Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] [PT3] Dwa pytania

74 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
4,184 Wyświetlenia
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Tylko, że jak włączam 'postgres.exe' to na ułamek sekundy wyskakuje okienko i od razu znika, więc nie mogę nic tam ustawić...

Urbi23
Oldschool Grinder

Postgres.exe? A co to? Z tego pliku się nie korzysta

Serwer ustawiasz z menu start > pgAdmin III

Po wszystkim restart kompa i nie powinno być problemów

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Ok, właśnie chwilkę temu znalazłem to co ma być, ale po wpisaniu danych wyskakuje błąd, że złe hasło dla użytkownika postgres.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Założyłem serwer, ale jaką listę teraz rozwinąć, żeby założyć nową bazę danych?

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

No tak założyłem serwer, ale udało mi się to tylko dzięki temu, ze odznaczyłem "połącz teraz". Mimo wpisania hasła we właściwościach pokazuje, że nie ma żadnego hasła, ale z serwerem nie mogę się połączyć.

Muszę założyć serwer na dane: postgres, dbpass?

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Wyczytałem, że można pozamieniać w jednym pliku coś z "md5" na "trust" i udało się założyć serwer bez hasła, ale teraz znów problemy z założeniem bazy danych.

Wyskakuje takie okno po wpisaniu tego co podałeś Urbi stronę wcześniej:

osheu
PokerStrategist

Urbi, złą stronę kodową jemu podałeś...dlaczego ASCI, a nie UTF8 albo 1250 ?

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Założyłem na UTF8, ale teraz nie wiem co dokładnie wpisać w to okno:

1 - nazwa bazy, którą wybrałem przy zakładaniu w postgreSQL?
2 - nazwa bazy czy serwera?
3 - mam zaznaczać, że istnieje czy stworzyć nową?
4 - tu chyba dobrze
5 - bazę w postgreSQL założyłem bez hasła, więc zostawić puste?

Urbi23
Oldschool Grinder

Urbi, złą stronę kodową jemu podałeś...dlaczego ASCI, a nie UTF8 albo 1250 ?

Bo ja taką mam u siebie i hula

Urbi23
Oldschool Grinder

Zidane, to jest okno tworzenia nowej bazy w PT. Możesz tu wpisać cokolwiek. Ja podając Ci poprzednie rozwiązanie liczyłem, że utworzysz ją sam z poziomu pgAdmin a w PT się tylko z nią połączysz. Możesz to zrobić wchodząc w "Thos Database Already Exists"

osheu
PokerStrategist

Może mu to procesowo trzeba rozpisać, wtedy zrozumie.

Zizu, patrz to:

Czysty system XP ->

1. Instalujesz Bazę Danych, dowolny serwer, wybrałeś postgress'a więc przy nim zostajemy.
2. Podczas instalacji, lub też po jej wykonaniu, musisz UTWORZYĆ bazę danych, która będzie się komunikowała z PokerTrackerem3 (PT3).
3. Tworzysz bazę danych, podajesz tam jej nazwę, portu ani servera nie ruszasz, jedynie wpisujesz login i hasło, które zapisz sobie na kartce. Najlepszym rozwiązaniem będzie jak przyjmiesz standardowe, czyli:

Nazwa Bazy: PT3 Database
Server: localhost
Port 5432
User: postgres
Password: postgrespass

4. Instalujesz PT3.
5. Podczas instalacji, lub też po jej wykonaniu (nie pamiętam dokładnie), podłączasz się do wcześniej założonej bazy danych podając ww. dane.
6. Uruchamiasz na nowo komputer.
7. Serwis jest domyślnie włączony (ten od bazy danych)
8. Uruchamiasz PT3 i pyta Ciebie o podłączenie do bazy danych.
9. Wpisujesz wszystkie dane i naciskasz połącz.

Wsio. W środku konfigurujesz HUD'a, podajesz ścieżkę dostępu, gdzie są zapisywane HandHistory z danego pokerroom'u (są tam już wpisane domyślnie) i naciskasz Start Import.

Vuala ! :f_biggrin:

Urbi23
Oldschool Grinder

Z tym, że domyślne hasło jakie tworzy w swoich bazach PT to dbpass, ale to szczegół :)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Wpisałem, ale nie wiem czy na pewno dobrze:

Jednak nadal wyskakuje błąd i lipa.

Bazę danych utworzyłem w postgreSQL, ale tutaj jej nie ma. ?(

osheu
PokerStrategist

Zizu..osiągnij coś takiego, w sensie otrzymaj taki ekran.

Po prawej stronie masz bazę danych w Adminie Postgressa, a po lewej masz w PT3 do niej odnośnik.

Pozdrawiam,

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

To po prawej mam, ale PT nie mogę otworzyć, bo muszę wpisać dane bazy, a nie mogę zaznaczyć, że już istnieje, bo jej nie wykrywa w "browse database".

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Największy problem w tym, że klikając na "Browse Databases" wyskakuje okno, który wrzuciłem wyżej - pisze, że nie ma żadnej bazy. Jaka może być tego przyczyna jak założyłem? ?(

Takie okno pojawia się jak zaznaczam fajkę, że istnieje baza i próbuję się połączyć.

Urbi23
Oldschool Grinder

Nie zaznaczaj, że istnieje, zmień nazwę na randomową i kliknij Create

osheu
PokerStrategist

Dokładnie tak, nie szukaj jej, zrób Create...ale Urbi, wychodzi na to, że trzeba mieć dwie bazy ?? :/ strange. Tak czy siak, jak ja u siebie robię 'Create', nic nie podając to baza się tworzy...(mówię o PT3)

Urbi23
Oldschool Grinder

Nie trzeba mieć dwóch, ale tu się zrobiła zawiła sytuacja, bo w pierwszej chwili zidane nie mógł dojść do momentu tworzenia baz w PT i musiał się połączyc z juz istniejąca. Powiedzieliśmy mu jak stworzyc, a tu nagle się okazuje, że może to zrobić w Pt ;)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Zmieniłem nazwę, kliknąłem create, ale dalej błąd: