Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Up the limits | NL SH - TAG | Bankroll: 1275$

21 Posty
9 Użytkownicy
0 Reakcje
1,015 Wyświetlenia

Jeszcze nie wiem po co to pisze. Pewnie by moc przejrzec swoja gre, posluchac komentarzy ludzi, ktorzy sie na tym znaja i pochwalic sie troche :P

Gralem juz troche na NL 10 na pokerstarsach, ale przechodzac na wyzszy lvl przegralem calego bankrolla i jakos mi nie szla jego odbudowa - dopoki nie zarejestrowalem sie na TitanPoker za pomoca tej stronki :)

Ale zanim w ogole do tego doszlo to pogrywalem jakies pol roku ze znajomymi przy piwku, betujac 2 BB do puli 40 jak cos mialem dopoki nie przeczytalem Doyle Brunson Super System oraz Harrington on Holdem 1 i 2. Im wiecej sie w tego drugiego wczytywalem tym szybciej przechodzilem ze stylu gry LAG na TAG i tak chyba obecnie zostalo.

Kawalek do przodu - 8 dni temu:
Po odebraniu bonusa 50$ stwierdzilem ze nie mam ochoty sie bawic w mikrostawki i skoro to i tak "nie moje" pieniadze to postanowilem odpalac stoliki 2 NL 10 Short Handed Turbo. Przez pierwsze dwa dni szlo ze zmiennym "szczesciem" raz do 100$, to do 50$ znowu. Postanowilem przestac ogladac joemonstera podczas gry i przysiasc na powazniej, poobserwowac fisze i troche ustabilizowac wyniki :)

I tak nastepnego dnia dobilem do 100$ i przesiadlem sie na NL 20 znowu grajac w formacie, w ktorym mam pieniedzy na 5 buyinow. Nie powiem, czasami sie zdarzalo ze mialem prawie caly bankroll na dwoch stolikach :D
Ale pozniej cierpliwie wypatrujac jak betuja przeciwnicy specjalnie poddawalem short stackom mozliwosc zblefowania mnie na turnie / riverze i wsycalem ich pieniadze. Oraz mniej wiecej staralem sie wpasowac w to na jakim flopie moge kogos check-raiseowac z praktycznie niczym.

Tylko, ze nagle dobilem do 180$ i przesiadlem sie na NL 50, i stwierdzilem, ze jak idzie to trzeba sie nakrasc ile wlezie :D taktyki raczej nie zmienilem. Tylko staralem sie nie wpasc pod noz jakiemus regularsowi.

Wczoraj zagralem sobie jeszcze milo 4 MTT 180ppl za 4.40$ na pokerstars z rezultatami
You finished the tournament in 7th place.
A $25.20 award has been credited to your Real Money account.
Przegrywajac AA vs 77 gdy middle stack pushowal w momencie kiedy bylem pot commited pre flop ?(. Podbilem za 65% swoich chipow i zlapalem leszcza na haczyk, niestety leszcz mi wyrwal wedke :P Szkoda bo moglo sie to lepiej potoczyc - po wygraniu tego mialbym ~3ci stack.

Ale w jednym z pozostalych po dosc ciekawej rece:
PokerStars No-Limit Hold'em, $4.00+$0.40 Tournament, 600/1200 Blinds 125 Ante (9 handed) - Poker-Stars Converter Tool from FlopTurnRiver.com

saw flop | saw showdown

UTG+1 (t11652)
MP1 (t74372)
Hero (MP2) (t40691)
MP3 (t8980)
CO (t24432)
Button (t54270)
SB (t21941)
BB (t19188)
UTG (t14474)

Hero's M: 13.91

Preflop: Hero is MP2 with A, A
1 fold, UTG+1 raises to t11527 (All-In), MP1 calls t11527, Hero raises to t40566 (All-In), 5 folds, MP1 calls t29039

Flop: (t95584) 6, J, 5 (3 players, 2 all-in)

Turn: (t95584) 9 (3 players, 2 all-in)

River: (t95584) 4 (3 players, 2 all-in)

Total pot: t95584

Results:
UTG+1 had 9, 9 (three of a kind, nines).
MP1 had A, A (one pair, Aces).
Hero had A, A (one pair, Aces).
Outcome: UTG+1 won t37506, MP1 won t29039, Hero won t29039

:rolleyes: :D :D :D

I jeszcze z 2 godzinach gry udalo sie osiagnac to:
You finished the tournament in 1st place.
A $216.00 award has been credited to your Real Money account.

