Mam pare łatwych pytań dla starych wyjadaczy. Co oznaczają pojęcia?
Midset-...
Grind-...
Czym rózni sie ship od all in
Witam,
Mindset - wszystko, co związane z psychologią w pokerze. Część "duchowa". ^^ Przejrzyj dział mindsetu na naszym forum, a szybko zorientujesz się, co się kryje pod tą nazwą.
Grind - pojęcie to wyjaśnione jest w naszym słowniczku: Grind, Generalnie słowo to używane jest zwykle w kontekście gry pod wynik, nie pod rozwój, tj. np rozgrywanie dużej ilości rozdań/turniejów itd.
All-in - to chyba zrozumiałe pojęcie, czyli po prostu wejść w rozdaniu ca cały swój stack.
Ship natomiast może być użyty w różnych kontekstach. Czasami używany jest tak samo, jak all-in, jednak może również oznaczać na przykład wygranie turnieju (shipnąć turniej).
Pozdrawiam.
o to i ja się podepnę, bo takich rzeczy w słowniku nie ma
o co chodziło autorowi:
Właśnie dostałem 4x c/r od dziadka grającego aby two i musiałem insta mucknąć ak na a965
dziadek 90/10 niszczy stolik, jego specjalność to callowanie 2 dużych betów z bottom pair i trafienie 2 par
(nie rozumiem tych liczb, domyślam się, że dziadek sprawdzał mając niższe pary a potem trafiał na turnie lub riverze?)
Dziadek się nieco wyciszył, na 50/10, a ja teraz wjebałem się w kolejnego set upa, tt < jj ja j high boardzie
rjablo : hehe, ten post jest faktycznie dość specyficzny, jak go czytałem pierwszy raz to mi się uśmiech na twarzy pojawił, mega pozytywny
Autor dostawał cztery razy check/raise (c/r) od kolesia, który rozgrywał wszystko ( any two ) 90/10 (VPIP/PFR).
Musiał zrzucić ( mucknąć ) AK na wyżej wymienionym boardzie bo koleś zagrał c/r
Dziadek niszczył stolik, trafiał dwie pary na turnie lub riverze po tym jak callował mocne bety np. z jedną parką na flopie.
nie wiem sam czy dobrze zrozumiałem autora, niech ktoś ew. poprawi
4x to raczej sizing, 4 razy własne podbicie. Bo jakby dostał czwarty raz c/r to nie pasował by tptk
set up tt<jj to pewnie przegranie set vs set czyli zwykły coller
90/10 vpip / pfr czyli dobrowolne włożenie kasy do puli / przebicie przed flopen
Napisane przez ilidek
set up tt<jj to pewnie przegranie set vs set czyli zwykły coller
90/10 vpip / pfr czyli dobrowolne włożenie kasy do puli / przebicie przed flopen
imo tu chodzi o pulapke - pewnie dziadek gral pasywnie majac TPxK a hero overplayowal swojego pocketa TT na Jxx
Napisane przez mrowa84
1. Midset-...
2. Grind-...
3. Czym rózni sie ship od all in![]()
midset - sredni set - przykład: set siódemek na flopie 973
grind - jw.
niczym ship jest prawdopodobnie w tym wypadku synonimem all ina ma jednak więcej znaczeń zależnych od kontekstu również dostarczyć (zwroty potoczne z jęz. angielskiego)
Napisane przez Nomedes
Napisane przez mrowa84
1. Midset-...
2. Grind-...
Made my day
co ciekawe kazdy mowi o tej samej grze, a jeden drugiego nie rozumie i 10 osob sie glowi co autor mial na mysli ♠_biggrin:
Napisane przez ilidek
Napisane przez Nomedes
Napisane przez mrowa84
1. Midset-...
2. Grind-...
Made my day
![]()
make me profit