Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] KK stackoff

47 Posty
21 Użytkownicy
0 Reakcje
4,222 Wyświetlenia
MistyK

z tego co zauwazylem stackowanie sie z KK na pf na stawkach nl5/nl10 jest glupota jesli nie mamy readow ze gosc jest totalnym fishem, wiec na graczy ktorzy maja vpip/pfr mniejsze niz 15 jest to ev- , bo to co mozemy spotkac to jedynie Asy lub krole ~~ Gram na ftp i od 20k handow nie widzialem innego AI na 100BB niz KK i AA ~~

46 odpowiedzi
babel92

Napisane przez MistyK
na graczy ktorzy maja vpip/pfr mniejsze niz 15 jest to ev- , bo to co mozemy spotkac to jedynie Asy lub krole

Twoim zdaniem to, z czym się stackuje dana osoba zależy od PFR lub, nie daj Bóg, VPIP? ;)

LOL na nl5 to ja sie stackuje z 27o a co dopiero z KK -.-

MistyK Autor wątku
MistyK

tak babel, a to wynika z prostego faktu, po vpip/pfr jestem w stanie wynioskowac czy typ potrafi grac pf czy nie, jesli ma 30/40 vpip++ to jak dla mnie jest fishem i wlasnie tacy sa w stanie zestackowac sie jak kolega wyzej z 72o ; d kazdy normalny typ tylko kk++, nie wiem jak na innych na platformach ale na ftp jak dla mnie jest to ev-- ~~ :<

babel92

Zupa... :D Lepiej rzeczowo koledze wytłumaczyć :) Ale niech się najpierw chłopak wypowie :)

babel92

Okej MistyK, to teraz mam pytanie: podaj mi staty DOBREGO shorta i zakres z jakim gra push :)
EDIT: Żeby być bardziej wiarygodnym dodam, że także gram na FTP i jeszcze pół roku temu grindowałem tam NL2 ;)

MistyK Autor wątku
MistyK

nl2 akurat to jest wyjatkowy limit ; ) Tam to sie ludzie zestackuja z 2 5. No spoko short QQ+ AK, czasami JJ, a jakie to ma znaczenie skoro mowie o bigstackach?

Piszesz to po to, żeby namówić do tego innych? Pytasz się, czy to poprawne, czy może się żalisz? Zamiast pisać głupoty po nieudanej sesji(tak przynajmniej przypuszczam :f_cool:) obejrzysz jakiś filmik, przeczytaj artykuł albo wstaw pare rąk do oceny.

MistyK Autor wątku
MistyK

wysluchuje waszych opinii, ty tam od razu nie offencuj ~~ zadna nieudana sesja, po prostu ciekawy jestem waszych opinii, najlepiej graczy tych limitow na ftp

babel92

Spoko, NL5, NL10, NL25 i NL50 też grałem, dont worry :D No ale ad rem.

Chodziło mi o ogół, że to, że ktoś otwiera szeroko nie oznacza, że szeroko się stackuje ;) Shorty są przykładem - otwiera 4% stackuje się z 3%, a BSS TAG otwiera ~12%, stackuje 1% :) Uwierz, że są gracze, którzy uwielbiają 3betować i robią to bardzo często, ale strasznie tight grają po 4becie, czytaj stackują się z KK+. Swoją drogą to także da się eksploatować, ale nie o tym chciałem Ci powiedzieć.

W swojej karierze miałem 2 przypadki idealne do sfolodwania KK. Typek 10/8, 3bet 2%, fold to 3bet 85% śle po moim 3becie push. Ja po namyślę gram call. I tak dwa razy na przestrzeni jakiegoś tygodnia. W obu przypadkach zobaczyłem AQ ;)

Moim zdaniem folowanie KK do 3betu jest strasznym leakiem, wręcz niewybaczalnym. Dlaczego? Na mikro jest to zbyt dobra ręka do stackowania nawet vs nit, a wyżej będziesz dostawał coraz częstsze light 3bety, 4bet bluffy z Ax i nie będzie opcji, żeby tego nie pushować ;) Grając na FTP nigdy nie sfolodwałem króli pre flop i uwierz, że są na znacznym plusie po bardzo wiarygodnej próbce - polecam :f_thumbsup:

Pozdrawiam =)

Ty sie zastanawiasz czy stackować sie z KK na takich limitach jak NL5/NL10?

