Przejdź do forum
Szkolenia NLP/Coach...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Szkolenia NLP/Coaching

22 Posty
9 Użytkownicy
0 Reakcje
1,445 Wyświetlenia

Hej Chłopaki! =)

Planuję związać swoją przyszłość z coachingiem w biznesie.
Aktualnie jestem na IV studiów i chciałabym mądrze wykorzystać ten czas na naukę i szkolenia.Niestety nie mam odpowiednio dużych środków finansowych,nie brakuje mi natomiast optymizmu,motywacji i zapału do pracy! :]

Wybrałam kilka kursów w Krakowie,jednak nie wiem czy zdecydować się na owe jedno-dwudniowe kursy, czy też na studia podyplomowe:

Co do studiów mam wybór między Szkołą ks.Tischnera http://studia.biz.pl/283/wyzsza-szkola-europejska-im-ks-jozefa-tischnera-w-krakowie/coaching/7225/ lub http://ksb.uek.krakow.pl/studia-podyplomowe/kierunki-studiow/personel-i-komunikacja-w-firmie/szkola-coachow-w-biznesie/program-kierunku.html (200 godzin zajęć - 8000zł) ,oraz http://www.wszib.edu.pl/podyplomowe_coaching/

Ze szkoleń jedno i dwudniowych wybrałam takie: http://www.gowork.pl/programy_promocyjne,96,
Reszta wydaje mi się nieadekwatna do ceny... np 2 dni, 16 godzin z czego 2 godziny praktyki,cena około 4000zł...szkoleń musiałabym zrobić kilka by uzyskać podstawową wiedzę.... :(

Boję się również,że wybierając szkolenia będę miała za mało czasu na nauczenie się "wszystkiego",a także ,że wydam na nie tyle pieniędzy,że równie dobrze mogłabym zrobić studia, ew.Kurs z certyfikatem zagranicznym. _rolleyes:

Znalazłam też szkołę profesjonalnego coachingu,ale odpada ze względu na koszty,a także godziny i rozkład zajęć(nie mogę sobie pozwolić na kilka dni przerwy w pracy) http://www.ipri.com.pl/szkola.htm , http://www.szkolenia.berndson.pl/kursySzkolenia_Coaching.html :f_frown:

Jeśli zdecyduję się na studia chciałabym w międzyczasie-a raczej przed rozpoczęciem studiów zrobić szkolenie tego typu - http://www.szkolenianlp.pl/praktyk-nlp-plus-2010/terminy-szkolenia-praktyk-nlp-plus/ http://www.szkolenianlp.pl/praktyk-nlp-plus-2010/dlaczego-warto-wziac-udzial-w-szkoleniu-praktyk-nlp-plus/ :f_wink:

W Krakowie mamy kilka szkół coachingu,niestety koszty są dosyć wysokie a ilość zajęć skąpa,dlatego też,pragnąc zdobyć wiedzę a nie tylko "papierek " wolałabym zdecydować się na studia.Jednak mam wątpliwość czy na owych studiach zdobędę dobrą i aktualną wiedzę praktyczną?(wiadomo- zajęcia mogą prowadzić trenerzy,którzy już się nie rozwijają)

Na szkoły z certyfikatami międzynarodowymi,lub też na takie http://www.coaching.edu.pl/index.php?id=21 mnie totalnie nie stać.Jestem studentką dzienną,pracuję,ale nie mam tak wielkich oszczędności. :f_wink:
Stąd moje pytanie:
Warto zainwestować w studia podyplomowe?Wyniosę z nich odpowiednią wiedzę praktyczną i teoretyczną,którą docenią przyszli pracodawcy,czy ta decyzja i rok nauki będą jedynie stratą czasu.
A naukę i tak będę musiała zaczynać od nowa,gdy już się załapię do jakiejś firmy?

