Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Learn & Play by boxer --> NL FR / SH

205 Posty
56 Użytkownicy
0 Reakcje
22.3 K Wyświetlenia
boxer82 Autor wątku
boxer82
Oldschool Grinder

DFRT
4. MULTIWAY ISOLATION

Spoiler

• Ilu mamy limperów przed nami ?
    jest więcej niż jeden limper więc powinniśmy się kierowac kryteriami przypisanymi do multiizolacji

najczęściej osoby limpujęce przed nami stanowią 2 odmienne typy graczy (np loose passive , i tight passive przez co range graczy jest zupełnie inny. W takim wypadku musimy "wypośrodkować" (nie wiem czy to dobre słowo) nasz range przez zawężenie go tak anby nasza akcja była opłacalna

• Jaki jest nasz plan ?
    1) Izloacja
    decydując się na izolację gramy jak na graczy weak -loose

Tak jak wyżej wspomniałem, gracze moga mieć różny ch=arakter gry lub jeden z graczy może byc dla nas nieznajomy. w związku z tym należy graczy traktować jako graczy weak -loose i nasz rangę powinien byc wąski

Jaki jest nasz range?
    - TT +
    - AJ +
    - KQ
    decydując się na izolacje więcej niz jednego gracza powinniśmy grać z pozycją !!!

2) Limp behind

co limpujemy?
    - SC
    - Axs
    - broadway
    - niskie PP
    Wymienione karty możemy ale nie musimy grac. Wszystko zależy od tego z kim gramy, jak nam się gra postflop, Jakie są stacki przeciwników itd itp.) Równie dobrze możemy spróbowac izolować szerzej robiąc to np z 44 ale to zależy od nas i naszych przeciwników)

Odpowiedz
Cytat
boxer82 Autor wątku
boxer82
Oldschool Grinder

Początek na krótkich stołach

Jak już wcześniej pisałem zdecydowałem się na rozpoczęcie gry na krótkich stołach na NL10.
Jak wygląda moja gra? Niestetynie gram dużo jednak powoli zaczynam wyrabiać swoja opinie nt tej gry.

• W zależności od platformy trzeba zmieniać swój styl gry - musisz się dostosować
    Nie grałem wiele ale zdązyłem spróbować grę na Party, FTP oraz poker 24h:

:diamond: Party:
    Przeciętny gracz na NL 10 gra luźno i pasywnie. Najczęściej jeżeli nie ma pary to nie kontynuje gry, jeżeli ma nizszą parę to odpuszcza na turnie. Jeżeli przebija to mam sredną lub mocną rękę.
    Ludziegraja "tabelkowo" i tak jak uczą w filmikach. Przykładowo Muckinfella uczy że na mikro jedyny bluff to c-bet. Dlatego ludzie -"regi" po 300 rekach maja c-bet flop ponad 80% a c-bet turn 30% lub mniej

:diamond: FTP
    Tutaj moim zdaniem jest najwyższy poziom ( ztych trzech platform). przy stole mamy cały przekrój społeczeństwa: shorty grające po 10/7,13/10 luźne pasywne shorty, NITY tagi grające vpip17-22 PFR:16-20 oraz luźni gracze którzy są bardzo agresywni lub bardzo pasywni.
    na FTP widać jak bardzo potrzebna jest odpowiednia selekcja stolików. Pomimo dużego wyboru konieczna jest ciągła migracja(staram się nie mieść agresywnych graczy po lewej bo gra mi się trudno). W porównaniu do innych platform zauważalna jest większa agresja: ludzie więcej 3-betują, jednak 4-bety sa juz tylko z TOP Range. Oczywiście zdarzają się zagrania AI z 44 lub A3s, ale żeby sprawdzić AI ze słabszą ręką (np AQs lub AT) potrzebna jest historia z przeciwnikiem. Ludzie więcej bluffują ale są również podatni na bluffy

:diamond: Poker 24h
    Wg mnie platforma, która charakteryzuje się najnizszym poziomem graczy (z tych trzech). Na każdym stoliku na którym grałem (NL4 i NL10) można spotkać gracza grającego 50/5 AF <1,2. Paradoksalnie jest to jedyna platforma na której w tym momencie jestem na minus (ok 30 euro), chociaz gdyby nie przegranie "monsterów" (np KK < QQ -> flop xxQ czy set < uzupełniony na river kolor) byłbym conajmnije na "0".
    na tej platformie konieczne jest zawężenie swojego rangu i granie "mocnych " kart startowych. W mojej opinie na wartości tracą agresywnie rozgrywane SC, niskie pockety czy Qx. Za to trafienie TPTK może już byc bardzo dochodowe. Ludzie maja tendencje do docierania na shoendown więc konieczna jest karta, która ten SD wytrzyma

• Selekcja stołów
    Grając short handed na znaczeniu nabiera seskcja stołów i dobór odpowiedniego miejsca przy stole. Myslę że wynbika to z większej agresji. Mając po leweej agresywnych graczy, jestem zmuszony do zawężenia swojego range, zmniejszenia ilości kradzieży blindów oraz zmieniejszenia wysokości zakładów (licząc że w przypadku 3-beta będe miał oddsy na sprawdzenie).
    Zamiast tego wolę zmienic stól.
  • Musisz wiedzieć kto jest przy stole
    Bardzo ważną rolę oprócz statystyk odgrywaja notatki i kolory które juz na etapie selekcji pomagaja mi wybrac stół i miejsce przy nim.
    Podczas gry nie robie szczegółowych notatek. zpisuje tylko range przeciwnika na danej pozycji np
    BT/MP call: JTs co zonacza że button calluje podbicie MP z JTs
    BT/SB 3-bet-c: AQs Oznacza że BTn calluje 3-beta z AQs
    oraz zapisuję ich dndencje po flopie (agresywny pasywny co po części mam zobrazowane przez AF)

Na ta chwilę nie tworzę szczegółowych notatek (chyba ze coś ważnego) ponieważ wymiana graczy jest duża i nie wiem czy jest sens się zagłębiac w analize graczy na których mam po 300 rąk
    Podczas gry staram się wszytkich graczy oznaczac kolorami (po zaobserwowaniu ich tendencji oraz na bazie statysyk vpip/ pfr/ Af/ wts) i dziele ich na
    :diamond: nity
    :diamond: Tagi
    Loose/passive /pasive
    loose / agresive ale nie LAG

Odpowiedz
Cytat
boxer82 Autor wątku
boxer82
Oldschool Grinder
boxer82 Autor wątku
boxer82
Oldschool Grinder

link

How to use Poker Tracker.
#4946669 - 03/04/06 01:06 AM

This is a how-to post, but it doesn't belong in the software forum; it's to teach people how they can use the Poker Tracker data to find flaws in their game.

