Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko
500 Posty
179 Użytkownicy
0 Reakcje
80.9 K Wyświetlenia
ikarPL

nie no - najwczesniej po ratyfikacji (czyli ponoc w marcu) ale i w to nie wierze bo ISP jeszcze nie sa przygotowani na totalna inwigilacje i pewnie i tak potrzebowaliby roku albo i wiecej

nawiaze jeszcze do gry w pokera na play money - pamietaj ze to ty bedziesz musial udowodnic ze grasz na PM czyli udostepnbic historie konta - cos jak z US - jak maja podejrzenia to TY udowadniasz swoja niewinnosc a nie oni twoja wine - tak niestety zamknieto mi firme swojego czasu ;-))

Odpowiedz
Cytat

Dobrze jakby ktoś z PS się wypowiedział z jakimiś konkretnym wytłumaczeniem co i jak będzie z PS po wprowadzeniu ACTA do polski. No chyba że już tam wszyscy nasi admini się pakują i dlatego nie mają czasu odpisać :D

Większość robi przelewy z MB lub Netka na konto w banku poproszą o wyciąg z banku to zobaczą tylko przelewy z Mb lub Netka , a to skąd kasa jest na MB lub NET to chyba ich nie powinno interesować skoro są to firmy mające swoją siedzibę nie w PL . Dobrze to kminie ?

Odpowiedz
Cytat

w sumie to dzięki acta pokerstrategia będzie mogła oskarżyć tych, którzy dają lewy rakeback o kradzież ich potencjalnych i obecnych klientów i nakładać na to kary, ponieważ dzięki forum ps.com te osoby się spotkały i dzięki temu mogły nawiązać kontakt i nawiązać kontrakt handlowy, jakim jest lewy rakeback, tym samym pozbawiając pokerstrategia dochodów :) w sumie na tym polega banowanie userów. teraz oprócz bana - kara finansowa

Odpowiedz
Cytat
OzzyM

Napisane przez ikarPL
nie no - najwczesniej po ratyfikacji (czyli ponoc w marcu) ale i w to nie wierze bo ISP jeszcze nie sa przygotowani na totalna inwigilacje i pewnie i tak potrzebowaliby roku albo i wiecej

nawiaze jeszcze do gry w pokera na play money - pamietaj ze to ty bedziesz musial udowodnic ze grasz na PM czyli udostepnbic historie konta - cos jak z US - jak maja podejrzenia to TY udowadniasz swoja niewinnosc a nie oni twoja wine - tak niestety zamknieto mi firme swojego czasu ;-))

Ratyfikacja jest pojutrze.

Odpowiedz
Cytat
queste

Napisane przez OzzyM

Napisane przez ikarPL

Nie Kolego. Pojutrze "tylko" podpisuje zgodę ambasador.

"Co dalej z ACTA?

Jak wszyscy już chyba wiedzą, 26 styczna w Tokio polski rząd podpisze porozumienie ACTA. Nie oznacza to jednak, że umowa ta automatycznie wejdzie w życie. Do tego potrzebna jest jej akceptacja przez Parlament Europejski na poziomie wspólnotowym, oraz ratyfikacja przez Prezydenta RP – po tym, jak zgoda na nią zostanie udzielona przez parlament.

Zanim ACTA wejdzie w życie czekają nas co najmniej dwa ważne głosowania, na których efekt może wpłynąć także opinia publiczna.

Jeszcze nie jest za późno.

Postanowienia ACTA powinny zacząć obowiązywać w 30 dni po jej ratyfikacji przez 6 z podmiotów do niej przystępujących, lub na terytorium państwa które ratyfikowało ją później, w 30 dni po takiej ratyfikacji. Nawet jednak wtedy nie będzie ona miała bezpośredniego przełożenia na sytuację jednostek, do tego potrzebne będzie wprowadzenie ewentualnych zmian do wewnętrznych systemów prawnych państw członkowskich w ramach normalnych procedur ustawodawczych.

Krzysztof Gonciarz"

Odpowiedz
Cytat
ikarPL

oj... ale potrzeba 4 tygodni po podpisaniu zeby sie uprawomocnilo, p[oza tym na razie jak pisalem ISP nie maja kadr, sprzetu ani ochoty zeby natychmiast wprowadzic pelna inwigilacje

Odpowiedz
Cytat
OzzyM

Aha, macie rację, zwracam honor!

