Przejdź do forum
Poker a Skarbówka

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Poker a Skarbówka

102 Posty
56 Użytkownicy
0 Reakcje
20.3 K Wyświetlenia

Witam wszystkich

No właśnie... Grając w pokera zastanawiałam się czy przy wypłatach mogą się doczepić do tego przychodu... poker online jest niby w Polsce nielegalny (tak przynajmniej pisało w którym z artykułów na tym forum) więc nie wiem ale w takim razie ten przychód też jest nielegalny!? Czy ktokolwiek może się do tego doczepić? Co by ewentualnie za to groziło?

Na forum z tego co czytałam jest dużo osób które mają z gry potężne kwoty $$$ jeden z moderatorów gadał nawet o koledze który wyciąga tysiące (i wszystkim stawia piwo w barze) czy Wy rozliczacie się z tego? Albo wyciągacie tylko $$$ na konto i się nie przejmujecie?

Odpowiedz
Cytat
101 odpowiedzi

A kto i jak by cię miał sprawdzić? Pokoje pokerowe operują z zagranicy, więc państwo nie ma nad tym żadnej kontroli.

Odpowiedz
Cytat

Niekoniecznie.. Jest projekt ustawy, który zakłada kontrole przelewów bankowych, w których środki pochodzą od zagranicznych podmiotów organizujących pokera (i innych gier) on line oraz przelewów pochodzących od netellera.. Gdzieś też czytałam że już nie można używać karty bankomatowej netellera i w ogóle w przyszłości używanie netellera (itp) ma być zakazane.. Ale może tylko tak straszą..

Odpowiedz
Cytat
macromia
PokerStrategist

Nigdy tego nie wyegzekwują, a niedługo poker będzie już legalny. Polska zawsze lubi pyskować, ale Unia wszystko naprostuje. Weszliśmy do Unii to trzeba akceptować jej prawo i jak w całej wspólnocie europejskiej poker mam nadzieję, niedługo stanie się legalny. Jak coś to do trybunału biegniemy :P

Odpowiedz
Cytat

Original od macromia
Weszliśmy do Unii to trzeba akceptować jej prawo i jak w całej wspólnocie europejskiej poker mam nadzieję, niedługo stanie się legalny. Jak coś to do trybunału biegniemy :P

A znasz prawo UE w tym zakresie? I skad wiesz, że we Wspólnocie poker on line jest dozwolony?

Odpowiedz
Cytat
macromia
PokerStrategist

A co ty chcesz znac ? Malta i inne tego typu kraje mają pokera legalnie, nic nie czytacie ? A skoro takie firmy działają zgodnie z prawem, to my możemy online u nich grać, bo są w Unii. Nie trzeba znać za dużo prawa, żeby to wiedzieć :P

Odpowiedz
Cytat

Jasne, że chce znać..
"Te i inne kraje" to Malta i Gibraltar.. i to że one u siebie zezwoliły na kasyna on-line, znaczy tylko tyle, że działają zgodnie z prawem, ale swoim krajowym a niekoniecznie ze wspólnotowym (bo prawdopodobnie go jeszcze nie ma w tej kwestii). A to że u nich w kraju to dozwolone to nie znaczy, że w reszcie państw UE też..
Jeśli te kraje działały by na podstawie prawa UE, to masz racje..
I dlatego sie ciebie zapytałam czy znasz regulacje wspólnoty na ten temat, skoro się o niej wypowiadasz :)

Odpowiedz
Cytat
macromia
PokerStrategist

To było już opisywane w jakimś artykule, teraz zapewne go nie znajdę, ale na 100% nie mogą nam tego zabronić. Chodziło chyba o to, że online możesz korzystać z firm wszystkich krajów Unii, bo internetu nie dzielą granice, a że tego typu kraje mają to legalnie to można z tego korzystać. To tak jakbyś pojechał/a do tego kraju i sobie grała.