Not a week goes by that someone doesn't ask if they are playing the game right. In that post, they include a dozen numbers from Poker Tracker and hope that the old-timers on SSNL can fix all their holes. While it's true that Poker Tracker can help find problems, this is not the way to approach it.

I'm going to try to give you a rough guide for the things you can do to check on your game. These are all just my opinion; they're all subject to interpretation, and other people may disagree with me strongly. The best way to play is usually player-specific, but these strike me as some things you can check on that are frequent flaws in the small-stakes player's game.

1. Do you have sufficient preflop aggression? To answer this question, open up your ring game statistics and go to the "position stats" page. For each position other than the small blind, divide the "PF Raise %" by the "Vol. Put $ In Pot." If you get a number smaller than 0.5, you're not aggressive enough out of that position. See, aggression is a relative term; it should be a function of your level of looseness. You can be a consistently winning player at SSNL with a VPIP of 12%, and you can be a consistently winning player at SSNL with a VPIP of 30%, but only if you are sufficiently aggressive. My general guideline is that you should raise at least half the hands you play, from every position on the table.

2. Are you positionally aware? Positional awareness means that you understand Ed Miller's comment when he said:
Quote:

Total all the dollars you've ever bet playing poker. The large majority of those dollars should have been bet from late position. Only a small percentage of your total handle should have been bet from up front.

To test this, go to the Position Stats and look down the list of VPIP from Button to UTG. You should see that VPIP steadily dropping the farther you get from the button. I'd love to see my button VPIP at double my UTG VPIP, but if my Button VPIP is at least 50% larger than my UTG VPIP, I'm happy with the situation.

3. How's my stealing? To check on your performance when trying a blind steal, go to the General Info. tab. Where it says "Att. To Steal Blinds" I'd like to see that number at LEAST 20%. (Personally, I like mine to be over 30%, but I'm very aggressive in these situations. If you're trying to steal the blinds less than 20% of the time, you're leaving lots of money on the table.) Now click on "Filters..." and under "Chance to Steal Blinds" click "Chance to Steal & Raised." Select OK and look at the numbers. This shows every time you've tried to steal the blinds, and how the attempt turned out for you. Under "Totals" see the "BB/Hand" statistic. That shows your per-hand winrate on blind steals. If you multiply this number by 100, it should be at least double your "PTBB/100" average winrate. If it's much less than that and you have a decent sample size, you have a hole in your game when it comes to blind stealing. This should be an exceedingly profitable thing to do when you try it; if it's not, you need to work on your strategy.

4. Defending the blinds. Click on "Turn Filter Off," and then click on "Filters..." again. Under "Blind Status" click on "Either Blind." Now under "Vol. Put $ In Pot" click on "Put Money In." This shows you if you're bleeding money out of the blinds. A "BB/Hand" of about -0.375 would indicate that you were no better off putting money into the pot than if you had folded. If your "BB/Hand" is larger than that, then you typically win back some of your blind money when you put money into the pot from the blinds. That's all you can really hope for. If you click on "Filters..." again and go under "Steal Attempted Against Your Blind" and click on "Steal Attempted." After you click "OK" you'll now see how you did when you chose to defend against a blind steal. Again, the magic number is for your "BB/Hand" to be bigger than -0.375; that means you're making back some of your blinds when you try to defend against a steal. If either of these numbers is lower than -0.375, you'd lose less money by always folding rather than doing what you're doing.

5. Heads-up play. Click on “Turn Filter Off,” then click on “Filters…” again. Under “Hands With Between…Players Seeing The Flop” change the range from “0 to 10 players” to “2 to 2 players.” Hit “OK” and see what comes up. This shows you how you’ve done when you were heads-up preflop, but a flop was dealt. See how you’ve done in these situations. If things look OK, go back to “Filters…” and under “Pre-flop Raise” select “No Raise.” This will show you how you’ve done when you didn’t raise preflop, but the hand was heads-up on the flop (this includes pure limping and when someone ELSE raised preflop, but not when you were the preflop raiser). Is this number positive? If not, it could be an indicator that you have trouble when you are not the aggressor preflop, especially without padding in the pot.

6. Multiway pots. Clear the filter and go back under filters. Change “Hands With Between…Players Seeing The Flop” to “3 to 10 players.” This shows you how you do in multiway pots. If things look good, go back and select “No Raise” under “Pre-flop Raise.” Is it still positive? If so, you’re selecting good times to play/limp multiway pots, and you’re playing them well postflop.

7. Pocket pairs. Under “Filters…” change the “Type of Hole Cards” to “Pairs.” This will show you how you generally play and perform with pocket pairs. Your Total VPIP with these should be EXTREMELY high; unless you play at highly unusual tables, I’d be surprised to see this number below 85%. Pocket pairs make extremely powerful hands that are extremely well-hidden; if you’re not playing them almost all the time, you’re leaving money on the table. Also, your Total PFR% with these hands should be rather high -- at least 1/3 of your VPIP, if not 1/2. Some people have this number higher still, and I don’t have a problem with that, especially at short-handed tables. If you have enough hands, I’d expect every one of these lines to be positive, and reasonably significantly so. If you have any glaringly negative numbers, especially AA-88, it may indicate bad play. Look over individual hands where you lose lots of money and see if you played too timidly early in the hand, or if you went too far unimproved in the face of resistance. Also, look at the hands where you won to see if you played too timidly, or if you routinely forced weaker hands out when you should have been milking them for profits.