Odpowiedz
Cytat
naturehol

w przypadku raryfikacji traktatu w PE obowiazuje veto? tak jak w przypadku Lizbonskiego?

Odpowiedz
Cytat
mat1ipoker

Napisane przez naturehol
w przypadku raryfikacji traktatu w PE obowiazuje veto? tak jak w przypadku Lizbonskiego?

Traktat lizboński nadał UE pełną osobowość prawną. UE to państwo a Polska już nie jest suwerennym państwem. Prawo europejskie jest ważniejsze od polskiego. Więc pytanie o weto brzmi śmiesznie:D
W ogóle PE to praktycznie maszynka do głosowania w UE więc nie ma to znaczenia

Spoiler

i chyba było już jakieś głosowanie PE co do ACTA o ile się nie mylę

Odpowiedz
Cytat
Fil1987

@ mat1ipoker

Nie masz racji, bo są organy w UE, które działają na zasadzie pełnej zgody - WSZYSCY członkowie muszą być na "tak", jeśli choć jeden nie jest odrzuca się pomysł (nie pamiętam dokładnie, który to był organ), choć na pewno nie jest to PE;)
Co do głosowania to z tego co pamiętam, chyba w kwietniu dopiero ma być spotkanie KE by przyjąć stanowisko wobec ACTA, więc PE z pewnością tego nie przegłosowywał;)

Odpowiedz
Cytat
szywester

Napisane przez dawid327
Dobrze jakby ktoś z PS się wypowiedział z jakimiś konkretnym wytłumaczeniem co i jak będzie z PS po wprowadzeniu ACTA do polski. No chyba że już tam wszyscy nasi admini się pakują i dlatego nie mają czasu odpisać :D

No właśnie, większość bardziej lub mniej poważnych strony internetowych czy portali społecznych wydają oficjalne oświadczenia oraz nawołują do rozgłaszania informacji o ACTA oraz miejscach protestów. Natomiast tutaj cisza, jedynie topic w "Pogawędkach".

Odpowiedz
Cytat
garimton

Boż... ogólna panika, płacz i zgrzytanie zębów.
Jeśli faktycznie tak czarno widzicie przyszłość i jesteście przekonani o tym to czemu nie quitniecie poksa?

Pare faktów:
ACTA-> zanim wejdzie musi przejść przejść prze PE, polski burdel zwany sejmem i prezydent jeszcze może zgłosić veto. Co do PE -> ACTA przeszło jakimiś 20glosami, teraz po tym jak podniosły się głosy bardzo możliwe że ACTA nie wejdzie z racji tego że europarlamentarzyści w końcu będą wiedzieli na co głosują (jest gdzieś artykuł o tym, jak poseł przyznaje się że sam nie wie na co głosował jak większość jego kolegów)

Nawet jeśli wejdzie to minie sporo czasu -> około kilkunastu miesięcy zanim po kolei zostanie przyklepane. Potem kwestia wdrożenia w systemy prawne i informatyczne...

Co do VPN -> połaczenie z pokerroomem odbywa się po stronie VPN, ISP polski widzi to że łaczysz się z VPN i that's all -> wystarczy łączyć się z VPN poza ACTA. Mogliby śledzić pakiety ale jest ich tak duża ilość że wyłowienie jakichkolwiek miarodajnych informacji na podstawie której byliby wstanie stworzyć oskarżenie jest niemożliwe.

Dysk można w łatwy sposób zaszyfrować, programem którego odkodowanie zajmie 10lat na superkomputerach.

Jak wyobrażacie sobie śledzenie kilkudziesięciu milionów Polaków tego co robią w internecie?

Odpowiedz
Cytat
mat1ipoker

Napisane przez Fil1987
@ mat1ipoker

Nie masz racji, bo są organy w UE, które działają na zasadzie pełnej zgody - WSZYSCY członkowie muszą być na "tak", jeśli choć jeden nie jest odrzuca się pomysł (nie pamiętam dokładnie, który to był organ), choć na pewno nie jest to PE;)
Co do głosowania to z tego co pamiętam, chyba w kwietniu dopiero ma być spotkanie KE by przyjąć stanowisko wobec ACTA, więc PE z pewnością tego nie przegłosowywał;)

Tak bo UE jest całkiem demokratyczna, tak jak demokratyczne było ratyfikowanie traktatu lizbońskiego, było referenda we wszyskich krajach, a już na pewno nie było krajów które zagłosowały na NIE w referendum. Chodziło mi raczej o to kto sprawuje realną władzę w UE, ale chyba nie ma co nad tym dyskutować. Myślę że to co się dzieje teraz na świecie jest ponad nasz rząd czy UE.