Odpowiedz
Cytat

Wiem o czym mówisz.. niestety argumentów za tym że można, jest tyle co za tym że nie można.. Uczestniczenie na terytorium RP w zagranicznej grze losowej jest przestepstwem skarbowym.. i nie do wszystkich trafia argumet, że tylko "fizycznie" jesteśmy w Polsce, a wirtualnie np. na Malcie..
Pożyjemy zobaczymy :)

Odpowiedz
Cytat
macromia
PokerStrategist

Ale ja nie próbuję cię przekonać, bo czytałem artykuł. Jak go znajdę to zapodam :P

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Wiecie co? Mam pomysł żeby zapytać o tą sprawę support party poker (coś na ten temat powinni wiedzieć). Do nich można pisać po polsku, bo z angielskim to ja mam trochę problem...

Jeżeli można po polsku to gdzie się do nich pisze?

Odpowiedz
Cytat
hermenegilda
PokerStrategist

Na razie nie wiadomo nic.Są przymiarki ,projekty,załozenia o.Rydzyk,itp.Odpuście sobie na razie,przypomina to klepanie gówna mlotkiem.

Odpowiedz
Cytat

poker online jest niby w Polsce nielegalny (tak przynajmniej pisało w którym z artykułów na tym forum) więc nie wiem ale w takim razie ten przychód też jest nielegalny!?

To, że niby w Polsce poker jest nielegalny z odprowadzaniem podatków nie ma nic wspólnego.

A kto i jak by cię miał sprawdzić? Pokoje pokerowe operują z zagranicy, więc państwo nie ma nad tym żadnej kontroli.

No bez przesady. Jak grasz na londyńskiej giełdzie to też podatków nie trzeba płacić?

Nigdy tego nie wyegzekwują, a niedługo poker będzie już legalny. Polska zawsze lubi pyskować, ale Unia wszystko naprostuje. Weszliśmy do Unii to trzeba akceptować jej prawo i jak w całej wspólnocie europejskiej poker mam nadzieję, niedługo stanie się legalny. Jak coś to do trybunału biegniemy

Chyba nie wiesz co piszesz. Ciesz się z tego jak jest i ztego, że nie płacisz podatków.
.

Malta i inne tego typu kraje mają pokera legalnie, nic nie czytacie ?

Nie wiem jak inne PokerRoomy. ale PartyPoker jest zarejestrowany na Giblartarze, a to Unia Europejska nie jest i ich prawo w tym zakresie nie obowiązuje. Tak poza tym to jaki PokerRoom jest zarejestrowany na Malcie?

Chodziło chyba o to, że online możesz korzystać z firm wszystkich krajów Unii, bo internetu nie dzielą granice, a że tego typu kraje mają to legalnie to można z tego korzystać. To tak jakbyś pojechał/a do tego kraju i sobie grała.

No oczywiście, że korzystać możesz tylko napisz mi co to ma wspólnego z podatkami?

Jeżeli można po polsku to gdzie się do nich pisze?

Do PartyPoker piszemy po angielsku i niemiecku. O innych językach nie wiem.
Klikasz w 'Help' w sofcie i 'Email Us'. Możesz też bezpośrednio na 'info@partypoker.com'.

A teraz co do głównego wątku. Nie ma znaczenia co jest legalne a co nie. To jest sprawa dla policji i tak dalej. Na razie mamy szczęście, ponieważ nie ma żadnych przepisów regulujących odprowadzanie podatków od przychodu pochodzącego z gier online.
Polska już dawno powinna wprowadzić takie przepisy. Ministerstwo finansów już od chyba 3 lat próbuje stworzyć odpowiedni projekt, na razie bez skutku.

Odpowiedz
Cytat
macromia
PokerStrategist

Usuńcie to, zamiast zmieni, napisałem nowy wątek %-)

Odpowiedz
Cytat
macromia
PokerStrategist

Original od Ictis
To, że niby w Polsce poker jest nielegalny z odprowadzaniem podatków nie ma nic wspólnego.

