Na CNN gadają że jest to nie wyobrażalne żeby jednym samolotem latało tyle ważnych osób, więc tu nie chodzi tylko o premiera i prezydenta.
Aż się łza kręci w oku gdy się o tym pomyśli, choć człowiek nabijał się z prezydenta to teraz jest mi przykro
widzę, że forumowa komisja śledcza już rozpoczęła pracę ♠_thumbsup: babel, czekamy na dalsze imponujące doniesienia z frontu ♠_thumbsup:
Ja po prostu napisałem co przeczytałem i z tego powodu jest mi tylko bardzo smutno
Pamiętacie sytuację z rozbitym samolotem premiera? Też oskarżano pilota... najgorsze jest to, że taka tragedia, a zaraz się zaczną te oskarżania w polityce. Za kilka dni powiedzą: "wina pilota", a my prawdy i tak niestety nie poznamy... O to mi chodzi, a nie o "wojenke"...
Był wywiad z pilotem co uratował Millera
Powiedział że nikt za pilota nie podejmuje decyzji, jest to tylko i wyłącznie decyzja pilota czy lądować czy nie.
Więc każdy kto będzie pisał o jakiś naciskach na pilota to gada głupoty.
Napisane przez arbi88
Na CNN gadają że jest to nie wyobrażalne żeby jednym samolotem latało tyle ważnych osób, więc tu nie chodzi tylko o premiera i prezydenta.
dokładnie, bo tu nie chodzi o to, że z prezydentem lecial prezydencki minister czy vice marszałek, tylko, ze w tym samolocie leciał prawie cały sztab WP:
1. Gen. Franciszek GĄGOR Szef Sztabu Generalnego Wojska Polskiego
2. Gen. broni Bronisław KWIATKOWSKI Dowódca Operacyjny Sił Zbrojnych RP
3. Gen. broni pil. Andrzej BŁASIK Dowódca Sił Powietrznych RP
4. Gen. dyw. Tadeusz BUK Dowódca Wojsk Lądowych RP
5. Gen. dyw. Włodzimierz POTASIŃSKI Dowódca Wojsk Specjalnych RP
6. Wiceadmirał Andrzej KARWETA Dowódca Marynarki Wojennej RP
7. Gen. bryg. Kazimierz GILARSKI Dowódca Garnizonu Warszawa
O ile władze cywilne można dość łatwo zastąpić, to armia ma tutaj konkretny problem...
http://www.allegro.pl/item992359450_lech_kaczynski_10_04_2010_koszulka_meska.html
ręce i nogi opadają co za ludzie mieszkają w tym kraju....
Napisane przez kaarols
Napisane przez arbi88
Na CNN gadają że jest to nie wyobrażalne żeby jednym samolotem latało tyle ważnych osób, więc tu nie chodzi tylko o premiera i prezydenta.dokładnie, bo tu nie chodzi o to, że z prezydentem lecial prezydencki minister czy vice marszałek, tylko, ze w tym samolocie leciał prawie cały sztab WP:
1. Gen. Franciszek GĄGOR Szef Sztabu Generalnego Wojska Polskiego
2. Gen. broni Bronisław KWIATKOWSKI Dowódca Operacyjny Sił Zbrojnych RP
3. Gen. broni pil. Andrzej BŁASIK Dowódca Sił Powietrznych RP
4. Gen. dyw. Tadeusz BUK Dowódca Wojsk Lądowych RP
5. Gen. dyw. Włodzimierz POTASIŃSKI Dowódca Wojsk Specjalnych RP
6. Wiceadmirał Andrzej KARWETA Dowódca Marynarki Wojennej RP
7. Gen. bryg. Kazimierz GILARSKI Dowódca Garnizonu WarszawaO ile władze cywilne można dość łatwo zastąpić, to armia ma tutaj konkretny problem...
taaa jasne
w wojsku masz jeszcze dokladniej opisane procedury ...
Właśnie. W WP już dokładnie wiedzą kto kogo zastąpił. W takich sytuacjach jest to kwestia minut, ew. godzin. Gorzej, że trzeba zastępców wprowadzić szybko w procedury, akta, tajne sprawy. Każde wojsko ma w pełni opracowane procedury w tych sprawach
Napisane przez Cinek8281754
Był wywiad z pilotem co uratował MilleraPowiedział że nikt za pilota nie podejmuje decyzji, jest to tylko i wyłącznie decyzja pilota czy lądować czy nie.
Więc każdy kto będzie pisał o jakiś naciskach na pilota to gada głupoty.
