Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] SH ze strategią basic - eksperyment

7 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
801 Wyświetlenia
Episodex

Postanowiłem zrobić eksperyment i przestać na razie kombinować samemu na postflopie (co dawało rezultat niezmiennego trendu spadkowego :P), tylko zagrać wg strategii basic z nadzieją ugrania chociaż 1bb/100. Eksperyment ma trwać 5000 rozdań.
W tej chwili po około 750 rozdaniach jestem 116bb na minusie.
I teraz chciałbym poznać Wasze opinie czy w ogóle taki eksperyment ma sens? Czy granie strategią basic na stołach SH (ale SHC dla SH oczywiście) jest z zasady -EV, czy rozegrałem po prostu za mało rąk? Wiem że gra się większy zakres rąk, a basic zakłada silne ręce postflop, ale jednak jakby porównać dla pozycji od MP2 to ręce są podobne, może bardziej agresywnie rozgrywane PF w SH, no i częściej gra się z BB z losową ręką.

To moje statystyki z tych 750 rozdań:
VPIP: 20.4
PFR: 17.5
3bet: 10.3
Agg: 3.53
WTSD: 33.6
W$SD: 57.1
bb/100: -15.5

Pozdrawiam!

6 odpowiedzi
Janosikgdy

5k rąk to nic. Rozegrał ze 25k chociaż.

Episodex Autor wątku
Episodex

Problem w tym, że jeżeli taka gra jest na pewno -EV to po 5k rąk mogę nie mieć już czym grać :P.

coldfus1on

bezsensu ten eksperyment juz lepiej jakbys sie nie trzymal stategii z basic tylko sam kombinowal ;p

Episodex Autor wątku
Episodex

Znacie może tę stronę: http://pokervariancesimulator.fr/ . Wynika z niej, że gracz wygrywający średnio 3bb/100 (podobno dobry gracz tyle wygrywa w longrunie) z wariancją 17bb/100 (podobno wariancja w FL SH) może nawet po 25k rozdań być na minusie mimo perfekcyjnej gry... 10k rozdań na minusie wygląda na normę. Jak więc ktoś uczący się pokera ma stwierdzić czy już dobrze gra?

Podajcie jaka jest odmiana pokera z najmniejszą wariacją :P.

klz03

FL FR 0,10/0,20$ ma małą wariancję:) SnG za 1$ też mają małą :)

VictorM

Odmiana pokera to trochę mało. Bardzo ważny jest też styl gry. Gracze TAG będą zawsze mieli mniejsze variance niż gracze LAG. Dlatego najlepiej samemu sprawdzić jakie ma się odchylenie standardowe w HM lub PT.