Przejdź do forum
Ankieta tygodnia - ...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Jakie filmiki mają dla Ciebie większą wartość edukacyjną? Sonda została utworzona na lut 04, 2009

[Zamknięte] Ankieta tygodnia - filmiki

29 Posty
27 Użytkownicy
0 Reakcje
2,142 Wyświetlenia
Walderam
Oldschool Grinder

Witajcie.

W dzisiejszej ankiecie tygodnia mamy do Was bardzo proste, aczkolwiek niezwykle dla nas ważne pytanie.

Które filmiki mają dla Was większą wartość edukacyjną? Czy więcej jesteście w stanie nauczyć się z filmików typu session review, czy też z tych, w których trener bezpośrednio nagrywa swoją grę i na bieżąco komentuje akcję przy pokerowych stołach?

Jeśli zagłosowaliście na filmiki z grą live, dopiszcie proszę w tym wątku, na ilu stołach ma grać trener podczas nagrywania filmu.

Zapraszamy do głosowania, zapewne wyniki tej ankiety będą dla nas wskazówką, którego typu filmików najbardziej potrzebujecie.

28 odpowiedzi

zaglosowalem za gra live, bo uwazam ze glebsza analize rozdan mozna przeprowadzic wstawiajac rece na forum, a filmik pokazuje jak podejmowac decyzje pod presja czasu.

obecnie sam gram 4 stoly NL SH i chetnie widzialbym wlasnie taka ilosc stolow w filmach szkoleniowych, choc 2 sa ciekawym urozmaiceniem od czasu do czasu.

Yerzu11
PokerStrategist

live play, do 6 stolików

Ja cenię bardzo jedne i drugie, ale chyba najbardzie te w stylu session review, gdzie autor ma mozliwość zatrzymania na chwilę i ewentualnie omówienia trudnej kwestii, pod warunkiem, że z tym nie przesadza.

walezbani
PokerStrategist

Sesja live pokazuje szybki tok myślowy, który jest bardziej praktyczny podczas gry (o ile nie gramy 1 stołu).

80% + (raczej 95%) sessoin review jest nudnych -> LIVE! :)

Live, 4 do 6 stołów

Wolandooo
Oldschool Grinder

Według mnie obydwa typy filmików mają podobną wartość merytoryczną.

W opcji LIVE podoba mi się możliwość rozmowy na bieżąco. 6 stołów to liczba optymalna.

P.S. Dawno dawno temu, jak się zajmowałem trochę szachami, to była ciekawa forma treningu. Mianowicie cała społeczność zastanawiała się nad ruchem w danej sytuacji, wybierała optymalną strategię i całą większością decydowano o ruchu. Wiem, że w grze live jest o to ciężko (chociaż coś podobnego dałoby się zrobić), to może taki session reviev z dyskusją na temat zagrań i stwierdzenie, dlaczego X jest lepsze niż Y byłoby dla mnie bardzo ciekawe.

Oba typy filmików mają swoje plusy i są potrzebne. Osobiście jednak wolę filmiki live - trudniej jest nauczyć się podejmować optymalne decyzje pod presją czasu niż podczas analizy gry po zakończeniu sesji.
Optymalna ilość stołów dla FL SH wg. mnie to 3 stoły. Akcja dzieje się wystarczająco szybko, żeby widz się nie nudził, za to jest więcej czasu na wyjaśnienia trenera kolejnych zagrań.

gembusiek
Oldschool Grinder

mi bardziej odpowiadają filmiki live, jeżeli chodzi o samo oglądanie i uczenie się jak grać, łatwiej się uczyć z jakimi kartami w ogóle wchodzi do gry z filmiku niż patrząc na tabelkę, poza tym grając tabelką nie zawsze mamy w 100% identyczną sytuację niż na stole, nie raz zdarza się że tabelka mówi co innego, a Panadol: "tutaj mogę sprawdzić bo akurat jest to +EV"

jeżeli chodzi o session to są one zdecydowanie inne, nasuwa się słowo nudne, lecz jeżeli chodzi o wartość merytoryczną mają na pewno większą od "live"

podsumowując z filmików live człowiek się uczy gry, a z session nauczymy się jak grać :P

jeżeli jest taka możliwość to najlepiej jakby były obie opcje filmików, a jakie to będą niech decydują trenerzy, macmoe robi rewelacyjne session, Panadola się fajnie słucha w live, a Masterjari po prostu tych session nie lubi : - )

jeżeli chodzi o ilość stolików to 4 jest w sam raz, jak na FR i SH

JunkieXL
Oldschool Grinder

Life są ciekawsze, a przez to mają wiekszą wartość edukacujną

LIVE-4 stoly sa wystarczajace.Przy wiekszej ilosci stolow statystyki oraz inne element sa malo widoczne.

