Przejdź do forum
czy oplacalne jest ...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] czy oplacalne jest dopelnianie sb z sc?

9 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
935 Wyświetlenia
lucXsus

rozgrywanie suited connectorow i gapow bez pozycji jest dosc nieprzyjemne i zastanawiam sie czy warto je dopelniac np gdy tylko 1 osoba callnela na pf

8 odpowiedzi

Na niskich stawkach gdy agresja jest mala jak najbardziej tak, na wiekszych limitach nie mam pojecia bo niegram w sb gram dodatkowo kazdy XXs

hellYeahEnT

Hmm ja podbijam i kradne nimi blindy, bo obstawiam ze przeciwnik ma slabsza reke i ze i tak spasuje w 1:3 przypadki (na niskich limitach ludzie graja strasznie pasywnie i resteale sie zdarzaja na prawde z mocnymi kartami)

Ogolnie to grasz BSS, nie ?

Najwazniejsze to przyjrzec sie kogo sie ma na blindach i jak latwo gosciu je oddaje. Ja pierwsze co robie po wejsciu na stol to wlasnie bardzo uwaznie przygladam sie gosciowi ktory jest przedemna oraz blindom bo kradne Bardzo duzo (cos kolo 29% mam att to steal)

VictorM

Jeżeli jest jakikolwiek limper to można dopełnić. Przy jednym limperze dostajesz oddsy 1:5, zazwyczaj jako underdog. Ja patrzę na wskaźnik WSD limpera, czy można z niego coś wyciągnąć jeżeli się trafi. Przy dwóch limperach i oddsach 1:7 dopełniam zawsze. Od czasu do czasu powinieneś podbić z sc na sb - około 10-20% takich rąk na sb. Jeżeli pokażesz kilka razy sc na małym blindzie, przeciwnicy dodadzą sobie notkę, że dopełniasz sc na sb i wtedy będzie ci trudniej coś od nich wygrać w podobnej sytuacji. Oczywiście na bardzo niskim limicie nikt nie zauważy ale od NL25 dobrze jest różnicować swoją grę.

Jeżeli nikt nie wszedł wcześniej w rozdanie to podbijam do 3BB, aby zabrać dużego blinda(jeszcze zależy od przeciwnika).

Przy jednym limperze suited connectory oraz wyższe suited gappery zawsze warto jest podbić ze small blinda. Samo dopełnianie jest dość bezsensowne, ponieważ gra się przeciwko dwóm oponentom bez pozycji i trzeba trafić naprawdę dobrego flopa, żeby coś z tego wyszło. Co więcej, samo dopełnienie pozostawia totalną przypadkowość holecards gracza siedzącego na big blindzie, co przy każdym flopie stawia naszą ewentualną agresję z drawem pod znakiem większego ryzyka.

Trzeba zauważyć, że lepiej podbić takiego sc czy gappera, ponieważ izolujesz wtedy limpera, który stawia CIę na zupełnie inną rękę niż posiadasz. Nie dotyczy to wyłącznie stolików short handed, ale właśnie w szczególności stolików full ring, na których gracze mający jakieś tam pojęcie o podstawach będą poważniej wierzyć w moc karty agresywnego gracza. Mając inicjatywę, agresję oraz jednego limpera nawet za sobą jesteś w stanie dużo szybciej skończyć rozdanie na flopie, niż grając agresywnie drawa na niepodbijanym pocie.

Oczywiście podbijanie nie ma sensu przeciwko limpującym shortom, zadeklarowanym floaterom oraz calling station.

Pozdro

lucXsus Autor wątku
lucXsus

Fizoloff napisał
Samo dopełnianie jest dość bezsensowne, ponieważ gra się przeciwko dwóm oponentom bez pozycji i trzeba trafić naprawdę dobrego flopa, żeby coś z tego wyszło.

no wlasnie, tak mi sie wydawalo i mam wrazenie ze w ogolnym rozrachunku trace mase kasy na dopelnianiu small blinda i graniu go check/fold po nietrafionym flopie

a co do podbicia to zalecasz 4BB + 1 za limp albo nie liczyc za limpy albo poprostu podbic do 4BB niezaleznie od ilosci limperow? Albo ewentualnie skromnie do 3BB

Podbijasz identycznie, jakbyś miał A-A, czy A-K :) Tutaj nie może się nic różnić. Widz polega na tym, że izolujesz limpera, ponieważ big-blind zazwyczaj zrzuci to podbicie. Gdybyś walił 3BB, to nie ma w tym momencie żadnego sensu, ponieważ gracz na dużym blindzie ma do dołożenia tylko 2BB do pota 5BB, czyli opłaca mu się sprawdzić z niemal any two. 4+1 i wszystko, bog blind zazwyczaj zrzuca, chyba, że ma silną rękę, a Ty zostajesz na heads-upie z limperem. I praktycznie żaden flop nie jest Ci straszny. Na niskim łapiesz coś przeważnie, natomiast na wysokim masz scary cards i kończysz rozdanie na flopie ;)

Pozdro

lucXsus Autor wątku
lucXsus

niewiarygodnie pomocne, ogromne dzieki

Oczywiście powinienem zaznaczyć jeszcze, że takie zagranie nie ma sensu, gdy na BB jest short, który nie szanuje żetonów, albo gracz bardzo loose, który sprawdza większość podbić. Ale to i tak trzeba wtedy spadać z takiego miejsca, bo nie jest dobrze mieć za sobą żadnego z takich graczy.

Pozdro