Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Nowe rozdanie FR

90 Posty
7 Użytkownicy
2 Reakcje
1,728 Wyświetlenia
chriskwns
PokerStrategist

Sprowadził bym twoją gierkę do bazowego ABC, grasz tight ale masz lekko nie zbalansowaną grę. Główne rzeczy, które mi się rzucają w oczy:

OPEN:
Raise first masz praktycznie identyczny na EP i MP, o ile MP jest ok choć myślę, że możesz tam poluźniać swoją grę szczególnie z HJ, to na EP wg. mnie otwierasz niepotrzebnie za dużo. Oczywiście można na EP mieć nieco szerszy range ale przy twojej dość tight grze myślę, że otwieranie tam tylko 77+, AQ+ będzie jak najbardziej optymalne ( mówimy o 3ch pierwszych pozycjach ), ułatwisz sobie gierkę OOP, częściej będziesz tam z dobrym rangem, częściej vs. 3bet będziesz miał top.

Teraz BU, z mojego doświadczenia z NL10, dam Ci jednę prostą radę, stealuj, stealuj, stealuj, stealuj, stealuj aż Ci będzie głupio. Masz bardzo wąski steal z buttona, a można tam kraść naprawdę sporo i postflop grać poprostu pokera w zależności od twojej ręki, boardu, villaina. To zagranie samo robi profit, już preflop z samych foldów robi gruby profit, a postflop jesteś IP z inicjatywą zawsze.

3BET
Możesz pomyśleć o tym, żeby więcej 3betować z BU i CO, nie jakoś nagminnie ale wykorzystywać trochę więcej spotów. Płaski 3bet na EP, MP, CO, praktycznie tak samo często tam 3betujesz, gdzie na EP i MP najczęściej 3betujesz w wąski EP range, co w sumie przy twoim niskim 3becie na tych pozycjach nie jest problemem ale myślę, że z CO możesz częściej celować w MP i HJ, ludzie tam mają szerszy range, czasem nawet znacząco, więc CO i BU warto wykorzystywać.

Kolejny wg. mnie missplay w twojej grze to calle do 3betów !! Zauważ, że callujesz sporo na EP, nie wiele na BU. Jasne, że zakresy masz tam inne ale mimo wszystko callujesz niepotrzebnie dużo będąc OOP !! Bardzo prosta droga do problemów, patrząc na twój 4b range z EP, MP, poprostu 4betujesz KK+, a sporo średniawych rąk callujesz w stylu TT-QQ, AK, które mimo pozorów, ciężko się gra OOP w 3bet pocie, można popełnić sporo błędów grając zbyt fit or fold jak i overplayem, a grubego value samo w sobie tę ręce w taki sposób nie zrobią bo nawet grając vs. light 3bet, super często dostaniesz max cbet i villain gra sobie check/check do showdownu, a każda overcard będzie wywierać na tobie dużą presję i powodować, że twoja ręka będzie często poprostu SDV. AK callowane OOP ( o ile to robisz czasem, obstawiam, że tak ) samo w sobie również nie jest dobre, 2/3 boardów chybisz, jak trafisz to albo split z AK, wjazd na AA, KK, praktycznie znikome value od powiedzmy TT-QQ, blefy i słabsze Ax powiedzmy to już zależy od villaina. Chodzi mi głównie o to, że callowanie 3betów OOP bez dobrego gameplanu i dynamiki nie będzie z automatu samo w sobie dochodowe tylko dlatego, że masz relatywnie dobrą rękę. Tak więc ograniczyłbym calle OOP i tutaj jedna rzecz - poprostu patrz na przeciwnika, super dochodowe może być flatowanie AA, KK, a słaby range wykorzystywać do 4bet bluffów jeśli dostajesz 3bet od 3betującego gościa ale z Foldto4b np. 75.

Ćwicz sobie calle do 3betów na BU, zwracaj uwagę na tendencje graczy, sporo ludzi z blindów, zagra x/fold flop, lub one and done, staraj się wyszukiwać te tendencje i je wykorzystywać.

