Przejdź do forum
PLO SH/HU by SirSli...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] PLO SH/HU by SirSlim

23 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
649 Wyświetlenia
sirslim
Oldschool Grinder

Cześć wszystkim,

rozpoczynam świeżego bloga dot. PLO a dokładnie hu cash.

Historia

W pokera gram sobie od kilku lat, do tej pory był to w 90 % NLH a dokładniej sng 6-9 os. Później przyszła krótka przygoda z RAZZem (tzw efekt Shumy :), potem kolejne próby sng ale bez większej motywacji do gry i nauki, raczej z nudy..i wreszcie, przypadkiem jakieś 1-2 miesiące temu zagrałem kilka rozdań w PLO Hi i gra mi się bardzo spodobała. Ponieważ jestem przyzwyczajony do grania wielu hand/h (grałem po 12 stolikow sng) szukałem odmiany PLO w której coś się dzieje.
SNG odpadły ponieważ nie gra sie ich zbyt dużo i ciezko mimo wszystko multitablowac w PLO (w takim stopniu jak mozna w NLH - a może to kwestia przyzwyczajenia ?:) więc idealnym rozwiązaniem wydawało się PLO 10 Rush na śp FTP. Po ok 2 tyg grania FTP padło i ponownie musiałem coś wybrać. Próbowałem na P* ale cieżko mi było ogarnąć więcej niż 4 stoły + soft z jakiegoś powodu mi do końca nie pasuje..

William Hill
Dostałem 100 usd od PS na William Hillu, gdzie możliwe było granie PLO HU nawet od stawek PLO4. Pograłem chwile PLO 10 i później dłuższą chwile PLO 20 (stąd w lipcu zrobiła sie platyna :)). Pierwsze 100 $ przegrałem, wpłaciłem jeszcze 250$ i z takim BR chcę zacząć grac PLO20 hu...

Teraźniejszość

Wiem, że 250$ to jedynie 12,5 BI co nijak ma się do podstawowych zasad BM ale
- po pierwsze mam w razie czego trochę wolnych środków gdzieś indziej :)
- po drugie wydaje mi się, że poziom na tych stawkach będzie jednak do ogarnięcia w ramach posiadanego BR

Dobrze się złożyło, że pierwszy dzień miesiąca to zarazem poniedziałek, fajnie jest zacząć coś od tzw "pierwszego" lub "poniedziałku" a tu mamy kumulacje:)

Jeżeli chodzi o naukę to zaliczyłem kilka filmików MrBociana, część art z działu strategii oraz 2 filmiki TwiceT dot gry HU. Wielka szkoda że nie ma polskich filmów z PLO HU, mam nadzieję, że nasi trenerzy zrobią wreszcie taki materiał.

Przyszłość

Co do najbliższej przyszłości to w sierpniu chciałbym :
- przeczytać resztę art z działu strategia
- obejrzeć wszystkie filmy TwiceT ze stawek PLO 50-100 ( w sumie jest ich 8)
- obejrzeć częśc filmów MrBociana
- skonfigurować odpowiednio HM
- regularnie analizować odbyte sesje i wrzucać rozdania do oceny
- w miarę regularnie prowadzić bloga

Co do dalszej przyszłości to do końca roku chciałbym być wygrywającym graczem na PLO 50 hu

Mam nadzieję, że ten blog pomoże mi się zebrać i ogarnąć tą ciekawą odmianę pokera.

Jeżeli ktoś dotarł do końca to gratuluję, niestety wg mnie ten pierwszy post powinien właśnie mniej więcej tak wyglądać :))

Pzdr

22 odpowiedzi
rafalk100
Oldschool Grinder

Powodzenia, bede sledził bloga ;)

wronkaluk
Elite Grinder

Nie zjada Cię rake na plo20 ? W holdema na tych stawkach można jeszcze grać, ale w omahe jednak płaci sie sporo wiecęj rake.

sirslim Autor wątku
sirslim
Oldschool Grinder

Rake jest w okolicach 5 % wiec chyba standardowo ..chociaż będę musiał się dokładniej temu przyjrzeć ... tym bardziej musze szybko przebić się przez te PLO 20:)

sirslim Autor wątku
sirslim
Oldschool Grinder

tak wygląda tabela rake

Puczek
PokerStrategist

Powodzenia i pamietaj ze "swing" 10BI/mrugniecie okiem w plo HU to NIE jest swing :f_thumbsup:

Wytrwalosci i trzymania nerwow na wodzy :f_thumbsup:

sirslim Autor wątku
sirslim
Oldschool Grinder

Dzieki, na pewno się przyda :)

Dzień pierwszy i ładne powitanie sierpnia czyli + 111 $ w 170 handów :))
Grałem z mega agresywnym przeciwnikiem, na początku zabrał 2,5 BI ale potem był juz tylko marsz (bieg ?:)) do góry. Niestety nie do końca wiem jak sobie z takimi agresorami radzic, ten 3-betował każdą pule, na moje donk bety był prawie zawsze raise, ewentualnie bet o pule itp

Jedyne co zrobiłem to zawęziłem raise z BU i częściej callowałem z BB żeby w razie trafienia flopa callować i raisowac go do końca.