8. Suited connectors. Under “Filters…” change “Type of Hole Cards” to “Suited Connectors.” I’m much less likely to play suited connectors than pocket pairs, but some people play them religiously. As a result, I don’t really have a good suggestion as to how high your VPIP or PFR should be. However, your BB/hand should be positive; if it’s not, you’re probably not playing your suited connectors well. Remember: these hands play best in a multiway, unraised pot, or as a steal move. In the “Filters…” change “Vol. Put $ In Pot” to “Cold-Called.” When you hit OK, you should have almost no entries to view. Of the times you cold-called, you should be able to come up with a specific explanation for why you did so in each and every one of them. Review the hand histories; if you can’t come up with a really good reason why you thought it better to cold-call, rather than raise or fold, you need to rethink your suited connector strategy. Good explanations: the raise was very small, villain is passive post-flop, I had position on villain, villain and I are both extremely deep-stacked, villain is incredibly aggressive preflop, my suited connectors are particularly strong, there are several cold-callers in front of me, etc. I’m not saying you shouldn’t ever cold-call with suited connectors; rather, I’m saying you shouldn’t AUTOMATICALLY do so. Your default play here should be to fold weak suited connectors and reraise strong ones.

9. Unsuited connectors. Clear the filter and then go back into it. Change “Type of Hole Cards” to “Off-Suited Connectors.” Your VPIP for these hands should be noticeably smaller than your VPIP for suited connectors. Check your winrate and make sure it’s positive. Filter for cold-calling and see if you had good reasons for doing so, keeping in mind that the reasons need to be even stronger than for suited connectors.

10. Postflop aggression. Clear the filter. Select the “More Detail…” button above the “Filters…” button. Scroll down. There is a section marked “First Action on Flop After A Pre-flop Raise.” This shows your likelihood of continuation betting. If you add Bet and Raise, the total should be at least 40%. If it’s not, you’re probably giving up too soon on your good hands, and that will cost you money in the long run. Remember: people who cold-call a preflop bet are often in fit-or-fold mode. If you don’t bet, you don’t give them a chance to fold. The pot is already decent-sized, and there’s no reason to give some donk a free look at a turn card that could sink you. If you raised preflop, you need a good reason NOT to raise the flop. Continuation betting should be your default play. Scroll down a bit farther to “Aggression Factor.” Your total aggression factor should be at LEAST 2. No-limit is not a game where you can call frequently and turn a profit. You should always be looking to see if you can raise or fold; only if you have a good reason why you CANNOT raise or fold should you call. As a result, calling should be an infrequent occurrence in your play, which gives you a large aggression factor.

11. Check-raising. Some people never check-raise; others check-raise infrequently. I personally like to check-raise at least once in awhile; 1% would be fine, 0.5% would be acceptable. The goal of the check-raise is to remind your opponents that just because you checked does NOT mean that you don’t have a hand. However, circumstances need to be very specific for a check-raise to be appropriate. Typically, I check-raise on the flop when OOP against a preflop raiser, or on the turn when OOP against a flop bettor/raiser who was clearly not on a draw (uncoordinated flop). If you are check raising much more than 2% of the time, you’re being entirely too tricky for a SSNL table, and straightforward play would probably be more profitable for you.

All of this is just an introduction to the kinds of self-analysis you can/should do with Poker Tracker statistics. Notice how much more in-depth it is than just glancing at a few VPIP numbers. Typically, the only person who can truly do a “check-up” on your playing style and ability is YOU. As always, if in your searching you find hands that indicate you may have a flaw in your poker reasoning, post them up (one at a time, of course). Tell us the problem you are worried you might have, and why you think this hand might indicate the problem. Then, open the discussion up to see if 2+2ers agree or disagree.

Odpowiedz
Cytat
Dandex
Elite Grinder

Witam.
Jakoś wcześniej nie miałem okazji zajrzeć na twój blog, widzę, że sporo straciłem. Na razie stawiam kropkę, a w najbliższym czasie spróbuje wszystko przeczytać.

Odpowiedz
Cytat
boxer82 Autor wątku
boxer82
Oldschool Grinder

dantex zapraszam do czytania, pisania i dziekuję za odwiedziny

Ostatnio nie mam czasu pisać ale też d;latego że nie mam czasu na czytanie i Czas związany z nauką poświęcam na oglądanie filmów (głownie muckinfelli) oraz na jego czwartkowe treningi. + wystawiane rąk
Po pierwszym zachwycie poziomem na NL10 SH przyszedł swing, który sprowadził mnie na ziemi a mój roll zmnijeszył o 110 $. Założyłem że to nie był swing tylko brak umiejętności, jednak oceny rak trochę mnie pocieszyły - nie zostałem zbluzgany a > 90% rąk, które umieściłem spotkały się z aprobatą sędziów.
W tym momencie mam jeszcze >20 BI na NL 10 więc nie schodze niżej i liczę na to że trend zacznie się odwracać (żeby nie zapeszać bo 4 ostatnie sesjesą na +)
Przeglądając swoja da się zauważyć nawyki z gry FR . Mam problem aby wyciągać calue z TPTK, które często jest mocna reką (sprawdzają mnie z trzecią czy 4 parą) oraz sam odpuszczam dróga parę (np AJ na flopie KJ5) gdzie się okazuje że przeciwnik betował 3 streeety z 77
Mam problem z rozgrywaniem AK, W grze full ring AK również jest silna ręką ale rzadko kiedy nadaje się do gry AI preflop, a tutaj okazuje się monsterem.

czy standardem jest gra na preflopie 50-50. Czesto widzę graczy grających z UTG bet /4-bet z TT/AQ AK i ich szanse to najczęściej coimflip. czy to jest normalne czy ja trafiam na agro graczy. Napewno taka gra jest swingowa, ale czy jest dochodowa ???

