Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Aut inveniam viam aut faciam

16 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
739 Wyświetlenia
YasQ
Oldschool Grinder

Od dawna mialem zamiar zalozyc sobie bloga. Jednak, albo bylo za malo czasu albo checi a jak juz znalalem czas i checi to odrazu rodzil sie problem z tytulem =) Dlatego tym razem stwierdzilem ze wejde na strone z lacinskimi powiedzeniami i wezme sobie jakiekolwiek krotki zwrot pasujacy choc troche do pokera i tak zwroci uwage gdyz wszystko po lacinsku wyglada madrze czy jakos tak to brzmialo.

No dobra tyle tytulem wstepu, teraz napisze cos o sobie. Mam 22lata, mieszkam w Olsztynie i studiuje na Uniwersytecie Warminsko - Mazurskim ehh jak ta nazwa brzmi pompatycznie =) W pokera gram troche powazniej wedlug PT od Lipca tego roku wiec ja mu wierze choc grywam od blisko roku. Interesuje sie sportem, finansami i lekko psychologia. Moim najwiekszym marzeniem jest by na swiecie zapanowal pokoj, zniknol glod i ludzie sie wiecej usmiechali =)

No i tyle wystarczy o mnie przejde teraz do pokera. Kase z PS przegralem na Titanie, w sumie bez jakis wiekszych fajerwerkow ot same bad bety suckouty, bledy fishy ogolnie soft byl bardzo rigged. Pozniej przegralem jeszcze ze dwie wlasne wplaty na bwin poker (OnGame) i w sumie zakonczylem kariere pokerowa ... ale moj znajomy TheKrawiec ktory zaczynal razem ze mna grac w pokera ciagle opowiadal o swoich wygranych po 5$ - 10$ dziennie. Stwierdzilem ze skoro on moze to ja tez przeciez nie bede gorszy ! Wtedy pierwszy raz przeczytalem o jakis strategiach wzielem kolejne 20$ i zaczelem grac FL. Szlo mi wspaniale przez 2 miesiace nie przegralem calego bankrolla !! To byl znak ze mam talent i jestem pr0. Po takiej dominacji stawek 0.0BB/100 doszedlem do wniosku ze FL jest za prosty trzeba sie doszkolic w JEDYNEJ SLUSZNEJ ODMIANIE HOLDEMA czyli NL. Powrot do NL w wielkim stylu NL10 -> NL20 -> NL30 -> crash. Kompletnie nie szlo mi na NL30. I tu taka mala pauza bo w idetycznej sytuacji znalazl sie TheKrawiec przegrywal na NL30, ja wrocilem na NL20 on poszedl na NL50 =) Ja zdominowalem NL20 on NL50 ehh te przestrzeganie bankrolla ... Po zdominowaniu NL20 spacerek przez NL30, NL50 i dochoszedlem do NL100 FR i stwierdzilem ze FR sa nudne ide na SH ale ze SH na ongame sa 5 osobowe a ja chcialem 6 wiec wpadlem na genialny pomysl zmieniam soft. Wybor padl na PokerStars (Swoja droga nie moge zdobywac tam punktow PokerStrategy gdyz albowiem poniewaz jak mawiala moja matematyczka w dniu mojej rejestracji P* mial juz nowy system rejestracji a instrukcja na PS ciagle byla oparta o stary X( ). Zaczelem od NL25 SH i szybko je pokonalem pozniej NL50 SH i wszystko szlo pieknie az do 11Grudnia (zuooo) w dniu ktorym rozpoczol sie moj ten ktorego imienia nie wolno wymawiac :] Jako ze sila wyzsza a z nimi sie nie dyskutuje postanowilem uciec gdzies gdzie bym mogl przetrwac ten okres wyrabiajac bonsu. Tym razem mial to byc Party Poker gdzie stada fishow biegaja (plywaja ?) po gorach i dolinach NL25, ale co tu sie dzieje ... MASAKRA 4 dni -185$ i tylko 1xx pkt. Od kilku dni nie jem nie pije osiwialem i bede zyc o 5lat krocej niz planowano. Moje male pary przegrywaja z Ahigh bo na stole ukladaja sie 2 pary, moje sety sa pasowane a cbety 3betowane, drawy maja gorsza skutecznosc niz Rasiak w meczu z Anglia, a jedyne pule jakie udaje mi sie wygrywac to stile z KK lub blefy post flop z AA. W zwiazku z powyzszym przelamalem sie i zaczynam pisac bloga bo cos musi odwrocic ta chora sytuacje wiec ja wierze ze to bedzie to =)

