Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Do 3 razy sztuka

47 Posty
8 Użytkownicy
0 Reakcje
1,214 Wyświetlenia
Sowiczek Autor wątku
Sowiczek
Oldschool Grinder

Zagrałem 2 sesje od ostatniego wpisu. Obydwie pozytywne. Zauważam jednak jak ważne są analizy rozegranych sesji. Można zauważyć błędy, które ciężko dostrzec w trakcie gry. W ten sposób po dłuższym czasie będę w stanie nauczyć się już w pewnym sensie poprawnie, instynktownie reagować na niektóre zagrania. To się nazywa doświadczenie. :D

Nie jestem w stanie przeanalizować całego tygodnia w ciągu jednego dnia, więc będę starał się to robić częściej. Najlepiej po 2-3 sesjach rozegranych.

Pora na wyniki. Oto wykres poniedziałkowy:

Uploaded with ImageShack.us

Ciekawsze rozdania miałem z rodakiem. Będę niektóre rozdania wstawiał bezpośrednio na bloga. Być może czyta go ktoś bez statusu srebrnego tak jak ja i odnośniki do oceny rozdań są wtedy bez sensu. Pokażę więc rozdania ze wspomnianym rodakiem. Jedno trafiło do oceny rąk. Linki do wszystkich, które tam wrzuciłem umieszczę na koniec wpisu.

Duży fold to 3bet przeciwnika, squeezerzy na blindach więc call PF. Przeciwnik pasywny dlatego rozgrywane pasywnie.
Poker Stars, $0.10/$0.25 No Limit Hold'em Cash, 6 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

MP: $25.08 (100.3 bb)
CO: $26.11 (104.4 bb)
Hero (BTN): $46.34 (185.4 bb)
SB: $7.28 (29.1 bb)
BB: $18.84 (75.4 bb)
UTG: $32.39 (129.6 bb)

Preflop: Hero is BTN with A K
2 folds, CO raises to $0.75, Hero calls $0.75, 2 folds

Flop: ($1.85) K K Q (2 players)
CO bets $1, Hero calls $1

Turn: ($3.85) T (2 players)
CO bets $2.50, Hero calls $2.50

River: ($8.85) 5 (2 players)
CO bets $6.50, Hero calls $6.50

Results:

Spoiler

$21.85 pot ($0.98 rake)
Final Board: K K Q T 5
CO showed 3 3 and lost (-$10.75 net)
Hero showed A K and won $20.87 ($10.12 net)

Drugie rozdanie bardzo podobne. Sporym betem na river chciałem zaprezentować missed FD lub OESD. Myślę, że mogłem uderzyć nawet w okolicach 8$

UTG: $25.43 (101.7 bb)
MP: $29.97 (119.9 bb)
Hero (CO): $35.44 (141.8 bb)
BTN: $9.40 (37.6 bb)
SB: $17.35 (69.4 bb)
BB: $32.39 (129.6 bb)

Preflop: Hero is CO with T T
UTG folds, MP raises to $0.75, Hero calls $0.75, 3 folds

Flop: ($1.85) J 2 T (2 players)
MP bets $1.25, Hero calls $1.25

Turn: ($4.35) 2 (2 players)
MP bets $3, Hero calls $3

River: ($10.35) 8 (2 players)
MP checks, Hero bets $7, MP calls $7

Results:

Spoiler

$24.35 pot ($1.10 rake)
Final Board: J 2 T 2 8
MP mucked J K and lost (-$12 net)
Hero showed T T and won $23.25 ($11.25 net)

To tyle jeśli chodzi o poniedziałek. Dzisiaj rano również usiadłem do stołów. Wydaje mi się, że popełniłem w niej więcej błędów. Były one mało kosztowne. Powstały bardziej z chęci uniknięcia marginalnych rąk.

Wykres:

Nie było w niej jakichś specjalnych rąk, raczej standardowe.