Nakręciłem filmik dla wafflecopa ale mój stary komp po odpaleniu trackera , ftp i programu do nagrywania spowodował że statystyki się nie odświerzają ale chyba umieszczę go w blogu. P.S czy ktoś zna serwis inny niż you tube taki aby fi;lm mógł być umieszczony na blogu?
Wiem że mogę umieścić na rapidshare ale to nie to samo :)

Co do nauki i obiecanych wpisów zamieszczam moje notatki dotyczące hand reading z tego wpisu : =>klik<=
Na razie tylko moje notatki - może komuś się przydadzą a w najbliższym czasie (pewnie w poniedziałek) postraram się opisać (w tym wypadku przetłumaczyć, chociaż nie wiem czy jest sens)

Spoiler

Spoiler

Wszyscy wrzucaja muzyke to ja też coś wrzucę na weekend

Odpowiedz
Cytat
boxer82 Autor wątku
boxer82
Oldschool Grinder

Czas na małe podsumowanie

• POKER
    jestem zadowolony z decyzji o zmianie gry z FR na SH. Podoba mi się dynamika gier na stołach 6-o osobowych, chociaż na ta chwilę jeszcze jej nie rozumiem w takim stopniu jakbym chciał. Jednak gra na 6 stołąch jest wystarczająca i na tę chwilę się nie nudzę a jednocześnie moge obserwować grę.
  • rozwój
    W tym miesiącu przez inne obowiązki ograniczyłem nauke do minimum: tj oglądałem filmy Muckinfelli crushing microstakes - do części 4 lub piątej oraz starałem się brać udział w treningach:
    - czwartkowa teoria pokera: trening bardzo dobrze przygotowany, polecam wszystkim graczom zaczynającym grę na SH
    - poniedziałkowy trening z gry life: tutaj się nie wypowiem bo byłem na 2 treningach których prowadzenie mi się nie podobało i nie wytrzymałem dłużej niż 20 minut. Jednak nie chcę pisać, że treningi te są nudne bo chcę jeszcze spróbować w nich udział zanim postawię na nich kreskę.
    - Trening specjalny z obsługi equliaba. Bardzo fajny trening. Kto nie brał udziału a nie zna programu niech żałuje.
    ksiązka DFRT zakończyłem rozdział dotyczący izolacji (w najbliższym czasie zamieszcze streszczenie pozostałych akapitów tego rozdziału)
  • finanse
    Tak jak pisałem wcześniej jestem zadowolony z około 80% decyzji podejmowanych przy pokerowym stole. Jednak w tym miesiącu poprawne decyzje nie szły w parze z pokerowym szcześciem i mój bankrol tylko dzieki bonusowi od FTP zmalał o 5 BI a nie o 15 po rozegraniu ok 15-20 tyś rąk.Więc z gry jestem (prawie) zadowlony- z wyniku gry jestem niezadowlony. Jednak tak jak pisałem w początkowych postach: w krótkim okresie czasu szczęście rządzi, jadnak w longtermie skill jest królem. I na moim etapie "kariery" na tym właśnie zagadnieniu chcę się skupić

Założenia na czerwiec:

• Rozwój
    W tym miesiącu planuję powtórzyć artykuły ze srebra dot gry NL BSS
    czwartkowe treningi z teorii pokera (w miare mozliwości)
    przełamać się i wybrać na poniedziałkowe treningi z gry life
    wystawić i "ocenić" conajmniej 100 rąk z dzieł NL10 SH
    ćwiczyć interpretacje statystyk i odpowiednie ich czytanie podczas gry
    najważniejsze: ćwiczyć określanie range przeciwnika
  • Poker
    Rozegrać minimum 15 tysięcy rąk przy założeniach
    nie gram na siłę. Jeżeli czuję się zmęczony => nie gram
    przykładać większą wagę do selekcji stołów
    przykładać większą wagę do obserwacji gry (ready)
  • finanse/limity
    Nie robię i nie będę robił założeń dotyczących skakania po limitach oraz pieniędzy które muszę zarobić w danym miesiącu. Nie żyję z pokera i na ta chwilę nie mam już nieprzewidzianych wydatków. jedyną rzeczą jaką w tym momencie potrzebuję to nowy komputer, jednak nie mogę sobie na ta chwilę na to pozwolić i ten zakup odkładam na bliżej nieokreślony termin. Jednym wyjątkiem jest właśnie komputer. Na dzień dzisiejszy ten komputer służy do oglądania folmów i przeglądania internetu oraz właśnie do mojej gry i do tego jest za słaby., więc komputer kupię za $ z pokera.

Okreslenie range przeciwnika
Spoiler

Co to wogóle jest range ?
sójrzmy najpierw co na ten temat pisze słownik : => klik <= (lub otwórzmy spoiler)

Spoiler

Zakres ( Range)

Zakres rąk danego gracza to wszystkie możliwe karty startowe, z którymi będzie kontynuował grę w danej sytuacji. Jeżeli gracz w Texas Hold'em będzie podbijał tylko AA, KK, QQ i AK, wtedy jego zakres rąk to (AA,KK,QQ,AK), przedstawiany także jako (QQ+, AK).

Znaczenie w grze

Podczas gry zakres rąk odpowiada na pytanie, z jakim rękoma w tej sytuacji gracz wejdzie do gry. Nie jest istotne to, czy gracz ma 55,66,77 czy 88. Jeżeli wszystkie te ręce rozgrywa tak samo, to od razu wiadomo, że ma średnią parę.

Szanse danej ręki na zwycięstwo określa się na podstawie prawdopodobnego zakresu rąk przeciwnika. Przeciwnik może mieć słabszą lub mocniejszą rękę niż wskazuje jego zakres rąk, ale jeżeli zakres jest dobrze oszacowany i gra przeciwko takiemu zakresowi przynosi zyski, wtedy nie ma znaczenia, jaką rękę z tego zakresu ma ten gracz w danej chwili.

Rodzaje zakresów
Zakres rąk danego gracza zawsze zależy od stylu jego gry, od sytuacji, w jakiej się znajduje, od zagrań przeciwników.

zakres sprawdzenia - calling range
Ręce, z którymi gracz sprawdzi zakład

zakres podbicia - raising range
Ręce, z którymi gracz podbije zakład

Open-Raising-Range
Ręce, z którymi gracz jako pierwszy podbije zakład

zakres za wszystko = pushing range
Ręce, z którymi gracz wejdzie za wszystko.

