Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Jaki komputer

36 Posty
22 Użytkownicy
0 Reakcje
2,809 Wyświetlenia
kopoland
BlackMember

Witam, przymierzam się do kupna komputera ( typowo pod pokera ) Ma być to maszyna do 2000zl ( bez żadnych pierdół typu nagrywarka, karta dźwiękowa itp ) Na razie jestem na etapie czytania o nowych technologiach, i tutaj mam do was prośbę. Możecie coś polecić ? Głównie chodzi mi o procesor ( czy z rodziny AMD czy Intela ) ale innych cennych wskazówek chętnie wysłucham

pozdrawiam kopoland

35 odpowiedzi
Fenomenio
Oldschool Grinder

siemka
kompuer do pokera ?? Chyba raczej monitor jest ważniejszy 90% roomów obsłużą kompy które mają po 5 i więcej lat. Pozdro

rymopl
PokerStrategist

Witam
chodzi Ci oczywiście o stacjonarny komputer? rozumiem, że nie zamierzasz grać w jakieś super wymagające gry, więc pomine temat kart graficznych :) kupisz taką na która starczy Ci pieniędzy :)

Procesor:
W tym momencie Inet jest sporo z przodu, chodź od lat używam AMD to jednak teraz kupiłbym Intel Core 2 Duo (seria p i wyżej). AMD wypuszcza teraz nowe procki, podobno dobre ale cena na początku też będzie niezła. Jeżeli komp ma być pod pokera to ważne są 3 rzeczy: procek, pamięć, dysk.

Pamięć:
tutaj musisz sobie zadać pytanie na jakim systemie będziesz pracował. XP obsługuje tylko 3GB ramu, Vista już normalnie tyle ile masz tyle widzi :). 4G to gwarantuje naprawdę miłą pracę. Wrzesień przyniesie nowego Windowsa 7, więc póki co możesz kupić 4Gb i czekać na W7. Co samej pamięci, fajnie jakby były to kości w systemie Dual, jednej z lepszych firm OCZ, Corsair itp.

Dysk:
pojemność według uznania :) pamiętaj, że musi być szybki.

Płyta:
tutaj jest wielki wybór, jeżeli nie zamierzasz się bawić w overlocking to nie ma sensu przepłacać i kupować nie wiadomo jakiej płyty. Skup się na tym czego potrzebujesz czyli obsługa pamięci Dual i obsługa danego procka. Warto zobaczyć jak dana płyta współpracuje z prockiem. Co do firm odradzam najtańsze płyty typu ECS, poszuka może jakiś tańszych DFI,MSI.

Mam nadzieje, że pomogłem.
Pozdrawiam

Co do karty graficznej to tylko upewnij się, że obsługuje najwyższe rozdzielczości bo to + duży monitor bardzo ułatwia/umila multitabling.

kopoland Autor wątku
kopoland
BlackMember

@Fenomenio

Obcenie mam P4 2,6 512 ramu i powiem Ci że na moje potrzebny nie wystarcza ( sam elephant uruchamia mi się zdecydowanie za długo [ tak że jestem w stanie spokojnie zjeść obiad a on jeszcze się nie uruchomi ] Nie mówiąc już o tym jak wyskoczy mi jakieś okienko w czasie grania i zawiesi cały [ już tak parę razy miałem przez co parę $ poszło... ] Dlatego potrzebuję potężnej maszyny obliczeniowej

@rymopl

Tak, dzięki wielkie za tak obszernego posta, sporo mi pomogłeś

@Awikun

Co do karty graficznej to mam wrażenie że wystarczy mi nawet jakaś zintegrowana ( w tej chwili gram na max 4 stołach i nie zamierzam zwiększać ilości ) A w razie potrzeby zawszę będzie można coś dokupić

rymopl
PokerStrategist

spoko, jakbyś miał jakieś pytania to śmiało albo tu albo pw albo 3286119

Pozdrawiam

Olorion
BlackMember

Stanalem dzisiaj przed takim samym problemem (mam atm Athlona 2.4, 768 ramu, 40 giga dysk :@) i zlozylem sobie cos takiego

http://tinyurl.com/dzbm29

ofc mozesz dac slabsza karte graficzna i wyszloby akurat kolo 1.8-1.9k zl :P

evog
Elite Grinder

Nie ma co żałować kasy na PC
ja mam Athlon6h X2 Dual Core 5200+ co daje 2x2.7Ghz, 2GB RAM
i elephant chodzi mozolnie przy większej ilości rak. Na moim sprzęcie, aby uzyskać wykres z 65K rąk, muszę czekać ok. 5sec
Gdybym miał teraz kupić PC to największą uwagę zwrócił bym na procesor. Aby tracker przeanalizował kilkadziesiąt tys. rozdań potrzebna jest spora moc obliczeniowa.

BTW. Na nowym kompie proponuję instalację Visty64 bo chodzi o niebo lepiej niz 32 bitowa wersja. Dla porówniania na tym samym sprzęcie F.E.A.R 2 na max detalach na vista 32bit to sporo klatek, a na V64b sama płynność.

Lukasus
Elite Grinder

kopoland napisał
@Fenomenio

Obcenie mam P4 2,6 512 ramu i powiem Ci że na moje potrzebny nie wystarcza ( sam elephant uruchamia mi się zdecydowanie za długo [ tak że jestem w stanie spokojnie zjeść obiad a on jeszcze się nie uruchomi ] Nie mówiąc już o tym jak wyskoczy mi jakieś okienko w czasie grania i zawiesi cały [ już tak parę razy miałem przez co parę $ poszło... ] Dlatego potrzebuję potężnej maszyny obliczeniowej

Dzieje się tak bo Elephant jest pisany w niezbyt optymalnym (pod względem szybkości działania) języku, tak jak i inne programy PS (np. Equilator).

Co do pokera to akurat trzeba jednak trochę RAMu i procesora. Ja swojego czasu na duronie 600 mhz i 128 ramu "grałem" na tytanie i stół odpalał się .. z 10 min.

bili
PokerStrategist

Co do pokera to akurat trzeba jednak trochę RAMu i procesora.

Nie zaszkodzi też wydajny dysk twardy, jeżeli korzystamy za statystyk. Przy dużych bazach danych dysk może być wąskim gardłem.

Ja ostatnio również kupowałem komputer typowo pod pokera tyle ze laptopa.
Mam procka T8100 intel core 2 duo 2.10 GHz na rdzeniu oraz 3GB RAM i jakaś karta graficzna przeciętna. Dzialam na systemie vista na początku bałem się ze 3 GB Ramu to za mało jednak teraz wiem że spokojnie starczy.
W praktyce wygląda to tak

*grałm na 22 stołach pokerstars z włączonym hudem holdem managera.
*przy dodatkowym programie table ninja wspomagającym multitabling
*wszytkie firewalle itd oczywiscie działają

I wszystko śmiga bez zarzutów i wydaje mi się ze nawet z zapasem bo raz w między czasie instalowałem sobie pakiet visual studia microsoftu i przyznam ze czuć było różnice jednak i tak dało się spokojnie grać.

aha holdem manager importuje mi około 46 rąk/sekunde
natomiast pokertracker 120rąk/sekunde

Pyszu
Oldschool Grinder

Jeśli to ma być komp TYLKO do pokera i chcesz przeznaczyć na niego 2000 to kupowanie PCta mija się z czymkolwiek.

Osobiście polecam Ci NetBooka

Dokupujesz do tego dobry keyboard i porządną myszkę za 500zeta łącznie i masz genialną maszynę pod pokera.

Podpinasz do monitorka 1920x1200 uciągnie na lajcie, nawet się nie spoci.
Keyboard i mysza. Masz normalnego kompa jak PC.
Starsy spokojnie uciągnie 50stolików i Przeglądarke typu chrome jednocześnie.
Zawsze możesz odpiąć wszystko i kompa wsadzić do kieszeni (w bojówkach) ma wielkość grubego zeszytu A5 bateria trzyma 4h.
Jestem z niego bardziej niż zadowolony jeśli chodzi o kompa TYLKO pod pokera. Polecam.

Nie pograsz na nim w najnowsze gierki, ale do

-pokera
-internetu
-programów

Nadaje się idealnie.

kamil90
PokerStrategist

ten Twoj owy procesor, ma wydajosc podobna do celerona M o szybkosci 900mhz, a P4 2.4ghz bije go wydajnoscia i to sporo. Wiec nie potrafie sobie wyobrazic jak takie cos moze pociagnac 50 stolow naraz. Te procesory bardzo oszczedzaja energie, lecz kosztem tak oczekiwanej wydajnosci. Tutaj dam link abyscie sobie poczytali.

http://laptoping.com/intel-atom-benchmark.html

damianpat
BlackMember

zgadzam się IMO kupowanie netbooka do pokera to nieporozumienie
już lepiej kupić jakiś tańsze, ale lepsze pudło

pozdro ;)

tezapl
Oldschool Grinder

potezna baza danych to pamietaj o najwazniejszej rzeczy = dysk twardy
najpowolnijesza jednostka w naszym kompie

dlatego ja zamierzam niedlugo kupic 3-4 dyski twarde i zamontowac je w raid 5 aby przyspieszyc dzialanie

Suseel
Oldschool Grinder

Procek Intel Core 2 Duo e8400 2x3GHZ
RAM 4 GB
GeForce 9600 GT

I smiga Ci all az milo.

Co do powyzszych wypowiedzi to...hmm jak ja sie na czyms nie znam to sie nie wypowiadam :D

z tym lapkiem to padlem z krzesla :)
teraz plyty glowne, dla informacji wiekszosci jest to jedna z najistotniejzzych rzeczy w naszym pudle i to w wiekszosci od niej zalezy jak to bedzie chodzic wiec oszczedzanie na tym mija sie z celem montowania mocnego sprzetu :)

pozdrawiam

howks
Oldschool Grinder

Jeśli nie masz sprzętowego kontrolera RAID to raid 5 sobie daruj, te na płytach głównych są softowe i mają bardzo słaba wydajność.

Przez pewien czas miałem dyski 3x250GB SATA2 16MB spięte :

raid 0 - wydajność super, wizualnie widać różnicę w pracy systemu, praktycznie sytuacja że dysk coś mieli i wszystko stoi. Wada duża podatność na utratę danych. Rozpakowywanie 7zip płyty DVD z prędkością ok 60-70MB/s.

raid 5 - bezpieczeństwo danych OK, ale wydajność tragiczna. Rozpakowywanie 7zip płyty DVD z prędkością ok 8MB/s

Teraz mam coś w stylu Intel Matrix Raid (tylko AMD-kowy odpowiednik).

Czyli na 3ch dyskach, jednocześnie raid 0 i raid1.

raid 0 - na 3ch dyskach, duża wydajność i tam trzymam rzeczy których mi nie żal. (ok 40-50MB/s na teście jw)

raid 1 - na 2ch dyskach, duże bezpieczeństwo i tam trzymam ważne dane.(ok 15-20MB/s na teście jw)

W połączeniu z Quad Core, 4GB i Vista 64, raczej nie mam rzeczy w których bym odczuwał dyskomfort pracy :)

Odnośnie jednak całego wątku większy zysk wydajności jest w przypadku
Single disk -> Raid 0
niż
CPU Dual Core -> Quad Core

Olorion
BlackMember

Olorion napisał
Stanalem dzisiaj przed takim samym problemem (mam atm Athlona 2.4, 768 ramu, 40 giga dysk :@) i zlozylem sobie cos takiego

http://tinyurl.com/dzbm29

ofc mozesz dac slabsza karte graficzna i wyszloby akurat kolo 1.8-1.9k zl :P

FMP

co sadzicie o tym setupie?

kamil90
PokerStrategist

ja bym dal inny procesor;p skoro masz zamiar wydac prawie 3 tys na zlozenie komputera, to te 200-300zl na procesorze nie zrobi az tak wielkiej roznicy;p

edit: ale cos z plyta glowna to namieszales, bo za tania i zobacz co tam jest napisane: Obsługiwane typy procesorów Sempron AM2, Phenom FX, Phenom, Athlon 64 X2, Athlon 64 FX, Athlon 64

a tutaj nie widze zadnych intela.

Olorion
BlackMember

http://tinyurl.com/c6ko49

sporo zmienilem, imo