spróbuj tego i tego i zobacz, które turki bardziej Ci leżą.

Spoiler

https://polska.pokerstrategy.com/foru​m/thread​.php?thr​eadid=28​5220​

Rzuć okiem na mój post w powyższym temacie. Będąc wygrywającym graczem cash z automatu jesteś lepszy niż 99% fieldu turków nonturbo, o których piszesz. To są proste gry i jak ogarniesz dynamikę stackowania się to nie ma opcji, abyś tam przegrywał. Współpraca ze mną przy nauce gry turniejów nontrubo nie miałaby sensu, bo po prostu nie miałbym Cię czego nauczyć. Grając turbo, a szczególnie HT, mało czasu poświeciłem na ogarnianie post flopu, a na ogarnianie post flopu na deepie nie poświęciłem czasu w ogóle... bo nigdy nie mam takich spotów. A takie spoty to 90% gry w turniejach nonturbo.

Inaczej ma się sprawa z turbosami i fazą push or fold. Zerknij na poniższy post i drugi post w temacie podanym na początku tej wiadomości.
https://polska.pokerstrategy.com/foru​m/thread​.php?pos​tid=2810​944#post​2810944​
Gdybyś chciał uczyć się grać turbosy to współpraca ze mną faktycznie miałaby sens.

Jednakże teraz muszę za skupić na swojej grze i nie miałbym czasu uczyć kogokolwiek.

Spoiler

Start [180 os. turbo] (Konkretnie mój post na pierwszej stronie)
Chyba już wspominałem o tym linku w temacie, w którym pisałeś, ale wspomnę jeszcze raz, bo nieskromnie uważam, iż jest naprawdę wartościowy :D

Polecam jeszcze:
3bet, fold equity, resteal - Matematyka (Pisząc ten temat wyciągałem max srebro ^^. Nie chodzi o mój post, a o odp.)
fold equilty,ocb? (Pomiń pierwszych 6 postów. W tym temacie chodzi o moją odp. - zdążyłem się już nauczyć zagadnienie z pierwszego tematu i samemu udzielić odp.)
Dwa powyższe linki to w zasadzie to samo. Różnią się tylko modelem obliczeń - ICM, a chipev.
Odds od flopa do turna
Hud do SitnGo
90o turbo 0,50$ A4s

Myślę, że w powyższych linkach znajdziesz odp. na wiele nurtujących Cię pytań. Podstawa to praca, praca, praca i jeszcze raz praca nad swoją grą. Po przerobieniu tych linków powinieneś mniej więcej wiedzieć jak się do tego zabrać.

Odpowiedz
Cytat
endriu1002
Poker Player

Witam, od niedawna zacząłem grać 45 turbo, poszukuje mojej ścieżki rozwoju. W poprzednim poście evLeisure napisał : "to graj albo 45tki albo 90tki/180tki. W przypadku tych pierwszych musisz się liczyć z tym, że one są jedyne w swoim rodzaju i grając nie, uczysz się grać tylko je. "
I tu pytanie czy grając rzeczone 45-tki jest sens oglądania materiałów z 180-tek ? Na czym owe różnice polegają ?

Odpowiedz
Cytat
WojtekBest
PokerStrategist

45ki mają to do siebie, że są bardzo tight. Standardowy Nash przy calling range kompletnie się nie sprawdza, bo będziesz grał na minus w longrunie.
W skrócie, pushować można szerzej a callować i izolować o wiele bardziej tight niż na 180tkach.

Gdybyś zaczął grać 45tki jak 180tki, to po prostu nie będziesz kręcić takiego ROI jak można przy innym stylu.

Odpowiedz
Cytat