Przejdź do forum
prawdopodbienstwo f...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] prawdopodbienstwo fulla

12 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
696 Wyświetlenia

z tego jak pamietam kolor spada raz na 5 razy znaczy z prawdopodobnienstwa a jak jest z fullem np jak trafiamy seta z 2 naszych kart a jak jak np mamy AQ i flop QQ10 to kazdy AS,10 i dama daje nam zwyciestwo i jak spadnie np 8 na flopie to sytuacja sie powatarza czyli jest juz 3 asy 1 dama 3 dziesiatki i 3 osemki

dobrze mysle?

11 odpowiedzi
Episodex

Mając seta na flopie jest trochę ponad 20% na fulla do rivera. Z turna do rivera chyba ok 10%.

EDIT: To dotyczy seta czyli jak mamy parkę w ręce :).

W sumie 2.5%. A jak masz seta na flopie to 29% do rivera

Episodex

W drugim przypadku A daje nutsa chyba, że przeciwnik ma AA. Ale to i tak rzadka sytuacja i pewnie byłby AI na flopie anyway ;).

ozi
ozi

Zgodnie z prastarą metodą obliczania % szans, na spadniecie jednego z naszych outów...

3xA, 3xT, 1xQ = 7 outów na flopie
7*2 = 14
Zatem szansa, że na turnie spadnie full wynosi z pewnym przybliżeniem 14%

Jak spadnie 8 na turnie, to mamy 3xA, 3xT, 3x8, 1xQ = 10 outów
10*2 = 20
W przybliżeniu 20%

Izi.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

a ozi od flopa do riveru ? czyli a na kolor tak jak mowilem jest 20% od flopa do rivera?

whiler

Napisane przez demiurgos99
a ozi od flopa do riveru ? czyli a na kolor tak jak mowilem jest 20% od flopa do rivera?

flop-> river

AQ b: QQT

outy: Q,AAA,TTT - 7 27,8%

do naszych 27,8 dodajemy 'runner runner druga para' (np QQT88), na flopie mamy 5 widocznych art, zostaje 47, 7 kart to nasze outy do fula. 40 kart co daje 10 "zestawów" po 4 karty (2222,3333,4444,etc) tak więc szansa na naszego runnera to:

10* 4/40*3/39 = 10*0,1*0,07 = 7%

co daje łącznie 34,7%

odnośnie pytania o kolor, chodzi o FD na flopie czy ogólnie o szanse na 5-cio kartowy board z trzema kartami w kolorze?

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

czyli majac taka reke mam az 35%? do konca na fula?
a o kolor chodzi mi o to 4 karty na flopie z czego 2 nasze lub 1 nasza i 3 na flopie chociaz wtedy wiadomo ze ktos inny moze miec juz lepszy kolor.

whiler

czyli majac taka reke mam az 35%? do konca na fula?
a o kolor chodzi mi o to 4 karty na flopie z czego 2 nasze lub 1 nasza i 3 na flopie chociaz wtedy wiadomo ze ktos inny moze miec juz lepszy kolor.

tak, tylko że twój przykład raczej nie będzie miał miejsca na stolikach. Nasz trips AQ flop: QQT jest drawem tylko wyłącznie przy QT/TT u przeciwnika. Co za tym idzie, na QT mamy 17% - ratują nas 3 Asy i runner runner para króli. Natomiast na TT 23%, ponieważ T nie jest już naszym outem, co daje:

outy: Q,AAA - 4 16% + runner runner opisany wcześniej czyli 7% = 23%.

draw do koloru ma 9 outów, a 9 outów to 35% (flop -> river)

na koniec polece Ci jeden artykuł o prawdopodobieństwie w HE:
https://polska.pokerstrategy.com/strategy/others/1549/1/

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

wlasnie tez mi tak wychodzilo ale gdzies czytalem w ktoryms artykule czy to rusher pisal ze ten kolor spada raz na 5 razy i to bardziej mnie przekonuje :D bo naprawde zadko leci

Episodex

Chyba chodziło raczej o to, że mając przed flopem karty w kolorze masz 20%, że spadnie FD na flopie. Ale nie wiem jakie jest tego prawdopodobieństwo więc mogę się mylić ;).

whiler

wlasnie tez mi tak wychodzilo ale gdzies czytalem w ktoryms artykule czy to rusher pisal ze ten kolor spada raz na 5 razy i to bardziej mnie przekonuje :D bo naprawde zadko leci

mogło mu chodzić o FD z np. flop -> turn, wtedy wychodzi 1:4.1 czyli raz na 5 razy ;)

mając dwie karty suit mamy 10% szansy na flop z FD i 1% na gotowy kolor _thumbsup: