Pytanie do osób mieszkających w Krakowie albo mających o tym mieście pewne pojęcie. Mianowicie będę się tam przeprowadzał za jakiś czas, ale zupełnie nie znam "rozplanowania tego miasta". W necie jest masa ładnych, stosunkowo tanich (w porównaniu do Wawy) mieszkań ale nie mam bladego pojęcia o lokalizacjach. Na googlach obecnie nie mam możliwości sprawdzania lokalizacji każdego z punktów (nie pytajcie nawet dlaczego
) i dlatego pytanie kieruje do was
.
Jakie krakowskie dzielnice/osiedla/ulice są atrakcyjne do zamieszkania? Przez atrakcyjne rozumiem okolice ciekawych waszym zdaniem miejsc (nie wiem, starówka, Wawel, jakieś wypasione centrum handlowe, plener gdzieś nad Wisłą gdzie można strzelić browar albo pięć) no i takie żeby co wieczór dwóch smutnych panów reprezentujących styl a'la sportowa elegancja nie pytało mnie w bramie czy dam zadzwonić (-masz telefon? -mam. -daj zadzwonić. -spoko, trzymaj... ej... dokąd idziesz
). Aaa, no i jednocześnie których dzielnic raczej unikać?
Krowodrza Górka, Żabiniec, Bronowice Nowe, Podwale/Stradom, Górka Narodowa, Kuźnicy Kołłątajowskiej, Czyżyny.
Coś znajdziesz z tej listy dla siebie.
Też jestem zainteresowany jakimiś informacjami, bo planuję wynająć jakąś cele, albo mieszkanie z kimś na spółę. Stare miasto, śródmieście wydaje się godziwe ale jak z praktycznej strony wygląda tam wegetacja, chętnie się dowiem.
Mieszkałem na Żabincu przez rok. Świetne osiedle, nowiutkie, spokój, cisza, polecam jak najbardziej :).
Fajna miejscówka to też Olsza II, Dąbie (choć troche tam patoli jest) oraz Grzegórzki. Unikaj Nowej Huty. Prokocim, Bieżanów, Kurdwanów to koniec świata więc jeżeli do centrum chcesz jechać 2 dni to szukaj tam
Salwator i okolice (Zwierzyniec) - piękna okolica, błonia, bulwary wiślane, wawel, do rynku blisko...
i sporo innych atrakcji, ogólnie lokalizacja idealna
Wow, jaki feedback
i to jak szybko ♠_thumbsup: . Dzięki i zapraszam do dalszej dyskusji
A co sądzicie o Ruczaju, pętla blisko, do centrum 15 minut tramwajem, jakie warunki, bo tak patrze cenowo jakos nie ma duzej roznicy a wyglada troche nowoczesniej niz te blizej centrum.
Jeśli studiujesz na UJ i masz zajecia na Ruczaju to spoko. Powstał tam bardzo nowoczesny kampus i dużo blokow sie tam teraz buduje. Dużo ofert z mieszkaniami znajdziesz wlasnie na ruczaju. W sumie nie jest tak zle odkąd zrobili tam tramwaje.
Nie mowie tego z doswiadczenia ale mam kilku znajomych z ruczaju i tak jak mowie, odkad jest tramwaj nie jest zle
Napisane przez krychu15
A co sądzicie o Ruczaju, pętla blisko, do centrum 15 minut tramwajem, jakie warunki, bo tak patrze cenowo jakos nie ma duzej roznicy a wyglada troche nowoczesniej niz te blizej centrum.
ja mieszkam na ruczaju i gorąco polecam, bardzo bezpiecznie, czysto i ładnie, wiekszosc ruczaju bo nowe bloki zamieszkałe przez młode małżeństwa. Jeśli chodzi o komunikacje to z zegarkiem z ręce z ostatniego przystanku na pętli do dworca głownego,rynku etc jedziesz max 25min tramwajem. do tego zaraz obok jest zakrzówek. w razie pytań chętnie odpowiem
pozdro
Właśnie ostatnio zaczalem sobie dojezdzac samochodem na maki i makow i juz jade tramwajem w zasadzie gdzie tylko chce, 52 czy 18 jezdza co 10 minut albo nawet czesciej, korkow po drodze nie masz (jesli jedziesz do centrum) bo gdzie, zauwazylem ze malo cos pokoi na wynajem a bardziej mieszkania, wiec jesli ktos bylby chetny to piszcie priv.
Ja będe szukać mieszkania od lipca bo teraz mam umowe do konca czerwca wiec mozna coś pomyślec.
Tak w ogóle w Krakowie centrum rozumie się przez okolice starówki czy coś innego? Bo np. w Wawie to są dwa różne miejsca dlatego pytam.
nowa huta akurat jest specyficzna, wcale nie trzeba unikać to troche jak praga w wawie imo
jak cie zaakceptuja to jest prawie rodzinna atmosfera
PS a jak sie ktos prosi o wpierdol to wszedzi dostanie, niewazne gdzie mieszka
Mieszkam na Os. Oświecenia. Niestety kawałek do centrum i wieczorami czasem nieciekawie
Chciałbym spytać ,czy ktoś wie o jakiejś jedynce do wynajęcie na następny rok akademicki ?
Napisane przez Opiolsky19
Mieszkam na Os. Oświecenia. Niestety kawałek do centrum i wieczorami czasem nieciekawie![]()
Chciałbym spytać ,czy ktoś wie o jakiejś jedynce do wynajęcie na następny rok akademicki ?
ooo Os. Oswiecenia ♠_thumbsup: też tu mieszkam
Wieczorami faktycznie nieciekawie.
No co do jedynki to polecam już się rozglądać na gumtree.