I tak juz dobrze sie dzisiaj rano czulem z bankrollem na wesolych 550$ w zaledwie kilka dni. Ale po kolacji z rodzinka usiadlem na chwile do pokerka z lacznym rezultatem na dwoch stolikach:
Czas - 1h 20m
Ilosc rak - 218
Zysk - 127,45$
Oczywiscie wariat, bo na NL 100 ;) :P

Ale juz widze ze ta suma jest dla mnie psychicznie za duza i wole z mniejszym stresem pograc znowu na NL 50, a pewnie za jakis czas spokojnie zastosuje normalne zasady zarzadzania bankrollem.

20 odpowiedzi
JacekPL
PokerStrategist

Powitać nowego blogowicza.

Zapowiada się interesująco. ;)

Wielu sukcesów w nadchodzącym roku. Życzę Ci przynajmniej NL200 w grudniu 2009. :P

Masqb
BlackMember

JacekPL napisał

Zapowiada się krótko. ;)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Masqb napisał

JacekPL napisał

Zapowiada się krótko. ;)

:) wiem, wystarczy standardowe odchylenie i juz nie mam bankrolla. Tylko, ze duzo osob juz dlugo i na powaznie grajacych mowi, ze budowanie br od zera jest strasznie meczace.
Jestem juz w polowie drogi do 25 buyinow na NL 50 i wtedy bym najchetniej wrocil do spokojnego zarzadzania pieniedzmi. Jak nie, mam nadzieje nie spasc ponizej dzisiejszego stanu 650$ co zapewni mi w miare spokojna rozbudowe na NL 25

JacekPL
PokerStrategist

Masqb,

Nie zawsze i nie każdego trzeba karcić za to, że nie przestrzega wszystkich zasad. ;)

Zwłaszcza w Święta.

Wesołych.....

Marg0z
Oldschool Grinder

Nie znasz dnia ani godziny nadejścia pana Downswinga więc polecam jedna stosowanie się do bankroll managment :D poza tym wiem jak się kończą gadki typu : "Jak dojde do 1000$ to już bede grał zgodnie z BRM", ano kończą się tak że jak dojdziesz do tych przykładowych 1000$ to wejdziesz znowu poziom albo dwa wyżej i będziesz mówił "ok, teraz jak dojde do 3000$ to będe grał zgodnie z BRM".... a potem z 0$ na koncie będziesz żałował :) życzę powodzenia i rozsądku :)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Glos rozsadku w postaci Waszych postow na pewno mi sie przyda :D
Dziekuje, ide spac i wesolych :)

Masqb
BlackMember

Nigdzie nie napisałem, że to coś złego :P Tak tylko stwierdziłem, że będzie krótko, bo jeszcze nie słyszałem o przypadku, żeby nie było =]

Jak masz te $600 to zejdz jak najszybciej na NL25 i graj już z BRM (jakimkolwiek). Jak już grałeś wcześniej to można oczywiście grać dużo agresywniejszym BRM ale 10 BI to chyba trochę zbyt ryzykownie.

murkins
Elite Grinder

JacekPL napisał
Masqb,

Nie zawsze i nie każdego trzeba karcić za to, że nie przestrzega wszystkich zasad. ;)

Zwłaszcza w Święta.

Wesołych.....

święta nie święta gamblingu nie można popierać

murkins napisał

JacekPL napisał
Masqb,

Zwłaszcza w Święta.

Wesołych.....

święta nie święta gamblingu nie można popierać

Ja popieram, tylko piszcie gdzie gracie. I oby to było FL SH na P* i jeszcze nick podajcie.

murkins
Elite Grinder

mój znasz:P

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Niestety nie gram na FL :P

Do rzeczy - wczoraj sobie odpuscilem gre - jakies spotkania z rodzinka, wieczorem ze znajomymi i powrot do domu o 2 w nocy i lekko na gazie nie sprzyja dobrze checia do gry ;)

Dzisiaj spokojnie usiadlem do NL 50 i znowu 1h 20minut - postanowilem pozbierac pieniadze ze stolikow konczac sesje. Moze jeszcze pogram dzisiaj, na razie czas na herbate i troche makowca :)

Wyniki
Czas: 80 minut
Rozdan: 278
Zysk: 75,93$

Ale tak naprawde zapracowaly na to 2 rozdania:

W pierwszym z nich z pozycji UTG+1 otworzylem za 3 BB z KK, dostalem call z buttona (okolo 50$ stack) i SB(45$), a flop przyniosl.. no coz second nuts, bo pojawilo sie K55 z dwoma sercami.
Zdecydowalem sie na zabetowanie polowy puli zeby budowac pule, ale jednoczesnie z nadzieja na nie wystraszenie wszystkich. Button pas, SB call i pojawia sie 3cie serce w postaci 8. Teraz juz poszlo szybko. SB bet o 2/3 pota. Ja minimalny rerise i dostalem to czego chcialem czyli push prosto w mojego FH. Przeciwnik pokazal tylko flusha z AQ, a ja spokojnie zebralem pule.