Jestem o wiele bardziej zmobilizowany do realizacji założonych celów niż poprzednio. Wcześniej w życiu bym nie usiadł do analizy tylko na siłę na stoły grać. A wynik jest ciekawy. Gram o wiele mniej, ale mój winrate jest też o wiele większy. Wniosek dla mnie z tego taki, ze nie ma co na siłę zwiększać volum, jeżeli jest dużo leaków do poprawy. Był moment, że byłem break even i zarabiałem tylko na rakebacku. Wolę to, co teraz mam, aczkolwiek nie powinienem tak wcześnie wyciągać jeszcze wniosków. Zobaczymy jak to się potoczy dalej.
Niedługo będę chciał tworzyć plany dniowe, aby je realizować. Widziałem to na wielu blogach i wychodzi na to, że przynosi to efekty. Myślę, że warto spróbować.

Na koniec wspomniane wcześniej ręce wstawione do oceny:
Aq Nl25
Ak Nl25
Kj Nl25
Aj Nl25

Odpowiedz
Cytat
Sowiczek Autor wątku
Sowiczek
Oldschool Grinder

Minęły święta, więc trzeba brać się do dalszej pracy. Zagrałem jeszcze 2 dłuższe sesje przed wyjazdem do rodzinnego miasta. Tam trochę czasu spędziłem na analizowaniu rąk rozegranych w tych sesjach, ale nie grałem.
Pora je podsumować.

Przyszła oczekiwana przeze mnie korekta. Przegrywałem jedno za drugim rozdaniem, nie ważne ile equity miałem. Sesję grałem dłużej niż normalnie sobie na to pozwalam, ale chciałem wyrobić volume, żeby mieć co analizować.

Wykres:

Jedno z rozdań powędrowało do oceny rąk:
TT Nl25

Pochwalę się trochę też badbetami, suckoutami...:

MP: $24.65 (98.6 bb)
CO: $25.70 (102.8 bb)
BTN: $25 (100 bb)
SB: $13.64 (54.6 bb)
Hero (BB): $25.04 (100.2 bb)
UTG: $30.92 (123.7 bb)

Preflop: Hero is BB with 7 7
4 folds, SB raises to $0.63, Hero calls $0.38

Flop: ($1.26) 8 7 6 (2 players)
SB bets $0.90, Hero raises to $2.70, SB calls $1.80

Turn: ($6.66) 3 (2 players)
SB checks, Hero bets $4.75, SB raises to $10.31 and is all-in, Hero calls $5.56

River: ($27.28) 4 (2 players, 1 is all-in)

Results:

Spoiler

$27.28 pot ($1.23 rake)
Final Board: 8 7 6 3 4
SB showed 9 T and won $26.05 ($12.41 net)
Hero mucked 7 7 and lost (-$13.64 net)

BTN: $49.60 (198.4 bb)
SB: $14.34 (57.4 bb)
BB: $26.75 (107 bb)
Hero (UTG): $28.74 (115 bb)
MP: $42.19 (168.8 bb)
CO: $45.55 (182.2 bb)

Preflop: Hero is UTG with 5 5
Hero raises to $0.75, 3 folds, SB calls $0.65, BB folds

Flop: ($1.75) 3 9 5 (2 players)
SB checks, Hero bets $1, SB raises to $13.59 and is all-in, Hero calls $12.59

Turn: ($28.93) 6 (2 players, 1 is all-in)
River: ($28.93) 4 (2 players, 1 is all-in)

Results:

Spoiler

$28.93 pot ($1.30 rake)
Final Board: 3 9 5 6 4
SB showed 2 5 and won $27.63 ($13.29 net)
Hero showed 5 5 and lost (-$14.34 net)

BB: $26.65 (106.6 bb)
UTG: $14.09 (56.4 bb)
MP: $25 (100 bb)
Hero (CO): $25 (100 bb)
BTN: $42.54 (170.2 bb)
SB: $50.76 (203 bb)

Preflop: Hero is CO with J J
2 folds, Hero raises to $0.75, 2 folds, BB raises to $2.25, Hero calls $1.50

Flop: ($4.60) 7 9 J (2 players)
BB bets $2.75, Hero raises to $6.75, BB raises to $24.40 and is all-in, Hero calls $16 and is all-in

Turn: ($50.10) K (2 players, 2 are all-in)
River: ($50.10) 8 (2 players, 2 are all-in)

Results:

Spoiler

$50.10 pot ($2 rake)
Final Board: 7 9 J K 8
BB showed T K and won $48.10 ($23.10 net)
Hero showed J J and lost (-$25 net)

