ekspertów od spamu chyba.... na merytoryczną dyskusje nie ma co liczyc
Wybiera się ktoś na walke Adamka w Katowicach i/albo Wrocławiu jak dojdą do skutku?
Jakie znowu kombinacje? Czy Ty myślisz, że gość od capo w prawdziwej walce będzie chciał typa znokałtować kopniakiem stojąc na jednej ręce, drugą dłubiąc w nosie po tym jak wylądował z potrójnego salto-mortale śpiewając brazylijskie piosenki? Jeśli będzie w miarę ogarnięty to postara się stosować krótkie, szybkie uderzenia w stójce lub po prostu dosiąść typa i naparzać po twarzy jeśli znajdą się na glebie. BTW najlepiej ze wszystkich SW na ulicę nadają się chyba teakwondo i capoeira. Mocno ćwiczą nogi i dzięki temu można szybko spier*alać
Ogolnie to przeczytalem jeden wiekszy post - galera.Facet nie wie w ogole o czym mowi.Kolejny typ aka - uslyszalem od kolegi ,ogladnalem jedna walke UFC.
Capoeira i szybkie uderzenia w stojce.Chlopie puknij sie w czolo.W Capoeirze nawet nie ucza jak zrobic podwojna garde a ty mowisz o jakimkolwiek biciu w stójce a tym bardziej w parterze -_- Capoeira nie nadaje sie w ogole na SW.
wyjściowej w Kick boxingu utrzymujesz ciężar ciała po środku w Muay Thai z kolei na tylnej nodze, co już zmienia masę rzeczy w technice uderzeń.
kolejny mozg tematu
Chodze 3 lata na Muay Thai.Chodzilem kiedys 4 fun na Capoeire.
Zeby sie nauczyc sie zwyklego sierpa czy prostego trzeba z 9 lat cwiczyc.
Co do nóg ten kto cos trenuje to wie ,ze jak trafi z low kicka np w kolano to mowi dobranoc.Trzeba byc pewnym ,ze sie trafi z LK.
Jesli chodzi o treningi MT to u nas masz 3x w tygodniu po 1,5h wycisku z 40 min rozgrzewki - non stop biegania itd podczas takiego treningu to sie robi setki pompek na kosciach,masa wymian ciosow,sparingi.Wiele kontuzji czy masa siniakow wielkosci dloni na udach koloru baklazana
,zebrach,lima pod oczami,czasami farba pojdzie.
Napisane przez Gex222
Jakie znowu kombinacje? Czy Ty myślisz, że gość od capo w prawdziwej walce będzie chciał typa znokałtować kopniakiem stojąc na jednej ręce, drugą dłubiąc w nosie po tym jak wylądował z potrójnego salto-mortale śpiewając brazylijskie piosenki? Jeśli będzie w miarę ogarnięty to postara się stosować krótkie, szybkie uderzenia w stójce lub po prostu dosiąść typa i naparzać po twarzy jeśli znajdą się na glebie. BTW najlepiej ze wszystkich SW na ulicę nadają się chyba teakwondo i capoeira. Mocno ćwiczą nogi i dzięki temu można szybko spier*alać
Ogolnie to przeczytalem jeden wiekszy post - galera.Facet nie wie w ogole o czym mowi.Kolejny typ aka - uslyszalem od kolegi ,ogladnalem jedna walke UFC.
Capoeira i szybkie uderzenia w stojce.Chlopie puknij sie w czolo.W Capoeirze nawet nie ucza jak zrobic podwojna garde a ty mowisz o jakimkolwiek biciu w stójce a tym bardziej w parterze -_- Capoeira nie nadaje sie w ogole na SW.
Następnym razem przeczytaj więcej niż jeden post, bo możesz strzelić taką kupe jak przed chwilą
Jak juz pisałem wcześniej, capoeire można ćwiczyć BARDZO różnie. Może jak Ty ćwiczyłeś "for fun" to przez 90% trenowaliście salta, ale ja ćwiczyłem trochę inaczej.