Może pokerstrategy po prostu nie wie co dokładnie może oznaczać wprowadzenie ACTA biorąc zwłaszcza pod uwagę jego nie zawsze jasną i precyzyjną treść.

Trochę śmieszą mnie dyskusje na temat, czy po wejściu ACTA samo łaczenie się z pokerroomem będzie nielegalne, bo przecież można grać na playmoney. Tylko, że po wejsciu ACTA nie skończy się tylko na tym. Będą kolejne zakazy, ograniczenia wolności, inwigilacja, cenzura. Bo jak się udało przepchnąć coś takiego jak ACTA to np. indeks stron zakazanych (już wcześniej próbowali coś takiego zrobić) z którymi nie można się łączyć to już jest pikuś przy tym.

Odpowiedz
Cytat
Rakolinho

Napisane przez ikarPL

Ale po połączeniu z pokerroomem nie musze w nic grac moge tylko obserwować jak graja np na high stakes. Tego chyba im nie musze udowadniac.

Odpowiedz
Cytat
imgoingtomirage

Podkresle, że wypowiadam się tutaj prywatnie, a nie jako pracownik PokerStrategy.com i proszę to wziąć pod uwagę.

ikarPL, prosiłbym abyś nie szczerzył paniki pisząc totalne bzdury, nie wiem w jakim celu to robisz, ale wygląda to jakbyś czerpał przyjemność ze straszenia ludzi którzy niewiele wiedzą pisząc jakieś historyjki które mają wyglądać na wiarygodne.

Wszystkim polecam zapoznanie się z dokumentem o którym wszyscy tutaj mówią: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM%3A2011%3A0380%3AFIN%3APL%3APDF bo z tego co czytam to mało kto się z nim zapoznał.

"ACTA - Umowa handlowa dotycząca zwalczania obrotu towarami podrobionymi".

Nie mieszajmy pojęć. To jest porozumienie, a nie ustawa. Nie jest to zmiana w polskim prawie.

"Strony mogą zapewnić odpowiednim organom prawo do żądania ujawnienia przez ISP informacji na temat abonentów, wobec których zachodzi podejrzenie naruszenia praw własności intelektualnej. Ochrona prawna obejmuje w szczególności środki techniczne stosowane do zabezpieczania nagrań prawnie zastrzeżonych."
- streszczenie najbardziej interesującego punktu dot. ACTA i Internetu (źródło: wiki).

Teraz po tym małym wstępie, powiedzcie mi który punkt tego porozumienia odnosi się i dotyka jakiekolwiek sprawy związane z pokerem? Dlaczego polska miałaby cokolwiek zmieniać jeśli chodzi o pokera online, przecież jest to już uregulowane - poker online na prawdziwe pieniądze jest nielegalny, nie ma powodu robić go nielegalnego do potęgi.
Czy grając w pokera online załóżmy na play money naruszacie prawa własności intelektualnej? Prawdopodobnie nie (chyba, że nie wiem, kopiujecie znak handlowy pokerroomu i wykorzystujecie go aby promować własny i czerpać korzyści materialne or sth), więc dlaczego panikujecie jeśli chodzi o ACTA?
Czy komuś z Was wydaje się, że jak gracie na 24 stołach jednocześnie na PokerStars, 4 dni w tygodniu to Wasz ISP nie posiada informacji o tym, że tam właśnie gracie? Oczywiście, że posiada i ma obowiązek przechowywać takie informacje (logi, kto, kiedy i z kim) przez 12 miesięcy o czym pisałem już wcześniej.

Samo porozumienie jest tragiczne i zostało przygotowane przez ludzi nie mających pojęcia o rzeczywistości, ale to inna bajka i można o tym dyskutować, ale przywoływanie tutaj pokera online... cóż, powyżej przedstawiłem mój osobisty punkt widzenia na tę sprawę.