BB
Ogranicz callowanie na BB vs steal, też zazwyczaj robią się z tego niefajne spoty bo najzwyczajniej jesteś w najgorszej możliwej sytuacji - OOP bez inicjatywy. To zagranie imo też oczywiście nie robi profitu samo w sobie tylko dlatego, że "stoisz ahead vs range", ograniczyłbym to do praktycznie top broadwayów, a zwiększył bym 3bet. Myślę, że można spokojnie więcej bronić BB 3betem, ludzie sporo stealują i sporo foldują. Koniecznie ustaw sobie state Fold to resteal i wal z automatu.

CBET
Cbetuj więcej, masz bardzo niski cbet, znowu, jest to zagranie na które playerpool folduje naprawdę sporo. Tutaj również się to sprowadza do adaptacji do gracza, wiadomo, że jeśli ktoś sporo folduje to często cbet z value na suchym flopie mija się z celem ale częściej nie masz niż masz, a ludzie foldują sporo.

Można by pisać więcej ale raz, że nie chcę wprowadzać Ci zamętu i dwa, co ważniejsze nie chcę Cię przypadkowo wprowadzić w błąd moją złą interpretacją. Myślę, że to co opisałem to dość podstawowe porady, szczególnie na NL10 czy NL5. Tutaj pasowało by to również przeanalizować w parze z filtrami i ogólnie twoją grą, fajnie będzie jak wrzucisz filmik. Kolejna ważna rzecz, te popupy co wrzuciłeś to są takie jak używasz normalnie podczas gry ? Wg mnie powinieneś popracować nad tym i spędzić sobie kilka godzin w HMie, nie wyobrażam sobie jak można mieć osobny popup dla flopa, turna i rivera, gdzie tutaj przecież nie doszukujesz się super pokręconych wylevelowanych linii obarczonych solid dynamiką tylko kilku prostych tendencji straight forward. Polecam spędzić trochę czasu nad tym i praktycznie mieć jeden popup na preflop, jeden na postflop, jeden na steale/blindwar i jeden tam gdzie masz pozycyjny 3bet i callopen.

Podsumowując, żebyś nie wpadł w pułapkę chęci zmieniania wszystkiego naraz :

1. EP - 77+, AQ+
2. Stealuj z BU ile wlezie.
3. Nie calluj 3betów OOP.
4. Ogranicz call na BB vs steal na rzecz częstszych 3betów bluffów - stata Fold vs resteal konieczna !!
5. Cbetuj więcej.

Odpowiedz
Cytat
bob600 Autor wątku
bob600
BlackMember

Dzięki wielkie za analizę :) zobaczymy jeszcze co napisze Rusher.

Teraz męczę się z filmem. Nagrałem wczoraj 1 za pomocą HyperCam, tylko że film zamiast 50min trwa 15 min i zajmuje 5,5gb. Spróbuje nagrać jakimś innym programem.

Odpowiedz
Cytat
chriskwns
PokerStrategist

Z filmami to zazwyczaj jest udręka, camtasia jest chyba najczęściej używana ale film później i tak trochę zajmuje. Może twitch jest jakąś opcją ? Choć nigdy tego nie próbowałem.

Odpowiedz
Cytat
bob600 Autor wątku
bob600
BlackMember

Dobra, w końcu udało mi się nagrać filmik, który zajmuje jakąś rozsądną wielkość (ok. 200mb). Za chwilę wrzucę na jakiś serwer.

Odpowiedz
Cytat
bob600 Autor wątku
bob600
BlackMember

Udało się dodać. Chris jakbyś miał chwilę czasu to obejrzyj i oceń film. Ogólnie filmik z sesji godzinnej, ale jest przyspieszony i trwa 20 min :)

Oznaczenia: zielony - fish(jedno-, dwustolikowiec), różowy - bankomat (wysokie VPIP, wysoki wtsd), czerwony - nit, żółty - reg, jasno niebieski - słaby reg (limpuje, niepełny stack), pomarańczowy - ogarniacz (znany reg z PS)

HUD: VPIP/PFR/hands
3bet/fold to 3bet/AggFreq/AF
cbet F / cbet T/ fold to cbetF / fold to cbet T / wtsd
R1in EP/MP/CO/Btn/SB
4bet/sqz/ fold bb vs steal/ fold sb vs steal/ 3bet bb vs sb

Odpowiedz
Cytat
chriskwns
PokerStrategist

Obejrzałem na szybko, w sumie to standardowa gierka, kilka rzeczy, które mi się rzuciło :

