Przejdź do forum
Wysokość 3betu

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Wysokość 3betu

4 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
450 Wyświetlenia
isioveb
Oldschool Grinder

Witam.

Tak jak w temacie, mam pytanie odnośnie wielkości 3betu PF. Nie wiem skąd się tego nauczyłem, ale cały czas gram 3bet na zasadzie 3X to co postawił przeciwnik + plus 1X sprawdzenie. Podobno jest to za mała wartość. W takim razie o ile powinno się podbijać? Jest to jakaś stała wartość? Czy może trzeba zwracać na coś uwagę (pozycja?).

Dodam, ze chodzi o NL50.

Od razu zapytam o 4b. 2,5X to co postawił przeciwnik?

3 odpowiedzi
G1wave
BlackMember

To zależy czy jesteś IP czy OOP.
3bet IP to przeważnie 3x - CO 4BB ->>BU 12BB
3bet OOP 3.5x BU 4BB ->> BB 14BB
4bet 2.5x-2.8x CO 4BB ->> BU 12BB ->> CO 30BB-33BB
Jeśli sqz to dokładasz 1x za sprawdzenie. CO 4BB, BU calls ->> BB 18BB
To są takie standardy, wiadomo, że nie trzeba się ich trzymać, ale jeśli zdarza ci się 4bet bluffować to więcej niż 2.8x nie 4betuj. Jest o tym całkiem fajna seria artykułów.

Zależy co chcesz osiągnąć.

Jeżeli np chcesz żeby przeciwnik foldował na 4bety (a nie sprawdzał) to musisz odszukać taki punkt w którym on będzie czuł, że jest zmuszony do grania push/fold.
Z drugiej strony nie chcesz, żeby ten 4bet był za duży aby twoje blefy były tańsze i miały wyższy EV. To jest tzw leverage point.

Co ma na to wpływ?
Głębsze stacki -> większy 4bet
oop -> większy 4bet
IP -> mniejszy 4bet
Villain abc -> mniejszy 4bet
Villain tricky -> większy 4bet

Przy czym trzeba pamiętać, żeby się nie commitować zwłaszcza po tym jak ktoś gra SQ po wielu callach np do 16bb a potem będziesz grał 4bet/fold do 32bb co jest bez sensu 100bb deep ;]

isioveb Autor wątku
isioveb
Oldschool Grinder

Dzięki wielkie za pomoc. Dokładnie o takie odpowiedzi mi chodziło :) a co do artykułu to nie czytałem jeszcze materiałów dla platyny, bo dopiero dziś pierwszy raz udalo mi się ją osiągnąć i na pewno nadrobie zaległości. Pozdro