Jak to nie ma ? A jak możesz odprowadzać podatek z nielegalnej działalności ??

Original od Ictis
Chyba nie wiesz co piszesz. Ciesz się z tego jak jest i ztego, że nie płacisz podatków.

Pewnie, ciesze się i będę się cieszył.

Original od Ictis
Nie wiem jak inne PokerRoomy. ale PartyPoker jest zarejestrowany na Giblartarze, a to Unia Europejska nie jest i ich prawo w tym zakresie nie obowiązuje. Tak poza tym to jaki PokerRoom jest zarejestrowany na Malcie?

LOL, tak party akurat ma licencje z Giblartaru, ale wiele roomów otrzymuje licencje z Malty, nie muszą tam rezydować, żeby mieć ich licencje. A Giblartar jest w Unii, nie na takich warunkach jak inne kraje, ale zalicza się do Unii

Original od Ictis
No oczywiście, że korzystać możesz tylko napisz mi co to ma wspólnego z podatkami?

To znaczy, że jak na razie nie muszę liczyć się z Polską w tym temacie, a gram legalnie :P

Odpowiedz
Cytat

Sprawa jest skomplikowana, nawet bardzo.
Ogolnie jesli zarabiasz w ten sposob pieniadze, powinienes zaplacic podatek. Sa przepisy podatkowe odnosnie podatku od NIEUDOKUMENTOWANEGO dochodu!! Jesli sie nie myle to 70%. Albo wiecej.

Status hazardu online jest w Polsce zawieszony w prozni, tzn. teoretycznie jest to nielegalne, praktycznie firmy bukmacherskie, a wiekszosc z nich to takze pokerroomy, legalnie sie w Polsce reklamuja. Sponsoruja kluby sportowe, itd... Takze wedlug prawa europejskiego powinno byc wszystko ok, ale sprawa jest cholernie skomplikowana dla fiskusa od strony czysto nadzorczej. Raczej nigdy nie bedzie mozliwa kontrola tylu osob majacych wiele kont w roznych firmach w roznych krajach. :D Poza tym pomyslcie logicznie. Jesli fiskus zalegalizowalby ten sposob zarabiania pieniedzy, musialby sie liczyc, ze wiekszosc ludzi wykazalaby straty!!!!!!! I co wtedy? Przeciez nikt nie placilby podatku!!!!!!!! Spoko zarobilem pracujac tyle i tyle, ale niestety wszystko przegralem LEGALNIE w Pokera:D:D Dlatego Poker, jak i zaklady bukmacherskie online zawsze beda w szarej strefie i z tego wszyscy korzystamy :P chyba ze podjete zostana kroki calkowice delegalizujace ta sfere (cos jak w USA!!!), ale lobby stojace za tym interesem jest bardzo silne, a lobbowanie w tym kraju nadzwyczaj latwe, wiec spijmy spokojnie :P

I jescze jedno, zarowno Malta jak i Gibraltar (terytorium zalezne UK) to czlonkowie Unii Europejskiej !!!!

Odpowiedz
Cytat

To się wykazałem. Faktycznie Gibraltar należy do Unii. :P

Marcomia:
W kwestii płacenia podatków prawo Unii nie ma nic do rzeczy. Mniej więcej chodzi o to co napisał maggman.

maggman:

Raczej nigdy nie bedzie mozliwa kontrola tylu osob majacych wiele kont w roznych firmach w roznych krajach. Poza tym pomyslcie logicznie. Jesli fiskus zalegalizowalby ten sposob zarabiania pieniedzy, musialby sie liczyc, ze wiekszosc ludzi wykazalaby straty!!!!!!! I co wtedy? Przeciez nikt nie placilby podatku!!!!!!!!

