Chciałem wstawić ten sam link, który zapodał iamnotheretojudge. Kursy szybkiego czytania to nieuczciwa metoda zarabiania dużych pieniędzy na łatwowiernych ludziach.
W ramach kącika czytelnika rekomenduję cały blog Mroczna sztuka ogłupiania.
Chciałem wstawić ten sam link, który zapodał iamnotheretojudge. Kursy szybkiego czytania to nieuczciwa metoda zarabiania dużych pieniędzy na łatwowiernych ludziach.
W ramach kącika czytelnika rekomenduję cały blog Mroczna sztuka ogłupiania.
Część jednego z komentarzy pod tym artykułem:
[...] podczas takiego czytania zwyczajnie nie przetwarzasz, nie konfrontujesz, NIE MYSLISZ - bo niby kiedy.
Z tego właśnie powodu śmiem twierdzić, że taki czytanie może być nudniejsze, bo wyobraźnia nawet nie nadąży (może poza naukowymi książkami, gdzie często potrzebujemy tylko informacji)
Napisane przez martelo777
Chciałem wstawić ten sam link, który zapodał iamnotheretojudge. Kursy szybkiego czytania to nieuczciwa metoda zarabiania dużych pieniędzy na łatwowiernych ludziach.W ramach kącika czytelnika rekomenduję cały blog Mroczna sztuka ogłupiania.
Ja nie zamierzam płacić ani grosza, ale są darmowe kursy i dlatego chcę poznać Wasze opinie czy warto
Poza tym myślę, że niektóre ze wskazówek są na pewno pomocne, np. używanie wskaźnika
W przypadku czytania książek naukowych może być to rzeczywiście pomocne. Wiele takich 'firm' zajmujących się właśnie nauką szybkiego czytania szczyci się tym, że wyniki w nauce oraz zapamiętywanie idzie ostro do góry. A tak na dobrą sprawę to właśnie jest na odwrót.
Cześć,
powiem, że sam chciałem z takiego kursu skorzystać, ale w pewnym momencie doszedłem do wniosku, że jak czytam książkę, którą czytam dla czystej przyjemności to wolę ją czytać dłużej, a jak czytam taką, z której chcę się czegoś nauczyć to wolę ja czytać wolniej, żeby więcej zrozumieć
Pozdrawiam
Czytał ktoś 'Igrzyska śmierci' ? Dużo o tym słyszałem, oglądałem pierwszą część filmu i szczerze mówiąc pomysł jest bardzo ciekawy. Dlatego zastanawiam się nad kupnem a widzę, że jeszcze promocja do jutra to może bym zamówił. Film nie był jakiś znakomity ale książka pewnie jest niebo lepsza - jakieś opinie?
Wersja pisemna jest o wiele lepsza od filmu. Czyta się ją bardzo płynnie i szybko
Tematyka ciekawa , narracja pierwszoosobowa też dodaje trochę smaczku.
Polecam
Napisane przez iamnotheretojudge
Czytał ktoś 'Igrzyska śmierci' ? Dużo o tym słyszałem, oglądałem pierwszą część filmu i szczerze mówiąc pomysł jest bardzo ciekawy. Dlatego zastanawiam się nad kupnem a widzę, że jeszcze promocja do jutra to może bym zamówił. Film nie był jakiś znakomity ale książka pewnie jest niebo lepsza - jakieś opinie?![]()
Ja się zawiodłem. Jak dla mnie cała powieść miała duży potencjał, który niestety został zmarnowany. Podszedłem do książki prawie nic o niej nie wiedząc, znałem tylko zarys fabuły i po przeczytaniu całej trylogii czułem niedosyt. Najsłabsza jest druga część. Plusem jest to że książki są napisane bardzo prostym językiem i szybko się je czyta :fdrink
No właśnie zauważyłem, że opinie są dość podzielone. Wiem, że to książka 'dla młodzieży' dlatego nie oczekuję cudów, aczkolwiek nie chciałbym się zawieść. No nie wiem, zastanowię się jeszcze, jeśli kupię/pożyczę i przeczytam to dam znać jak się to je imo.
Jeżeli ktoś jest ciekawy to polecam książkę Bezsenność w Tokio.
Kupiłem ją jakiś czas temu i z przyjemnością przeczytałem. Dziś jest w świetnej promocji: ebook za 5.90zł zamiast 19.90.

Marcin Bruczkowski wyjechał do Japonii na rok, a został na dziesięć lat. Jak twierdzi, zatrzymała go tam miłość do japońskiego piwa i łaźni koedukacyjnych. Jego pierwsza powieść, „Bezsenność w Tokio”, stała się natychmiastowym bestsellerem.
Cześć 7OKER,
pozwoliłem sobie przenieść Twój wpis do wątku o książkach.
Pozdrawiam
Igrzyska śmierci są ok, ale i tak są (prawdopodobnie) zainspirowane japońskim filmem i książką Battle Royale, która jest dużo brutalniejsza i moim zdaniem lepsza.
Od siebie polecam książki:
1. Szare śniegi Syberii
Tematyka gułagów sowieckich. Ciekawa i wciągająca historia, bardzo szybko się czyta.
2. Niech pana Bóg błogosławi, panie Rosewater
Vonnegut w formie. Gorzko zabawna historia milionera, który jest rozdarty między dwoma światami.
Ostatnio czytałem Cykl Demoniczny - to co się do tej pory ukazało autorstwa Peter V. Brett. Nietypowy klimat i super fabuła
Napisane przez poganiaczbydla
Ostatnio czytałem Cykl Demoniczny - to co się do tej pory ukazało autorstwa Peter V. Brett. Nietypowy klimat i super fabuła![]()
Potwierdzam. Całkiem przyjemna lektura.
Napisane przez deltoos
1. Szare śniegi Syberii
Tematyka gułagów sowieckich. Ciekawa i wciągająca historia, bardzo szybko się czyta.
jeśli lubisz te tematyke to polecam "Opowiadania kołymskie" Szałamowa, który w tej kategorii jest swoistym klasykiem. szybko mi się też czytało "Zek" Przewoźnego, a jeśli generalnie lubisz rosyjskie klimaty to fajne są reportaże Hugo-Badera np. "W rajskiej dolinie wśród zielska"
Mi ostatnio jako jedna z kilku wpadła w łapy ta książka:

Z czystym sumieniem mogę polecić. Czyta się lekko, łatwo i przyjemnie. Można trochę poznać jak działania na misjach wyglądają od środka i jak żołnierze amerykańscy mają wyprane mózgi.
Warto.