Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Lesioo walczy z limitami - FL study group ? praca nad skillem ;-)

388 Posty
65 Użytkownicy
0 Reakcje
19.8 K Wyświetlenia
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Generalnie w tym miesiacu wycofywałem się z 2/4.

Gram aktualnie 3/6 5/T czasami jak już totalnie nie ma stoliku i fisha to zobacze na 2/4 ale to zdarzyło mi się raz na osatnie 5 k rozdań.

Teraz pogram nieco powiedzmy odegram sobie 600 $ na 2/4 i 3/6 aby uspokoić sie nieco i mieć poczucie miażdżenia stawki i wracam na 5/T. Już zdecydowanie trudniej ale wielu regów znam limit spokojnie do złamania. Jest kilku którzy mogą mnie ograć jak chcą ale jest też sporo takich których jestem w stanie ja ogrywać ;-)

Swing jak swing zbytnio go na BR nie odczułem. Ale przegranie jednego dnia 1300 $ zawsze jest nieprzyjemne ;-)

LeonineTitan
Oldschool Grinder

Wtedy przychodzi u mnie najgorsza mysl: "a moglem to wyplacic..."

Dzisiaj ja z kolei osiagnelem maksymalny poziom wkur**,
ale coz bywa. trzeba isc spac i odpoczca dwa dni od RIverstars.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Wróciłem do czytania uczenia się i rozwoju poza pokerowego i przypomniała mi się pewna zagadka którą pokerzyści powinni rozwiązać bez problemu ale czy na pewno ? ;-)

Stoisz przed trzema zasłoniętymi bramkami. Za jedną z nich (za którą – wie to tylko prowadzący program) jest nagroda (umieszczana całkowicie losowo). Wybierasz jedną z bramek. Prowadzący program odsłania inną bramkę (co istotne – anonsując, że jest to bramka pusta) po czym proponuje Tobie zmianę wyboru.

Pytanie :

Czy opłaca się Wam zmienić bramkę ? ;-)

odpowiedź jutro na wieczór

damianpat
BlackMember

Ja znam zagadkę
opłaca się zmieniać bramkę
to jest matematyka i często wydaję się być wbrew logice
to ma nawet nazwę
dylemat Monty kogoś tam

Yamass
PokerStrategist

oplaca sie poniewaz szanse na wygrane wzrastaja z punktu matematycznego ;P

slimy3
Oldschool Grinder

Pewnie, że się opłaca _thumbsup:

A załóżcie coś takiego:

Możemy zmienić bramkę, ale w takim wypadku dostaniemy tylko 40% nagrody. Jak nie zmienimy bramki to dostajemy 100% nagrody (oczywiście jak trafimy nagrodę). Czy pomimo tego oplaca się zmieniać bramkę?

d0c3n7
PokerStrategist

Napisane przez slimy3

A załóżcie coś takiego:

Możemy zmienić bramkę, ale w takim wypadku dostaniemy tylko 40% nagrody. Jak nie zmienimy bramki to dostajemy 100% nagrody (oczywiście jak trafimy nagrodę). Czy pomimo tego oplaca się zmieniać bramkę?

jesli zmienimy bramke nasza szansa na wygrana wzrosnie z 1/3 do 2/3 czy;i z ok 33% do 66% a wiec:

.33(1) - .66(.4)
=
.33 - .264 = 0.066 = +EV a wiec dalej sie oplaca ;]

ja mam druga ciekawa zagadke, ciekawe jestem czy ktos zna odpowiedz i ja potrafi uzasadnic:

Na stole leżą dwie zaklejone koperty. Wiadomo, że jedna z nich zawiera dwa razy więcej pieniędzy niż druga. Wybieramy jedną z nich i otwieramy: okazuje się, że jest w niej 100 zł. Możemy teraz albo zachować kopertę, albo wziąć drugą z nich. Co się bardziej opłaca?

Napisane przez d0c3n7
jesli zmienimy bramke nasza szansa na wygrana wzrosnie z 1/3 do 2/3 czy;i z ok 33% do 66% a wiec:

.33(1) - .66(.4)
=

Hmm a nie powinno być na odwrót - z faktu że różnica jest dodatnia ev jest ujemne?

Na stole leżą dwie zaklejone koperty. Wiadomo, że jedna z nich zawiera dwa razy więcej pieniędzy niż druga. Wybieramy jedną z nich i otwieramy: okazuje się, że jest w niej 100 zł. Możemy teraz albo zachować kopertę, albo wziąć drugą z nich. Co się bardziej opłaca?

Wziąć drugą?

Raz trafimy 200, raz 50, czyli 250:2=125. Nie wiem czy dobrze kombinuje :P

d0c3n7
PokerStrategist

Napisane przez tool8

Napisane przez d0c3n7

.33(1) - .66(.4)
=

Hmm a nie powinno być na odwrót - z faktu że różnica jest dodatnia ev jest ujemne?

aa sry dokladnie tak pomylilem w nawiasie bo w 66% tracimy 60% nagrody a wiec:

.33(1) - .66(.6)
=
.33 - .396 = -0,066 = -EV oczywiscie;]

Lukasus
Elite Grinder

Napisane przez d0c3n7

Napisane przez slimy3

A załóżcie coś takiego:

.33(1) - .66(.4)
=

ja mam druga ciekawa zagadke, ciekawe jestem czy ktos zna odpowiedz i ja potrafi uzasadnic:

To ja proszę o wyjaśnienie albo o nazwę tego "paradoxu" bo nie od końca rozumiem o co tu chodzi. Po 1 jak 1 bramka "odpada" to mamy 50-50 wg mnie a nie 2/3 bo ta 1 bramka nie ma już żadnego znaczenia. Po 2 co daje nam zmiana bramki skoro nadal nic o żadnej z nich nie wiemy ?

A1varo
Poker Player

Wiemy w której nie ma :)

A1varo
Poker Player

Napisane przez Lukasus

To ja proszę o wyjaśnienie albo o nazwę tego "paradoxu" bo nie od końca rozumiem o co tu chodzi. Po 1 jak 1 bramka "odpada" to mamy 50-50 wg mnie a nie 2/3 bo ta 1 bramka nie ma już żadnego znaczenia. Po 2 co daje nam zmiana bramki skoro nadal nic o żadnej z nich nie wiemy ?

Byłoby 50:50 gdybyś na początku nie wybrał którejś bramki.

d0c3n7
PokerStrategist

Napisane przez Lukasus

Napisane przez d0c3n7

Napisane przez slimy3

A załóżcie coś takiego:

.33(1) - .66(.4)
=

KLIK
tu masz wszystko ladnie i cacy opisane

sopel1
Oldschool Grinder

Z bramkami najlepiej podac przykład 100 bramek wybierasz jedną a odpada pozostałe 98 i masz do wyboru znowu 2, więc raz na 100 nagroda będzie w tej co wybrałeś a pozostałe 99 razy w tej drugiej. To jest paradoks Monty Halla, więcej na wikipedi radzę poczytac;D

A1varo
Poker Player

Napisane przez A1varo
Sorry, pomyłka :)

A co do drugiego dylematu to nie taka prosta sprawa :)

whiler
Oldschool Grinder

Napisane przez d0c3n7

Opłaca się zmienić, ponieważ mamy szanse podwoić zysk, a w przypadku niepowodzenia - tracimy tylko połowę.

Zamiana: 50% * 50zł + 50% * 200zł = 125zł
Brak zamiany: 100% * 100zł = 100zł

Rozgrywając miliard takich sytuacji zarobilibyśmy o 25 miliardów złotych więcej :)

Nie mamy aż tyle czasu chyba co?