Wiemu juz mniej więcej co to jest RANGE. Kolejne pytanie brzmi
Jak określac range podczas gry

Dosyć łatwo jest określic range podczas session review: odpalamy equilab + statystyki gracza (popup podczas "replay hand" w PT3 lub Hm) i wpisujemy wartości do equlaba oraz je "modyfikujemy). Jednak podczas gry:
a) nie mamy czasu na takie rzeczy
B) nie wszystkie pokeroomy pozwalaja miec uruchomiony program typu pokerstove (chyba )

Wiec tutaj przydaje się umiejętnośc przypisywania zakresu Na posdstwie artykułu powyżej podasm podstawowe rzeczy które musimy umieć/ poznać, zaobserwować aby poprawnie zakładać range

• Naucz się co oznaczają liczby

chcąc dobrze grać nie powinn wystarczyć ci informacja że gracz potocznie zwany nitem ma statystyki vpip/pfr np 9/7. Musisz/ powinineś również wuiiedzieć co te liczby oznaczają.
    Dlaczego jest ważne? Informacja o tym że gracz otwiera z danejh pozycji np 15 % rąk nie nie wiele. jeżeli nie wiesz co te 15 % może oznaczać twoje decyzje o kontynuacji lub odpusczeniu gry nie zawsze będą poprawne. Skoro większośc z nas korzysta ze statystyk to nauczmy się je interpretować.. Autor podaje co oznaczają poszczególene liczby (przykłady) oraz możeliwe kompniacje :

Super-premiums: AA, KK, QQ, AK. Total probability: 2.6%.
    Premiums: AA-TT, AK, AQ, KQ. Total probability: 5.9%.
    Any pocket pair: AA-22. Total probability: 5.9%.
    Any two broadway: Two cards, both T+, including pairs. Total probability: 14.3%.
    Any suited ace: A2s-AKs. Total probability: 3.6%.
    Unsuited ace: A2o-AKo. Total probability: 10.9%.
    "Maximum suited connectors": JTs-54s. Total probability: 2.1%.
    Any ace: A2o+, A2s+, AA. Total probability: 14.9%.
    Any two suited: literally. Total probability: 23.5%.
    Any two connectors: 32s-AKs, 32o-AKo. Total probability: 14.5%.

Mozliwe kombinacje u przeciwników

5% = "pairs 77+, AK, AQs" or "pairs 99+, AK, AQ."
    10% = "pairs 66+, AK, AQ, suited aces, KQs, QJs"
    15% = "any pair, AK, AQ, KQ, suited connectors 54+, any suited ace"
    20% = "any pair, any two broadway, any suited ace"
    25% = "any pair, any suited broadway, any ace, any suited connectors 54s+, KQo"
    30% = "any pair, any ace, any suited king, any suited broadway, any suited connectors 54s+, KTo+, QJo" or "any pair, any ace, any suited king, any broadway"
    40% = "any pair, any ace, any king, any two broadway, any suited connectors 32s+"
    50% = "any pair, any two suited cards, any ace, any two broadway, K5o+"

jak się tego nauczyć?
    Wg mnie najłatwiej jest odpalać equilaba /stove i ćwiczyc, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Jak ktoś zna inny / lepszy sposób to czekam na propozycje

• c.d.n.

Odpowiedz
Cytat
JuelzWicco
PokerStrategist

Kropa

Odpowiedz
Cytat
frrrantic007
PokerStrategist

i ja również stawiam kropę- żałuję, że tak późno :)

Odpowiedz
Cytat
boxer82 Autor wątku
boxer82
Oldschool Grinder

Dziękuję Wam za zainteresowanie i za pozytywne oceny bloga (dzis zauważyłem że mam juz 12 "dziesiątek" _cool: ale jak to napisałem to pewnie teraz dostane z 10 "jedynek"). Dzięki temu mam motywacje aby usiąść i pisac dalej. Liczę też że z czasem roziwnie się w tym blogu ciekawa dyskusja na różne tematy (wiem że to głównie zależy ode mnie)

Poker
Jesli chodzi o gre to przez ostatni tydzień nie mam wogóle czasu.
Dodatkowo w sobote z pokerem wygrał finał ligi mistrzów, Gran Prix na żużlu (BRAWO POLACY) i Caipirinha _ugly:

Szkoda że Manchester przegrał ale trzeba obiektywnie przyznać że Barcelona jest na dzień dzisiejszy poza zasięgiem jakiekokolwiek innego klubu i wygrana im się wpełni należała

Szkoda że Hampel ponownie nie wygrał w Czechach ale wkońcu mu się uda. Liczę tez na przebudzenie Kołodziej bo jest cieniem zawodnia z ubiegłego sezonu (chciaz w ostatnim meczu pojechał dużo lepiej)
Wczoraj pierwszy raz zagrałem od ostatniego piątku i był to sitek 360 osobowy na starsach za 0,10$ :facepalm: oraz 20 minut na rushu w celu sprawdzenia łącza (ostatnio mi przerywało więc zdecydowałem się na format dysku).

Co do nauki dalej oglądam serię crushing microstakes oraz słucham w pracy Lecha Rumskiego.
Chciałem też przefitrowac swoje openraisy i na ile sa opłacalne ale po próbce 20k rąk zobaczyłem że z BTN otwierając z CO z KK jestem w plecy prawie 2 BI grając bet/ raise /AI preflop to uznałem że trzeba poczekać do conajmniej 50 tyś rąk (czyli pewnie za jakieś 2-3 miesiące)
Licze również że URBI nagra film o ty jak wykorzystywac PT3 do analizy (używanie filtrów). Jeżeli też jesteście tym zainteresowaniu to wpiszcie się w tym wątku: Prośba o film Analiza gry za pomocą PT3 Im więcej będziwe chętnych tym lepiej

nauka czytania range
Nie mam czasu na naukę i czytanie oceny rąk (dzis jest pierwszy dzień w tym tygodniu w pracy że moge zjeśc śniadanie w spokoju i poczytac forum _cool: ale po 2 latach gry moge przyznac że poker przełożył sie na moje podejście do pracy i organizacji dnia: zadania potrafię wykonac szybciej, dokładniej i popatrzec na różne rozwiązania problemu i wybrac najlepsze rozwiązanie problemu dzieki Bogowie pokera i w sumie PS.com _thumbsup: )

Wracając do tematu: Za każdym razem jak otwieram forum oceny rąk to jednocześnie odpalam ta stronę: Kalkulator szans i staram sie wpisywać te cholerne liczby abyu wkońcu je zapamiętać i móc samemu je "w głowie " przypisywac - idzie coraz lepiej ale nie tak szybko jakbym chciał. w pewnym momencie czułem że mam dosyc i odstawiłem narazie wszystkie książki- generalnie nie czytam podczas podrózy do domu. Liczę na to że mózg się "zregeneruje" i od przyszłego tygodnia wróce do czytania.

