Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] AQ nl100

17 Posty
8 Użytkownicy
0 Reakcje
839 Wyświetlenia
coorchuck
Oldschool Grinder

AQ vs QQ

Boss Media (IPN) No-Limit Hold'em, $1.00 BB (5 handed) - BossMedia Converter Tool from FlopTurnRiver.com

saw flop

SB ($100)
Hero (MP) ($121.98)
Button ($139.22)
BB ($193.35)
UTG ($33.35)

Preflop: Hero is MP with Q, A
UTG bets $2, Hero raises to $7.50, 1 fold, SB calls $7.50, 1 fold, UTG calls $7.50

Flop: ($23.50) Q, 9, K (3 players)
SB bets $11.75, 1 fold, Hero raises to $31.50, SB calls $31.50

Turn: ($86.50) A (2 players)
SB checks, Hero checks

River: ($86.50) 2 (2 players)
SB checks, Hero ????

gość unknown. ten donk na flopie 1/2 wydawał się strasznie weak, mogłem chyba większy bet zrobić, nie? i tak samo więcej preflop

16 odpowiedzi
pyszalek
BlackMember

Flop ok, poczules slabosc i pokazujesz moc, ale rowniez call nie bylby naganny. Zalezy kto jaki styl preferuje i jakie ma ready
. ALE czemu na turnie nie robisz beta??? Albo push, albo robisz go pot commited na river.

MoroP
Oldschool Grinder

Na flopie mi to wygląda na słabe K, KJ, QJ, QT. Więc na turnie po grze PF wykluczasz AK więc raczej grałbym dalej bety nie dając mu drawawać. Boisz się w zasadzie TJ, które raczej nie jest w zasięgu jego na UTG.

qqryq
Elite Grinder

Na flopie nie raisuję donk beta jeżeli nie jestem gotów na call all-ina, bo zamieniam rękę z showdown value w blef (równie dobrze można to robić z any two). Z reguły: call flop, bet/raise turn, shove river.

hellYeahEnT
Elite Grinder

Ta.. tez bym call zagral na flopie i zobaczyl co na turnie sie stanie. Check/raise flop kosztuje mniej wiecej tyle co call flop, call turn.

simon1989
BlackMember

hellYeahEnT napisał
Ta.. tez bym call zagral na flopie i zobaczyl co na turnie sie stanie. Check/raise flop kosztuje mniej wiecej tyle co call flop, call turn.

Dokładnie raisując flopa pokazujesz siłę, jednak do shove musisz się spasować a z chęcią byś tutaj oglądnął turna. Skoro na turnie nagle po donku na flopie czeka to prawdopodobnie mógł to ten A przestraszyć. Albo na turnie b/f, albo cb jak zagrałeś(pewnie sam bym tak zagrał w tym wypadku). Gdyby sprawdził to po jego checku na river bym zagrał pod tani showdown. Cb daje możliwość kontroli puli i tutaj bym raczej po jego checku nie wydziwiał bo jedyne co w tym momencie bijemy to KQ z racjonalnych rąk, które sprawdziły flopa.

Btw. W życiu bym go tutaj nie obstawił na QQ :P

hellYeahEnT
Elite Grinder

Lolollol, teraz zobaczylem ze gosciu mial QQ :D Sick

simon1989
BlackMember

hellYeahEnT napisał
Lolollol, teraz zobaczylem ze gosciu mial QQ :D Sick

I niech zgadnę zagrał c/r na river :P

Ankhes
BlackMember

Ja bym sie sklanial ku raise flop albo fold flop. Oba zagrania w sumie koncza w wiekszosc nasze rozwazania. Jesli raisniemy praktycznie mamy jasna sytuacje - jesli na turnie nie spadnie Q albo A to mozemy na luzie odpuscic vs unk.

simon1989
BlackMember

Ankhes napisał
Ja bym sie sklanial ku raise flop albo fold flop. Oba zagrania w sumie koncza w wiekszosc nasze rozwazania. Jesli raisniemy praktycznie mamy jasna sytuacje - jesli na turnie nie spadnie Q albo A to mozemy na luzie odpuscic vs unk.

Tylko kosztuje nas to tyle samo co sprawdzenie flopa i turna a mamy jaśniejszy przegląd sytuacji, plus możliwe ulepszenie ręki. A raisując flopa obracamy rękę w blef.

Ankhes
BlackMember

Call prawie nigdy nie daje nam tyle informacji co raise dlatego imo zwlaszcza vs unk lepiej rozegrac reke tak, zeby nie pakowac sie w marginalne sytuacje w 3betowanej puli bez jakichkolwiek readow. Jesli scallujemy to nadal nie wiemy na czym stoimy, czy cbetowal z K/air/jakis pocket typu JJ/TT czy z monsterem. Tak naprawde owszem zamieniamy nasza reke w blef, ale nasza reka bije wlasciwie tylko blef - na tym flopie nie ma mozliwosci drawu do fd czy oesd, a z 4 outami przeciwnik raczej nie bedzie callowal naszego raise na flopie. Raisujac wyrzucimy(najprawdopodobniej) slabsze rece(ktore jednak wciaz maja sporo equity - QJs np 7 outow + bd fd), a moze tez niektore lepsze jak KJ czy AQ z ktorym mamy splita.
Fold tez moze byc dobrym rozwiazaniem - tym bardziej ze mysle ze nawet A i Q moga byc niewystarczajace bo linia cc pf oop reraise pf i potem lead w 3-osobowa pule nie jest raczej z jakas trash hand chociaz na unknown gracza ciezko jest cokolwiek tutaj powiedziec.