WOW nigdy nie napisalem nic tak dlugiego ... Nawet moje wypracowanie na maturze bylo krotsze =) Dlatego na dzis skoncze moze nawet ktos z nudow to przeczyta (niech mu bozia w dzieciach wynagrodzi) a jutro napisze o moich pokerowych planach na 2009 rok =)

15 odpowiedzi
szachistka
Oldschool Grinder

hehe a moje wypracowanie bylo dluzsze;) Napisz jaki kierunek stiudiujesz.Moze akurat uczymy sie na tym samym wydziale?Jesli tam to mozna by podczas przerw zagrac razem pare partyjek;)

JacekPL
PokerStrategist

Gratuluję.

Długiej wypowiedzi na forum, bo do wypracowana to Ci jeszcze brakuje. Brak wątku przewodniego (zakładam, że podróż przez limity i roomy), wstęp i zakończenie trochę nie na temat.

Ale będę zaglądał systematycznie.

Wielu sukcesów w Nowym Roku.

PS. Skąd to nawiązanie do Krawca?

YasQ Autor wątku
YasQ
Oldschool Grinder

szachistka napisał
hehe a moje wypracowanie bylo dluzsze;) Napisz jaki kierunek stiudiujesz.Moze akurat uczymy sie na tym samym wydziale?Jesli tam to mozna by podczas przerw zagrac razem pare partyjek;)

WNT / Budownictwo
Jak masz za duzo wolnego czasu miedzy zajeciami i chec zagrania HU na "zapalki" to sie polecam jak produkty w biedronce :)

JacekPL napisał
Gratuluję.

Długiej wypowiedzi na forum, bo do wypracowana to Ci jeszcze brakuje. Brak wątku przewodniego (zakładam, że podróż przez limity i roomy), wstęp i zakończenie trochę nie na temat.

Ale będę zaglądał systematycznie.

Wielu sukcesów w Nowym Roku.

PS. Skąd to nawiązanie do Krawca?

Fakt przez te kilka lat mojej edukacji kazda polonistka powtarzala ze pisze chaotycznie, wydawalo mi sie ze to dlatego bo mnie nie lubia, a teraz widze ze moze faktycznie mialy racje :]

To nawiazanie jest do TheKrawca a nie Krawca. To moj kolega ktory tez ma konto na PokerStrategy i czasem sie udziela w wyscigu do miliona =)

Dzieki za zyczenia i nawzajem !

YasQ Autor wątku
YasQ
Oldschool Grinder

Mialem w planie wyrobic bonus na Party Poker do czego potrzebowalem 4k pkt i wrocic na PokerStars. Jednak to co mi dzis zrobil Party Poker to bylo przegiecie ktore przelalo czare goryczy ;(. Zostalem zniszczony na NL25 przez gracza TheBlackCap (88/32/30/5,13 VPiP/PFR/WTSD/AG) Totalny fish jego gra call/bet pf / podbicie o pule f/podbicie o pule t/ podbicie o pule r - to oznacza u niego slabosc natomiast call/bet pf / bet 1/2 puli f / 1/2 puli t/ 1/2 puli r oznacza sile, przegralem z nim kilka akcji PF typu AQs vs J2 i 2 na flopie czy AK gdzie na flopie mialem K a on mial 3 pare wiec on trafil 2 a ja juz nie. Grajac na PP od 19 do dzis przegralem ok 280$ nie grajac zbyt duzo co srednio dalo -1BI/h moze nie zawsze gralem swoje A-Game, ale to wyniku tylu chorych akcji, chyba mam jeszcze zbyt slaba psychike na ciagle przegrywanie ...

