Przejdź do forum
KK i all-in preflop

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] KK i all-in preflop

63 Posty
30 Użytkownicy
0 Reakcje
3,912 Wyświetlenia
hellYeahEnT
Elite Grinder
StraightGinn
PokerStrategist

TheNaturat napisał

StraightGinn napisał
Na FR zacząłbym myśleć o foldzie KK pf dopiero od NL50-NL100...
Na temat NL50 będę mógł powiedzieć niedługo dokładnie moje zdanie, kończe pokonywać NL25 i na tym limicie bez mrugnięcia shove KK pf wychodzi EV+ (party poker)

Moim zdaniem wręcz przeciwnie - im wyższy limit tym prędzej spodziewałbym się próby jakiejś kradzieży puli takim all-inem z ręką inną niż rakiety.
Ja o ile dostanę od gracza tight 5-bet all-in w takiej sytuacji jak to opisał MatiKosa z reguły z ciężkim sercem, ale jednak zrzucam króle.

lukasz728 napisał
Wczoraj w filmiku na stox poker zobaczyłem WIELKIMI literami takie zdanie:

"Do NOT 4bet a good hand, planning to fold to a 5bet"

Czyli absolutnie jest to sprzeczne z tym co napisane jest wyżej.

Hmmm sam juz nie wiem :/

Już się bałem, że tylko ja uważam, że 4bet / fold to błąd :>
Inwestując 40-60% stacka pf i fold do shove:
Założmy 2 full stacki, po naszym 4becie za 60% stacka i shove przeciwnika w pocie jest 160bb - mamy pot oddsy 4:1 na sprawdzenie, teoretycznie wystarczy nam 20% equity do sprawdzenia.

Przy zakresie przeciwnika KK, AA
Equity Wygrana Remis Zagubiona Ręka
Gracz 1: 22,618% 15,587% 14,061% 70,352% KK
Gracz 2: 77,382% 70,352% 14,061% 15,587% KK+

Mamy 22,618% equity uzasadniające sprawdzenie.

Przy zakresie jaki widuje na party nl25 - QQ, KK, AA, AKs

Equity Wygrana Remis Zagubiona Ręka
Gracz 1: 52,115% 48,686% 6,858% 44,456% KK
Gracz 2: 47,885% 44,456% 6,858% 48,686% QQ+, AKs

Mamy 52,115% equity...

Można to przeliczyć przy mniejszym 4becie z naszej strony, ale:
- jeśli mamy mniejszy 4bet niż okolice 50-60% stacka to znaczy, że 3 bet przeciwnika był minraisem i wtedy ciężko określić jego zasięg, push i dalsza obserwacja, czy minraisuje tylko rakiety czy np. ladies też
- jeżeli robimy intencjonalnie mniejszy 4bet, żeby foldować do 5beta to wydaje mi się dosyć widoczne i może sprowokować shove (chociaż na NL10 i NL25 większość graczy to warzywa, które i tak nie obserwują tylko grają swoimi kartami...)

skajlacz
Oldschool Grinder

ktos, gdzies, kiedys opisal sytuacje w ktorych spasowanie KK jest najlepszym wyjsciem, pamieta ktos?

Kazda reke przed flopem idzie spasowac. Nawet AA wiec tym bardziej KK. Oczywiscie takich sytuacji jest stosunkowo bardzo malo, wiec w 95% allin preflop jest dobry.

Marg0z Autor wątku
Marg0z
Oldschool Grinder

adi26 napisał
Kazda reke przed flopem idzie spasowac. Nawet AA wiec tym bardziej KK. Oczywiscie takich sytuacji jest stosunkowo bardzo malo, wiec w 95% allin preflop jest dobry.

No AA to tylko w turniejach w specyficznych sytuacjach , a my mowimy o cashowkach;P

W cashowkach tez, oczywiscie sytuacja musi byc bardzo specyficzna, np: zaklad taki jak durrrra z Iveyem i mamy ostatnie rozdanie blindy 1000/2000 a Ivey prowadzi w calym zakladzie o np: 25000; durrrr gra w ciemno allin i co oplaca sie sprwadzic skoro ryzykuje sie 2 000 000$ by zdobyc dodatkowe 200 000.

Marg0z Autor wątku
Marg0z
Oldschool Grinder

Nie o takich cashówkach mówie :P heheh ... tylko o takich naszych zwykłych szarych kaszóweczkach :]

ebdul18
Elite Grinder

Ogólnie to każdy se powinien zakodować taką zasadę: przed zagraniem 4 beta powinniśmy odpowiedzieć na pytanie, co zrobimy na shove przeciwnika. Jeżeli zakładamy że spasujemy trzymając np. QQ to 4 bet jest bez sensu w tym przypadku, bo zamieniamy naszą rękę w blef. Równie dobrze możemy robić to z K2o. Jak ktoś chce grać 4 bety z KK i później pasować to równie dobrze może wyrzucić pieniądze w błoto ;). I ta zasada tyczy się praktycznie każdej sytuacji. Jak gram 4 bet blufa z np. 87s to wiem, że spasuje do allina. Jak natomiast robię to np. z JJ to wiem już wcześniej, że sprawdzę ewentualnego shova.

