Tak się zastanawiam, czy na pewno mam te sc pasować na blindach, gdy wszyscy wcześniej spasowali. Czy niedrogi limp, albo próba kradzieży blindu nie byłaby lepsza?
Ja osobiście gram sc kiedy w puli jest już kilku limperów
te ręce są dochodowe kiedy mamy multiway pot
ale jeśli jestem na buttonie i wszyscy do mnie spasowali to kradnę
Pozdrawiam
Na SB: Jeżeli na BB masz przeciwnika, który nie broni blindów, to możesz podbić do 3BB z suited connectorami. Jeżeli broni, i w dodatku broni agresywnie odpuść sobie.
Na BB: Jeżeli gracz na SB wyrównał do BB, przeczekaj i zobacz za darmo flopa. Ja gdy widzę, że SB tylko wyrównał, a gra jako pierwszy to zawsze wietrzę spisek. Dużo przeciwników limpuje z SB z mocnymi kartami, bo nie chcą wystraszyć BB, podbijają za to ze średnimi (słabe odpuszczają).
Suited connectory najlepsze są jednak gdy grasz na BU lub CO. Na tych pozycjach zarabia się najwięcej z sc.
Tu masz częściową odpowiedź z pozycji SB
czy oplacalne jest dopelnianie sb z sc?
Natomiast odnośnie SHC sprawa jest prosta. Jest to naprawdę bardzo restrykcyjny system zachowania się przed flopem przeznaczony dla bardzo początkujących graczy. SHC służy do wyrobienia sobie pewnych zachowań i przede wszystkim do jak najmniejszego ograniczenia strat w początkowych fazach kariery, kiedy Twoje pokerowe poczucie gry się dopiero kształtuje.
W późniejszych etapach swojego pokerowego bycia musisz zacząć doceniać suted connectry oraz suited gappery, ale nie przeceniać. Pamiętaj, wchodząc z suited connectorem, czy gapperem musisz umieć agresywnie grać drawy, bez tego wchodzenie z tymi kartami nie ma żadnego sensu, ponieważ szansa na flopniętego flusha to 115/1, natomiast szansa na flopnięcie flush drawa to ok 8/1 i to trzeba umieć wykorzystać. Pamiętaj również, że szansa na skompletwanie flusha do rivera to 15/1, dlatego niektóre rozdania trzeba kończyć bezwzględnie wcześniej, ponieważ inaczej się nie opłaca. Najlepiej drawuje się z pozycji do agresora. Następne, lepiej zawsze sprawdzić podbicie niż wchodzić do gry limpem i później dokładać - w tym drugim przypadku jesteś bardzo czytelny albo niski średni sc albo pocket. Z wczesnych pozycji nie polecam grania sc wcale, chyba że nie straszne wam zagranie check/raise na powiedzmy flush drawa i umiecie się nim dobrze posługiwać.
Pozdro