Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko
500 Posty
179 Użytkownicy
0 Reakcje
80.9 K Wyświetlenia

Napisane przez arthmax
Rok to będzie twało od podpisania przez ratyfikację do wejścia w życie. Także nie wiem po co ten grobowy nastój, jakby się juz teraz coś działo. A po podpisaniu umowy nasz rząd przewiduje konsultacje społeczne :tongue:

czyli co mówisz, że jeszcze czas? teraz się jeszcze nic nie dzieje, to może poczekajmy, aż wszystko będzie działało na 100%, a ludzie będą bezpodstawnie trafiali do więzień lub w najlepszym razie będą im rekwirowali komputery i dawali set tysięcy kary?

To teraz jest ostatni dzwonek do mobilizacji!

Odpowiedz
Cytat
imgoingtomirage

Na początek powtórzę po raz kolejny, to nie jest ustawa a porozumienie.

za to zaczerpnalem wiedzy od osob (ISP) ktore JUZ ZNAJA wytyczne co i jak maja zabezpieczyc - niestety przypomina to odrobine zbieranie informacji przez sieci komorkowe - tyle ze tam to policja sie musi zglosic a tutaj ISP musi zglaszac policji !!!

Ciekawe, że ktokolwiek zna wytyczne, mimo że nic jeszcze nie weszło tak naprawdę w życie i bardzo ciekawe jest to, że ktoś dzieli się takimi informacjami z osobami z zewnątrz. Pls, nie wierze w ani jedno słowo które piszesz.

Zacytuj mi proszę fragment ACTA w którym jest napisane, że ISP ma obowiązek zgłaszania policji cokolwiek bo być może to przeoczyłem.

Pytam ponownie, co ma naruszenie własności intelektualnej wspólnego z pokerem online.

PS. ikarPL czytaj ze zrozumieniem, 3 lub 4 razy napisałem, że jest to moje prywatne zdanie na ten temat a nie stanowisko PokerStrategy.com.

Odpowiedz
Cytat

a ja mam pytanie trochę zbaczające z tematu czy taka neostrada czy inne chello przechowuje logi (kto z kim i kiedy) każdego klienta ? i to jeszcze przez rok ? jest to fizycznie możliwe żeby przechowywać takie ilości danych (klientów neo pewnie jest z 1.5 miliona)

a jeśli chodzi o ACTA i poker to według mnie nie ma powodów do paniki bo tak jak wszystkie ustawy i prawa w naszym kraju są po prostu na papierze, a życie i tak przynosi co innego

Odpowiedz
Cytat
guciu87

Podpisy pod wnioskiem o referendum ws. odwołania rządu.. narazie niby niewiele w stosunku do tego ile potrzeba, ale jutro na manifestacjach też będą zbierane(bynajmniej w moim mieście).. wiec jestem dobrej myśli.. NIE dla rządu który staje przeciwko swojemu narodowi..!! gorąco zachęcam;)

http://www.petycjeonline.pl/petycja/petycja-o-odwolanie-rzadu-donalda-tuska/639

By guciu87 at 2012-01-24

Odpowiedz
Cytat
ikarPL

ok - toc ACTA otwiera furtke do tego a skoro ISP maja szkolic ludzi i kupowac sprzet do przechowywania danych to raczej nie po to zeby pan Tusk zadal szybszego internetu dla spoleczenstwa....
to jest forum i to sa ogawedki, a to ze polska bedzie chciala przeniesc informowanie organow scigania jest pewne, i jesli masz jakiegos dobrego znaojomego siedzacego gdzie indziej niz w BOK u ISP to sie spytaj, moze sie zdziwisz, moze uwierzysz a moze zszokujesz (tak jak ja) - mnie w kazdym razie teraz jeszcze to bawi ale jesli sie sprawdzi to wieje z tej Bialorusi II

Odpowiedz
Cytat
Ziro75

nie wydaje mi się, żeby poker on-line naruszał czyjeś dobro intelektualne, no chyba że ktoś z AA in pocket zostanie ostatecznie pobity przez seta z 2 ;)
wg. mnie jak na razie trochę mniej emocji w całej tej sprawie
pozdrawiam społeczność

Odpowiedz
Cytat
TthreeO

beka ze wszystkich co mysla ze nie dotknie ich to prawo, to ze dziala w obronie praw autorskich to tylko zagranie na "przepchniecie" ustawy bez rozglosu, tak naprawde rząd będzie miał możliwość i narzędzia do permamentnej inwigilacji