W zwiazku z tym wracam na PokerStars. Mam w tej chwili mam tam bankroll w wysokosci ok.1300$ i pol roku na wyrobienie bonusu w wysokosci 150$ z okazji rekordowego tygodnia. Zaczne od mojego "ulubionego" ostanio NL25 SH. Jak tylko zauwaze ze szczescie do mnie powoli wraca i juz nie przegrywam swoich AA vs karty nie majace sesnu, ide odrazu na NL50 SH. Do tego wydrukowalem sobie wszystkie srebrne i brazowe artykuly. Mam zamiar przeznaczyc jakas godzine dziennie na czytanie terorii do tego wieczorem obejrzec jakis filmik z moich limitow. Niestety w zwiazku z problemem jaki mam na P* opisany w 1 poscie nie bede wyrabiac punktow PS, ale trudno cos za cos.

YasQ Autor wątku
YasQ
Oldschool Grinder

Powrot na PokerStars wyszedl calkiem niezle. Zagralem 1k rak na NL25 SH gra calkiem niezla 15bb/100 wedlug PT. Do tego w sobote rano pogralem ze znajomym na NL5 wygralem tam cale 4$. Zastanowilem sie co z taka niespodziewana wygrana zrobic. Moj wybor padl na turnieje. Ogolnie z natury nie gram turniejow w ogole, nie znam sie, nie potrafie i jakos nie czuje potrzeby. Jako ze wsrod turniejow za 1$ zaden nie wzbudzil mojego zainteresowania, duzo ludzi a nagroda za 1 miejsce jakos nie robila na mnie wrazenia nie mowiac o tych za nizsze miejsca, postanowilem zagrac SaG 1$ z okazji rekordowego tygodnia. Na starcie 10k osob i odpadam dosc szybko AJ vs AT coz zdarza sie. Wystartowalem w kolejnym w ktorym zajelem juz 474e miejsce. Idac za ciosem wystartowalem w atrakcji tygodnia czyli w rekordowym turnieju. Cel byl prosty wejsc do kasy i isc spac bo jakos tak wyszlo ze niespalem ok 26h. Szlo niezle udalo sie wejsc do kasy bez wiekszych problemow grajac MEGA TIGHT. Udawalo mi sie podwajac na osobach z duzymi stackami, a wszystkie pechowe rozdania trafilaly na shortow. Ukonczylem ten turniej na 38 miejscu co dla mnie jest spora niespodzianka. Tym sposobem nagle zrobilem sobie Bankroll na NL100 bo mialem zamiar przejsc na nowy limit gdy bede mial 20BI, jednak ze czuje ze nie gram do konca jeszcze swojego A-Game, oraz ze nie do konca karty mnie jeszcze lubia, pogram na NL50 az do 22,5BI :]

YasQ Autor wątku
YasQ
Oldschool Grinder

YasQ napisał
W zwiazku z powyzszym przelamalem sie i zaczynam pisac bloga bo cos musi odwrocic ta chora sytuacje wiec ja wierze ze to bedzie to =)

Nie wiedzialem ze blogi maja AZ TAKA MOC :) Od czasu gdy pisalem swoj pierwszy post w blogu uplynelo zaledwie 2tyg. W tym czasie UDALO mi sie:

:spade: Przelamac downswing, ktory swoja droga nie byl do konca "czystym" downswingiem a duzy udzial w spadku mojego kapitalu miala moja gra czyli tzw TILT. Powoli a moze juz zaczynam grac swoje A-Game.

:heart: Przejsc z NL25 SH na NL100 SH zachowujac zasady bankroll management oraz wysoki BB/100

:diamond: Zajac 38/35000 i wzbogacic sie o 600$. Ogolnie nie grajac turniejow w ogole.

:club: I to co najbardziej mnie zdziwilo dzis po ponad miesiacu gry nagle przypisano moje konto z PokerStars do PokerStrategy :O W sumie nie jestem pewny czy to powinno mnie cieszyc, wszedzie gdzie do tej pory pkt mialem naliczane normalnie bylem delikatnie mowiac ogrywany ...