Czyli z naszej wspólnej rozkminy wniosek jest prosty: do NL50 jak będzie trzeba, to z kowbojami ładujemy cały stack i tyle :)

frozen9
PokerStrategist

Przed sekundą na nl10 na party poszły all iny pre flop A7s i Ak:)

InTooDeep
PokerStrategist

osobiście nie pasuję KK, nawet jak wydaje się że oponent trzyma AA. Wrzucam to w statystykę i tyle.

ostatnio częściej wygrywam z KK niż z AA co dziwne. Dosłownie wczoraj poszedł all-in na PF z AA na ręku, okazało się że koleś też ma AA.

i co?

i przegrałem to rozdanie.

hellYeahEnT
Elite Grinder

InTooDeep napisał
osobiście nie pasuję KK, nawet jak wydaje się że oponent trzyma AA. Wrzucam to w statystykę i tyle.

ostatnio częściej wygrywam z KK niż z AA co dziwne. Dosłownie wczoraj poszedł all-in na PF z AA na ręku, okazało się że koleś też ma AA.

i co?

Laczymy sie z Toba w bolu :]

Odnosnie tematu: Gosciu vipip 12% pfr 9%(czyli zwykly tag).

my: raise 3,5bb
enemy: 3bet 12bb

my: 4bet 36bb
enemy: all in.

I co callujecie ? Oplaca sie tylko jezelina platformie "panuje moda" na granie z QQ all in pf czy AK. Ale bez przesady, ze ktos zrobi all ina z QQ wiedzac ze my mamy AK/KK/AA z naciskiem na te 2 ostatnie.

Nie wiem gdzie gracie ale tam gdzie ja gram all in pf z KK to blad (oczywiscie pozycja jest wazna, bo broniac blindow z KK all in pf pojde chetnie)

z innego tematu o tym samym:

LUKLACH2 napisał

MatiKosa napisał
Foldować te kowboje czy jak? Już kończyłem sesję, to był ostatni stół i ostatnia ręka z UTG i zamiast +11$, to +0,99$, T_T :(

"There may be situations that come up where you could justify folding KK, but its not a good habit to get into. Having KK when another player at the table has AA is a rare occurence. Even if you are unlucky enough to run into that trap, the KK will still win the pot almost 20 percent of the time.

You should never feel ashamed of going broke with KK before the flop. "

Daniel Negreanu -Power Holdem Strategy

czyli git :D

hellYeahEnT napisał
Nie wiem gdzie gracie ale tam gdzie ja gram all in pf z KK to blad (oczywiscie pozycja jest wazna, bo broniac blindow z KK all in pf pojde chetnie)

Short handed czy full ring? Ja gram short handed i nigdy, nigdy, nigdy mi sie nie zdarzylo sfoldowac KK przed flopem. A zrzucanie AA to jest dla mnie jakas urojona legenda w cashowce :P

ebdul18
Elite Grinder

hellYeahEnT napisał

InTooDeep napisał

i co?

I co callujecie ? Oplaca sie tylko jezelina platformie "panuje moda" na granie z QQ all in pf czy AK. Ale bez przesady, ze ktos zrobi all ina z QQ wiedzac ze my mamy AK/KK/AA z naciskiem na te 2 ostatnie.

Nie wiem w jakiej szkole pokerowej tego uczyli, ale jest to oczywisty błąd. Pasowanie KK czy nawet QQ po tym jak zagraliśmy 4beta mając 100BB to zuo i tak się nie gra. Pobawcie się equilatorem, a zobaczycie, że mamy oddsy na call nawet z najbardziej tight range. Chyba mi nie powiecie, że przeciwnik ma zawsze AA. Jak macie zamiar pasować na shove KK w takiej sytuacji to lepiej w ogóle nie grać 4beta. Po drugie ten 4bet trochę za duży :P.

Miałem tu wcześniej odpisać, ale wyleciało mi z głowy :P

piachu01
BlackMember

Ja osobiście przestałem do ciągłych all inów z kk pf;p

kaczuba
Oldschool Grinder

ebdul18 napisał

hellYeahEnT napisał

InTooDeep napisał

i co?

Nie wiem w jakiej szkole pokerowej tego uczyli, ale jest to oczywisty błąd. Pasowanie KK czy nawet QQ po tym jak zagraliśmy 4beta mając 100BB to zuo i tak się nie gra. Pobawcie się equilatorem, a zobaczycie, że mamy oddsy na call nawet z najbardziej tight range. Chyba mi nie powiecie, że przeciwnik ma zawsze AA. Jak macie zamiar pasować na shove KK w takiej sytuacji to lepiej w ogóle nie grać 4beta. Po drugie ten 4bet trochę za duży :P.

Miałem tu wcześniej odpisać, ale wyleciało mi z głowy :P

Ja. :)

PS. O kurde zaraz nas Qsypal, pogromca piramid zmiecie. ;)

ebdul18
Elite Grinder

Piachu@ Przeczytałem to, co napisałeś 10 razy i dalej nie wiem o co chodzi o_0
Kaczuba@ tutaj tym bardziej nie wiem o co biega :P

piachu01
BlackMember

Ogólnie to przekaz jest dość jasny nawet jak na tą godzinę;) Nie czytałem całego tematu, ale tylko się wtrąciłem z tym, że już nie dąże zawsze do allinów pf z KK:D