Przejdź do forum
KK i all-in preflop

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] KK i all-in preflop

63 Posty
30 Użytkownicy
0 Reakcje
3,913 Wyświetlenia
ebdul18
Elite Grinder

Zabrakło słowa dążyć dlatego nie mogłem zrozumieć ;). To, co pasujesz je tak jak 72o czy rozgrywasz na postflopie :> ? Nie chodzi mi o to czy dążyć do AI pf tylko o to, że granie 4bet/fold z taką ręką to błąd.

kaczuba
Oldschool Grinder

Z tego co sobie przypominam to chyba tylko raz miałem sytuację gdzie po moim 4 becie i odpowiedzi all-inem przeciwnika byłem praktycznie pewien, że ma AA (oczywiście zgadłem). Siedziałem na UTG (6-max) i mając tight image otworzyłem raisem , villain (turbo-murek (pfr<10%, 3bet=2%) po kilkuset rozdaniach) mnie 3betował z MP, ja 4betowałem i villain insta-pushował. Jak myślicie, czy powinienem to zrzucić?

Acha, i jak powinny wyglądać wielkości 4betów OOP:
- przy 4bb open raise?
- przy bet-pot open raise?
- przy 3bb open raise?
i bet-pot raise przeciwnika (lub ogólnie jaka to wielokrotność ma być :P).

hellYeahEnT
Elite Grinder

Marqoz gra fr wiec o fr mowa.

rusher88
PokerStrategist

ebdul18 napisał
Zabrakło słowa dążyć dlatego nie mogłem zrozumieć ;). To, co pasujesz je tak jak 72o czy rozgrywasz na postflopie :> ? Nie chodzi mi o to czy dążyć do AI pf tylko o to, że granie 4bet/fold z taką ręką to błąd.

Kurczę! Pierwszy raz odkad pamietam zgadzam sie z ebdulem w 100% :D

Marg0z Autor wątku
Marg0z
Oldschool Grinder

Grabbed by Holdem Manager
NL Holdem $1(BB) Everest Game#4259418343

SB ($317)
Hero ($141)
UTG ($49.27)
UTG+1 ($308)
UTG+2 ($300)
MP1 ($414)
MP2 ($128)
MP3 ($289)
CO ($96.25)
BTN ($115)

Dealt to Hero K♣K♦

call, fold, check, MP1 raises to $5.50, call, fold, fold, fold, fold, Hero raises to $21, fold, fold, MP1 raises to $71, fold, fold,

MP1 wins $50

Na pana MP1 mam 350 rąk i ma staty
vpip: 7%
pfr: 1%
3bet: 0%

więc chyba easy fold ?:P tym bardziej że to był insta-4bet :)

Możesz podać jego winrate w takim wypadku?
Jeśli koleś ma PFR, który zawiera w sobie tylko AA/KK to trudno sprawdzać jego 4 beta, ale łatwo obliczyć EV :P

Marg0z Autor wątku
Marg0z
Oldschool Grinder

Holdem Manager mówi :

Hand: 358

VPIP: 7%
PFR: 1%
WTS: 23%
AF: 1.8
Att. to steal : 0%

Won 236$
winrate 33 bb/ 100

ale byłem świadkiem akcji jak miał niższego seta na wyższego i trafił karete na river i wtedy wygrał pełniutkie 200$ :D więc przekłamane to bb/100 :P

Bez tego rozdania to 36$ / 357 - nadal jest to 10/100
Ciekawe :P
W sumie mogłeś callować jego raise i liczyć na trafienie seta zamiast grac rerise preflop :tongue:

Marg0z Autor wątku
Marg0z
Oldschool Grinder

Ale tam był jeszcze za nim calleś który cold call'ował więc nie było opcji też sprawdzać :)

Dlaczego?
I tak grasz dla set value. Jeśli masz jeszcze jednego callera to Twoje implied odsy rosna. Wiesz, ze na 85% przeciwnik ma AA (6 kombinacji kart), w pozostałych 15% ma KK (1 kombinacja bo Ty trzymasz pozostałe króle). Jeśli spadnie K to wiesz, że koleś ma AA i dokładnie wiesz jak rozgrywać rękę.
Jeśli spadnie A i przeciwnik zwolni w 25% przypadków (rozkład rąk wtedy to 3 pary AA możliwe i 1 KK) możesz sam reprezentować asa, bo przeciwnik też będzie miał KK.