Spoiler

W poprzednim wpisie skupiłem się na poznaniu wartości statytstyk i co one oznaczają. Na przedstawionej "mapie myśli (albo próbie jej stworzenia ;) ) temat został przedstawiony jako "prawa" odnoga od punktu "POZNAJ LICZBY"

dzis spróbuje opisać lewą "odnogę" czyli

VPIP i PFR : tendencje

Wiedząc juz co oznaczają poszczególen liczby jesli chodzi o karty i mozliwe ich kombinacje należy tez poznac podstawowe statystyki pomocne do określenia range: w tym wypadku autor posta podpiera się statystykami vpip i PFR i odpowiednim ich czytaniu Dzieki nim wiemy z jakiego rodzaju przeciwnikiem mamy do czynienia jesli chodzi o gre na preflopie: czy jest graczem Loose-aggr; TAG, Loose - passive itd.
Autor Przypomina tęż że gracz o rozróżnieniu zasięgu sprawdzania gracza od zasięgu podbicia gracza (gracz grający 40/9 ma taki sam zakres podbicia jak gracz grający 13/9)

Odpowiedz
Cytat

Świetny, merytoryczny blog! chciałem dać dyszkę ale nie mogę, to znaczy że już wcześniej dałem :) stawiam kropę i wysyłam zaproszenie, mam kilka pytań ale nie chcę tu śmiecić. Piona :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
boxer82 Autor wątku
boxer82
Oldschool Grinder

Dziéki
Jak tylko bede mial czas to bede kontynuowal bloga (mam nadzieje ze w przyszlym tygodniu)
Co do pytan - zaproszenie przyjete ale mozesz smialo pytac tutaj
pzdr

sorry z brak polskich znakow - wlasnie probuje je zainstalowac :]

Odpowiedz
Cytat
boxer82 Autor wątku
boxer82
Oldschool Grinder
2. Poznaj przeciwnika
Spoiler

W poprzednim poście skupiłem się na poznaniu warytości poszczególnych zakresów => inaczej mówić vco ocznaczaja te liczbyktóre tak na,miętnie wyswietla HUD a konkretnie vpip i pfr.

Dzisiaj natomiast skupimy się na przeciwniku i jego tendencjach oraz agresji graczy:

• Tendencje
    Grając przy stoliku pamiętajmy aby nie skupiać sie tylko i wyłączna na liczbach ale równiez na "zachowaniach" szczególnie na mikro i niskich stawkach można zauważyć brak adaptacji graczy. Widac to po graczach którzy np limp/callują w rozdaniu i na 90% można im przypisać że grają PP. (Dlatego konieczne jest obserwacja graczy i tworzenie notatek) na podstawie zaobserowowanych tendencji można starac się "zaklasyfikowac" graczy => a doklądniej okreslić ich mozliwy range preflop.
    ważna uwaga Tendencje graczy są zazwyczaj niezmienne !

WNIOSEK: OBSERWUJ GRACZY I NOTUJ ICH LINIE. JEŻELI NIE JESTEŚ W STANIE ZAOBSERWOWAĆ TENDENCJI TO ZMNIEJSZ LICZBĘ STOŁÓW.
    teraz może zagrasz mniej na godzine ale w przyszłości będzei to procentować

• Agresja PREFLOP
    Opierając się na statystykach i tendencjach graczy możemy próbować określić ich zakres preflop. Jednak aby zrobic to z większą dokładnością potrzebna nam jest wiedza dotycząca agresji gracza
    Autor tego mini-artykułu podaje dośc prosty sposób na określenie czy dany gracz jest agresywny czy pasywny:

VPIP > 4*PFR => gracz pasywny
    VPIP < 2*PFR => gracz ageresywny

Jest to dość prosta metoda,ale wydaje mi się skutecznym uproszczeniem . Jak sami wiecie AF=2 dla gracza grającego 10/7 nie jest tym samym co AF=2 gracza grającego 60/10

I tak znając podstawowe statystyki :VPIP/PFR, agreje preflop oraz ready /tendencje (lub opierając się tylko na wybranych) mozemy spróbować określić range przeciwnika.

c.d.n.

Odpowiedz
Cytat
boxer82 Autor wątku
boxer82
Oldschool Grinder

Post jes nieskończony ale mi się net wysypuje więc muszę go opublikować

PRACA Z EQUILABEM

W pierwszym poscie na temat okreslania rang, jednym z moich wniosków dotyczacych jak sie anuczyc range byla prace z programem equilab lub pokerstove. W zwiazku z tym, zanim przystapie do dalszego opisywania jak nauczyc sie okreslania range chcialbym przyblizyc wam program equilab.

Co to jest ten equilab?

• Equilab umozliwia analize equity przeciwko konkretnym rekom lub zakresom.

Czym w ogóle jest equity?

• Equity okresla czesc puli, której mozna na dluzsza mete oczekiwac, wyrazona w procentach (czyli szanse na wygrana) lub za pomoca wartosci oczekiwanej (oczekiwana wygrana: "pieniadze w puli" x "szanse na wygrana).

Jak widac próbka rak nie jest bardzo reprezentatywna lae pominmy to. Sytuacja wyglada nastepujaco

PokerStrategy.com Equilab moze dokonac analizy zakresu rak, które przeciwnik bedzie prawdopodobnie mial w danej sytuacji, i dostarczyc ci danych, na podstawie których bedziesz mógl oszacowac oplacalnosc pojedynczych sytuacji w grze.

