Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Od początku!!!

57 Posty
12 Użytkownicy
0 Reakcje
2,028 Wyświetlenia
tojaczajka
PokerStrategist

Witam Forumowiczów!!!

Na imię mam Krzysiek.
W pokera gram około dwóch lat, niestety przegrałem masę kasy, szacunkowo około 2 tysięcy funtów!!!
Wiem, że to dużo, ale nie odczuwałem tego, bo okres czasu jest dość długi, a dopiero niedawno zrobiłem " rachunek sumienia". Ciężko o tym pisać, ale myślę, żę warto wyrzucić to z siebie tym bardziej,że nie muszę o tym mówić tylko piszę. Jest duzo latwiej.
Ostatnio przesłuchałem jeden z podkastów AceBestini i doszło do mnie, że można zyć z pokera, a takie jest moje marzenie.
Co do przegranych pieniędzy to gralem barzdo dużo turków i sng, za 5 , 10 dolarów. Byly też heads-upy. W turniejach zdażało się, że bylem w pocie, wydawało mi się wtedy, że jestem dobry i wiem, że bylo to zgubne myślenie, bo przerywałem większość wygranej kasy, część zawsze wyplacałem. dwa dni z rzędu wygrałem nawet 3 euro buy in turka, po ponad 100 euro. Tylko to wszystko to raczej duża doza szczęścia niż umiejętności. Moim największym problemem było uwierzenie w to, żę przeciwnik ma mocniejszą ręke. nie potrafiłem sfoldować QQ na bordzie AKx i nie tylko dam, ale i niższych par. Teraz to wyeliminowałem przejżałem rece na których najwiecej tracę. Przerzuciłem sie na stoliki pienięzne i powoli brne do przodu, popełniam jeszcze błędy, ale staram sie je eliminować.
Mój bankroll to 78$
Powiedziałem sobie,że nie wplace już pieniedzy na poker room i od ponad dwoch miesięcy tego nie zrobiłem.
Gram na nl4, albo raczej grałem podjąlem decyzję, że wracam na nl2 dopoki nie dojde do 100$.
Czas mam ograniczony do okolo dwóch godzin dziennie wiec postanowilem podzielić to na pól nauka/gra.
Będę starał sie wrzucać ręce, ale niestety gram na poker 770, wiec beda to screen rolle, będę staral sie też opisac zachowanie przy danym spocie, jak ja to postrzregam i dlaczego tak zagrałem.
Mam nadzieję ze bedziecie trzymać kciuki.
Spodziewam sie sporej zjebki na pocz
atek, ale przyjmę ją z pokorą. Tak powinien robic każdy przegrany.
Jeśli chodzi o dotychczasową edukację to obejrzałem kilka filmików, przeczytalem kilka artykułów i przeczytalem Harringtn on Hlodem pierwszy tom dwa razy(było to po rachunku sumienia, patrzę teraz inaczej na turnieje), jestem w polowie drugiego tomu, w wersi angielskiej.
Moje cele to przejść mikrostawki i odzyskać to co przegrałem to na początek. Póżniej postawię sobie kolejne cele.
Pozdrawiam wszystkich!!!

Odpowiedz
Cytat
56 odpowiedzi
tojaczajka Autor wątku
tojaczajka
PokerStrategist

No niestety nie mogę wkleić żadnej ręki, bo widzę,żę nie mam możliwości wstawienia tego jako obrazka z mojego kompa, a rąk z ipoker nie można skonwertować. Chyba, że istnieje taka możliwość, ale o tym nie wiem.
Co do wczorajszej sesji, do byla dobra do pewnego momentu, ale mimo wszystko jakiś profit był.
Bankroll: 78,85$
Zaraz zabieram sie za nauke i troche grania, Pozdrawiam!!!

Odpowiedz
Cytat
tojaczajka Autor wątku
tojaczajka
PokerStrategist

Widzę, że zainteresowanie newielkie, ale mam wierzę, że ulegnie to zmianie.
Bylo pół godziny czytania i 35 min gry. Póżniej analiza przegranych rąk w HM2. Poszło dobrze, kolejny zysk. Raz sie wypłacilem, gdy betowałem kolesia na value z AQs przy flopie x7Q. Trzymał 777. Nie betował w ogole, a miał check na poziomie 70 więc nie spodziewalem sie tego at all Poza tym OK.
Bankroll 80,75$

Odpowiedz
Cytat
Thorek
Oldschool Grinder

Proponuję, żebyś zainstalował sobie jakiegoś trakera. Aktualnie np. można za darmo korzystać z wersji beta PokerTrackera 4, który wg mnie jest najlepszą opcją na rynku. Dodatkową korzyścią oprócz zbierania i konwertowania rozdań będzie hud podczas gry, co zdecydowanie ułatwi ci czytanie przeciwników podczas gry i pomoże ci też w analizie zakończonych sesji i konkretnych rozdań :).