1. Jeśli zalegalizują pokera online i będą chcieli pobierać podatki to wszystkie PokerRoomy będą musiały mieć konta w Polsce. Będą chciały je założyć, bo przez to unikną problemów z płaceniem przez graczy jak to jest w tej chwili. PartyPoker robi przelewy do polskich banków i prawdopodobnie mają w Polsce konto. UKS nie będzie kontrolował każdego gracza z osobna, tylko wejdzie na ich konto i sprawdzi komu i ile wypłacali pieniędzy. Poza tym łatwiejszym sposobem będzie wprowadzenie jakiegoś urzędu, tak jak to jest na giełdzie. Cały przepływ gotówki musi iść przez nich (zakładamy przecież specjalne konta) i podatki trzeba płacić, bo 'Oni' wiedzą wszystko. ;) Każdy kto będzie próbował tego uniknąć będzie działał nielegalnie i będzie ścigany, a to wcale nie jest takie trudne jak się zdaje.

2. Płacenie podatku a odliczenia to inna sprawa. Tutaj znowu odwołam się do giełdy. Nie możesz sobie odliczyć strat na giełdzie od podatku dochodowego (np z miejsca pracy). Wszystkie straty związane z prowadzeniem rachunku, maklerami itp. Odliczasz tylko od przychodu związanego z giełdą. Tak samo byłoby w przypadku pokera.
Masz straty- nic nie odliczasz no bo z czego. Zwrotu też nie ma bo nie płacisz podatku bo masz straty.
Wygrywasz- płacisz podatek i od tego podatku możesz sobie odliczyć koszty jego uzyskania. Koszt prowadzenia rachunku bankowego, itp.

Odpowiedz
Cytat
macromia
PokerStrategist

Original od Ictis
Marcomia:
W kwestii płacenia podatków prawo Unii nie ma nic do rzeczy. Mniej więcej chodzi o to co napisał maggman.

Tak, oczywiście. Mi bardziej chodziło o samą legalność gry w pokera :P Także na razie nic nam nie zrobią i nie trzeba płacić podatków :D

Odpowiedz
Cytat

Przyjęta w Polsce ustawa o kontroli i blokowaniu przepływu pięniedzy z kont zagranicznych na polskie narusza zalozenia unii europejskiej o swobodnym przeplywie towaru, kapitalu i uslug. Takze Unia sie powinna niedlugo zabrac za tych bystrzakow z polskiego rządu.

Jest mały problem, że Francja i Niemcy chcą wyłączyć z tej dyrektyfy o przeplywie kapitalu, kapital z hazardu, a że Niemcy przeforsowali od 2014 czy ktoregos tam, system glosowania korzystny dla nich [żadna decyzja nie bedzia moglabyc podjeta bez zgody Niemiec] mozemy miec pewne obawy :D

UK jest przychylna hazardowi, a Malta czy Gibraltar sa od UK zaleze czyli okej. Skoro korzystamy z uslug firmy zarejstrowanej i swiadczacej uslugi w UK, to nie mozna zabronic tych uslug w innych krajach UE [w tym Polsce] :)

Jesli chodzie o Polskę to zgodnie z :

Urządzanie i prowadzenie w sieci Internet gier i zakładów wzajemnych, o których mowa w art. 2 ust. 1 – 2b, zwanych dalej „grami internetowymi”, jest zakazane

A skoro jest nielegalne to nie można od tego płacić podatku :)

Podatek płacisz gdy np. grasz w kasynie posiadającym licencje państwa albo u bukmachera naziemnego [nie internetowego] ktory tez mi licencje. Podatek wtedy zawarty jest w kursach z tad są one mniej atrakcyjne niz internetowe. Dodatkowo placisz podatek od kazdej jednorazowej wygranej bedacej 3x płaca minimalna.

jednym słowem syf jakich mało :) dopóki tego nieuregulują mozna grać spokojnie, bo nie kazdy człowiek musi być specem od prawa międzynarodowego, a nikt z nas nie chce łamać prawa- więc niech ono bedzie jasne i zrozumiale, a takze zgodne z prawem UE

Odpowiedz
Cytat

To jest Polska, tutaj ogromna cześć przepisów to martw prawo - czasem stety czasem niestety :)

Odpowiedz
Cytat