Niech mi ktoś powie czy ja dobrze rozumiem, jeśli na flopie trzymam FD czyli mam 9 outów a gościa szacuje na overpare to mam insta call w przypadku gdy jego podbicie wynosi max wielkosc puli?
9 outów to 9 kart z 47 mozliwych na trunie -- więc 19%, bet za wielkość puli to potodds 33% więc brakuje 14%
Czyli na flopie sprawdzenie jest opłacalne a na turnie juz nie? Czyli jeśli kolo betuje na flopie i moje sprawdzenie wg oddsów jest oplacalne ale jest ryzyko ze pojawi sie kolejny bet na turnie to nie powinienem sprawdzac?
Musiaolby uderzyc za 1/3 puli czyli gdyby w puli byl 1dolar i on na flopie bije za 30 cent to Tobie sie oplaca z matematyczngo punktu wdzeni sprawdzicz FD bo dajesz 0.3$ do puli 1.6$
To nie tak na FL jesli uderzy za 1/3 POT to sie oplaca na T jest tak samo bo masz 9 outow *2% wiec 18 % szans na kolor na kazdym pojedynczym streecie.
Generalnie to jesli ktos betuje to sie nie oplaca sprawdzac betu powyzej 1/2 puli ale tutaj uwzgledniasz implied oddsy czyli pieniadze jakie jeszcze jestes w stanie z niego wyciagnac. Czyli jesli na FL masz FD i on bije a ty sprawdzisz i masz nad nim pozycje a na T spada Ci kolor i on np uderzy badz zaczeka ale Ty uderzysz mu nie duzo i on sprawdzi to wtedy Twoj draw jest oplacalny. Natomiast jesli np nie masz pozycji i spadnie Ci kolor a Ty uderzysz i Twoj przeciwnik spasuje to jestes wd upie:)
Rozumiem, że eżeli liczymy oddsy z flopa na turn i z turna na river to mozemy sprawdzic podbicie za 1/3 puli ale jesli na flopie mamy ready na goscia ze po sprawdzeniu beta na flopie, turn w jego wykonaniu to check czyli mamy darmowy river to mozemy sprawdzic podbicia z flopa nawet za pule?
Podsumowując dywagacje w tym temacie, sporządziłem uproszczoną tabelkę outów i pot oddsów, proszę kogoś z trenerów lub zaawansowanych graczy o jednoznaczne potwierdzenie, czy nie zawiera ona żadnych błędów i będzie można śmiało wtedy z niej korzystać.

Pytanko do ogarniających:
Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:
$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (7 handed)
Known players:
[tg]BU$0.99:///////;SB$1.70:///////;BB$0.87:///////;MP1 (Hero)$2.00:///////;MP2$0.78:///////;MP3$0.68:///////;CO$2.00:///////;[/tg]
Preflop: Hero is MP1 with 8:c, 9:c.
Hero raises to $0.06, 5 folds, BB raises to $0.12, Hero calls $0.06.
Flop: ($0.25) A:c, 7:s, T:d (2 players)
BB bets $0.16, Hero folds, BB gets uncalled bet back.
Final Pot: $0.25.
Czy mogę w takim spocie policzyć więcej niż 8 outów z OESD? Każdy
daje mi FD i monsterdrawa na Turnie, co automatycznie zwiększa szanse na ewentualną wygraną. Bo licząc czysto po pot oddsach, to jest tu fold.
Fold preflop, wiem
Ja tu IP gram zawsze call do takiego 3betu, na flopie imo też call, bo jeśli on tu ma Ax to są fajne implied oddsy, a jak nie ma to najczęściej zagra check turn
Napisane przez 7WaysToWin
Pytanko do ogarniających:Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:
$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (7 handed)
Known players:
[tg]BU$0.99:///////;SB$1.70:///////;BB$0.87:///////;MP1 (Hero)$2.00:///////;MP2$0.78:///////;MP3$0.68:///////;CO$2.00:///////;[/tg]Preflop: Hero is MP1 with 8:c, 9:c.
Hero raises to $0.06, 5 folds, BB raises to $0.12, Hero calls $0.06.Flop: ($0.25) A:c, 7:s, T:d (2 players)
BB bets $0.16, Hero folds, BB gets uncalled bet back.Final Pot: $0.25.
Czy mogę w takim spocie policzyć więcej niż 8 outów z OESD? Każdy
daje mi FD i monsterdrawa na Turnie, co automatycznie zwiększa szanse na ewentualną wygraną. Bo licząc czysto po pot oddsach, to jest tu fold.
Fold preflop, wiem
![]()

e: zeby nie bylo, ze niekonstruktywnie: zarowno fold pre, jak i fold na flopie sa TRAGICZNYMI bledami, na ktorych w longrunie tracisz pewnie niewiele mniej niz na stackowaniu sie pre z 27o, jesli artykuly z ps sprawiaja, ze uwazasz takie zagrania za dobre, to przestan je czytac, bo ewidetnie ci szkodza
roześmiałem się do monitora
Ale na poważnie: chyba przez przypadek znalazłeś mi poważnego leaka, bo ja takie spoty (czy OESD, czy FD) folduje po becie za więcej niż 1/2 PSB.
Wg oddsów mam tak:
8 outów (chociaż J kompletuje strita z KQ)
oddsy=39:8=5:1
pot oddsy=41:16=2,56:1
co teoretycznie daje fold. W puli brakuje 39c. Po moim callu pula wyniesie 57c więc villain musiałby betnąć przynajmniej 70% puli na Turnie. To dość sporo i dlatego byłem za spasowaniem.
ale przeciez to nie ma nic do rzeczy, z drawem callujesz po to, zeby wygrac kolejne duze bety, jesli trafisz (implied odds), ewentualnie zeby probowac wyblefowac przeciwnika, jesli nie trafisz. Drawy do straighta maja szczegolnie duze implied odds, poniewaz sa mniej "widoczne", slabi gracze czesto sie boja wyplacic stacka, kiedy spadnie flush, ale na karcie straightowej juz nie.
drawy warto tez czasami raisowac, bo jesli raisujesz tylko mocne, gotowe uklady, to zaden chocby minimalnie ogarniety przeciwnik nigdy nic ci nie wyplaci. Ale akurat w tym wypadku nie jest to dobry board do raisu (za mocno trafia w range przeciwnika i za slabo w twoj)