LiVE sa duzo ciekawsze wiecej akcji i wiecej rozdan.Zreszta kazdy gracz musi podejmowac decyzje na zywo i nie ma mozliwosci wlaczenia 10 minutowego time request zeby pobawic sie w Equilatorze.

Wole Live. Duzo latwiej zrozumiec zagrania komentowane na biezaco ;)

Masqb
BlackMember

Live mają bardzo małą wartość edukacyjną. Rozdania lecą szybko i po 40 minutach filmiku i obejrzeniu 100 rąk nie pamiętamy ani jednej. Chyba, że jest to gra na 2 stołach i trener cały czas 'wałkuje' jakiś temat, przy okazji grając. W SR mamy mniej rozdań bo tylko kilka ale za to zapamiętanych. Pokazuje też na co zwracać uwagę przy analizowaniu rozdań samemu.

Zdecydowanie LIVE!

4 stołowy live : )

kfas
Elite Grinder

Masterjari napisał
80% + (raczej 95%) sessoin review jest nudnych -> LIVE! :)

Jak ktos sie nie lubi uczyc, to sure.
Potrzebne sa i te, i te, zaleznie od tego na jakim ktos jest poziomie.

wiekszość session review to wybrane rozdania które akurat na flopie dały co najmniej dwie pary i trener nawija przez pięć minut jaki on to jest mądry i że dlatego trzeba robić call z Q6s (na flopie ofc nie inaczej jak 2 damy a na turnie 6) bo dama to wysoka karta a jeszcze jest suited 6. Także jak dla mnie to raczej live jest bardziej wiarygodne i jak widze że trener przez 40 minut gry na 4 stołach jest dobrze do przodu to nie ma co długo tłumaczyć każdego rozdania, zresztę każde rozdanie jest inne i takie za bardzo szczegółowe przemyślenia robią więcej złego niż dobrego. A tak btw może jakiś trener pokusiłby się o pokazanie jak grać np 12 i więcej stołów naraz?

hellYeahEnT
Elite Grinder

Pokazac to no problemmo tylko po co Ci to skoro tego co trener ma w glowie nie widzisz, wiec bedzie sie wydawalo, ze to tylko takie klikanie.

Widzę, że jest mniej więcej 50/50 co mnie bardzo cieszy. Dziwią mnie tylko trochę argumenty jak "na filmikach live można nauczyć się jak grać pod presją czasu", bo tak nie jest. Trener nie podejmuje szybkich decyzji, bo ma mało czasu. Szybkie i do tego dobre decyzje można podjąć tylko wtedy, gdy wie się dokładnie dlaczego zagranie A jest lepsze od zagrania B, czego na filmikach live nie da się zawsze do końca przekazać.

tonka78 napisał

wiekszość session review to wybrane rozdania które akurat na flopie dały co najmniej dwie pary i trener nawija przez pięć minut jaki on to jest mądry i że dlatego trzeba robić call z Q6s

?( Pokaż mi tylko jeden filmik, w którym tak jest.

tonka78 napisałTakże jak dla mnie to raczej live jest bardziej wiarygodne i jak widze że trener przez 40 minut gry na 4 stołach jest dobrze do przodu to nie ma co długo tłumaczyć każdego rozdania

?( To, że trener wygrywa wcale nie oznacza, że ty w podobnej sytuacji też byś wygrał. Filmik nie jest dla trenera, tylko dla Was.

tonka78 napisałzresztę każde rozdanie jest inne i takie za bardzo szczegółowe przemyślenia robią więcej złego niż dobrego.

?( Chyba nie muszę tego komentować...

tonka78 napisałA tak btw może jakiś trener pokusiłby się o pokazanie jak grać np 12 i więcej stołów naraz?

?( To proste: opanuj grę na 100% i nie będziesz miał z tym najmniejszych problemów.

Jeśli chcesz zostać graczem wygrywającym, to musisz koniecznie zmienić swoje podejście do pokera.

Pozdrawiam