Było jeszcze tego trochę, ale starczy już tego. ;)

Odpowiedz
Cytat
Sowiczek Autor wątku
Sowiczek
Oldschool Grinder

Przy analizowaniu drugiej sesji stwierdziłem, że jedyna rzecz ciekawa w niej to jeden z przeciwników, z którym miałem zbudowaną już pod koniec ogromną dynamikę. Żal było odchodzić od stołów bo błędy tego gracza były ogromne i na moje szczęście kosztowne. Stacki dosłownie latały i to w większości w moją stronę. Ale musiałem się zbierać na święta do domu. _cry:

Pokażę najpierw wykres:

A oto te wspomniane rozdania:
Poker Stars, $0.10/$0.25 No Limit Hold'em Cash, 4 Players

BB: $23.56 (94.2 bb)
CO: $25 (100 bb)
BTN: $24 (96 bb)
Hero (SB): $51.07 (204.3 bb)

Preflop: Hero is SB with K A
CO raises to $0.62, BTN folds, Hero raises to $2.30, BB folds, CO calls $1.68

Flop: ($4.85) Q 8 A (2 players)
Hero bets $2.75, CO calls $2.75

Turn: ($10.35) Q (2 players)
Hero checks, CO bets $4.50, Hero calls $4.50

River: ($19.35) 9 (2 players)
Hero checks, CO bets $15.45 and is all-in, Hero calls $15.45

Results:

Spoiler

$50.25 pot ($1 rake)
Final Board: Q 8 A Q 9
CO showed 9 T and lost (-$25 net)
Hero showed K A and won $49.25 ($24.25 net)

Poker Stars, $0.10/$0.25 No Limit Hold'em Cash, 5 Players

MP: $19.75 (79 bb)
CO: $25 (100 bb)
BTN: $27.22 (108.9 bb)
SB: $29.32 (117.3 bb)
Hero (BB): $74.97 (299.9 bb)

Preflop: Hero is BB with A A
MP folds, CO raises to $0.62, 2 folds, Hero raises to $2.30, CO calls $1.68

Flop: ($4.70) 7 7 9 (2 players)
Hero bets $2.75, CO calls $2.75

Turn: ($10.20) 6 (2 players)
Hero checks, CO bets $5.50, Hero raises to $69.92 and is all-in, CO calls $14.45 and is all-in

River: ($50.10) T (2 players, 2 are all-in)

Results:

Spoiler

$50.10 pot ($2.00 rake)
Final Board: 7 7 9 6 T
CO showed 8 T and won $48.10 ($23.10 net)
Hero showed A A and lost (-$25 net)

Było też sporo takich po 40-50BB. Także dynamika była i to niemała. Sprawdzanie 810o, 109o na mój range z jakim go 3betowałem OOP to był strzał w kolano. Wykorzystywałem też jego agresję. Ogromna ilość zagrań 3bet/fold przeciwnika spowodowała u mnie slowplayowanie AA,KK i ciągnięcie value z jego blefów. Do 4betu zacząłem wykorzystywać shity typu A8o, żeby się z kolei nie połapał. Było momentami ciekawie. _thumbsup:

Od jutra będę tworzył plany dniowe. Zobaczę co z tego wyjdzie. Trochę więcej organizacji na pewno mi się przyda. Dzisiaj może jeszcze usiądę coś zagrać przed Ligą Mistrzów.
Swoją drogą szkoda, że Juventus dostał takie baty. Bayern po raz kolejny pokazał swoją siłę w tym sezonie. Spodziewałem się bardziej wyrównanego meczu. Dzisiaj innego scenariusza od wygranej Borussi i Realu nie przyjmuję. :D

Odpowiedz
Cytat
Chmielu89
PokerStrategist

przyjmij zapro!