Odpowiedz
Cytat
wujekedek
PokerStrategist

Jeśli masz hm2 to łatwo można prze-konwertować rozdania
klikasz prawy przycisk myszy na rozdanie w hm'ie wybierasz copy
wklejasz rozdanie do jakiegoś konwertera - ja używam
http://poker-tools.flopturnriver.com/Hand-Converter.php
ale pewnie są lepsze
potem kopiujesz output i wklejasz na forum

ciśniesz chłopie i nie przejmuj się tym ze ludzie nie piszą - blog prowadzisz dla siebie. Ważne jest, ile sam się tu nauczysz.

pozdrawiam :)

Odpowiedz
Cytat
schematyczna
PokerStrategist

Napisane przez wujekedek
ciśniesz chłopie i nie przejmuj się tym ze ludzie nie piszą - blog prowadzisz dla siebie. Ważne jest, ile sam się tu nauczysz.

:f_thumbsup:

Są jeszcze osoby czytające ale siedzące ciuchutko :f_wink: i zobacz przy okazji jaką masz siłę umysłu :f_p: przekonałeś taką osobe własnie aby się odezwała :f_grin: :f_wink:

Nie moge doczytać albo się nie pochwaliłeś grasz FR czy SH ?

Dobry moment na otworzenie bloga btw :f_thumbsup: od razu widać że chcesz zmian i jesteś na dobrej drodze. Trzymam kciuki :f_grin:

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez schematyczna

Napisane przez wujekedek

Są jeszcze osoby czytające ale siedzące ciuchutko :f_wink: i zobacz przy okazji jaką masz siłę umysłu :f_p: przekonałeś taką osobe własnie aby się odezwała :f_grin: :f_wink:

Dobry moment na otworzenie bloga btw :f_thumbsup: od razu widać że chcesz zmian i jesteś na dobrej drodze. Trzymam kciuki :f_grin:

Są, są:D Powodzenia! Bede zagladal;]

Odpowiedz
Cytat
Drus92
Oldschool Grinder

Napisane przez Koli89

Napisane przez schematyczna

Napisane przez wujekedek

Są, są:D Powodzenia! Bede zagladal;]

Tu też są :)

Odpowiedz
Cytat
schematyczna
PokerStrategist

ooo :D i widzisz ile CichychCzytelników masz :) :)

Drus92 :f_thumbsup: :fdrink
Koli89 :f_thumbsup: :fdrink

Odpowiedz
Cytat
Tubaris
Poker Player

Ogień :sdrink Będę tu zaglądał.

Odpowiedz
Cytat
tojaczajka Autor wątku
tojaczajka
PokerStrategist

Hej!
Dzięki za wpisy, postanowiłem, że bede wklejał ręce jako obrazki. Nie moge jeszcze ogarnąć wszystkiego z tą konwertacją, a to bedzie w miarę łatwę, gram 100 bb, SH, nl2, mam nadzieję, że wpadnie pierwsza paczka w miarę szybko i powrócę na nl4 gdzie gra wygląda minimalnie inaczej.

Oto pierwsze ręcę, napiszcie od razu, czy format jest ok, jak nie podoba wam się to ogarne tą konwersację.

Odpowiedz
Cytat
tojaczajka Autor wątku
tojaczajka
PokerStrategist

oj nie tak mialo być

Wydawało mi sie że koleś próbował kraść tym raisem, więc zrobilem to co zrobiłem, były dwie karty drawujacę, a pre flop nie był nic agresywny.

Odpowiedz
Cytat
tojaczajka Autor wątku
tojaczajka
PokerStrategist

2

tutaj powinienem zrobić 3bet, ale miałem chciałem, żeby kolo z małym stackiem wszedł all in niestety spasował, bo all inie od drugiego kola oceniłem go na AT, AQ QT z moimi asami byla mała szansa na AT, AQ wydaje mi sieze sprawdzenie bylo ok

Odpowiedz
Cytat
tojaczajka Autor wątku
tojaczajka
PokerStrategist

3

tutaj oceniłem go na Ax jakby mial 9 albo coś lepszego to nie betował by tak ostro, bo ja grałem w miarę solidnie

Odpowiedz
Cytat
tojaczajka Autor wątku
tojaczajka
PokerStrategist

Jak ktoś spojrzy coś podpowie to super, dzisiaj mam dzień przerwy, bo zmęczenie mnie dopadło. Pozdro!