Odpowiedz
Cytat
ikarPL

Napisane przez dajmi
a ja mam pytanie trochę zbaczające z tematu czy taka neostrada czy inne chello przechowuje logi (kto z kim i kiedy) każdego klienta ? i to jeszcze przez rok ? jest to fizycznie możliwe żeby przechowywać takie ilości danych (klientów neo pewnie jest z 1.5 miliona)

w tej chwili nie ma takich mozliwosci zeby ktorykorwiek dostawca sieci cokolwiek przechowywal - moga przechwycic na wniosek prokuratury (i to tez wlasciwie policja robi za zgoda operatora, najczesciej w jego siedzibie ;-)))

Odpowiedz
Cytat
Fil1987

Hej

Miraż - masz rację, że nigdzie nie ma mowy w ACTA (przynajmniej przy przejrzeniu po łebkach) o tym, że ISP ma obowiązek zgłaszać policji, ale ACTA jest na tyle nieprecyzyjne, że taki zabieg może być w jej ramach wykonywany:

"Każda Strona nadaje skuteczność postanowieniom niniejszej Umowy. Strona może
wprowadzić do swojego prawa szerzej zakrojone dochodzenie i egzekwowanie praw
własności intelektualnej, niż jest to wymagane niniejszą Umową, pod warunkiem że takie
dochodzenie i egzekwowanie nie narusza postanowień niniejszej Umowy. Każdej Stronie
pozostawia się swobodę określenia właściwego sposobu wprowadzania w życie postanowień
niniejszej Umowy w ramach własnego systemu prawnego i praktyki."

Wystarczy, że Donek sobie tak zażyczy, przegłosują to i będziesz miał taki zapis + kłopoty.
Myślę, że za bardzo zawierzasz temu, że to jest tylko Umowa i ma niższy status niż Ustawa i dodatkowo za bardzo dajesz się zwieść umiejętności rozumienia tekstów prawniczych - znam z autopsji, że prawo swoje, a postępowania toczą się własną drogą.

Jutro przeczytam dokładnie ACTA i podejrzewam, że znajdę tam masę niejasnych info tak jak to powyżej - zbyt duża swoboda przy tworzeniu ram realnych tej Umowy jest przerażająca.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
TthreeO

podbijam Fil1987
każdy kto studiował prawo albo przynajmniej miał jakieś podstawowe elementy, wie że na kolokwium albo egzaminie jego rozumowanie moze byc gowno warte bo elementy prawa mozna róznorako interpretować

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez ikarPL

w tej chwili nie ma takich mozliwosci zeby ktorykorwiek dostawca sieci cokolwiek przechowywal - moga przechwycic na wniosek prokuratury (i to tez wlasciwie policja robi za zgoda operatora, najczesciej w jego siedzibie ;-)))

Mylisz sie i to bardzo w tej chwili kazdy ISP ma OBOWIAZEK przechowywac logi bodajze prze 3 miesiace. Wiem bo moj kumpel byl adminem w osiedlowej kablowce i byla raz akcja z pedofilem gdzie musial te logi udostepnic do sadu.

Odpowiedz
Cytat
mariusz0091
ikarPL

Napisane przez rubysilesia

Napisane przez ikarPL

w tej chwili nie ma takich mozliwosci zeby ktorykorwiek dostawca sieci cokolwiek przechowywal - moga przechwycic na wniosek prokuratury (i to tez wlasciwie policja robi za zgoda operatora, najczesciej w jego siedzibie ;)))

Mylisz sie i to bardzo w tej chwili kazdy ISP ma OBOWIAZEK przechowywac logi bodajze prze 3 miesiace. Wiem bo moj kumpel byl adminem w osiedlowej kablowce i byla raz akcja z pedofilem gdzie musial te logi udostepnic do sadu.

brak mi slow - i jeszcze z pedofilem... :facepalm: :facepalm: :facepalm:

informatycy z policji (lub najemni) takie rzeczy robia.... nie wchodze w dyskusje bo juz mi ktos udowadnial ze sie na komputerach nie znam... tutaj w sumie wiem nieco mniej bo sam nie pracuje w osiedlowej kablowce ale robie kursy (CCNP, wczesniej CCNA Security) z informatykami z najwiekszych sieci (Aster, UPC, TPSA, TK czasami LubMan czy NASK).
koniec - nie wypowiadam sie - ide spac
dobrej nocki zycze

