Napisane przez evLeisure
Napisane przez PyqPyk
W puli jest 2$ ty masz sprawdzić za 1$ -> 1 / ( 1 + 2) = 1/3 = 33,3%
Napisane przez 69CuZo69
O ile dobrze kumam PyqPyk to:
Pula 600 sprawdzasz za 200 > 200 / (200+600) = 200/800 = 25%
Nie chcę wprowadzać w błąd, jak źle niech ktoś mnie poprawi
Te dwa przykłady pokazują, że nie każdy myśli tak jak my i jeżeli chcemy coś komuś wytłumaczyć to musimy się trochę bardziej postarać niż pisząc jedno zdanie.
Oba przykłady są dobre, a zarazem złe. Zależy czy pisząc "pula" liczymy podbicie przeciwnika czy nie.
Pula wynosi 5$. Mamy sprawdzić za 1$.
- Jeżeli pisząc "pula" liczymy podbicie przeciwnika to pot oddsy wynoszą 5:1, czyli swoje outy musisz trafić przynajmniej w ~17%.
- Jeżeli pisząc "pula" nie liczymy podbicia przeciwnika to pod oddsy wynoszą (5+1):1, czyli Twoje outy musisz trafić w przynajmniej ~14%.
Żeby wyczerpać temat przypomnę jeszcze jak liczymy szanse na trafienie outów.
Najlepiej jest nauczyć się na pamięć jakie są szanse trafienia swoich outów czy to w postaci klasycznej czy procentowej.
Dla leniwych bardzo łatwy, a na dodatek w miare dokładny sposób liczenia szansy procentowej zwany metodą "4 i 2", w której ilość outów mnożymy przez 4 jeżeli liczymy szanse flop-->river, a razy 2 jeżeli liczymy szanse flop-->turn lub turn-->river.
W podanym przeze mnie przykładzie nasze outy musimy trafić raz na 6 razy (6:1) lub procentowo w ~14% przypadków, aby być przynajmniej break even.
Mając 8 outów pamiętamy, że trafimy je raz na 5 razy (4.75:1) lub procentowo w ~17% przypadków. Metodą "4 i 2" otrzymamy trafienie w ~16% przypadków.
Skoro musimy trafić nasze outy raz na 6 razy (6:1), a trafimy je raz na 5 razy (4.75:1) lub procentowo musimy je trafić w ~14% przypadków, a trafimy je w ~17% przypadków to jasno wychodzi nam, iż call jest opłacalny.
Pierwsze słyszę, że możemy brać pod uwagę dwie różne pule i wychodzą nam różne pot oddsy. Kiedyś zamieszczałem wpis na moim blogu o pot odds. Dlatego skopiuję to tutaj.
Pierwszy sposób liczenia pot odds
W puli znajduje się 10bb, villain stawia zakład wysokości puli – 10bb. Pula teraz wynosi 20bb, a my musimy wnieść 10bb żeby sprawdzić. To daje nam stosunek 20:10 = 2:1, który mówi nam o tym jak często musimy być na prowadzeniu z naszą ręką by sprawdzając ten zakład będąc co najmniej break even(na zero).
Zamieńmy ten stosunek na procenty
2:1 daje nam dwie przegrane (sprawdzamy i przegrywamy 10bb 2 razy) i jedną wygraną(sprawdzamy i wygrywamy 20bb, które są już w puli). Łącznie mamy 3 możliwości, dlatego aby być break even w tej sytuacji musimy mieć lepszą rękę niż villain raz na trzy razy. -10bb+(-10bb)+20bb=0
1/3=33,33%
To z kolei pozwala obliczyć, że powinniśmy być lepsi przynajmniej 33,3% razy. Innymi słowami nasze equity powinno wynosić przynajmniej 33,33%. (O obsłudze PokerStove, czy PokerStrategyEquilator nie będę się rozwodził (no może kiedyś :D) .
Drugi sposób liczenia pot odds
Licząc pot odds możemy skorzystać z równania przedstawionego w artykule, o którym pisałem na początku.
Pot Odds = x/(x+y), gdzie
x - wysokość zakładu, który musimy sprawdzić
y- wysokość puli przed sprawdzeniem
W naszym przykładzie x = 10bb, y = 20bb, dlatego Pot Odds = 10/(10+20)= 1:3= 0,3333=33,33%
Zawsze chcemy być lepsi (mieć lepsze equity) niż 33,33% razy w tym przypadku czyli po prostu chcemy zarabiać pieniądze.
Znalazłem pewną tabelkę, dzięki której nie będziemy musieli liczyć pot odds za każdym razem. Zestawiono w niej najczęstsze wysokości zakładów stawianych przez przeciwnika oraz najmniejsze equity jakiego potrzebujemy, aby sprawdzić zakład z profitem. Niezwykle przydaje się przy callowaniu zakładów na turn, river, czy też sytuacji kiedy rozważamy sprawdzenie all in przeciwnika.
Wysokosc zakladu villaina Equity potrzebne do sprawdzenia> (większe niż)
2xwysokosc puli ==================40%
wysokośc puli (POT SIZED BET) ======== 33%
2/3 puli ======================== 28%
1/2 puli ======================== 25%
1/4 puli ======================== 16%
Przykład:
Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:
Preflop: Hero is MP3 with 5:s, 6:s. Villain holds A:c, A:d
Flop: ($25) T:s, 2:c, K:s (2 players)
Villain bets $24, and is all-in,Hero ??.
Przeciwnik jako pierwszy na flopie wchodzi all-in za 24$ (może uważa board za niebezpieczny). Jak wiemy w puli jest 25$, czyli stawia on zakład PSB (o wysokość puli). Według naszej tabelki powinniśmy być lepsi w tym przypadku więcej niż 33% razy. Myślę, że większość z nas potrafi szacować equity na podstawie outów wg zasady 4/2 (czyli mnożymy ilość outów razy 4 na flopie i razy 2 na turnie. Mamy 9 pików w talii, co daje na 9 outów, które pozwolą nam wygrać tą rękę. Sytuacja rozgrywa się na flopie, dlatego 9 mnożymy razy 4 i otrzymujemy 36%. 36% equity > 33%, dlatego możemy sprawdzić tutaj z profitem.
Sam jestem zwolennikiem korzystania z metody 4/2, aczkolwiek, mogę się wgłębić w temat, jeśli wam zależy i wytłumaczyć jak to liczyć z klasycznych oddsów. Dodatkowo zgadzam się z loosekiddie.