Czy może znacie dobre szkoły/kursy coachingu w które warto zainwestować czas i pieniądze? :f_rolleyes:

Pozdrawiam serdecznie :)

Kasia =)

21 odpowiedzi
ilidek

Znajomi którzy są pozytywnie nastawieni do NLP mówili że książki nie umywają się do szkoleń i z nich nauka NLP to tak jakbyś chciała jechać na rowerze po czytaniu samej teorii, przezemnie to nie przetestowane. Te dodatkowe szkolenia chcesz bo nie masz pomysłu na przyszłość czy dlatego że Twój pomysł współgra z takimi szkoleniami. Kwiatuszku pragniesz uczyć ludzi jak być biznesmenem samej nim nie będąc? :D

Napisane przez ilidek
Kwiatuszku pragniesz uczyć ludzi jak być biznesmenem samej nim nie będąc? :D

a czemu nie? robbins w jednej ze swojej książek pisał, że uczył żołnierzy (z sukcesem jak twierdzi) lepiej strzelać na strzelnicy, samemu nie mając broni w rękach.

ilidek

a czemu nie? robbins w jednej ze swojej książek pisał, że uczył żołnierzy (z sukcesem jak twierdzi) lepiej strzelać na strzelnicy, samemu nie mając broni w rękach.

W sumie jakby znalazła na to chętnych to mi by było nic do tego.

irobson

a ja jednak musze zgodzic sie z ilidkiem (nie wiem czy dobrze odmienilem ) poniewaz przekazywanie samej teorii bez bez jakiegokolwiek doswiadczenia w swiecie biznesu i nie tylko czesto bywa zgubne. Sam czerpiac wiedze od praktykow i teoretykow widze kolosalna roznice w sposobie przekazywania wiedzy jak i samej jej WARTOSCI.

A co do Robbins'a to "motywator". Ale jest niezly :D

Co do tematu kolezanki to mysle ze Lechuuu bedzie w stanie Ci w jakis sposob pomoc :P

pozdrawiam

lechrumski

hejka,

co do samego tematu, to chyba nie jest to najlepsze miejsce zeby uzyskac odpowiedz. Najlepiej gdybys znalazla osoby profesjonalnie zajmujace sie coachingiem biznesowym i osiagajace dobre rezultaty i nastepnie popytala takiej osoby co najlepiej zaczac robic. Na pewno znajdziesz takie osoby na forach biznesowych i roznego rodzaju serwisach spolecznosciowych dla biznesu.

Jesli chodzi o prace coacha to nie jest to tylko kwestia tego co sie nauczysz ale kim sie staniesz. Najwiekszym wyzwaniem coacha nie jest wiedza ale wlasne przekonania i ich projektowanie na osobe coachowana.

Natomiast na pewno moge powiedziec wiecej na temat szkolen NLP, bo 3 razy konczylem kurs mastera, praktyka + mase innych a teraz jestem asystentem na praktyku. Przede wszystkim polski rynek NLP to troche jak pilka nozna, mozesz trafic na Cristiano Ronaldo czy Leo Messiego ale wiekszosc trenerow to poziom co najwyzej 3 ligi. Szukajac treningow ostatnia rzecza na ktora sie patrzy jest cena bo kiepski trening zrobi wiecej szkody niz pozytku.

Wybierajac szkolenia NLP, zwroc uwage na nastepujace elementy:
-referencje - dobry trener powinien miec ich dziesiatki i to nie od anonimowych Marek, 26 lat, Gdynia, ale od osob przedstawiajacych sie z imienia, nazwiska i najlepiej zdjecia. Powinien miec tez referencje od trenerow od ktorych sie uczyl - najlepiej przynajmniej kilku zagranicznych

-probne filmy. Kazdy dobry trener ma klkanascie/kilkadziesiat darmowych filmikow na youtube dzieki ktorym mozesz ocenic czy Ci odpowiada czy nie - dodatkowo zwroc uwage na to czy trener ma swoje wlasny filmy, sklepik itd
Obejrzenie darmowych materialow jest jedna z najlepszych mozliwosci zeby przekonaac sie o jakosci trenera

-ukonczone szkolenia. Gosc ktory ukonczyl praktyka, mastera i kurs trenerski i zabiera sie za prowadzenie kursow tygodniowych to jakis zart. NLP jest bardzo szybko rozwijajaca sie dziedzina. Najlepsi trenerzy edukuja sie nie tylko w Polsce ale przede wszystkim za granica. Zwracaj uwage na to czy Twoj trener uczyl sie od jakis anonimow czy od gosci ktorzy stworzyli NLP jak Bandler, Grinder, Christine Hall, oraz trenerow jak Faulkner, Fritzpatrick, Andreas, Moss, Robbins.