Najlepiej ogranicz swój zakres stackowania sie pf tylko do AA, inaczej będzie poprostu ev- :f_o:

no offence man :P Na nl2 KK to easy turbo snap ship.

MistyK Autor wątku
MistyK

zastanawiam sie , co nie znaczy ze tego nie robie : ) Raczej nie mam okazji, gdyz wlasnie gracze stackuja sie only KK++ , ale skoro mowicie to pozostaje mi tylko uwierzyc na slowo, chyba gram o zlych godzinach skoro nie napotykam takich ludzi :D

Zalezy tez czy dlugi czy krotki stol ale roznica w zakresie i tak nie zmienia faktu ze kk to izi stack off

IMO na nl2 do nl 25 (tam mam własne doświadczenia) to jest easy stack off

raz zrzuciłem KK pf do 4bet jak bylismy 200 BB deep na NL10 na ostro tight gracza z 3bet o 4 bet na poziomie 1-2%
stakowanie pf KK napewno jestem EV+
ostatnio miałem troche pecha i 2 na 3 razy trafiałem na AA to w przeciagu ostatnich 10k rak KK był EV- ale wczesniej czesto widziłem AK, QQ

ostatnio na NL 25 zestakowąłme sie z KK dostąłem 2 calle myśle napewno ktoś ma AA ;/ ale pokazuja .... 77 i QQ :D flop 7xx :P

Ninjai

Napisane przez MistyK
z tego co zauwazylem stackowanie sie z KK na pf na stawkach nl5/nl10 jest glupota jesli nie mamy readow ze gosc jest totalnym fishem, wiec na graczy ktorzy maja vpip/pfr mniejsze niz 15 jest to ev- , bo to co mozemy spotkac to jedynie Asy lub krole ~~ Gram na ftp i od 20k handow nie widzialem innego AI na 100BB niz KK i AA ~~

Musze przyznac, ze na super tight graczy czesto masz racje. Jest tak, ze gracz 14/11 np. malo kiedy bedzie sie stackowal z AK/QQ preflop, ale od tego nie sa staty VPIP/PFR, tylko staty 3bet + 4bet.

Jezeli juz grasz z hudem, powinienes uzywac tych statow, ktore naprawde ci wskaza, jak dana osoba gra. Wyobraz sobie, ze niektorzy nitowcy dobrze wiedza o swoim FE i image'u, i potrafia nawet 3betowac 7-8% rak, co jest wiecej niz 50% ich PFR!

Wszystko wiec zalezy od danego przeciwnika i tego, co on robi. Jezeli jednak sadzisz, ze oni folduja JJ-QQ lub tez AK na 4beta, to shove'owania KK pre nie bedzie mialo duzego EV. Dlatego mozna to callowac na nitowcow, jednak z fishami nie ma co zalowac lini 4b/c, bo za czesto bedziemy faworytami.