Tak wyglada mniej wiecej moj tok rozumowania przy tym rozdaniu no ale ja zbyt wiele doswiadczenia na sh jeszcze nie mam :P

simon1989
BlackMember

Tylko warto tutaj zwrócić uwagę, że tak jak napisał qqryq moglibyśmy tutaj równie dobrze zagrać tak ze śmieciami i wyszłoby na to samo, bo musimy pasować do shove. jest duża różnica pomiędzy tymi zagraniami. Bo raisując flopa jeżeli nas sprawdzi to mamy dużą pulę i słabą rękę, a jeżeli zagra all-in musimy pasować. Grając call możemy wykorzystać pozycję i zobaczyć jak sytuacja zmieni się na turnie. Tym bardziej, że może znowu zagrać śmieszny bet, który raczej dla nas jest korzystnym wyjściem kiedy na turnie spada w tym wypadku A.

Zresztą na moje oko ten donk w pół puli wygląda słabo. Tak jakby chciał w dużej puli tanio drawować.

Z drugiej strony nawet fold na flopie wchodzi tutaj w grę. Wszystko zależy od czytania gry.
Wychodzę z założenia, że lepiej za tą samą cenę dostać praktycznie free-two-cards niż raisować flopa i pasować do shove...

coorchuck Autor wątku
coorchuck
Oldschool Grinder

ups... zapomniałem usunąć to że miał QQ :P dzięki za wypowiedzi. wolę zraisować flopa, właśnie żeby mieć jakąś informacje. jak gracie na river?

simon1989
BlackMember

coorchuck napisał
ups... zapomniałem usunąć to że miał QQ :P dzięki za wypowiedzi. wolę zraisować flopa, właśnie żeby mieć jakąś informacje. jak gracie na river?

Wg. mnie cb. Jak uderzysz to z gorszych rąk sprawdzi Cię praktycznie tylko i wyłącznie lepsza ręka o ile nie natkniesz się na raise na który to musisz spasować. Wg. mnie tani showdown jest tutaj wskazany.

hellYeahEnT
Elite Grinder

Dobrze mowisz amkez, ze wiecej informacji dostaniesz robiac check/raise (praktycznie masz juz komplexowa informacje i wiesz na czym stoisz) ale gdy dostaniemy calla albo all ina to zakladamy ze jestesmy w plecy i pewnie tej puli nie uda nam sie wygrac. Dosc duzo musimy zaplacic za tego raisea na flopie.

Robiac call na flopie pozostawiamy slabsze rece w rozdaniu i nawet jezeli przeciwnik zrobi 2nd barrel to mniej wiecej zaplacimy tyle ile za raisea na flopie.

Zawsze mozemy spasowac na turnie jezeli nie dojdzie Q albo A albo jezeli uznamy ze jednak przeciwnik trzyma tego K (ja bym na flopie zrobil instant call na pewno, zebym na turnie mogl sie oprzec na timingu zagrania - ale to tak btw.).

Czyli mamy 2 opcje: na flopie wygrywamy pule od slabszych rak

Jestesmy na river i zaplacilismy mniej wiecej tyle samo za zobaczenie 2 kart i mozemy sprawdzic jego pusha jezeli uznamy ze ma cos slabszego albo po prostu zrzucic.

Ja duzo bardziej wole 2 linie.

simon1989
BlackMember

Zgadzam się z Entem tym bardziej, że jak raisujemy flopa to często ujrzymy all-in także od słabszych rąk. Nie znamy przeciwnika więc może równie dobrze z drawem poczęstować nas all-inem i dac nam dodatkowe fold equity. Jak zagra call też nie wiemy z czym tak zagra. Czy z drawem czy monsterem czy może jakąś średnią ręką...dlatego tutaj wydaje mi się, że raise nam wbrew pozorom może dać niewiele informacji. Chyba, że przyjmiemy, że tutaj call czy all-in od unknown oznacza, że ma lepszą rękę...aczkolwiek imo niekoniecznie tak musi być...

ebdul18
Elite Grinder

Mi się raise na flopie w ogóle nie podoba. Wyrzucamy wszystkie słabsze ręce i zostają tylko lepsze. Mamy pozycje i w miarę dry board więc moim zdaniem najlepszy jest call. Ze słabą gotową ręką powinniśmy kontrolować pulę i grać na tani SD, a nie budować ogormonego pota. Gdyby wszyscy przeczekali do mnie flopa to sam też bym tu nie obstawiał.

Do tego na pewno nie grał bym większego przebicia na flopie o ile bym grał :P.

Na turnie pojawia się A i spoko, ale on naszą rękę polepsza tylko nieznacznie. Bijemy tylko mało prawdopodobne KQ z rąk przeciwko, którym byliśmy z tyłu na flopie. Uważam, że z tą ręką przeciwnik przebijał by flopa. Możlwe, że jeszcze może mieć K9 albo Q9 oprócz str8 czy seta. AK też jest możliwe, bo nie wiemy nic o przeciwniku.

Na river po tym jak przeciwnik zaczekał pozostaje nam już tylko zagrać valu beta.