-wszechstronnosc. Czy dany trener ogranicza sie do NLP czy ma tez pojecie o inteligencji finansowej, zdrowiu, inteligencji socjalnej, szybkiej nauce, duchowosci, innych technologiach jak RTZ, Huna, The Work, Mandala of Being itd. Im wieksza wszechstronnosc trenera tym lepiej. Jesli gosc ma w swojej ofercie tylko 3-4 treningi z NLP i nic wiecej to uciekalbym od niego gdzie pieprz rosnie

-certyfikacja - czy wydaje certyfikaty miedzynarodowe czy nie.

-ile ma uczestnikow na szkoleniach i czy ma jakies forum gdzie mozesz z nimi porozmawiac i zapytac sie jak bylo

-inne osiagniecia trenera. Czy ma duza firme czy prowadzi wszystko samemu, czy pisze ksiazki, wydaje plyty filmy, itd.

To sa najwazniejsze rzeczy jakie wg mnie powinno sie brac pod uwage zeby trafic na naprawde dobre jakosciowo szkolenie.

powodzenia

ilidek

a ja jednak musze zgodzic sie z ilidkiem (nie wiem czy dobrze odmienilem ) poniewaz przekazywanie samej teorii bez bez jakiegokolwiek doswiadczenia w swiecie biznesu i nie tylko czesto bywa zgubne. Sam czerpiac wiedze od praktykow i teoretykow widze kolosalna roznice w sposobie przekazywania wiedzy jak i samej jej WARTOSCI.

Dobrze odmieniłeś :] Jasne, że jest ogromna różnica, kiedyś czytałem książki o biznesie i inteligencji finansowej. Wszystko było opisane w duchu hura optymizmu, etc.

Przez rok chodziłem na wykłady na Alternatywnej Szkole Biznesu i Rozwoju Osobistego gdzie wykładowcami byli Fjor (milioner), Tad Wójtowicz (albo miliarder albo "tylko" multimilioner), profersor Blikle (o stanie jego majątku chyba nie muszę mówić :D) i wielu, wielu innych. Wielką różnicą którą zauważyłem było podejście do biznesu. Ich poglądy nie wyglądały "bądź optymistą a wszystko samo się ułoży" ale mówili o poświęceniu o setkach godzin kiedy nie-dosypiali bo pracowali po 80h tygodniowo, o problemach z urzędem i prawem, o problemach z rodzina, etc. etc. Jedno co mnie olśniło Tad mówił że jak ktoś mu powie na rozmowie że jest optymistą to go wypieprza bo taka osoba nie nadaje się do biznesu, kiedyś myślałem że nie ma ludzi idealnych i w tym się mylił bo ludzie w książkach piszą co innego, teraz coraz bardziej widzę w tym sens. Ja napewno nie będę się uczył od samych teoretyków bo to może mi zrobić więcej szkody niż pożytku ale Kwiatuszek napewno znajdzie dużo osób którym to nie będzie przeszkadzać.

mozesz trafic na Cristiano Ronaldo czy Leo Messiego ale wiekszosc trenerow to poziom co najwyzej 3 ligi

Lechu piękna metafora dla kobiety _thumbsup:

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Lechmurski Dziękuje za cenne rady i wskazówki :f_wink:

mnóstwo pracy przedemną :)

Iilidku planuje zrobić takie szkolenia bo właśnie mam pomysł na siebie i swoja karierę zawodowa. Co w takim razie byś mi zaproponował? Ukończenie studiów,użalanie się,że w moim zawodzie nie ma pracy,łapanie się czegokolwiek i wtedy,ewentualnie po paru latach stagnacji jakiś rozwój?
Szczerze powiedziawszy wolałabym zacząć już teraz-Zdecydowanie.
W tym momencie kończę studia(rok),dostałam pracę w całkiem niezłej firmie.Szef daje mi możliwość szkolenia na własną rękę gdyż moje aspiracje i plany nie pokrywają się z jego założeniami co do mojej osoby i kariery
.A ja zamierzam ten czas sprytnie wykorzystać.Zdobyć doświadczenie,co prawda na innym stanowisku,ale również dążyć do tego czym od dawna marzyłam.Poza tym w linkach które Wam umieściłam w poprzednim poście jest kilka szkół, które maja większa część zajęć praktycznych.
Rozwiałam Twoje wątpliwości?
Jeszcze jedno:co jest złego w tym,że chcę się rozwijać?Te szkolenia nie są przeznaczone wyłącznie dla biznesmenów..A lepiej mieć jakąkolwiek wiedzę-choćby teoretyczną- niż żadną...