Tak wiec dzis moj pierwszy (i nie ostatni !!) dzien na NL100. Gra troche bardziej agresywna niz na NL50 i jakas taka lekko "inna" mi sie wydaje. Jednak fishy jak wszedzie jest sporo. To rozdanie wywarlo na mnie ogromne wrazenie:

$0.5/$1 No Limit Holdem
PokerStars
6 players
Converted at weaktight.com

Stacks:
UTG ZZROW ($121.20)
UTG+1 stoffepaj ($237.20)
CO VaswaniCheck ($103.95)
BTN Hero ($143.60)
SB cdbaby2002 ($23.05)
BB Don_TuCCE ($100.00)

Pre-flop: ($1.50, 6 players) Hero is BTN
ZZROW calls $1, stoffepaj calls $1, 1 fold, Hero raises to $6, 2 folds, ZZROW calls $5, stoffepaj calls $5

Flop: ($19.50, 3 players)
ZZROW bets $5, stoffepaj folds, Hero raises to $15, ZZROW calls $10

Turn: ($49.50, 2 players)
ZZROW checks, Hero checks

River: ($49.50, 2 players)
ZZROW bets $20, Hero goes all-in $122.60, ZZROW goes all-in $80.20

Final Pot: $249.90
Hero shows:
ZZROW shows:

Hero wins $269.30 ( won +$125.70 )
ZZROW lost -$121.20
stoffepaj lost -$6

Powiem szczeze ze bylem tak bardzo pewny tego ze typ ma tez tego strita ze nawet nie chcialo mi sie z nim przebijac i odrazu wrzucilem all-ina, co ciekawe to chyba jedyny sposob zeby zmusic go do wrzucenia stacka chociaz to blad.

Z okazji nowego roku (2009 :) ) zamieszcze swoje noworoczne postanowienia:

:diamond: Do konca roku grac i wygrywac na NL600 SH
:diamond: Poswiecac min 1h dziennie na analize swojej gry i poglebianie wiedzy teoretycznej (filmiki, artykuly, ocenianie rak na forum)
:diamond: Rozegrac min 1 turniej / tydz - to spory postep =)
:diamond: Grac min 20k rak miesiecznie
:diamond: Grac zawsze swoje A-Game

I kilka nie pokerowych:

:diamond: Zaczne chodzic na silownie i basen
:diamond: Pojade przynejmniej dwa razy na wakacje
:diamond: Zobacze final CL na zywo (Rzym)
:diamond: Obejrze final Roland Gaross na zywo (Paryz)
:diamond: Zrobie WRESZCIE prawko
:diamond: Skocze ze spadochronem :]

MoroP
Oldschool Grinder

Późno jest więc nie wiem czy zrozumiałem. Grałeś NL25 i po wygraniu kasy w MTT postanowiłes od razu grać NL100??

YasQ Autor wątku
YasQ
Oldschool Grinder

MoroP napisał
Późno jest więc nie wiem czy zrozumiałem. Grałeś NL25 i po wygraniu kasy w MTT postanowiłes od razu grać NL100??

Wlasciwie to gralem NL50 ale zeby minimalizowac straty podczas downswingu to zszedlem na NL25, downswing minol a na NL50 mam 7BB/100 po 10k rozdan i czuje ze grajac A-Game poradze sobie na NL100 zwazywszy ze juz kiedys grywalem tam na FR

MoroP
Oldschool Grinder

A to co innego, to nie doczytałem :)

W takim razie to GL w walce na NL100

ebdul18
Elite Grinder

Jaki masz nick na P*, bo chyba razem graliśmy ? :D

SamRadziwill
Elite Grinder

A mi do NL100 ciągle daleko jak stąd na biegun południowy ;( Gratuluje awansu na nowe stawki i powodzenia :)

YasQ Autor wątku
YasQ
Oldschool Grinder

ebdul18 napisał
Jaki masz nick na P*, bo chyba razem graliśmy ? :D

YasQ86 - nie mozna przeoczyc =)

YasQ Autor wątku
YasQ
Oldschool Grinder

Kolejny sukces ! Moj blog trafil do przegladu blogow, za co musze podziekowac damianpat'owi :] (Nicki powino sie pisac zawsze duza czy zachowujac oryginalna pisownie ?)

