Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Wydajniejszy sen.

13 Posty
11 Użytkownicy
0 Reakcje
3,257 Wyświetlenia

Hej pany :)

Znacie jakieś sposoby na zwiększenie wydajności swojego snu - czytaj skrócenia długości?

Co jakiś czas zdarzy mi się przeczytać, że człowiekowi może starczyć 5-6h snu. Często miałem tak, że po przespaniu np. 5h czułem się tak samo jakbym spał 8, a często czułem się o wiele lepiej.

I dlatego kieruję do was pytanie czy znacie jakieś witaminy, środki, które sen będą pozytywnie wspomagały. Jakieś inne sposoby, które powinno się robić np. przed zaśnięciem itd.

Mam nadzieję, że ktoś mnie oświeci ?(

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Cytat
12 odpowiedzi

Cześć,

w tych wątkach był poruszany problem snu, zobacz, może znajdziesz kilka rad:

Ograniczenie ilosci snu.
sen polifazowy
Zmiana godzin spania
Za dużo snu?!

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
isioveb
Oldschool Grinder

Podobno to czy jesteś wyspany rano nie zależy od tego ile godzin śpisz tylko od tego w której fazie snu się obudzisz. Minimalna długość snu to niby 6h. Najlepiej codziennie kłaśc się i budzić o tej samej godzinie i obserwować jak się rano czujesz, jesli źle to wstawać np 15 min wcześniej lub później i dalej obserwować czy jest lepiej. Regularne godziny snu wpływają również na to, że orgaznizm się do nich przystosuje i sen będzie bardziej efektywny (coś związanego ze zmienną temp. ciała w ciągu doby).

Dodatkowo:
-nie pić kawy itp 6h przed zasnięceim
-nie jesc 2h przed zasnieciem
-zdrowe odżywianie
-wietrzenie pokoju przed snem
-spanie w ciemności (jak masz rolety to je zasłoń)
-jakaś aktywność fizyczna w ciągu dnia

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

dophaZ przepraszam za założenie ponownie takiego tematu, nie mogłem znaleźć czegoś podobnego na forum :facepalm:

isioveb - niestety regularne chodzenie spać o tej samej godzinie i wstawanie również regularnie o tej samej u mnie na 100% nie zda egzaminu. Po prostu prowadzę taki tryb życia i w sumie nie chcę go zmieniać.

Co do nie picia kawy 6h przed zaśnięciem - tego nie wiedziałem, a szczerze chyba często tak robiłem. :nh

Odpowiedz
Cytat

Nie ma o co przepraszać. Po to tu jesteśmy, by Wam pomagać. :)

Po prostu sporo "kręcę" się w dziale Mindsetu, a to właśnie tam były poruszane te tematy.

Powodzenia.

Odpowiedz
Cytat
martelo777
PokerStrategist

"Zeo Personal Sleep Coach to urządzenie do domowego użytku, mające na celu monitorowanie naszego snu oraz umożliwiające użycie narzędzi analitycznych on-line, a także skorzystanie ze spersonalizowanego programu poprawy jakości i wydajności snu. Specjalna opaska zakładana na głowę rejestruje aktywność mózgu podczas snu i wysyła zebrane w ten sposób informacje do urządzenia, które zapisuje dane na karcie pamięci SD. "

więcej na ten temat: http://lucidologia.blogspot.com/2011/03/zeo-domowe-laboratorium-snu.html

Nie posiadam, ale ciekawe to urządzenie.

Odpowiedz
Cytat
69TwojStary69
PokerStrategist

Spać z opaską na głowie? Kto to wymyślił...

Odpowiedz
Cytat
naturehol
PokerStrategist

lekki odkop, ale polecam aplikację sleep cycle dla jabłuszkowych urządzeń, ustawiasz godzinę, kładziesz obok siebie, a program na podstawie ruchów ciała określi fazę snu i obudzi Cię w najbardziej odpowiednim momencie. fajne

Odpowiedz
Cytat
enader
BlackMember

wystarczy sobie ustawić budzik w taki sposób żeby spać wielokrotność 1,5 godziny, wtedy budzimy się w fazie rem i jesteśmy wyspani, czyli np 6 h, 7,5h, 9h. Oczywiście trzeba doliczyć czas na zaśniecie, u mnie zazwyczaj z 15 minut. robię tak już x czasu i sprawdza się świetnie.

Odpowiedz
Cytat

sex, dużo SEXU _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
baydle
PokerStrategist

Napisane przez Kamuflagee
sex, dużo SEXU _thumbsup:

:nh
nie mozna sie nie zgodzic z tym.
pzdr.

Odpowiedz
Cytat

Czytałem, że hamak daje dobry sen.
Trzeba spać odpowiednio, w poprzek

Odpowiedz
Cytat
marcin22x
Oldschool Grinder

jest sposób ale potrafią go nieliczni chodzi o to że trzeba zagęszczać chrapanie
jeśli masz 30 chrapnięć na min to musisz sobie wkręcić co by ich było 45 i śpisz krócej ale tak jak pisze umieją to nieliczni ;)

Odpowiedz
Cytat