Odpowiedz
Cytat
Sowiczek Autor wątku
Sowiczek
Oldschool Grinder

Brak wpisów na blogu był spowodowany brakiem analizy gry, wrzucania rąk na forum do oceny. Miałem to wszystko zrobić w weekend, ale miałem urodziny to nie dość, że zrobiłem sobie od tego wolne jako prezent, to jeszcze zapiłem. ;)

Do stołów siadałem w miarę często. Wyniki były marne. Oscylowałem między -100$, a +100$. Musiała być korekta po wcześniejszym upswingu to się nawet nie przejmowałem. Ja byłem break even, a linia EV jakoś powoli rosła. Pewnie można było nawet coś ugrać, ale wziąłem sobie za cel pracę nad czerwoną linią. Czasami miałem zły timing, czasami przesadzałem z blefami, czy dobierałem do danych zagrań złych przeciwników. Najgorsze jednak było, jak wiedziałem co ma przeciwnik, uważałem, że powinien poddać tą rękę na taką moją linię, a dostawałem calle.
Niby dobry read, a nic z tego nie wychodziło tylko żetony uciekały.

Zamiast robić tak jak wcześniej tym razem wrzucę zsumowany wykres z tych sesji, umieszczę parę rąk, które zamierzam dać do oceny rąk. Jak znajdę czas to może coś ciekawego bezpośrednio na bloga wstawię. Na pewno nie jakieś coolery, bad beaty, czy inne takie pierdoły. Byłoby tego za dużo, każdemu się zdarzają i komu się chce to czytać. Ani to dobre do analizy, ani niczego nie nauczy. Zrobię to wszystko jednak w najbliższym czasie. Dzisiaj już mogę nie zdążyć, ze względu na zbliżający się mecz.

Przydałby się złoty status. Mam na uwadze parę aspektów pokerowych, na które chcę zwrócić uwagę i być może są o tym jakieś filmiki. Brat powoli zmierza do złota, więc może nie będę musiał grać na innej platformie dla statusu. Podzielę się swoimi spostrzeżeniami na temat tych konkretnych aspektów. Może ktoś doszedł do podobnych wniosków.

Punkty FPP postanowiłem wykorzystywać do gry w niedzielnych MTT. Sunday Storm i The Bigger. Mam nadzieję, że nazwy nie pomyliłem. Nie jest to pewny rakeback, ale zawsze przyjemnie zagrać sobie jakiś turniej. Może się kiedyś poszczęści i będzie większy przypływ gotówki. _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
Sowiczek Autor wątku
Sowiczek
Oldschool Grinder

Wszystkie moje kwietniowe sesje złożyłem w całość. Wychodzi niezbyt miły dla oka wykres:

Dostałem dobrą lekcję pokera w tym tygodniu. Może i nie tiltowałem, jak przegrywałem rozdania z 95 equity, ale mam wrażenie, że odbiło się to jednak na grze. Przeanalizowałem wszystkie rozdania i niektóre strasznie mi się nie podobały. Zacząłem grać jakoś tak zbyt bojaźliwie końcowe sesje. Dopiero 1-2 ostatnie były w porządku. Jedyne co jest na + to linia EV.

Wrzuciłem parę problematycznych, niektórych haniebnych rąk na forum oceny rąk. Kiedyś niektórych bym z nich nie wstawił, żeby oszczędzić sobie wstydu. Krytyka jednak mi się przyda.
Oto wspomniane ręce:
Aq Nl25
77 Nl25
A9 Nl25
K9 Nl25
Aj Nl25
JJ Nl25

Dobrze że w dupę trochę dostałem, bo już się obawiałem zbyt szybkiego powitania na NL50. Uważam, że nie jestem jeszcze gotowy. Narazie mój winrate to 4,5BB/100, przy próbce 20k rąk. Chcę rozegrać o wiele więcej zanim wejdę na NL50. W razie czego będę miał większy bankroll, a to mi doda tylko pewności. ;)

Odpowiedz
Cytat
Sowiczek Autor wątku
Sowiczek
Oldschool Grinder

Czasami po sesjach rozpamiętuje pewne rozdania w głowie. Jak każdy chyba zresztą. Dochodzę do pewnych wniosków. Robię tak zawsze, ale teraz postanowiłem to również zapisywać, żeby nie zapomnieć.