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez ikarPL

informatycy z policji (lub najemni) takie rzeczy robia.... nie wchodze w dyskusje bo juz mi ktos udowadnial ze sie na komputerach nie znam... tutaj w sumie wiem nieco mniej bo sam nie pracuje w osiedlowej kablowce ale robie kursy (CCNP, wczesniej CCNA Security) z informatykami z najwiekszych sieci (Aster, UPC, TPSA, TK czasami LubMan czy NASK).
koniec - nie wypowiadam sie - ide spac
dobrej nocki zycze

CYTAT
Ustawa z dnia 16 lipca 2004 r.- Prawo telekomunikacyjne1) (Dz. U. z dnia 3 sierpnia 2004 r.)

CYTAT
Art. 165. 1. Operator publicznej sieci telekomunikacyjnej lub dostawca publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych przetwarzający dane transmisyjne dotyczące abonentów i użytkowników końcowych jest obowiązany, z uwagi na realizację przez uprawnione organy zadań i obowiązków na rzecz obronności, bezpieczeństwa państwa oraz bezpieczeństwa i porządku publicznego, dane te przechowywać przez okres 12 miesięcy. Po upływie tego okresu dane transmisyjne są usuwane lub anonimizowane przez operatora publicznej sieci telekomunikacyjnej lub dostawcę publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych, którzy je przechowują.

Odpowiedz
Cytat
shn11eleven

Napisane przez imgoingtomiragepoker online na prawdziwe pieniądze nie jest nielegalny

ufff kamien spadl mi z serca... to widze ze bezsensu sie z nim kitram przez caly ten czas, skoro legalizacja poksa przeszla mi tuz pod nosem....

Odpowiedz
Cytat

"REFERENDUM WS ACTA!
Prawo konstytucyjne. Referendum gwarantuje ustawa z dnia 14 marca 2003 r. o referendum ogólnokrajowym (Dz.U. z 2003 r. Nr 57, poz. 507). Rozdział 8, Art. 63.

1. Sejm może postanowić o poddaniu określonej sprawy pod referendum z inicjatywy obywateli, którzy dla swojego wniosku uzyskają poparcie co najmniej 500 000 osób mających prawo udziału w referendum.

A więc zbieramy podpisy pod referendum. To MY zadecydujemy o ACTA a nie rząd.

Wklejajcie to się gdzie się da, każdy ma usłyszeć o referendum ws ACTA.

referendum.

A więc zbieramy podpisy pod referendum. To MY zadecydujemy o ACTA a nie rząd.

Wklejajcie to się gdzie się da, każdy ma usłyszeć o referendum ws ACTA.

Jest nas już ponad pół miliona."

Odpowiedz
Cytat
galer

Napisane przez guciu87
Podpisy pod wnioskiem o referendum ws. odwołania rządu.. narazie niby niewiele w stosunku do tego ile potrzeba, ale jutro na manifestacjach też będą zbierane(bynajmniej w moim mieście).. wiec jestem dobrej myśli.. NIE dla rządu który staje przeciwko swojemu narodowi..!! gorąco zachęcam;)

http://www.petycjeonline.pl/petycja/petycja-o-odwolanie-rzadu-donalda-tuska/639

By guciu87 at 2012-01-24

1. "bynajmniej" to nie "przynajmniej"! :f_mad:

2. Nie wiem jak wygląda wiarygodność takich internetowych petycji. Przecież tam każdy może wpisać co chce. Czy one mają jakieś prawne moce?

Odpowiedz
Cytat

Slyszeliscie jak Obama mowil o podrobkach - m in o filmie i muzyce.
Ze stworza komorke ktora sie zajmie kontrola i ze ameryka zawsze wygra - ciarki mi przeszly.

Teraz tylko czekac kiedy wprowdza zakaz stosowania vpn i podobnych rozwiazan :facepalm:

--------------------

a w ogole skad ta pewnosc, ze provider bedzie musial zglaszac jezeli wykryje co przesylamy?

wydaje mi sie ze bedzie musial udostepnic na wniosek a nie kontrolowac na biezaco?

Odpowiedz
Cytat
loosekiddie

Nie będzie musiał zgłaszać, po prostu jak nie zgłosi i wykryją to dostanie pewnie karę taką, że się osra.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez loosekiddie
Nie będzie musiał zgłaszać, po prostu jak nie zgłosi i wykryją to dostanie pewnie karę taką, że się osra.

gdzie to jest napisane?

Odpowiedz
Cytat