Przejdzmy wiec do programu

• Po uruchomieniu proramu widzimy takie okno:

Co tam widzimy? standardowy pasek czyli file, view, tools, help

• view

short handed (6-max)
    Wybór tej opcji spowoduje, ze w glownym oknie bedzeimy widzieli 6 graczy (tak jak na zalaczonym obrazie
    dead cards
    zazanaczernie tej opcji powoduje pojawienie sie okna, które umozliwia wpisanie tzw: dead cards. OPcja ta jest prydatna podczas analizy swojej gry live. Wpisane karty nie sa prane pod uwage podczas obliczania equity
    Results
    zaznaczenie powoduje wyswietlenie okna z wynikami analizy (na zdjeciu jest to biale pole widoczne pod przyciekiem clear all

• Tools

scenario analyzer
    Funkcja Scenario Analyser programu Equilab daje mozliwosc obliczenia twojego equity po flopie. Narzedzie to analizuje potencjalne karty, które moglyby pojawic sie na turnie i riverze, i przypisuje ci odpowiednie equity.
    Equity trainer
    Jest to narzedzie, dzieki któremu mozna cwiczyc wyznaczanie equity.
    Hand range calculator.
    Narzedzie, które pozwala okreslic minimalne equity jakie potrzebujemy do sprawdzenia
    history
    pozwala nam przejrzec rece które analizowalismy
  • HELP
    wskazówki
    odnosnik do forum

Zaczynamy analize

• Ciezko przedstawic istote programu na sucho wiec dla ulatwieniawprowazmy jakis przyklad:

Full Tilt - $0.10 NL (6 max) - Holdem - 4 players
    Hand converted by PokerTracker 3

Hero (BB): $10.00
    BB: $12.69
    UTG: $10.00
    BTN: $16.62

Hero posts BB $0.10

Pre Flop: ($0.10) Hero has A♣ J♦

fold, fold, BTN raises to $0.40, Hero raises to $1.20, BTN raises to $16.62 and is all-in, Hero ????

Pomijamy oczywiscie próbke rak i przejdzmy do ananlizy rozdania za pomoca equalitora.

• Wpiszmy nasze rece
    mozemy to zrobic recznie wpisujac Acjd w zaznaczonym miejscu:

lub zrobic to za pomoca zaznaczonej ikonki card selection

• Wpisujemy range przeciwnika:
    Ponownie możemy zrobić to ręcznie wpisująć % rak, które uważamy że na przebijają w białym

podłużnym polu. W popupie nie widać ale 4-bet range przeciwnika wynosi 4% i taka wartośc wpisujemy w

jego range:

Po wpisaniu "4%" wartrośc ta została zamieniona na karty 99+ AKs Ako jezlei

uważamy że ten zakres nie jest taki jak nam sie wydaje możemy go dowolnie zmodyfikować w tym celu

wybieramy przycisk "hand range selection":

i dowolnie zmieniamy karty klikając na nie myszką.
    NW dolnej części okna mozna zauważyć możliwośc zaznaczenia :
    display card remowal: po zaznacfzenie program uwzglednia mozliwe kombinacje w oparciu o znane

karty => Card Removal Effect

Odpowiedz
Cytat
boxer82 Autor wątku
boxer82
Oldschool Grinder
Demiurg12
Elite Grinder

a walne sobie krope zeby nie szukac

_thumbsup: :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
boxer82 Autor wątku
boxer82
Oldschool Grinder

TABLE SELECTTION na podstawie treningy Muckinfelli
1 ŚERDNIA PULA (powyżej 20 bb)
2 PLAYERS/FLOP INACZEJ VPIP (powyżej 30, poniżej 20 przeciętny)
3 lepiej miec 2 średnich fishów niz jednego mega słabego
4 sredni stac => im wyzszy tym lepszy
4 hands / hour => iom więcej tym gorzej=> nie ma duzego znaczenia
----------------------------------------------------------
5 stacki starać sienie ngrać z szortami => przynajmniej nie z 3+ chyba że jest conajminiej 2 fishy
5a gorsze sa shorty niz midstacki
5b nie grać z shortami po lewej
6 ile przeciwnicy grają stołów
========================================================================
7 Na poczatku grac tight i obserwować graczy + oznaczyc fishy + notki / najsłabszych graczy => wybieramy cele
7a tworzymy tight image => ludzie wieża statystykom -> dosytajemy większy kredyt
7b cały czas mozemy wymienić stoły
7c grając szybko od poczatku nie obserwujemy stołów na tyle ile trzeba
==========================================================================

TABLE SELECTION BEZ stat
1 NOTKI !!!! => tyle stołów aby robic notki bez przerwy

Odpowiedz
Cytat
Beseventh
PokerStrategist

Kropa i tez zaczynam sledzic bloga. Bedzie mi sluzyl jako kajecik z podpowiedziami :D

Odpowiedz
Cytat
18071987
Oldschool Grinder
Odpowiedz
Cytat
boxer82 Autor wątku
boxer82
Oldschool Grinder

SśłitaśŚsŚsnY AntyBlogaSeQQq oziego

THIN RED LINE EP 1

Co to jest 'red line'?
red line = non-sd winnings
przegrywanie na non-sd nie jest leakiem! może być, ale nie musi
najlepszym przykładem jest gra vs calling station - gramy pod sd value
przegrywanie na non-sd jest leakiem, gdy tracisz więcej, niż powinieneś

W jaki sposób funkcjonuje red line?
-blefy - zmuszenie przeciwnika do spasowania – wygranie puli przez spasowanie przeciwnika idzie do red line
-valuebety - thin value w przypadku sprawdzenia przez przeciwnika idzie do sd, w przypadku spasowania - nonsd, im value jest bardziej thin - tym gorzej dla sd, a lepiej dla nonsd
-bluffcatching - dobry bluffcatching wpływa pozytywnie na sd, a także nie zmniejsza nonsd

"standardowa" gra
-gra vs unk
-fundament naszej gry
-na podstawie opinii o przeciętnym graczu
-gdy zbieramy więcej informacji - odchodzimy od standardu
-większość graczy nie odbiega od standardu
-oznacza to, że wiele rzeczy może nam ujść na sucho
-dopiero od nl600 gracze potrafią się dostosować