Odpowiedz
Cytat
tojaczajka Autor wątku
tojaczajka
PokerStrategist

Witam!
Niestety sesja nie była dzisiaj udana, błędy, błędy i jeszcze raz błędy. zaczeło sie bardzo dobrze bo trafiłem seta, póżniej spadło mi sporo dobrych rak i poniosła mnie fantazja, rozlużnilem się.
Oto przykład mojej głupoty:
A to przykład pecha:
Wydaje mi się, że dobrze to rozegrałem, chociaż o opinie proszę was.
Bankroll zmalał do 68,89 $
Jutro zagram napewno bardziej tight i ogranicze kradzieże bez wystarczającej ręki.
W tej pierwszej ręce próbowałem blefować i nie wiem, dlaczego nie betowałem na turnie, tylko na riverze, przecież sam pokazałem, że nic nie mam tym checkiem.
Pozdrawiam!!!

Odpowiedz
Cytat
witia
Oldschool Grinder

nie chodzi o to czy bardziej tight...chodzi o to że jak opowiadasz historię to nie przerywasz w polowie, a pozniej nie probujesz konczyc ;) bo przeciwnik juz może nie chcieć jej sluchac :P powodzenia ;)

Odpowiedz
Cytat
tojaczajka Autor wątku
tojaczajka
PokerStrategist

Można tak to ująć, ale mimo wszystko grałem, zbyt lużno, co wiecej wróciłem do grania i wiele dobrego z tego nie wyszło, bankroll sie zwiekszył, ale to zasługa bonusu. Nic w nastepnym tygodniu spadam na urlop, może jak wypocznę pierwszy raz od dwóch lat to powróci zdrowy rozsądek, dzięki za odpowiedż. Pozdro!!!

Odpowiedz
Cytat
tojaczajka Autor wątku
tojaczajka
PokerStrategist

No niestety, cały weekend w plecy i bankroll zmalał do56.62 $.
Nie wiem dlaczego w weekendy zawsze idzie mi gorzej, takiego spadku sie nie spodziewałem. W piątek grałem zbyt lużno o czym już pisałem, ale wczoraj i dzisiaj starałem sie grać bardziej tight, ale nic z tego nie wyszło.
Czasem się zastanawiam, czy nl2 jest do przejścia grając tight. Zauwazyłem, że najwiecej zysków na kilkuset rękach mają gracze którzy limpują do puli gdzie nikt nie podbijał.
Gdy gram tight to zazwyczaj przez pewien okres jestem do przodu, a póżniej przychodzą 3 recę typu, AK,AQ, spadają suche flopy gram cbet dostaję check i do końca jest check a na koniec widzę,ze przegrałem z trzecią parą, co więcej zagranie cbet na turnie kończy się zazwyczaj kolejnym checkiem.
Może ma ktoś radę jak grać na nl2?
Oglądałem filmik hahaunaab powli do przodu i jak dobrze pamietam nawet on po 45 min. na nl2 nie był do przodu. Staram sie unikać grania bez pozycji, otwieram z dobrymi rękami i albo dostaję cztery limpy, albo wszyscy folduja a ja zarabiam 3 centy z pocket AA.
Mam nadzieję, że w końcu to ogarnę bo jak nie, to na wyższych limitach bedzie jeszcze cieżej. Pozdrawiam!

Odpowiedz
Cytat
hvnnn
PokerStrategist

Sam przeszedłem nl2 (2 razy) i jest proste. Grałem bardzo wąski zakres (11-12 vpip 9-10 pfr). Stosowałem się do zasady tylko 1x cbet i nic więcej na 1-2 uczestników (przy 3 już nie). Do tego cbet TYLKO flop (kto chciał zrzucić zrzuci, a kto ma zamiar wtsd z 3 parą i tak to zrobi). Do tego ważny jest room. Np. na pokerstarsie jest dość murowaty poziom, podczas gdy na 888 poker stackowanie się przeciwnicy stackują się nie rzadko z Q/J high :D. Przestań overplayować karty (nie rzadko trzeba zrzucić AA- wiem, że boli, ale lepsze to niż sponsorowanie przeciwników). Unikaj marginalnych spotów- graj tylko proste, na takich prosto o zarobek. Do tego mindset i będzie dobrze.
P.S. Nie stealowałem na nl2 (chyba, że jakieś totalne mury będą na blindach)- często dostajemy call i łatwo o trudnego spota. Poza tym grałem FR i widzę, że jest tam więcej fishy.

Odpowiedz
Cytat