To w sumie tyle i podkreślam, że to tylko i wyłącznie moje zdanie.

Pozdro.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez garimton
Dysk można w łatwy sposób zaszyfrować, programem którego odkodowanie zajmie 10lat na superkomputerach.

garimton, podaj proszę nazwę jakiegoś takiego programu.

Odpowiedz
Cytat
ikarPL

@imgoingtomirage -->
to ja dodam od siebie cos - prosze o prywatny kontakt - tak sie sklada ze nie slucham bzdur ktore opowiadaja nasi politycy ani tym bardziej nie czytam czegos co jest napisane prawniczym jezykiem ktorego sami prawnicy nie rozumieja - za to zaczerpnalem wiedzy od osob (ISP) ktore JUZ ZNAJA wytyczne co i jak maja zabezpieczyc - niestety przypomina to odrobine zbieranie informacji przez sieci komorkowe - tyle ze tam to policja sie musi zglosic a tutaj ISP musi zglaszac policji !!!
zeby bylo smieszniej nie wiem dlaczego twierdzisz ze strasze - caly czas pisze ze ISP na razie nie maja ani ludzi ani sprzetu wiec spoko rok mamy z bani bo w miesiac czy 2 nie da sie kupic takiej masy sprzetu i do tego wyszkolic ludzi.

co do polaczen VPN to sie zgadzam ze daja jakiestam bezpieczenstwo teraz ale niestety jeszcze raz powtarzam ze jak ktos chce poczytac co piszesz i gdzie sie laczysz to sie dowie chocbys mial 10 VPN-ow a wiem to chociazby z tego powodu ze troszke wiem o routingu i switchingu od samego CISCO po ktorych to routerach ruch sie odbywa.

teraz najlepsze - dlaczego mnie to tak zainteresowalo??? ano dlatego ze mialem juz jedna dosc nieprzyjemna sytuacje w zeszlym roku o ktorej pewnie wiesz, co w polaczeniu z szipkiem z poczatku tego roku kazalo mi sie powaznie zastanowic czy aby nie bede mial wiekszych problemow
odezwalem sie wiec do osob ktore moga cokolwiek wiedziec i zrobilem wywiad (przy wodeczce), bo wole wiedziec na czym stoje

oczywiscie rozumiem wasze stanowisko ale w takim razie dlaczego nie uspokoicie ludzi wpisem
W ZWIAZKU Z WIELOMA PYTANIAMI I NIEPOKOJEM NA FORUM POKERSTRATEGY ZAPEWNIA ZE W PRZYPADKU WEJSCIA USTAWY DLA GRACZY Z POLSKI ABSOLUTNIE NIC SIE NIE ZMIENI

POZA TYM gadanie gadaniem, na razie nic jeszcze w zycie nie weszlo i jestesmy dokladnie tam gdzie bylismy miesiac temu, wiec prosze nie twierdzic ze strasze kogos tylko przeczytac dokladnie wszystki wypowiedzi
dziekuje
ikarPL ;-)

EDIT: a to co pisze to tez sa moje przemyslenia oparte na rozmowach z ludzmi ktorzy siedza blizej spraw - chcesz, zadzwon przekaze informacje skad, moze podam kontakt zebys i ty pogadal

Odpowiedz
Cytat
arthmax

Napisane przez ikarPL

zeby bylo smieszniej nie wiem dlaczego twierdzisz ze strasze - caly czas pisze ze ISP na razie nie maja ani ludzi ani sprzetu wiec spoko rok mamy z bani bo w miesiac czy 2 nie da sie kupic takiej masy sprzetu i do tego wyszkolic ludzi.

Rok to będzie twało od podpisania przez ratyfikację do wejścia w życie. Także nie wiem po co ten grobowy nastój, jakby się juz teraz coś działo. A po podpisaniu umowy nasz rząd przewiduje konsultacje społeczne :tongue:

Odpowiedz
Cytat
admat1

http://www.forbes.com/sites/davidthier/2012/01/24/is-this-the-real-reason-why-megaupload-was-shut-down/

Ot taka ciekawostka, jedna z mozliwych przyczyn zamkniecia megaupload. Szykuje sie mala rewolucja w branzy muzycznej. :D

Odpowiedz
Cytat