Przejdź do forum
Słaba pamieć

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Słaba pamieć

9 Posty
8 Użytkownicy
0 Reakcje
646 Wyświetlenia
robal123

Witam. Szukam jakichś materiałów (np. ksiazki, poradniki) na temat sposobów poprawy pamięci, bo stwierdziłem ostatnio, ze moja zdolność zapamiętywania nie jest rewelacyjna.

Z tym, że interesują mnie tylko poważne pozycje, a nie jakieś NLS czy inne czary mary.

Odpowiedz
Cytat
8 odpowiedzi
wsngwo6

Podbijam i czekam na odp :f_cool:

Odpowiedz
Cytat
v31dt
Odpowiedz
Cytat
luckywin85

Polecam lecytynę kupić w aptece, sam nie stosowałem, ale słyszałem, że pomaga.

Odpowiedz
Cytat
robal123 Autor wątku
robal123

@v31dt : To są po prostu ćwiczenia, a mnie chodziło raczej o techniki zapamiętywania i rozwoju pamięci.

@luckywin85: Pytałem o materiały, a nie farmakologiczne wspomagacze ;)

Odpowiedz
Cytat
PringerFint

Przede wszystkim polecam zapamiętywanie skojarzeniowe, sam je stosuje do wielu rzeczy nie tylko kolejności czy jak to podają przykłady listy zakupów. M. in. zaliczenie z EKG mi łatwo poszło dzięki temu. Na początkek możesz TU rzucić okiem. ;)

Odpowiedz
Cytat
sniokers

Tony Buzan: rusz głową oraz pamięć na zawołanie - te dwie pozycje po polsku, są jeszcze inne, ale już nie ponaszemu :P

Odpowiedz
Cytat
Bielanek

Napisane przez robal123
Witam. Szukam jakichś materiałów (np. ksiazki, poradniki) na temat sposobów poprawy pamięci, bo stwierdziłem ostatnio, ze moja zdolność zapamiętywania nie jest rewelacyjna.

Z tym, że interesują mnie tylko poważne pozycje, a nie jakieś NLS czy inne czary mary.

Cześć!

Pierwszą rzeczą, która rzuciła mi się w oczy jest fakt, że uważasz swoją pamięć za słabą. Otóż odrzuć czym prędzej to przeświadczenie. Masz świetną pamięć, tak jak każdy inny człowiek, tylko na dzień dzisiejszy nie potrafisz jej odpowiednio wykorzystać. Najlepszymi metodami(w mojej i nie tylko opinii) są wszystkie metody polegające na wizualizacji. Mózg jest tak skonstruowany, że zapamiętuje obrazy. W zależności od różnych potrzeb, tworzy się odpowiednie wizualizacje, które pozwolą Ci np. odtworzyć jakiś długi ciąg skojarzeń (dobre przy wystąpieniach publicznych), łącząc obrazy z liczbami będziesz mógł stworzyć w głowie listę którą będziesz mógł odczytać w każdym momencie od początku, końca, czy środka; zapamiętać szybko imiona napotkanych osób. Zdecydowanie świetna sprawa, tylko trzeba dobrze do tego podejść. Również na początek polecam http://superpamiec.ovh.org/index.html

Pozdrawiam :)

Odpowiedz
Cytat
ilidek

Witaj robal123 ,

Osobiście polecam Buzzana. Sam swego czasu używałem metody z jego książki do zapamiętywania wymowy słówek / bądź tego jak pisać dane słownictwo z angielskiego. Jego książki są ciekawe i zawierają dużo ćwiczeń do przerobienia. Ja się osobiście uczyłem z Sekrety superpamięci ogólnie wszystkie jego książki są warte polecenia.

Pozdr

Odpowiedz
Cytat