Przejdź do forum
2-3 godziny snu na ...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

2-3 godziny snu na dobę - sen polifazowy

45 Posty
22 Użytkownicy
1 Reakcje
8,640 Wyświetlenia
Pomarancza
PokerStrategist

Trzeba by przeprowadzić prześwietlenie mózgu podczas jednej z tych drzemek, po których budzę się wypoczęty.

Druga sprawa, że chyba źle sypiam w nocy. Dużo ludzi ma bezdech senny, polega on na tym, że budzisz się, bo nie mogłeś oddychać, bierzesz oddech, usypiasz, ale potem to się powtarza. W ekstremalnych przypadkach dzieje się tak nawet kilkadziesiąt razy w ciągu nocy, człowiek nawet tego nie pamięta, a to totalnie osłabia efektywność snu. Podejrzewam, że to mam bo mój nos kiedyś mocno ucierpiał i prawdopodobnie mam przez to problemy z oddychaniem w nocy.

Odpowiedz
Cytat
kondziorf Autor wątku
kondziorf
Oldschool Grinder

Napisane przez blahblah12

:) Naukowcy o tym pomyśleli, dlatego zamknęli ludzi w pokojach bez świateł, okien i zegarków. Człowiek śpi w cyklu okołodobowym - czuwa w dzień, śpi w nocy 7-9h.

Aha, ale to udowodniono, że przy śnie monofazowym( bo podejrzewam że tak właśnie spali) ludzie śpią 7-9 h.

Napisane przez blahblah12
Cykl snu jak i jego długość są uwarunkowane genetycznie.

Zgodzę się, ale metody spania nie są. Możliwe, że dlatego sen polifazowy się, z punktu ewolucyjnego, nie przyjął, że zysk czasowy jest (który ja twierdzę że jest) nie rekompensował tego, że "traciło" się część dnia ze światłem słonecznym.

Odpowiedz
Cytat
Pomarancza
PokerStrategist

Mi się wydaje, że sen polifazowy jest spoko w sytuacji gdzie masz jakieś w miarę ogarnięte zadanie do zrobienia, w którym możesz sobie pozwolić na danie z siebie tylko 80%, bo zyskujesz x% przez to, że mniej śpisz i koniec końców jesteś na plus.

Tyle, że w pokerze to może się źle skończyć, bo zmęczenie i osłabiona koncentracja mogą spowodować, że winrate spadnie do tego stopnia, że bardziej EV+ będzie granie mniej, a efektywniej, lub wręcz zacznie generować straty.

Odpowiedz
Cytat

@Pomarancza
Polecałbym pójście z tym nosem do lekarza lub specjalisty. Jeśli kiedyś było coś z nim nie tak a teraz nie działa jak powinien, to na 99% da się to naprawić bez większych problemów, a będziesz się czuł nieporównywalnie lepiej. :)

Co do snu - obecnie mam tak że wstaję codziennie 9:30 (przyzwyczajenie), czasem jak jestem bardzo zmęczony pozwalam sobie poleniuchować dłużej, ale i tak zawsze 9:30 jestem przebudzony. Spać idę kiedy jestem zmęczony (zazwyczaj kładę się koło pierwszej i czytam e-booka jeszcze. Jak już jestem na tyle zmęczony że nie ogarniam co czytam, to go odkładam i zasypiam) a budzę się zawsze o tej samej godzinie. Bardzo fajny system bo można sobie czas dobrze rozgospodarować skoro wiemy dokładnie o której będziemy obudzeni.
Natomiast jak miałem matury i niby byłem jeszcze w rytmie szkolnym ale już miałem wolne i została tylko nauka na egzaminy, to spałem ok. 6 godzin dziennie (wstawałem wcześnie z przyzwyczajenia), a do tego w południe krótka ok. 15 minutowa drzemka. Nawet nie trzeba było przysypiać, wystarczyło się położyć, odprężyć a za chwilę wstawałem i miałem więcej siły i chęci niż przedtem. Bardzo fajny system i oszczędza czas, natomiast jeśli ominie cię drzemka o godzinie do której jesteś przyzwyczajony to czujesz się jak zombie.

Słyszałem jeszcze o metodzie (aczkolwiek jej nie wypróbowywałem na własnej skórze), 4,5 godziny snu (chyba ze jesteśmy bardzo zmęczeni, wtedy 6 godz.) + 2 krótkie drzemki w ciągu dnia. Pozwala to zaoszczędzić jeszcze więcej czasu a do tego nie jest tak "inwazyjna" (szczególnie przy przestawianiu się) jak sen składający się z większej ilości faz. Chyba najlepsza metoda pod względem oszczędność czasu / odpoczynek dla organizmu.

Odpowiedz
Cytat
blahblah12
Oldschool Grinder

Zgodzę się, ale metody spania nie są. Możliwe, że dlatego sen polifazowy się, z punktu ewolucyjnego, nie przyjął, że zysk czasowy jest (który ja twierdzę że jest) nie rekompensował tego, że "traciło" się część dnia ze światłem słonecznym.

To wtedy u ludzi wykształciłoby się widzenie w nocy. Przecież są zwierzęta z dużo lepszym wzrokiem od naszego.

Odpowiedz
Cytat