Przejdź do forum
Moje pytania począt...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Moje pytania początkującego gracza ;)

8 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
1,007 Wyświetlenia
elvismichal
Elite Grinder
7 odpowiedzi
JacekPL
PokerStrategist

Witaj elvismichal,

Wszystkie pytania są ok, na wszystkie odpowiadamy ;) ;) ;)

elvismichal napisał

Przejdźmy do przykładu:

Pierwsza siedząca osoba to diler, po jego prawej siedzi ktoś na CO, natomiast po jego prawej siedzi ktoś kto czeka na dużą w ciemno (czyli defacto nie gra, ale miejsce zajmuje ;) ), a następnie ja... jaka jest moja pozycja ? MP3 czy MP2 ? Liczę tą osobę przeczekującą ?

Zakładam, że stolik 10 osobowy i wszystkie miejsca zajęte. Jeżeli ktoś nie gra, a zajmuje miejsce, to tak, jakby go w grze nie było. Czyli w grze jest was dziewięciu. Odejmujesz jedną pozycję wczesną, zatem Twoja pozycja to MP3.

Drugie pytania dotyczy tego kto zaczyna kolejną rundę licytacji ?

Czy rundę licytacji zaczyna osoba pozostająca w grze, będąca pierwsza po lewej od dilera ? Czy może ten, kto ostatni podbijał ? Jak to jest z osobami sprawdzającymi ?

Zawsze ten sam względem dilera, czyli pierwsza osoba po BB przed flopem (zwany UTG), pierwsza osoba po dilerze pozostająca w grze w każdej następnej .

Qsypal
BlackMember

Witaj!

Dobrze,że pytasz jeśli czegoś nie wiesz, jesteśmy tutaj po to, aby pomagać :)

Pozycję przy stole określamy, licząc osoby od dealera, odwrotnie do wskazuwek zegara, tzn pierwsza osoba przed nim to CO, jeszcze 3 wcześniejsze to pozycje środkowe itp. W swoich ustaleniach bierzemy tylko graczy biorących udział w rozdaniu, bo tak na prawdę interesuje nas tylko to, ilu przeciwników będzie jeszcze reagowało po nas. Tak więc twoja pozycja w tym przypadku to będzie MP3.

Licytacje zaczyna osoba pierwsza za Big Blindem (zgodnie ze wskazówkami zegara). Czyli mamy Dilera, SB, BB i najczęściej UTG+1 czyli osobę, która przed flopem obstawia jako pierwsza. W fazach gdy na stole pojawiają się karty, obstawianie zaczyna osoba, która przed flopem była na SB.

//Edit

Tak to jest, jak się gra i odpowiada na forum... Skoro Jacek mnie wyprzedził, nie pozostaje mi nic innego, jak zaprosić Cię do udzielania się na naszym forum, miło by nam było, gdybyś na początek bliżej nam się przedstawił :)

Pozdrawiam

elvismichal Autor wątku
elvismichal
Elite Grinder
light100
PokerStrategist

jeśli np kilka osób limpuje to wtedy ty podbijasz
jeśli np kilka osób limpuje kolejna podbija to wtedy ty przebijasz
mniej więcej o to chodzi przynajmniej według mnie :)

Riverneed
PokerStrategist

elvismichal napisał
Czym się różni przebicie od podbicia ? Oto moje kolejne lamerskie pytanie :).

elvis, jeśli nie zmienisz nazwy tematu i nie przestaniesz używać w tym kontekście słów takich jak "lamus", "lamer" etc., to dostaniesz bana ;P Możesz być co najwyżej początkującym graczem, a nie żadnym lamusem ;)

elvismichal Autor wątku
elvismichal
Elite Grinder

elvismichal napisał
Czym się różni przebicie od podbicia ? Oto moje kolejne lamerskie pytanie :).

Jako, że wiem nie wiele więcej niż Ty pozwolę sobie posłużyć radą :)
Mnóstwo skrótów i pojęć zrozumiałem czytając blog EnT'a (poza tym ma on wartość motywacyjną ;)) Polecam też filmiki magica83 z NL10 i NL25 (te o SSS). Z jednego właśnie dowiedziałem się jaka jest różnica między przebiciem, a podbiciem (dzień wcześniej zapytał mnie o to kolega, odpowiedź brzmiała "koło pały, pewnie tłumacz się pomylił, a to jeden ..." ;) )