Jutro przeanalizuje jeszcze te rozdania i pewnie coś wrzucę do oceny.

BR = 361 $

Pzdr

LudwikXIV
PokerStrategist
sirslim Autor wątku
sirslim
Oldschool Grinder

Dzisiaj tylko mały update - zagrałem 137 rąk z profitem + 74 $ - początek miesiąca idealny :))

Próbowałem wrzucić kilka rąk ale popularne convertery odrzucają mi ręce z WH - wiecie może jak mogę je skonwertować ?

BR = 435 + 5 usd z bonusu = 440 $

Puczek
PokerStrategist

Nie przypominam sobie, zeby byl jakis converter dla iPoker omaha, moge sie mylic.

sirslim Autor wątku
sirslim
Oldschool Grinder

Czyli nie można wrzucać rąk do oceny?

Puczek
PokerStrategist

Jezeli uzywasz HEM, to mozesz zrobic tak:
-prawy click na reke
-"view selected hand histories"
-skopiuj content
-wklej w konwerter 2+2

Jak skopiujesz bezposrednio, nie bedzie dzialac.

Druga opcja.
Znajdz w programie ktory uzywasz: HEM,PT, whatev, nr rozdania i znajdz to samo rozdanie na stronach z poker data base, wtedy rozdania beda juz skonwertowane przez te strony.

3.
Komus PODOBNO dziala na http://weaktight.com/ , ale na to nie postawie nawet zlotowki :f_thumbsup:

Albo po prostu utrudniam to jak tylko sie da i jest juz konwerter dla iPoker omaha, to byloby nawet smiesze _ugly:

Pozdro :f_thumbsup:

sirslim Autor wątku
sirslim
Oldschool Grinder

Dzieki za sposoby, bede testował, na weaktight mi nie działa - gdy wklejam po prostu rozdanie, moze po upadku ftp ktoś sie zmusi i zrobi cos takiego dla ipoker skoro pewnie troche wiecej ludzi będzie tam grało :)

Pzdr

sirslim Autor wątku
sirslim
Oldschool Grinder

Update po pierwszym tygodniu gry:

Wyniki są oczywiście mega dobre i raczej nie do utrzymania w dłuższym okresie, ale przynajmniej zachęcają do dalszej gry:)
Niestety nie miałem wiele czasu na gre w tym tygodniu, m.in wyjazd na weekend itp stąd tylko 920 handów rozegrane.

Co do raku to faktycznie jest on spory, HM podaje że poszło 53$ co po ilości rozegranych rąk daje wg moich obliczeń ok 28bb/100 co jest ilością kosmiczną. Co prawda dostałem 10 $ bonusu + zbieram jakies tam punkty ale mimo wszystko mam nadzieję że jak najszybciej uda się przenieść na PLO 50 - chciałby zacząć shotować przy 15 BI i w wypadku straty 4 BI powrót na PLO20.

Co do reszty założeń to zaliczyłem jeden filmik TwiceT i jeden art z działu strategia więc także za mało.

Plan na najbliższe dni to zacząć wreszcie wrzucać ręce do oceny oraz ustawic huda w HMie.

Pozdawiam i udanego nowego tygodnia.

Puczek
PokerStrategist

:f_thumbsup:

Wynik klasa, najwazniejsze zeby sick rush trwal tak dlugo az bedziesz mogl uciec z plo20, potem ogien i petarda :f_thumbsup:

pozdro

sirslim Autor wątku
sirslim
Oldschool Grinder

Hehe, dokładnie :) dzisiaj zagrałem 277 handów z wynikiem -2,58 $ + 5 $ bonusu wiec jest nawet mały + :) (pomijając, że oddałem 13 usd raku)

Było dzisiaj troche chwiejnie chociaż jak na Omahe to mega spokój :)

Mój BR w tej chwili to 513 $

Pzdr

sirslim Autor wątku
sirslim
Oldschool Grinder

Dzisiaj zagrałem 358h, byłem już 3 BI na + i zycie wydawało się prostsze :) ale po chwili byłem już - 1,5 BI i skończyłem + 15 $ + dostałem 5 $bonusu.

Aktualnie mój BR = 533 $

Niestety HM w momencie gdy gram hu w EUR ub GBP źle wylicza dochód w zakładce Reports natomiast dobrze podaje w zakładce Sessions.
Wie ktoś może jak to naprawić ?

Pzdr

Puczek
PokerStrategist

Generalnie sam nie uzywam hud'a, ale z tego co pamietam tam zawsze zle oblicza winnings jak konwertuje z usd i gbp, ale niech sie wypowie ktos kto chociaz HM'a ma :f_thumbsup:

pzdr

whiler
Oldschool Grinder

Napisane przez sirslim

Niestety HM w momencie gdy gram hu w EUR ub GBP źle wylicza dochód w zakładce Reports natomiast dobrze podaje w zakładce Sessions.
Wie ktoś może jak to naprawić ?

Pzdr

wpisuj sobie codziennie rano aktualny kurs po jakim przelicza iPoker w options -> settings -> currency _thumbsup:

LudwikXIV
PokerStrategist

kropka. Tu będzie ciekawie. GL