Ogólnie podczas gry capo zasady są bardzo luźne i umowne. Jeśli grasz ostro to nikt ci złego słowa nie powie jak sprzedasz koledze mocnego liścia w twarz bo nie trzyma gardy (pięściami się raczej nie uderza bo podczas roda nie nosi się ochraniaczy). W wielu szkołach capo (zwłaszcza w Brazylii) ćwiczy się równolegle BJJ i właśnie szybkie techniki w stójce do zastosowania w sytuacji kiedy nie masz wyboru i musisz się bronić.
Jeśli zadasz sobie trochę trudu i poszukasz w necie to znajdziesz filmy gdzie dwóch kolesi z capo kończy na glebie i nikt gry nie przerywa. Po prostu zaczynają stosować techniki parterowe.
I jak pisałem wcześniej, nie mówię wcale, że capo nadaje się na ulicę. Nie mówię też, że na ulicę nadaje się MT, KM, czy BJJ.
Walczy człowiek, a nie styl.
Nie wiem o czym mowa, ale do ostatniej wypowiedzi, styl tez ma znaczenie, gość który trenuje MMA i jest średni zawsze rozwali gościa który trenuje karate tradycyjne
Ja trenowałem kiedyś kickboxing (nawet z małym sukcesikiem miałem okazje dostać w leb od Wicemistrza polski i europy juniorów) ) ) - super sprawa, polecam każdemu chyba żaden sport nie daje tyle korzyści.
Tak jak napisał poprzednik , widziałem takie tematy na wielu forach i zawsze sprowadza się do tego samego , "czym lepiej na***** ludzi na ulicy" itp.
Najpierw odróżniłbym "Sztuke Walki" od systemu walki , sportu walki czy jak to inaczej nazwać , np Kung Fu , Karate , Taekwondo dużą wagę przywiązują do tradycji , filozofii życia itp. A taka np krav maga to 100% combat treningu.
To jaki styl nadaje się w jakim stopniu do walki na ulicy to temat rzeka , ogólnie myśle że każda osoba trenująca jakąś sztuke czy sport walki ma przewage w starciu z przeciwnikiem który nic nie trenuje , ale najważniejsza jest psychika i doświadczenie. A że nie należe do ludzi którzy szukają bójki na ulicach to niezbyt się tym ineresuje.
Ja trenuje taekwondo(niebyt długo) i bardzo podoba mi się gibkość ciała i sprawność jaką można osiągnąć poświęcając na to pare lat. Do tego lubie układy formalne i "otoczne" sztuki walki. Sam myślałem że taekwondo będzie raczej mało użyteczne w samoobronie ale jak zobaczyłem bardziej doświadczonych adeptów czy mojego trenera szybko zmieniłem zdanie. Akurat mój klub dużą wage przywiązuje do treningów walki , sparingów , uniewrażliwiania na ból(nie doświadczyłem tego jeszcze za krótko trenuje) Fajnie gdyby dyskusja zeszła na ciekawsze zagadnienia , co nam się podoba a co nie w danej sztuce walki itp. Pozdro
Trenuję Krav Magę.
Czytałem pare postów wyżej o tym, że nie każdy chce sie na ulicy tarzać , tylko robić rzuty itd.
W krav madze jest na tyle mix technik, że każdy zastosuje taką jaka mu najlepiej leży, na treningach robimy różne warianty, różne szkoły, ale w sytuacji zagrożenia i tak zastosujesz to w czym czujesz się najlepiej.
Polecam ten system
AceBestini w tytule jest 'wątek ogólny' no i jesteśmy w pogawędkach. Jak masz coś do przekazania na temat szeroko pojętego klepania twarzy to pisz.
Heja korzystajac z okazji to zapraszam na treningi boksu w gdyni - karwiny, bardzo dobry trener, super atmosfera, i dajace w dupe treningi. wiecej info http://budo.net.pl/viewtopic.php?p=1350460#1350460 lub na priv
Sam tam uczeszczam 5x na tydzien, choc mozna oczywiscie mniej. Fajnie by bylo przy okazji treningow zlapac kontakt z jakims pokerzysta z 3miasta wiec tym bardziej zachecam
co to za tajemnicze ciosy, po których największe kozaki odrazu padają na kolana ? Facet wali niezbyt potężnie w okolice mostka i ludzie wysiadają.