Druga reka byla moim fartem poniewaz obaj z przeciwnikiem mielismy po AK tylko moje bylo w pikach, a jego of color na flopie wypadly 3 piki.
Przed flopem on raise, ja 3 bet, on push, ja - "taki szybki push nie oznacza AA i raczej KK wiec call".

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dzisiejszego dnia szlo cos dziwnie, najpierw 90$ do przodu, pozniej 72$ do tylu, znowu 74$ do przodu, pozniej na 0 by dluzsza sesje skonczyc ~55$ na plusie.

Najwieksze swingi byly
AA vs AK won
QQ vs AK lost
QQ vs AK won
AT na flopie AA5 vs KK lost
QQ vs TT lost
Ilosc rozdan - 396, w swieta z rodzinka cos nie ma czasu na gre :(

Bankroll - 805$

Zastanawiam sie jak w prosty sposob mozna kopiowac hand history z Titan Poker to bym powrzucal tutaj kilka rak do analizy.

VictorM
Oldschool Grinder

wafflecop napisał
Dzisiejszego dnia szlo cos dziwnie, najpierw 90$ do przodu, pozniej 72$ do tylu, znowu 74$ do przodu, pozniej na 0 by dluzsza sesje skonczyc ~55$ na plusie.

To nie jest dziwnie, to jest właśnie normalnie. Dziwnie jest wtedy, gdy mozolnie ręka za ręką bankroll idzie w jednym kierunku.

MoroP
Oldschool Grinder

No oby nie było krótko i chociaż do nowego roku szło do góry :P

Odnośnie pierwszego wpisu, wywnioskowałem, że TAG nie jest dla Ciebie i wolisz pograć i pokosić LAGiem. Jedno ale, żeby opanować dobrego LAGa musisz mieć solidne podstawy w postaci dobrze opanowanej gry tight-agressive. To tyle z mojej strony, oczywiście mam nadzieję, że w pewnym momencie zatrzymasz się i zaczniesz grać wg BM,

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dziwne bylo to, ze przegrywalem duzo srednich potow pomimo dobrych odsow na flopie, ale dzisiaj draw byl z przeciwnikami w pewnym momencie (ktory mnie kosztowal 160$) :(. W nim poszly te 3 przegrane rece, z czego 2, no coz bylem troche favored :P

Edit: MoroP - ja gram TAG, zakres rak to raczej pary, Ax suited, AJ+, troche wiecej z CO/Buttona i jesli mam dobrego reada. Bez pozycji sobie odpuszczam czesc rozdan lub jak jest za duza agresja przede mna. Ale po flopie jesli uwazam ze moje szanse sa odpowiednie staram sie przejac inicjatywe lub odpuszczam reke (ewentualnie moge sprawdzac z naprawde dobrym drawem).

Edit 2: Gralem juz LAGiem i niestety ze srednimi wynikami.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

VictorM napisał

wafflecop napisał

To nie jest dziwnie, to jest właśnie normalnie. Dziwnie jest wtedy, gdy mozolnie ręka za ręką bankroll idzie w jednym kierunku.

Suplement. W takim razie jestem dziwny :D :D Pogralem sobie jeszcze troche z wynikami:

Czas gry: 1h
Ilosc rak: 177
Wygrana: 73,2 $ :]

Bankroll - 880$

Najciekawsze rozdanie:

W pozycji CO dostalem QQ i z jednym limprem z UTG otworzylem za 4BB, dostalem calla od Buttona i BB.
Flop wypadl - Q74 w :spade:
BB - check, Ja - bet za 2/3 pota, Button call, BB fold.
Turn 7 :diamond:
Ja - dlugie myslenie, bet za 1/2 pota. Button rerise o pota. Ja donk (minimalny) rerise. Button push allin, ja call :)
On ma flusha, ja FH = kolejny spakowany jako swiateczny prezent ;)

Cosik sie nie zapowiada na "szybko", a raczej idzie w kierunku planu 25*50 i grania normalnym BrM i nawet sobie jakis soft kupie :P