• Pierwsza rzecz to sprawdzanie 3betów OOP. Ja nigdy tego praktycznie nie robię. Zostało mi to po treningach z hahaUnaab'em. Gdy mi pokazał ile kasy na tym palę to mi się niedobrze zrobiło. Warto zauważyć jednak, że ja wtedy rozgrywałem to wtedy słabo. Zazwyczaj coś w stylu fit or fold, albo głupie x/raisy nie patrząc na zakres rywala. Co tu się dziwić, że ludzie to robią jak mój fold to 3bet OOP wynosi sporo. Bronie się 4betami bluff, ale 4bety OOP więcej kosztują niż IP i gracze nawet potrafią grać call 4bet IP z wielką chęcią. Udało mi się dotrwać do niektórych showdawnów, gdy postanowiłem poeksperymentować grając or/call OOP. Zdarzało mi się nawet widywać totalne shity typu 106o. Jeżeli przeciwnicy już nawet nie szanują mnie, nie wykorzystując CRE, to czemu by nie zacząć sprawdzać tych graczy z niezłymi kartami, które muszę z ciężkim sercem grać 4bet/fold. Są to na przykład TT, JJ, KQ, KJ, AQ. Są to przecież świetnie grające ręcę na 3bety przeciwników. Często trzymam ich zdominowanych. Gdyby zbalansować to z premium hands, może to być ciekawa strategia na niektórych graczy. Chociaż takie TT, JJ na niektórych można już grać call ship. Dalej zostają jednak KQ, KJ, AQ. Dodać będę musiał trochę statów do swojego PopUp'u jednak, jeżeli chcę to wdrożyć.
  • Druga rzecz to limpowanie SB do BB po wcześniejszych foldach. Jest od cholery graczy, którzy znając już mnie trochę mają bardzo duży 3bet BB vs SB. Broniłem się 4betami, ale wadę ich stosowania podałem w pierwszym punkcie. Limp/call na takich graczy nie jest taki straszny jak dla mnie. Widziałem chyba kiedyś produkcję o tym, ale pewien nie jestem. Poszukałbym, ale mi statusu brakuję. Nie przemyślałem takich limpów jeszcze do końca, ale wydaje mi się to ciekawym połączeniem, gdyby to robić czasami również z premium hands.
  • Kolejny aspekt to sprawdzanie 4betów IP. Zastanawiam się nad włączeniem tego do swoich zagrać. Ja nigdy nie gram call na 4bet, chyba, że dostanę kosmicznie dobre oddsy. Czasami mam ochotę zagrać call 4bet z premium hand, ale jeżeli wiem, że tak nie robię z żadną inną ręką to jak to zbalansować. O ile dobrze jest grać 3bet/push z niskimi PP na często 4betującego gracza i sprawdzającego ship tylko z premium hands, to AQ, KQ itp... wyglądają już słabiej. Łatwo to sprawdzić w equilatorze. Za mało jednak wiem jeszcze o takim sprawdzaniu 4betów IP. OOP w ogóle nie wchodzi w grę. Nie wiem jak ludzie mogą to robić. W każdym razie rzecz warta przemyślenia.
  • Stwierdziłem, że jeżeli chcę zawitać na wyższych stawkach, to muszę popracować nad czerwoną linią. Niebieska zawsze u mnie szybowała w górze, podczas gdy czerwona gwałtownie spadała. Swoje doświadczenia pierwsze opisałem jednak w którymś z poprzednich postów, tak więc daruję to sobie póki co.
  • To co zauważyłem u siebie to niewykorzystywanie max value od fishy na river. Ewidentnie często mam jeszcze jeden street value, ale albo się przestraszę jakiejś overcard, która tak na prawdę nic nie zmienia, albo niepotrzebnie myślę, że dostanę x/raise. Fishe to fishe, wolą sprawdzać, a nie x/raisować. Nad tym muszę popracować.
  • Powinienem też poprawić swój flop cbet. Tutaj akurat nie jest źle, ale powinienem flopa mieć dopracowanego już do perfekcji. Najbardziej zabolało jak analizowałem rękę, w której nie postawiłem cbeta w 3-way pocie na flopie Q77, trzymając AQ. Był na flopie FD, od którego miałem value. Gorsze Q też sprawdza. Coś typu TT, JJ może również. Tak jak wspomniałem flop nie jest taki trudny i powinien być opanowany.

Muszę sobie wyznaczyć jakieś cele, bo te postawione wcześniej są chyba zbyt odległe i jest ich za mało.

Odpowiedz
Cytat