Pamietajcie, ze poker to gra range'ow i adaptacji, to jest gra pod przeciwnika! Im szybciej i lepeij sie dostosujemy, tym wiekszy bedzie nasz edge! Podsumowujac nie mozna wiec generalizowac gry z KK, na niektorych to jest easy ship, na innych easy call 3beta np.

babel92

Witaj Ninjai :)

Pytanie tylko, czy na NL5 warto grać call w 3beta z KK. Na pewno zdajesz sobie sprawę, że gracze na tym limicie nie mają jeszcze zbyt dużego doświadczenia dotyczącego gry postflop i, dla przykładu, trafiając na flop QJx będą dążyć do stacowania i w efekcie często stracą stacka vs QQ/JJ (no i AA), a tak wygrywają pre flop niewielką pulę od tych rąk (nie licząc AA). W skrócie chcę powiedzieć, że callowanie 3betu na tym limicie _przez niedoświadczonego gracza_ może przynieść więcej szkód niż korzyści ;)

Pozdrawiam =)

MistyK Autor wątku
MistyK

ok a moje pytanie jest takie: wrzucilem kiedys reke do oceny. Mialem QQ, rusher lub Thorek powiedzieli ze 4betem izoluje sie tylko na KK AA , z tego by wynikalo ze 4betem z KK izoluje sie tylko na KK i AA : > blad w moim mysleniu znowu?:p

Franczo

Jednak na nl5/10 ludzie stackują się TT/JJ/AQ/AJ czasem 99/AT. Trzeba najpierw wiedzieć czy gracz jest "ogarniety" czy jest to ''sezonowy fish''

Ninjai

Napisane przez babel92
Witaj Ninjai :)

Pytanie tylko, czy na NL5 warto grać call w 3beta z KK. Na pewno zdajesz sobie sprawę, że gracze na tym limicie nie mają jeszcze zbyt dużego doświadczenia dotyczącego gry postflop i, dla przykładu, trafiając na flop QJx będą dążyć do stacowania i w efekcie często stracą stacka vs QQ/JJ (no i AA), a tak wygrywają pre flop niewielką pulę od tych rąk (nie licząc AA). W skrócie chcę powiedzieć, że callowanie 3betu na tym limicie _przez niedoświadczonego gracza_ może przynieść więcej szkód niż korzyści ;)

Pozdrawiam =)

Pamietaj, ze ulatwianie gry nie znaczy, ze gramy max.EV! Wiem, ze gra postflop nie jest zbyt latwa dla graczy, ktorzy graja na scared money lub jeszcze nie maja duzego doswiadczenia. Nie mniej jednak nie ma co sobie zawsze ulatwiac zycia tylko i wylacznie. Nalezy takze pamietac o tym, ze doswiadczenie zdobedziemy tylko i wylacznie przez to, ze sie znajdziemy w takich sytuacjach. Dlatego niekoniecznie widze tutaj przymus do 4betowania KK all the way. Dodam moze jeszcze, ze ja czesto sam calluje np. 3bety z AA/KK preflop, jezeli wiem, ze gracz na 4beta folduje prawie wszystko gorsze.

Napisane przez MistyK
ok a moje pytanie jest takie: wrzucilem kiedys reke do oceny. Mialem QQ, rusher lub Thorek powiedzieli ze 4betem izoluje sie tylko na KK AA , z tego by wynikalo ze 4betem z KK izoluje sie tylko na KK i AA : > blad w moim mysleniu znowu?:p

Jestem przekonany, ze judge'y wtedy widzieli statsy przeciwnikow i stwierdzili, ze ich mala frekwencja 3betow/4betow wskazuje na to, ze oni spasuja gorsze rece i beda tylko kontynuowali z lepszymi. Majac QQ, w ich myslach izolujac sie na KK+, to owszem z KK masz tylko dodatkowego splita. Prawdopodobienstwo, ze przeciwnik ma KK, jezeli ty je masz, jest bardzo male.

Jednak czesto ciezko jest stwierdzic, czy przeciwnik tylko i wylacznie bedzie gral dalej z KK+. Jezeli tak np. zauwazysz, to warto zaczac (moze nie na NL5, ale na pozniejszych limitach) grac 4b/f jako blef, bo caly ich range procz KK+ folduje. A w zamian wtedy zaczniesz sobie callowac KK+ i takze AA+ czesciej na ich 3bety. Pisze czesciej, bo nie powinienes tego robic w 100%.