Zeby juz kontynulowac passe sukcesow wrzuce wykres moich poczynan w tym miesiacu. Glownie NL50 + troche NL100. Jaki jest rush kazdy widzi =)

Do tego garstka statystyki:

To co sie rzuca w oczy to mala liczba rozdan. Nie wiem jak z tym sobie poradzic od zawsze moja liczba rak w miesiacu oscyluje w granicach tego co niektorzy robia w 1 dzien X( Czasu niby nie brakuje ... Do tego w napewno nie uda mi sie poprawic tego wyniku w jakis znaczacy sposob, poniewaz od lutego prawdopodobnie zaczynam stala prace a nie jak dotychczas na zlecenie. Wiec odpadnie duzo wolnego czasu, za to pewnie poswiece troche wiecej na teorie :P

Druga sprawa ktora mnie ostatnio zaintrygowala to moja gra. Jest sobie jakis dzien a ja gram swoje A-Game, notuje duzy plus bez jakis fartownych ukladow ide spac budze sie i podchodze do gry tak jak dzien wczesniej ale ... zaczynam dobierac do 4 kartowego strita ?( Nie zauwazylem ze mam nutsowego fulla, ktorego juz chcialem pasowac, ale przeciwnik mi nie pozwolil :D gram jakies dziwne all-iny w rozdaniach w ktorych dzien wczesniej nawet nie wszedl bym na flopa i wiele, wiele wiecej takich sytuacji. Nie wiem czym to jest spowodowane, ani jak z tym walczyc moze ma ktos jakas teorie na ten temat ? Dodam ze wydaje mi sie ze na grze skupiam sie tak jak zawsze, checi tez nie brakuje a gra jest lekko mowiac ZALOSNA.

YasQ Autor wątku
YasQ
Oldschool Grinder

W ostatnim czasie nic ciekawego sie nie dzialo. Powoli sie ucze grac pojedyncze sesje powyrzej 1h, powoli nawet zaczyna mi to wychodzic. Dzis udalo mi sie nawet grac 3h bez tiltu co uwazam za duzy postep. Do tego juz calkowicie zaaklimatyzowałem na NL100 =) Do konca miesiaca mam zamiar wyrobic GoldStar do czego brakuje mi 2661 VPP, bedzie ciezko ale mysle ze dam rade, oczywiscie nic na sile i priorytetem sa $ a nie VPP. W ramach podsumowania wrzuce jeszcze wykres w BB z tego tygodnia jest to po polowie NL50 oraz NL100 a do tego jeszcze jakies 300 rak z NL10. Co ciekawe przez ten tydz rozegralem wiecej rak niz przez okres od 1 do 13 (wykres w poprzednim wpisie)

YasQ Autor wątku
YasQ
Oldschool Grinder

Dzis w nocy z jakiegos blizej nie okreslonego powodu postanowilem pograc na NL2 SH. Gralem na 2 stolikach, akcji bylo sporo. Na temat poziomu nie ma co sie rozpisywac powiem tylko ze jest niski ... Jednak jeda rzecz zrobila na mnie wrazenie, a mianowicie PELNA KULTURA. Ludzie nie wyzywali sie nawzajem za suckouty, nikt nikogo nie pouczal jak nalezy zagrac dana reke, ludzie cieszyli sie z wygranych i gratulowali nawzajem, pocieszajac przegranych. I chociaz sam nie jestem zwolenikiem nadmiernego slodzenia sobie nawzajem to uwazam ze jest to fajna odskocznia od codziennych walk na naszych limitach, gdzie mozna w przyjemnej atmosferze pograc w pokera z czym chyba osobisicie spotkalem sie pierwszy raz :) Wiem juz tez gdzie bede uciekal podczas downswingow tu moze mnie ktos przynajmniej przeprosi i pocieszy =) =)