Przejdź do forum
Quiz tygodnia: rozg...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Quiz tygodnia: rozgrywanie gapperów w kolorze - preflop

6 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
343 Wyświetlenia
Thorek
Oldschool Grinder

Gappery w kolorze są trudne do rozgrywania, a grając je przeciwko niektórym oponentom stajesz przed prawdziwą łamigłówką, zarówno w grze przed flopem jak i po flopie.

Dzisiaj możesz przetestować, czy fold equity oraz możliwość dobierania do drawu są wystarczającymi argumentami, aby je w ogóle rozgrywać. W dzisiejszym quizie możecie zmierzyć się z takimi sytuacjami.

W dzisiejszym quizie możecie zmierzyć się z takimi sytuacjami. Zapraszamy do rozwiązania 12 hipotetycznych sytuacji, które przygotował dla was MiiWiin. Quiz ten dostępny jest od statusu srebrnego.

Quiz tygodnia: rozgrywanie gapperów w kolorze - preflop

Jeżeli masz pytania lub chciałbyś porozmawiać na temat quizu, to zapraszamy do dyskusji w tym wątku.

Powodzenia!

5 odpowiedzi
gaijin69
Oldschool Grinder

Uzyskałem 29 punktów, ale z dwoma ostatnimi zadaniami, gdzie straciłem po 2 punkty bym polemizował.

Zadanie 11.

Wybrałem fold, ze względu na to, że mamy trochę mało informacji. Nie wiemy na przykład, jak przeciwnik gra postflop. Sam 3bet, jeśli rywal folduje 70% i płacimy rake, jest break even w zasadzie. Bez CRE ten raise to takie trochę nabijanie rake'u, imo, więc myślę, że fold jest tu w pełni uprawniony.

Nie podoba mi również to, że call ma więcej punktów niż fold - przecież po akcji raise z CO i call z BU praktycznie zawsze dostajemy squeeze od tych ludzi z blindów, więc callowanie tu jest słabe, szczególnie że, jak pisze sam autor, po podbiciu z blindów mamy dodatkowo nizsze IO.

Zadanie 12.

Wybrałem 4bet, a call jest dla mnie, bez info o grze postflop villaina, to po prostu gambol ;) Po callu w puli będzie 3,5$, a nam zostanie jakieś $8,5 efektywnych stacków. Jaki mamy plan na grę postflop z T-high, jeśli nie trafimy boardu nie wiedzą, jak łotrzyk reaguje w takich spotach? Always float, czyli de facto shove T? Rozumiem, że z FD zawsze gramy raise/broke, ale jak często będziemy mieli ten draw? Poza tym dajemy trafić villainowi albo przegramy z Q-high. Jeszcze rozumiem to zagranie z wysokimi broadwayami, ale z T8s na NL10? Nigga please :f_rolleyes:

Napisane przez gaijin69
Wybrałem fold, ze względu na to, że mamy trochę mało informacji. Nie wiemy na przykład, jak przeciwnik gra postflop. Sam 3bet, jeśli rywal folduje 70% i płacimy rake, jest break even w zasadzie. Bez CRE ten raise to takie trochę nabijanie rake'u, imo, więc myślę, że fold jest tu w pełni uprawniony.

no flop no drop na wszystkich znanych mi pokerromach

gaijin69
Oldschool Grinder

Ok, mea culpa. Sam 3bet jest te parę procent ponad EV. Nie sądzę jednak, żeby ktokolwiek zawsze chciał grać x/f z tą ręką po flopie, a nie znając tendencji przeciwnika postflop, dalej wydaje mi się, że nie będziemy umieli dobrze grać na niego z taką ręką. A jeśli postflop będziemy tracić, to już 3betowanie nie będzie takie sexy.

siweq86
Oldschool Grinder

gaijin69,

moim zdaniem w rozdaniu nr 11 3bet jest bardzo najfajniejszą opcją chociaż wszystko zależy od dynamiki. Foldto3bet 70% oznacza, że on nie będzie callował oop wielu rąk, jego range praktycznie będzie się ograniczał do 4bet lub fold. Call będzie grał z rękoma ew. takimi jak AQ-AK, 99-QQ i jego range będzie bardzo łatwy do oceny, będziemy mieli łatwą grę z ręką, która zazwyczaj nie jest zdominowana i może łapać ciekawe equity. Nadto nie musimy zawsze cbetować.
Call rzeczywiście jest fatalny. Po pierwsze nie wiemy ile przeciwnik barreluje. Po drugie na blindach mamy squeezerów! Gdyby był jeszcze na blindach jakiś fiszak to można callować, bo zawsze gramy z pozycją i łatwo będzie się nam grało postflop, ale tutaj call jest bardzo słaby.

W rozdaniu 12 to rzeczywiście jakaś pomyłka. Zresztą w większości tych quizów jest sporo dziwnych błędów, bo niech mi ktoś powie po co w pierwszym rozdaniu autor podaje foldto3bet graczy z MP i CO... Zamiast tego można podać jakieś użyteczne dane jak 3bet czy call open.

Chyba, że autor quizu preferuje inny styl gry, który okazuje się być opłacalny na nl10. Wtedy zwracam honor :P

Robsonm
PokerStrategist

pyt. 5
dla mnie to jest insta fold ;) ta ręka jak nie trafi 2pairs+ to nie dojdziemy z nią do showdownu z fishem, chyba że ten "wyjątkowy" ><> z vpip 50 folduje dużo do cbetów...
pyt. 11
wybrałem squeez, bo inaczej dostajemy insta squeez od SB(skusi się duża ilością dead money) i może nawet 4bet od BB, obaj są całkiem agro.
pyt. 12
fold, gdyby tam siedział nit to może... ale 3bet range SB jest za słaby by oddawał nam stacka jak trafimy.