To nie jest decyzja samego pilota, w kokpicie jest jeszcze kilka osób poza pilotem, które mogą pomóc mu podjąć właściwą decyzję
Panowie, ale tu nie chodzi o procedury i o to kto kogo ma zastapic :P. W historii mamy chociażby przyklad czystek i ich konsekwencji w dowodztwie armii dokonanych na poczatku XXw przez bolszewikow.
Sztab to nie wladza cywilna, ktora mozna wymieniac co kilka lat!
Politycy, Dowództwo Wojska ale przecież tam był też Prezes NBP , Prezes MKOl
naprawdę grupa jakże ważnych ludzi dla funkcjonowania kraju. Nie wiem jak to sięodbije ale napewno jakoś się odbije na gospodarce kraju.
Jedyne co mnie martwi to wybory które odbędą się przed wakacjami i to jak ludzie potraktują ew. kandydaturę Jarosława Kaczyńskiego, ale to chyba jeszcze nei pora na jakiekolwiek gadanie.
+ Spoczywajcie w pokoju +
To ty nie rozumiesz.
Wojsko to specyficzna instytucja. Gdzie chociażby są procedury na wypadek śmierci kogokolwiek z wyżej postawionych. Na wypadek śmierci szefa sztabu jest przygotowana dziesięcioosobowa lista kolejkowa. Jakkolwiek by to nie brzmiało, tak to wygląda.
Ale ja jestem za tym, żeby na razie skończyć dyskusje na ten temat.
Ogromna tragedia. Dla rodzin, bliskich... dla całego kraju.
Ale, moim zdaniem, już część osób (polityków) powinno myśleć co robić z nadchodzącym kryzysem, który na pewno nadejdzie.
oPamiętacie wypadek Cassy?? Co się mówiło w telewizji?? Wyszło na to, że zawinił pilot. A jaka jest prawda?? Prawda jest taka, że podczas lądowania to nie pilot, który powinienem tam siedzieć pilotował maszynę. Zapytacie, skoro nie kapitan pilotował samolot to kto?? A w rzeczywistości maszynę starał się pilotować generał, który nigdy nie miał przyjemności pilotować maszyny jakim była Casa. Chciał pokazać jaki on jest kozak, widząc zakłopotanie kapitana trudnymi warunkami pogodowymi.
O tym mało ludzi wiedziało. Całą ta komisja powołana po katastrofie utajniła co tak naprawdę się tam wydarzyło.
Skąd to wiem. Ano stąd, że pewien pan z mojej rodziny jest oficerem-inżynierem w wojsku i pracuje przy myśliwcach F16 i innych samolotach bojowych. I mogę wam zagwarantować prawdziwość tych informacji. O tym jaki jest burdel w polskiej armii to my normalni ludzie nie mamy pojęcia. Generał, który ostatnimi czasy wyłamał się i zaczął mówić jak to w tym wojsku jest źle mówił prawdę.
I najprawdopodobniej podobna sytuacja była w smoleńsku. Pilot widział, że warunki są bardzo złe. I wiedział, że nie powinien w ogóle podchodzić do lądowania. Jednak naciski ze strony całego sztabu, który tam leciał spowodowały, że doszło do sytuacji, która nie miała prawa się wydarzyć. Bo jak wyglądałaby by ta cała uroczystość bez tych wszystkich osobistości, gdyby wylądowali na lotnisku w Moskwie. Ano uroczystość pewnie by się mocno opóźniła, ale ci ludzie by żyli.
Ja wiem, że to nie jest pora na tego typu dywagacje, ale musimy patrzeć obiektywnie. To co się stało, nie powinno było się wydarzyć.
Tyle ode mnie.
Napisane przez lekarz20
nie rozumiem jaki kryzys ma nadejść.
Kryzys?? Nie wiesz jaki kryzys?? Nie żyje prezydent, nie żyje prezes NBP. Zobaczysz jak w poniedziałek zareaguje giełda i rynki walutowe. Złoty na pewno sporo straci wobec wszystkich innych walut.
albo się na tym nie znam, albo inaczej to postrzegam, oczywiście wiadomość o śmierci prezydenta i innych osób zasmuciła mnie, ale chyba nie sadzisz ze teraz państwo polskie się rozpadnie, wiec mówienie tutaj o kryzysie jest raczej nieuzasadnione.
Napisane przez lekarz20
albo się na tym nie znam, albo inaczej to postrzegam, oczywiście wiadomość o śmierci prezydenta i innych osób zasmuciła mnie, ale chyba nie sadzisz ze teraz państwo polskie się rozpadnie, wiec mówienie tutaj o kryzysie jest raczej nieuzasadnione.
No wiadomo, że Państwo jako takie się nie rozpadnie. Ale wszystkie tego typu wydarzenia dość mocno oddziałują na gospodarkę w krótkim terminie.