Odmiana na preflopie: otwarcia
-silne vs ładne ręce - silne potrafią mocno trafić (wysokie pary), ładne - potrafią złapać dużo drawów
-jakich graczy masz przy stole? vs fishe otwierać ręcę łapiące wysokie pary, vs weak tight łapiące drawy i wykorzystać fold equity
-jaką gracze mają pozycję i stacki? na deepach więcej value mają ładne ręce niż silne
-który gracz najprawdopodobniej da Ci akcję? zamiast otwierać sztywny range z danej pozycji - zastanów się czy z daną ręką chcesz grać w tym spocie z tym przeciwnikiem?
-jaki jest twój image? jeżeli zostałeś przyłapany na blefie, lub byłeś aktywny przez ostatnie rozdania - przez najbliższe kilka orbit graj bardziej tight, w przypadku braku grywalnych rąk i ogólnego nitowania od kilku kolejek - zacznij otwierać luźniej
-steal z any2 - stealując z CO/BU z any2 blindy musiałyby bronić się około 40% czasu, żebyś nie odnosił profitu, nawet gdy na każdym flopie gramy fold - standardowy tag nie broni tak dużo blindów

Odniana na preflopie: callowanie i 3betowanie
-polaryzacja vs depolaryzacja 3betów - zdepolaryzowany range - np. 10% najlepszych rąk, spolaryzowany range - np. 5% value handów, 5% blefów; spolaryzowany powinien być raczej IP, zdepolaryzowany OOP (ze względu na możliwe calle); powinno się mieć range, który się 3betuje 100% czasu i range który się folduje 100% czasu - 3betowanie 50% i foldowanie 50% czasu A9 i A6 nie ma większego sensu - lepiej jest 100% czasu 3betować A9 (bo ma więcej value) i foldować 100% czasu A6; ustalanie range, który 3betujemy 100% czasu można przeprowadzić poprzez wybór x% top folding range (range, z którym nie chcesz callować, np. callujesz z KJ, a z KT foldujesz - KT wchodzi w 100% 3bet range); zastanów się z jakim range jesteś w stanie bezproblemu się stackować - jest to Twój value range, który chcesz 3betować, jeżeli np. nie chcesz wrzucać stacka z JJ - calluj, a 3betuje value range + top folding range (polaryzacja)
-twoje ready i edge powinny determinować range, z którym potrafisz grać dochodowo
-foldowanie do 3betów i 4bety twoich przeciwników powinny ustalać twój range 3betów i ich częstotliwość
-mając 100bb silne ręce grają lepiej w 3betowanych potach niż ładne ręce, będąc na deepach proporcje się odwracają

Odmiana postflop:
-NIE graj standardowym ABC
-myśl jak gra twój przeciwnik
-wymyśl strategię jak exploitować przeciwnika
-wykonaj to, co wymyśliłeś!

Odmiana postflop: strategia
-honest i dishonest - honest = gra mocno, gdy ma mocną rękę, dishonest = granie nieadekwatnie do siły swojej ręki (np. check z monsterem)
-najważniejsze statystyki do grania pod przeciwnika: cbet (flop, turn, river), fold to cbet, bet vs missed cbet (bet IP, bet OOP), c/r turn, agg freq river
-wysoki fold to cbet u przeciwnika = cbet 100% czasu, poddanie na turnie (bo ZAWSZE coś ma na turnie)
-wysoki cbet flop = sprawdzamy cbet turn - gdy wysoki możemy grać bluffcatch, gdy niski – floatujemy i foldujemy na akcję
-wysoki bet IP vs missed cbet = mając air poddajemy pulę, bo spodziewamy się floatu, mając średnie sd value (np. AT @ KT2) stawiamy cbet i na turnie gramy c/c dla indukcji blefu, mając dobre sd value (np. AK @ KT2) stawiamy cbet for value, c/c na turnie dla indukcji blefu i c/c na riverze zarówno ze względu na jego agresję, jak i fakt, że betem wyrzucimy cały air, oraz blefy, przy c/c je zostawiamy i istnieje możliwość, że jeszcze da nam więcej value
-cbet 80% flop, 60% turn, 60% river = taki przeciwnik chce, żebyśmy callowali flop i foldowali na turnie lub riverze, chcemy zamienić jego wysoki cbet turn i river na jego niekorzyść, nigdy takiego przeciwnika nie należy floatować, bo prawie nigdy nie gra c/f na turnie czy riverze; fold na flopie gdy nie chcemy doprowadzić rozdania do showdownu, zostawiając tylko silniejszy range na turn i river i trapować wykorzystując jego agresję na tych streetach; można też callować na flopie i raisować na turnie, bo jego range jest stosunkowo słaby; semiblefy zyskują większą wartość na tego przeciwnika
-sytuacja, gdy łapiemy drugą parę (np. JT @ KT2) jako pfr vs random tag = generalnie gdy ludzie grają checkback na takim boardzie, to praktycznie zawsze jest to druga para (bluffcatcher), więc albo powinniśmy betować 2 streety, albo w ogóle, wysoki bet na turnie (~PSB) i ~1/2PSB na river wystarcza (na turnie budujemy pulę, a na river zmuszamy go do spasowania (1/2PSB na river wygląda w oczach przeciwnika, że chcemy zostać sprawdzenie przez gorsze ręce, z kolei PSB na river wygląda w oczach przeciwnika, że chcemy go wystraszyć i częściej będzie bluffcatchować); mając drugą parę i air powinniśmy grać checkback na flopie (przeciwnik postawi nas na drugą parę) i gdy przeciwnik gra check na turnie - gra c/f, dodatkowo grając więcej check z air zmniejszamy ilość blefów w cbet range, co niesie za sobą więcej value - większość oczekuje, że cbetujesz air na boardzie np. A72r i gdy grasz check, stawiają Cię na średnie sd value i foldują na turnie
-fold to cbet powiązane jest z raise cbet i donkbet
-~20% river agg freq = nie blefuje, 30+% - blefuje
-vs fish i gracz z wysokim bet OOP vs missed cbet powinnismy grać cbet na flopie i checkback na turnie dla indukcji blefu

Odpowiedz
Cytat