Siemka ,
mam taki problem: potrzebuje funkcję javascript która edytuje zmienne w PHP , głównie w $_SESSION . Ktoś kto siedzi w temacie mógłby coś doradzić?? próbowałem ogarnąć AJAX i jQuery ale nic mi z tego nie wychodzi
Siemka ,
mam taki problem: potrzebuje funkcję javascript która edytuje zmienne w PHP , głównie w $_SESSION . Ktoś kto siedzi w temacie mógłby coś doradzić?? próbowałem ogarnąć AJAX i jQuery ale nic mi z tego nie wychodzi
Ogólnie to potrzebuje przekazywać dane między skryptami , mam jeden powiedzmy scheme.php , gdzie jest masa buttonów( niech mają nazwy button_i ) ( mam to jako img z onClickiem) - chciałem żeby przez onClick wywoływała się funkcja która zapamięta który przycisk został naciśnięty i przekierowała do drugiego skryptu - choice.php , gdzie dokonuje się wyboru między danymi - konkretnie to wybierasz odpowiednie ID z bazy danych i następnie wraca do skryptu scheme.php - pamiętając w które miejsce (i) ma wstawić identyfikator wybrany z choice.php
LOL ale to skomplikowanie opisałem...
Napisane przez AutystycznyAndrzej
PHP $_GET
mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź?? jeżeli chodzi o po prostu przesłanie formularzami bezpośrednio to odpada
To ma działać tak, że klikam np. 'Button 5', wysyłam id = 5 do drugiego skryptu, on łączy się z bazą, pobiera jakąś daną o id = 5, zwraca ją do pierwszego skryptu, i gdzieś tam przypisuje?
Jeśli tak, to sensownym rozwiązaniem będzie użycie obiektów XMLHttpRequest, który może wysyłać i odbierać zapytania HTTP bez ingerencji w 'wygląd' strony.
Działa to mniej więcej tak:
Tworzysz nowy obiekt XMLHttpRequest, który wysyła pobraną metodą onClick wartość do skryptu PHP, który obsługuje połączenie z bazą danych (JS nie oferuje takiej możliwości, co jest zrozumiałe), a następnie oczekuje na odpowiedź dzięki metodzie onReadyStateChange(), która odpowie za odpowiednią obsługę zwróconych danych.
Napisane przez JasonWatch
To ma działać tak, że klikam np. 'Button 5', wysyłam id = 5 do drugiego skryptu, on łączy się z bazą, pobiera jakąś daną o id = 5, zwraca ją do pierwszego skryptu, i gdzieś tam przypisuje?Jeśli tak, to sensownym rozwiązaniem będzie użycie obiektów XMLHttpRequest, który może wysyłać i odbierać zapytania HTTP bez ingerencji w 'wygląd' strony.
Działa to mniej więcej tak:
Tworzysz nowy obiekt XMLHttpRequest, który wysyła pobraną metodą onClick wartość do skryptu PHP, który obsługuje połączenie z bazą danych (JS nie oferuje takiej możliwości, co jest zrozumiałe), a następnie oczekuje na odpowiedź dzięki metodzie onReadyStateChange(), która odpowie za odpowiednią obsługę zwróconych danych.
no dokładnie o to chodzi , wieczorem jak będe na drugim kompie wrzuce fragment kodu