7:20 - 66 - grałbym cbet za ~ 1/2 jako standard
9:52 - 88 - po małej próbce zaznaczyłeś gościa na nita ale ma niepełny stack więc w sumie nie wiadomo co to za gracz, myślę, że jego check na tym flopie super często to będzie giveup, ewentualnie x/call z QQ, JJ i okazjonalnie slowplay AA, KK, AK, myślę, że można tu zagrać x back flop i próbować coś ściągnąć z niego później. Jak widzisz jego x/call i taki donk/ship na turnie ? Zagrałeś snap call, hmm, trochę close bo jego linia wygląda mi tu na nutsy z flopa lub podłapane QQ, choć na typa z niepełnym stackiem raczej tego nie zrzucam ale grałbym x back flopa.
12:51 - QJs - open !
13:45 - 87o - imo niepotrzebny call w MW, suited ok ale z 87o to trochę bezsens, z tego co widzę tylko jeden był fishowaty i ogólnie takie calle raczej nie będą +EV
17:15 - KJ z HJ - open !
19:42 - AT - to jest unk domyślnie reg, call wg. mnie jest kiepski, nigdy Ci się tego nie będzie dobrze grało, wolę 3bet w ciemno lub poprostu fold, ogólnie bronienie SB callem z taką ręką jest close samo w sobie, myślę, że calle na SB lepiej ograniczyć do mocnych rąk, które dominują sporą część range'u villaina, a handy w stylu AT, QT, QJ, KT, sth, 3betować jeśli mamy Feq lub po prostu foldować.

Było jeszcze kilka spotów na steal które odpuściłeś, kilka innych close spotów ale ogólnie na podstawie tego filmiku ja osobiście nie jestem w stanie wiele Ci poradzić. Wygląda to dość standardowo, bez większych błędów ale i też bez wielu trudnych spotów. No chyba, że coś przegapiłem, może ktoś inny da radę więcej pomóc ...

edit:
13:35 - 87o na BU, myślę, że okazjonalnie takie spoty możesz 3betować, dość klasyczny gracz, wysoki Ft3b, stealuje z CO, celujesz tu głównie w foldy preflop, nie żebym Cię namawiał do nagminnego 3betowania w podobnych sytuacjach ale możesz próbować powoli sobie dokładać takie spoty, szukać tych okazji.

Odpowiedz
Cytat
bob600 Autor wątku
bob600
BlackMember

Dzięki chris za tą analizę :f_drink:

Odnośnie 88 w minucie 9:52. Mój bet flop wziął się z tego, że jego range to pocket pary oraz Ax'y (AK, AQ, AJ, może AT), więc na pewno przynajmniej raz callnie z Asem, a pocket pary tak czy inaczej wyrzuci nie trafiając seta. Donk/ship turn to raczej nutsy, ale na jego range i tak mam call. Potrzebuje 33%.

Stół: K♦A♥8♠ Q♥
       Equity  Wygrana  Podział
MP2    38.67%   38.67%    0.00% { QQ+, AQs+, AQo+ }
MP3    61.33%   61.33%    0.00% { 8d8h }

AT z 19:42 to taki mój ostatni wymysł. Próbuje na regów grać w blind wars call i raise cbet na prawie każdym flopie, na którym nie spadł As.

Ogólnie w ostatnim tygodniu skupiłem się bardziej na nauce niż grze, do tego gram teraz na 6-8 stołach i staram się myśleć nad grą. Wykres z nl5.

Pytanie teraz, czy poprawiłem skilla, czy po prostu nie dostaje bad beatów i suckoutów, których w tym tygodniu było zadziwiająco mało.

Odpowiedz
Cytat
bob600 Autor wątku
bob600
BlackMember

No i tak w ogóle jestem hazardzistą. Przy bankrollu 80$ wtopiłem w micromillionsy 20$.

Odpowiedz
Cytat
Skibcio
PokerStrategist

bob600 jesteś jeszcze zainteresowany promocją MBC? Jeśli tak to nie zapomnij do przyszłego poniedziałku wstawić raportu z tego tygodnia.

Odpowiedz
Cytat

Tak to jest , micromillions torbią rolla :P

Odpowiedz
Cytat