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

"mozesz trafic na Cristiano Ronaldo czy Leo Messiego ale wiekszosc trenerow to poziom co najwyzej 3 ligi

Lechu piękna metafora dla kobiety shark thumbsup"

Akurat te dwa nazwiska kojarzę...przynajmniej fonetycznie :f_cool:
gorzej z trzecia ligą :P

Skoro masz tak duże doświadczenie Ilidku to może podpowiesz mi jaką szkołę powinnam skończyć,zamiast tylko dogryzać?
I kto powiedział,że chcę się uczyć od samych teoretyków?

Napisałam tutaj pragnąc porady...

Cytuję"Czy może znacie dobre szkoły/kursy coachingu w które warto zainwestować czas i pieniądze? fish rolleyes "

irobson

Napisane przez Kfiatusek

Skoro masz tak duże doświadczenie Ilidku to może podpowiesz mi jaką szkołę powinnam skończyć,zamiast tylko dogryzać?

Napisałam tutaj pragnąc porady...

Cytuję"Czy może znacie dobre szkoły/kursy coachingu w które warto zainwestować czas i pieniądze? fish rolleyes "

Dla sprostowania , tu nie chodzilo o to czy ty bedziesz uczyc sie od teoretykow czy od praktykow tylko jak ty bedziesz szkolic w przyszlosci ;D

Ale bez spinki prosze
trzymam kciuki za dazenie do wszystkich celow i wierze ze sie uda ;)

pzdr

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

No :f_cool: :P

Ta ABSIRO ma całkiem niezła ofertę,(KURS PODSTAWOWY)ale z ludźmi którzy osiągnęli sukces w życiu miałam od dzieciństwa kontakt.. (dzięki rodzicom:ich znajomi itd...ogólnie mnóstwo ludzi przewijało się przez mój dom) i sporo wiem na temat ile "TO"kosztuje..

Niemniej jednak chciałabym osiągnąć coś sama,bez znajomości itd.

No to teraz polec szkołę :f_cool:

A o to jak będę szkolić w przyszłości się nie martw :) Nikogo skrzywdzić nie zamierzam _p:

ilidek

Napisałam tutaj pragnąc porady...Cytuję"Czy może znacie dobre szkoły/kursy coachingu w które warto zainwestować czas i pieniądze? fish rolleyes "

Ależ Kwiatuszku! ;)
Primo nie traktuj tego jako dogryzanie, ja mam taki sposób egzystencji, do sporej liczby rzeczy odnoszę się negatywnie, pozatym na necie dużo więcej zrzędzę niż w realu. Więc zaznaczę Ci jeszcze raz, Twoje pomysły są _thumbsup:

Doświadczeniem mógłbym się z Tobą podzielić w nieco bardziej przyziemnych sprawach... :D O byciu couchem najlepiej posłuchaj od Lecha, on to uprawia. Ja tak z partyzantki poznawałem różnych trenerów ale nigdy nie kwapiłem się na tego typu posadkę mimo iż jest naprawdę świetna i dobrze płatna to wiem że mój troszkę zgryźliwy charakter mógłby przeszkadzać a nie chcę go zmieniać bo dla mnie jest fantastyczny, uwielbiam swoją zgryźliwość. Z tymi teoretykami nie do końca o to chodziło. To w takim razie jesteś kolejną kobietą która zna się lepiej odemnie na piłce nożnej (na samochodach pewnie też bo ja wiem że jeżdżą i fajnie wyglądają :D)

Iilidku planuje zrobić takie szkolenia bo właśnie mam pomysł na siebie i swoja karierę zawodowa. Co w takim razie byś mi zaproponował?

Dążenie choćby nie wiem co, do swojego pomysłu. Większości osób go brakuje a zawsze lepiej żyć z piętnem porażki niż nie spróbowania.

A ja zamierzam ten czas sprytnie wykorzystać.Zdobyć doświadczenie,co prawda na innym stanowisku,ale również dążyć do tego czym od dawna marzyłam

Wbrew pozorom jedno z drugim może się pokrywać. Wiadomo do Polski przychodzą różne trendy później a poznałem ostatnio osobę która chce być prawnikiem w Londynie, podczas studiów robiła kurs barmański bo tam trzeba wykazać jak "kreatywną" jest się osobą i jak bardzo się wyróżniasz. Jak najdzie to do Polski to będziesz miała już pełen pakiet.

