Przejdź do forum
wiarygodność lini E...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

wiarygodność lini EV z OM

6 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
1,114 Wyświetlenia
Ponyrider

Witam

Zacząłem ostatnio uczyć się Omahy - gram PLO SH10 na PokerStars

Jako, że nie potrafię sam ocenić czy gram dobrze czy źle szukam jakiegoś zewnętrznego wyznacznika. Pomyślałem tutaj o linii EV z Omaha Managera

Nie grałem nigdy wcześniej cashy więc nie wiem czy ta linia jest wiarygodna, w związku z tym moje pytanie - czy jeżeli linia EV idzie w górę to znaczy, że gramy dobrze a jeżeli w dół to źle?

Czy na podstawie EB bb/100 możemy ocenić na ile dobrze gramy na danym limicie?

I jeszcze pytanie pobieżnie związane z tematem - zakładając, że bankroll nie jest problemem po jakiej próbce rąk na danym limicie możemy uznać, że jesteśmy w stanie go pokonać i przejść wyżej?

Odpowiedz
Cytat
5 odpowiedzi
kacper3k

Ja dużo patrzę na EV. EV bb/100 też mi się wydaje spoko wskaźnikiem. EV w OM jest w tym sensie wiarygodna, że pewnie poprawnie wyświetla Twoje EV, ale nigdy nie będzie idealnym wskaźnikiem tego czy dobrze grasz. Takiego wskaźnika pewnie nie ma, więc trzeba patrzeć na kilka rzeczy i wiedzieć co one oznaczają i jak je interpretować.

Ostatecznie i tak najważniejsze winnings. To one świadczą o sukcesie (lub porażce).

Jaka próbka rąk? Też chyba nie ma jednej poprawnej odpowiedzi, chociaż chyba są programy, które z dużym prawdopodobieństwem dobrze to liczą. Durrr w challengu, chciał grać 50k, ale to jest HU. Jak widać po wykresach narysowanych z Antoniusem i Jubglemanem, to wygląda ze 50k może być za mało by dobrze i jednoznacznie odpowiedzieć, kto jest lepszy.

Chyba lepiej ustalić sobie, że np przez 30k ostatnich handów masz osiągnąć dany xbb/100, albo po prostu ugrać na danym limicie tyle BI ile Ci mówi Twój BRM i wtedy idziesz na kolejny.

Odpowiedz
Cytat
hans101

Do ev jako srednia bedzie tylko czasem są sick spoty gdzie np na turnie wrzucasz praktycznie calego stacka z dobrym equity i zostaje 1bb na river ktory wrzucasz bedac juz dead i equity tragiczne ;)

Odpowiedz
Cytat
MrBocian

Linia wygranych EV adjusted to najlepsze dostępne narzędzie pozwalające nam ocenić poziom naszej gry, ale oczywiście nie jest bez wad.

Matematycznie jest to najlepsza i najbardziej poprawna formuła, nie bierze jednak pod uwagę sytuacji, gdzie większość stacka wrzucamy jako duży faworyt i potem kilka bb jako dog, bo przeciwnik trafił. Nie bierze również pod uwagę coolerów czy wyjątkowo kiepskich graczy, oddających nam buyin za buyinem.

Wg mnie na podstawie tej wartości można z dużym prawdopodobieństwem ocenić siłę swojej gry już po 20k rąk, pod warunkiem dodatkowego przejrzenia wszystkich pul, w których Hero przegrał bądź wygrał 80-100+bb i ich racjonalnego oglądu. Jeśli wśród tych rąk nie będzie wyjątkowo dużej ilości nieprawdopodobnych, pechowych lub szczęśliwych zdarzeń (typu set over set w puli 500bb), to można założyć, że nasz winrate rzeczywisty oscyluje wokół tego EV adjusted. Kluczem jest jednak sumienna i szczera analiza dużych pul.

pzdr

Odpowiedz
Cytat
matexide

MrBocian , w każdym poście zaznaczasz, ze chodzi o linię EV adjusted, czy w pokertracker to jest ta linia która pojawia się po zakreślieniu pola display all in? Czy gdzieś w opcjach trzeba coś jeszcze zaznaczyć/odfiltrować ( na co by wskazywał wyraz "adjusted"). Trochę głupie pytanie, ale od niedawna gram cash i wolę się upewnić.
I druga sprawa. Analizuję moją grę i ze zdumieniem stwierdzam, że linia ta ( all in EV) coraz bardziej się rozbiega z linią rzeczywistych wygranych ( Na korzyść wygranych). Przeanalizowałem rozdania w których te rozbieżności się pogłębiają i praktycznie we wszystkich byłem wyraźnym faworytem w momencie wsuwania stacka. Zagrałem niewiele rąk ( niecale 6 tys.) i róznica ta to już prawie 10BI... Więc wychodziłoby na to, że albo farcę i tak naprawdę gram słabo ( bo wg, EV to jestem niewiele "nad kreską") albo gram zbyt ostrożnie i gram na stacki, będąc zazwyczaj sporym faworytem, a przy okazji unikam bad beatów.
Wiem, że 6 tys rąk w tak skomplikowaną odmianę to tyle co nic, ale nawet na przestrzeni tej gry zauważyłem spory postęp w mojej grze ( dużo więcej czasu poświęcam na naukę, niż to było w holdemie), stąd martwi mnie to, że na tak niskich stawkach ( PLO10) wystarcza to być ledwo ponad break-even ( wg. EV).

Odpowiedz
Cytat
amichal1

Napisane przez matexide
MrBocian , w każdym poście zaznaczasz, ze chodzi o linię EV adjusted, czy w pokertracker to jest ta linia która pojawia się po zakreślieniu pola display all in? Czy gdzieś w opcjach trzeba coś jeszcze zaznaczyć/odfiltrować ( na co by wskazywał wyraz "adjusted"). Trochę głupie pytanie, ale od niedawna gram cash i wolę się upewnić.

to jest ta linia

Napisane przez matexide
I druga sprawa. Analizuję moją grę i ze zdumieniem stwierdzam, że linia ta ( all in EV) coraz bardziej się rozbiega z linią rzeczywistych wygranych ( Na korzyść wygranych). Przeanalizowałem rozdania w których te rozbieżności się pogłębiają i praktycznie we wszystkich byłem wyraźnym faworytem w momencie wsuwania stacka. Zagrałem niewiele rąk ( niecale 6 tys.) i róznica ta to już prawie 10BI... Więc wychodziłoby na to, że albo farcę i tak naprawdę gram słabo ( bo wg, EV to jestem niewiele "nad kreską") albo gram zbyt ostrożnie i gram na stacki, będąc zazwyczaj sporym faworytem, a przy okazji unikam bad beatów.

jedyna szansa aby linie sie nie rozchodzily jest wtedy jesli twoje EV w rozdaniu jest 100% a to raczje nie za czesto sie przytrafia. Ważńe aby miec więcej jak 50% w rozdaniu wtedy wszystko jest OK i w longrunnie bedziesz na plus. Roznica 10BI na 6tys rozdan to nic takiego 10BI roznicy potrafie miec czasem podczas jednej sesji

Napisane przez matexide
Wiem, że 6 tys rąk w tak skomplikowaną odmianę to tyle co nic, ale nawet na przestrzeni tej gry zauważyłem spory postęp w mojej grze ( dużo więcej czasu poświęcam na naukę, niż to było w holdemie), stąd martwi mnie to, że na tak niskich stawkach ( PLO10) wystarcza to być ledwo ponad break-even ( wg. EV).

rake na tych stawkach jest morderczy dlatego tak ciezko jest byc sporo na plusie

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat