Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Jaki komputer

36 Posty
22 Użytkownicy
0 Reakcje
2,810 Wyświetlenia
yaqbpl
Oldschool Grinder

dobry watek. tez sie nosze ze zlozeniem czegos na czym poker tracker by chodzil plynnie i niebylo by lagow myszki.

tylko nie wiem czy wystarczy dodanie ramu do laptopa do 2gb i wszczepienie raida przez pci (przy procesorze 1,6 ghz). czy lepiej od razu zlozyc stacjonarny.

co do tego netbooka to sama idea takiej modularnosci jest mi bliska. (sam korzystam z podobnego rozwiazania tylko z laptopem mobilnym sprzed ery netbookow). tylko ten wind to raczej srednia polka, sa komputery tej klasy dorownujace wydajnoscia stacjonarnym. takze jak ktos by szukal takiego rozwiazania to by sie dalo.

Jak chcesz mieć komputer typowo pod Pokera to nie ma sensu wydawać dużo kasy. W takim wypadku jedziesz po jak najniższych kosztach. Sprzęt który dostaniesz spokojnie Ci wystarczy, trzeba tylko go dobrze dobrać (aktualnie nie kupisz nic nowego co się nie będzie do pokera nadawało). Ostatnio robiłem zakupy do firmy i były to takie zestawy:

Lite-On DVD+/-RW LH-20A1L biały OEM (opis) 90,00
MSI P6NGM-L (opis) 176,00
Tracer Proton czarno-srebrna 400W (opis) 158,00
Kingmax DDR2 2x1024MB 800MHz CL5.0 BOX (opis) 88,00
Intel Core 2 Duo E7400 2.80 GHz BOX (opis) 469,99
Seagate Barracuda ST380215AS (80GB, 2MB, SATA/300) (opis) 140,00

Nic więcej oprócz monitora Ci potrzebne nie będzie, co najwyżej możesz dać 2x2GB zamiast 2x1GB DUAL ram.

Aby przyspieszyć działanie dysku robisz takie ustawienie partycji.
1: Około 15GB na system (ntfs)
2: 2x(ilość ram) na plik wymiany (fat32)
3: reszta na pliki i programy (ntfs)

albo dajesz stary dysk na którym ustawiasz plik wymiany (jeszcze lepsze rozwiązanie).

Pyszu
Oldschool Grinder

kamil90 napisał
ten Twoj owy procesor, ma wydajosc podobna do celerona M o szybkosci 900mhz, a P4 2.4ghz bije go wydajnoscia i to sporo.

damianpat napisał
zgadzam się IMO kupowanie netbooka do pokera to nieporozumienie

Suseel napisał
Co do powyzszych wypowiedzi to...hmm jak ja sie na czyms nie znam to sie nie wypowiadam :D

Trochę myślałem o tym co napisaliście. Wypowiedziało się grono znawców... owszem nie uważam się za osobę obeznaną w sprzętowym światku komputerowym do tego stopnia by polemizować tutaj na dostatecznym poziomie.
Kupiłem tego netbooka bardziej do firmy, gdzie zależało mi na personalizacji i mobilności. Wyszło tak, że zainstalowałem na nim soft do pokera "przy okazji", a kiedy się okazało, że częściej gram na nim, niż na wszystkich stacjonarkach do jakich miałem dostęp, zmieniłem sobie tą maszynę na sprzęt typowo pod pokera. Przeniosłem na niego wszystkie bazy danych jakimi dysponowałem oraz cały support pokerowy i zacząłem go traktować jako sprzęt na którym gram w pokera.
Oczywiście domyślam się, że większość znawców może śmieszyć fakt pracowania na takim "szajsie" przecież tam jest lipna karta lipny procek... ogólnie to jest gówniany, bo w PCcie za 1500 masz wszystko 3 jak nie więcej razy wydajniejsze. Super fajnie. Mam taką świadomość. Tylko pozostaje jedna kwestia. Skoro gram na nim od dłuższego czasu na różnych softach, korzystam z różnych programów supportowych i nie mam z nim żadnych problemów oraz nie miałem ani jednej sytuacji "przymulenia" bądź "zawiechy" korzystając z niego przy małej jak i dużej ilości stolików to co ja mam powiedzieć? Dobrze macie racje? Nie kupuj tego szajsu bo ma "lipne parametry"? Są lepsze PCty w tej cenie? Nie no jasne, że są lepsze.
PCty są głośne. Sam wiatrak od zasilacza mnie wpienia, nie mówiąc już o tym od procka. Ten mikrus siedzi cicho przez cały czas, choć domyślam się że dla większości stopień głośności jednostki nie jest żadnym wyznacznikiem. Dodatkowy atut w postaci mobilności wpływa tylko pozytywnie na całokształt.
Ja rozumiem, że można jeździć po mieście na zakupy mercem co ma 5,5TDI 388Km bo sie fajnie prowadzi, ale pytanie pozostaje: Jaki to ma cel?
Kopoland pytał o kompa POD POKERA do 2k PLN, a nie najwydajniejszą maszynę za 2k.

howks
Oldschool Grinder

Ustawiając w ten sposób dysk to wielkiej rewolucji nie zrobisz, uzyskasz wzrost wydajności może o 1-2%. Z dyskami nie ma cudów tylko raid podnosi znacznie wydajność a nie żadne softowe ustawienia.

Lukasus
Elite Grinder

sebekkz napisał
Jak chcesz mieć komputer typowo pod Pokera to nie ma sensu wydawać dużo kasy. W takim wypadku jedziesz po jak najniższych kosztach. Sprzęt który dostaniesz spokojnie Ci wystarczy, trzeba tylko go dobrze dobrać (aktualnie nie kupisz nic nowego co się nie będzie do pokera nadawało). Ostatnio robiłem zakupy do firmy i były to takie zestawy:

Lite-On DVD+/-RW LH-20A1L biały OEM (opis) 90,00
MSI P6NGM-L (opis) 176,00
Tracer Proton czarno-srebrna 400W (opis) 158,00
Kingmax DDR2 2x1024MB 800MHz CL5.0 BOX (opis) 88,00
Intel Core 2 Duo E7400 2.80 GHz BOX (opis) 469,99
Seagate Barracuda ST380215AS (80GB, 2MB, SATA/300) (opis) 140,00

Nic więcej oprócz monitora Ci potrzebne nie będzie, co najwyżej możesz dać 2x2GB zamiast 2x1GB DUAL ram.

albo dajesz stary dysk na którym ustawiasz plik wymiany (jeszcze lepsze rozwiązanie).

Przyjacielu dysk 80gb ?? U mnie baza w HM ma ponad 20 GB a jeszcze wszystkiego do niej nie dodałem ( bo właśnie miejsce mi się na moim 120gb kończy).

Chociaż jeśli kopoland będzie go używał TYLKO I WYŁĄCZNIE do pokera (to by było dziwne :D) to wtedy owszem powinienen wystarczyć.

Zawsze można kupić dwa dyski i połączyć je w RAID 0 tak jak sugeruje howks i po problemie, albo dołożyć 50 zł i kupić większy dysk. Zestaw podałem taki a nie inny bo go kupowałem i wiem jak pracuje. Do pokera w zupełności wystarczy, a koszt jest niski i nie widzę sensu wydawać więcej.

Masqb
BlackMember

http://www.deucescracked.com/articles/911-DIY-Build-a-Poker-PC

może to troche pomoże

artaveld
PokerStrategist

Witam
Sam ostatnio przymierzam sie do zmiany mojego sprzetu, stary juz ledwo zipie (nie ma sie co dziwic ma prawie 6 lat). Nie orientuje sie obecnie w sprzecie elektronicznym, wiec skladanie dla mnie odpada, nie chce mi sie w to bawic. Wybralem sobie taki sprzecik z gotowych zestawow:

http://www.herkulesline.pl/komputery.php?k=multimedia_quad#konfiguracja

Moglby mi ktos poradzic czy ten sprzet spelni moje wymagania? Glownie chodzi o moc obliczeniowa, poker obowiazkowo, ale co wazniejsze niektore programy typu autoCAD. Chodzi o to zebym mogl jednoczesnie odpalic kilka aplikacji, jakas muzyka, mozilla i zeby mi to wszystko jakos plynnie chodzilo. W gry tez bym pogral ale nie mam tutaj jakis specjalnych wymagan, ot zeby wiedzmin chodzil bez przymul i najnowsze tomb raidery :D Chce do tej konfiguracji dorzucic karte graficzna Gigabyte GeForce 9600GT 512MB, bo domyslam sie ze na tej skonfigurowanej to co najwyzej w pasjansa. Poradzi ktos?

Olorion
BlackMember

Pyszu napisał
Kopoland pytał o kompa POD POKERA do 2k PLN, a nie najwydajniejszą maszynę za 2k.

Kopoland
Obcenie mam P4 2,6 512 ramu i powiem Ci że na moje potrzebny nie wystarcza ( sam elephant uruchamia mi się zdecydowanie za długo

Mimo wszystko trudno mi sobie wyobrazic zeby kopoland byl zainteresowany kupnem kompa slabszego, niz ten ktorego aktualnie posiada

kosciasty
Oldschool Grinder

Pyszu napisał

PCty są głośne. Sam wiatrak od zasilacza mnie wpienia, nie mówiąc już o tym od procka. Ten mikrus siedzi cicho przez cały czas, choć domyślam się że dla większości stopień głośności jednostki nie jest żadnym wyznacznikiem.
k.

I tutaj się z tobą nie zgodzę bo jeśli chodzi o cichą prace to kilka dodatkowych rzeczy i PC może być super cichy. Odpowiednie wentylatory ok 6 Db,sprzęt jeśli bez Overclockingu to pasywne chłodzenie na zasilacz i procesor i kartę graf. bedą wystarczające. Więc cisza i spokuj gwarantowane :)
Ja też jestem zwolennikiem ciszy i spokoju i takie właśnie zabiegi z mojej 'maszyny' zrobiły istną oazę spokoju :).
Jeśli ktoś jest zainteresowany moge podesłać kilka interesujących linków do wyciszania PC.
Pozdrawiam

kamil90
PokerStrategist

Olorion napisał
http://tinyurl.com/c6ko49

sporo zmienilem, imo

wyglada milo;p i fajny dysk:D

Suseel
Oldschool Grinder

Pyszu napisał

kamil90 napisał
ten Twoj owy procesor, ma wydajosc podobna do celerona M o szybkosci 900mhz, a P4 2.4ghz bije go wydajnoscia i to sporo.

damianpat napisał
zgadzam się IMO kupowanie netbooka do pokera to nieporozumienie

Suseel napisał
Co do powyzszych wypowiedzi to...hmm jak ja sie na czyms nie znam to sie nie wypowiadam :D

jedno wynika z drugiego ;)

sebekkz napisał

Jak juz bys tak chcial robic to fat16 lepiej bo jest najszybszy. Po 2 to sie troche mija z celem bo na pierwszej partycji jest najmniejszy skok glowicy przez co dysk na tej partycji chodzi najszybciej. Takze najlepiej wbrew pozorom zrobic plik wymiany na partycji systemowej. Tylko zrobic sztywny zeby nie mogl zmieniac swojej wielkosci i nie ulegal tym samym defragmentacji :)

Pyszu
Oldschool Grinder

kosciasty napisał
Jeśli ktoś jest zainteresowany moge podesłać kilka interesujących linków do wyciszania PC.

Bardzo chętnie :) Daj znać na gg 2559537

blade2206 napisał

sebekkz napisał

Jak juz bys tak chcial robic to fat16 lepiej bo jest najszybszy. Po 2 to sie troche mija z celem bo na pierwszej partycji jest najmniejszy skok glowicy przez co dysk na tej partycji chodzi najszybciej. Takze najlepiej wbrew pozorom zrobic plik wymiany na partycji systemowej. Tylko zrobic sztywny zeby nie mogl zmieniac swojej wielkosci i nie ulegal tym samym defragmentacji :)

fat16 odpada na dzień dobry ponieważ nie obsługuje partycji >2GB
http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc940351.aspx

Odnośnie drugiej poruszonej sprawy to prędkość transferu danych będzie najszybsza w obrębie pierwszej partycji, tylko że w przypadku gdy działamy na plikach, a system chce uzyskać dostęp do swap wówczas głowica przechodzi przez cały dysk. Jeżeli swap jest w środku wówczas skraca się maksymalna odległość jaką musi pokonać głowica.

Twój układ miałby sens gdyby system większość operacji dostępu do dysku realizował na swap. Wydaje mi się, że taką sytuację możesz uzyskać w momencie jak grasz w graficznie wymagającą grę a masz mało RAM lub przy pracy z programami graficznymi ale nie przy standardowej pracy na komputerze.

http://tinyurl.com/c6ko49 < sporo zmienilem, imo

Ja osobiście bym zamienił DDR2-800 na DDR2-1066 oraz nagrywarkę DVD z IDE na SATA.

marko88elo
PokerStrategist

Wykorzystam istniejący wątek, Byłbym wdzięczny gdyby ktoś wyraził swoją opinię o zestawiku jaki sobie skomponowałem pod pokera :): http://proline.pl/?id=konfigurator&0:CORE2DUO+E8400+3.00G;6:TRACER+442+LUSTER+45;5:WD+WD2500AAKS;4:ASUS+HD4670+512;3:KHX8500D2T1K2%2F4G;2:FREEZONE+NXC-100+CU;1:ASUS+P5QL+PRO;25:ZLOZENIE+5DNI;26:TEST+WINXP;8:LG+GH-22LS50+B+O
Nie wiem czemu ale nie działa do końca link.
Cały zestaw:
procek: Intel Core 2 Duo E8400 3,00 GHz 6MB cache
płyta: Asus P5QL Pro P43
pamięci: Kingston HyperX 2x2GB DDR2-1066 Tall HS Dual Chanel Kit CL5 Non-ECC
chłodzenie procka: Pentagram Freezone NXC-100 Cu [P 7003]
grafika: ASUS HD4670 512MB 128bit PCI-E
dysk: WD WD2500AAKS 250GB sATA II 16MB
buda: Midi ATX Tracer TRO-442 Luster 4life HF 450 W
napęd dysków: LG DVD Recorder GH-22LS30 LightScribe Sata Black