Rozwiałam Twoje wątpliwości?

Wręcz przeciwnie. Nasunęły mi się kolejne pytania ale nie przejmuj się ja tak mam :D

Co do tego co polecam to ja osobiście wstrzymam się od polecania Tobie czegokolwiek. Za słabo Cię znam i mimo iż widzę pewne zarysy Twojej osobowości to wiem że to co dobre dla mnie (Jack z colą :D) Niekoniecznie musi być dobre dla Ciebie.

EDIT:

A o to jak będę szkolić w przyszłości się nie martw Nikogo skrzywdzić nie zamierzam shark p

Dobra, dobra wszystkie tak mówicie :D

przemoo7

ilidek
jesli mozesz to dodaj do znajomych, mam do Ciebie kilka pytan odnosnie asbiro bo sam chce sie wybrac tam w tym roku

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

:f_wink:

zobaczymy co z tego wyjdzie!

Jak na razie jestem dobrej myśli _ugly: _ugly: _ugly:

Dzięki za wszystkie uwagi i rady _cool:

Pozdrawiam serdecznie,

Kasia :f_grin:

lechrumski

Napisane przez ilidek

mozesz trafic na Cristiano Ronaldo czy Leo Messiego ale wiekszosc trenerow to poziom co najwyzej 3 ligi

Lechu piękna metafora dla kobiety _thumbsup:

Haha ok wiec powiedzmy to inaczej. To jest jak randka, mozesz trafic na Brada Pitta albo pijanego Staszka z Kabanosowa ktory od tygodnia sie nie myl, cuchnie mu z paszczy, jest dresem i ma zeby jak płot u sołtysa.

moim zdaniem bledne podejscie, jak ty lub twoi rodzice macie znajomych ktorzy moga ci pomoc w karierze zawodowej, to niewykorzystanie tej pomocy jest bardzo EV-

tym bardziej, ze zdajesz sobie sprawe z kosztow takich szkolen

lechrumski

Napisane przez Fetta

moim zdaniem bledne podejscie, jak ty lub twoi rodzice macie znajomych ktorzy moga ci pomoc w karierze zawodowej, to niewykorzystanie tej pomocy jest bardzo EV-

tym bardziej, ze zdajesz sobie sprawe z kosztow takich szkolen

Trafna uwaga, choc z tego zdania to do konca nie wynika. To moze ale oczywiscie nie musi byc mechanizm zalezny - niezalezny gdzie jakas osoba po to zeby utrzymac swoja iluzje niezalznosci inwestuje w to zeby byc calkowicie niezalezna od innych. Tylko taki problem zawiera w sobie strukture paradoksu bo w tym mechanizmie zaleznosc zalezy od tego ze nie korzysta sie z pomocy innych. A skoro niezaleznosc od czegos zalezy to nie jest juz niezaleznoscia

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Nie ,nie, źle mnie zrozumieliście.

Po prostu rodzice mają znajomych,u których mogłabym dostać pracę w międzynarodowej firmie,na całkiem niezłym stanowisku,ale wtedy nie rozwijałabym się w kierunku który mnie kręci,a jedynie pod kasę i zyski-tam,gdzie oni aktualnie by mnie potrzebowali.Nie sądzę, bym była zadowolona robiąc to przez resztę życia.

W sumie robię to tez teraz,pracuje w firmie,a za szkolenia i tak płacę sama-na własną rekę -firma zwracać mi będzie jedynie 19%(szkolenia typowo pod moje stanowisko w tej firmie miałabym darmowe)

Oczywiście korzystam ze znajomości,po prostu chcę robic to,co mi się podoba a nie czuć presji by się dostosować do kogoś,bo to"znajomi rodziców",co o mnie pomyślą itd"

Gdyby dali mi możliwość rozwoju w kierunku, w którym chciałabym żeby stał się priorytetowym w moim życiu,na pewno bym z owej pomocy skorzystała!

Pozdrawiam! :]

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Cześć wszystkim!

chciałabym zapytać,co sądzicie o tej szkole,trenerach itd. :

http://www.malopolskie.edumix.pl/SzkoleniaKursy/305,COACHING-W-BIZNESIE---studia-podyplomowe,0.html

Lechu - tak z ciekawości - czy wg Ciebie wspomniane kryteria ktoś w Polsce spełnia poza szeroko rozumianą GRMG?:)

bez ironii pytam.