I tak grasz dla set value i dodatkowy caller oznacza większą pule, więc jeśli trafisz większe prawdopodobieństwo grania na stacki. Dodatkowo set ma do przodu z każdym możliwym drawem, więc z tym dodatkowym przeciwnikiem masz w ~99% trafienia seta do przodu, a w przeciwnym wypadku i tak nie rozgrywasz ręki bo wiesz, że w 85% przypadków jesteś do tyłu.

Kurde na SH nawet nie musze sie zastanawiac nad cold callowaniem KK dla set value :P

Marg0z Autor wątku
Marg0z
Oldschool Grinder

A może mu kompletnie nie szła karta przez 350 rozdań dlatego takie staty hehe :P

Tego mi sie juz nie chce liczyc :P

kabulek
Oldschool Grinder

własnie gram FL 0.5/1 w ciaguy godziny przegrałem 4xKK pod rząd żeby było smieszniej ani razu z AA, sick

Osobiście nigdy nie foldowałem KK przed flopem na full-ringu i uważam, że w 99,9% przypadków jest to błąd. Pewnie, zdarzają się ekstremalne sytuacje z przeciwnikami 1% PFR, 0% 3bet, ale to jest niezmiernie rzadkie. 4bet/fold to już błąd na 100% zarówno z KK jak i z QQ czy AKs. Napewno mniejszym błędem jest grać all-in z QQ niż 4bet/fold. Tak samo AKs. Jak ktoś już wcześniej słusznie zauważył - zamieniamy swoją rękę w blef.

bMh
bMh
Oldschool Grinder

kabulek napisał
własnie gram FL 0.5/1 w ciaguy godziny przegrałem 4xKK pod rząd żeby było smieszniej ani razu z AA, sick

FL to nie NL :)

krzyziu1
PokerStrategist

All in preflop z KK zawsze, a jak na tym wychodze przez ostatnie 20k rak? O to wynik:

Ale dalej uwazam ze trzeba allinowac sie z kk preflop bo tyle jest donkow co graja z z gorszymi kartami ze jest to oplacalne (jak narazie nie dla mnie :/ )

Co do tematu to polecam obejrzeć filmik "never fold KK" co powinno rozwiać wasze wątpliwości czy wchodzić all-in z KK.
(pewnie sporo osób już to widziało)

A1varo
Poker Player

A ja polecam ICM trainer - bardzo dobrze tłumaczy wszyskie sytuacje w sng - KK pasujemy tylko jak 2 graczy wejdzie all-in a zostało 3 (a i tutaj chyba zależy od pozycji)

ebdul18
Elite Grinder

A ja polecam zacząć grać przeciwko randze, a nie konkretnej ręce, której nie jesteśmy w stanie określić czy ją ma czy nie. I zacząć myśleć kategoriami equity i długotrwałego zarobku, a nie pojedynczej ręki.

Na tego matoła, co miał statystyki 7/1 to w jego randze są chyba tylko AA więc oczywiście dobrze zagrane.

@krzyziu1: Lol fajny pech :P. Miałem kiedyś coś podobnego chyba z 10 razy pod rząd jak miałem KK to zawsze pojawiał mi się A na flopie :D.

krzyziu1
PokerStrategist

ebdul18 napisał
@krzyziu1: Lol fajny pech :P. Miałem kiedyś coś podobnego chyba z 10 razy pod rząd jak miałem KK to zawsze pojawiał mi się A na flopie :D.

Wlasnie skonczylem sesje gdzie znow KK nadzialo sie na AA i alliny preflop! Czyli na 11 allinow preflop 8 w plecy caly stack a 3 wygrane tylko z shortami... ale dalej bede sie stackowal z KK.