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Na razie tylko 60 rozdan przed obiadem i za chwile uciekam na piwo.
Kilka rozdan z QQ+ spotykalo sie z foldami na flopie. Ale na jednym stoliku mialem dosc ciekawa sytuacje.
Gralem z kolesiem ktorego juz wczesniej mialem oznaczonego jako LAG i (?) czyli dodatkowo miewajacego dziwne zagrania / raczej slabego, ktory byl zaraz po mojej lewej. Stolik byl raczej tight oprocz wlasnie tej osoby i jednego shorta, ktory po prostu albo pre flop / flop robil allin raz na x rozdan i jeszcze nikt go nie sprawdzil.
Gracz o ktorym mowa nagle zaczal w ciekawy sposob grac z pozycja. Callowal bety na flopie / turnie po czym jesli na riverze dochodzila karta do flusha lub straighta to betowal 1-1.5x pot. Po 2-3 takich sytuacjach ze mna i 4 z reszta stolu doszlismy do rozdania kiedy ja z UTG otworzylem za 3$ z AQs. Villan oczywiscie sprawdza a flop jest QJ8 z flushdrawem. Pot = 8.5$, betuje za 6, on call. Dochodzi 7 i flop jest double suited. Pot = 20.5$, ja bet za 13$, on call. Na riverze dochodzi oczywiscie 3 do oryginalnego flusha, ja check. Przeciwnik pot bet (czyli dodatkowe 46,5$ do puli) i ja po dlugim namysle zdecydowalem sie sprawdzic. Przeciwnik pokazal J9 czyli mial druga pare z gutshotem, po czym uciekl od stolu. A ja odebralem sobie te pieniadze, ktore z nim przegralem w tych 3 rozdaniach z nawiazka (kilka mniejszych potow co prawda z nim wczesniej wygralem, ale przed tym rozdaniem chyba on byl troszke do przodu ze mna).

Ilosc rozdan: 62
Czas gry: 21 minut
Wygrana: 69,35 $

Dodatkowo 30$ z bonusu akurat przyszlo. Wiec jestem zadowolony z dzisiejszego szybkiego zysku :) Nie wiem jak bardzo byl to questionable call, wiem, ze bez reada bym to szybko foldowal, a jakbym przegral to pewnie obiad by mi mniej smakowal :D :P

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Zmiany, zmiany, zmiany :)

A dokladniej:
- Wlazlem na poziom zloty :)
- Jednego dnia mialem downswinga 150$ prawie w calosci juz odbudowanego :P
- Mialem zrobic analizy turniejow jakie gram czyli pokerstars SNG 180 ludzi za 3.40$ ale poszlo tak marnie ze tylko kilka rak z poczatkowej fazy turnieju uznalem za slaby material.
- Zainstalowalem triala PokerTrackera i ponizej wykresy + kilka rak :)

PokerStars No-Limit Hold'em, $0.50 BB (5 handed) - Poker-Stars Converter Tool from FlopTurnRiver.com

MP ($50)
Hero (Button) ($91.65)
SB ($15.60)
BB ($24.95)
UTG ($58.55)

Preflop: Hero is Button with J♣, K♥
2 folds, Hero raises to $1.50, 1 fold, BB calls $1

Flop: ($3.25) 3♣, 3♦, K♦ (2 players)
BB checks, Hero bets $1.50, BB calls $1.50

Turn: ($6.25) 7♠ (2 players)
BB checks, Hero bets $3.50, BB calls $3.50

River: ($13.25) 10:heart: (2 players)
BB checks, Hero checks

Total pot: $13.25 | Rake: $0.60

Results:
Hero had J♣, K♥ (two pair, Kings and threes).
BB had 8♠, 8♣ (two pair, eights and threes).
Outcome: Hero won $12.65

Bet z buttona i trafiony flop. Stwierdzilem ze z jednym przeciwnikiem, ktory byl raczej tight zbetuje nie cala polowe pota zeby mi nie uciekl i spokojnie poczekam co dalej. Turn nic nie zmienil wiec juz troche wiekszy bet. Na riverze pomyslalem dwie rzeczy: 1) nie wiem co zrobic na check-rasie, 2) moze miec KT, albo KQ wiec zadowole sie check.

PokerStars No-Limit Hold'em, $0.50 BB (5 handed) - Poker-Stars Converter Tool from FlopTurnRiver.com

Hero (BB) ($50)
UTG ($50)
MP ($43.30)
Button ($78.50)
SB ($15.70)

Preflop: Hero is BB with J♦, A♠
3 folds, SB calls $0.25, Hero raises to $1.50, SB calls $1

Flop: ($3) 7♣, A♥, 5♥ (2 players)
SB checks, Hero bets $2, SB raises to $4.50, Hero calls $2.50

Turn: ($12) A♦ (2 players)
SB bets $2, Hero raises to $5, SB calls $3

River: ($22) 6♣ (2 players)
SB checks, Hero bets $5, 1 fold

Total pot: $22 | Rake: $1.05

Results:
Hero didn't show J♦, A♠ (nothing).
Outcome: Hero won $20.95

Moja typowa gra vs shortstack. Trafilem, on robi jakies dziwne zagrania. Spokojnie nie betujac za duzo staram sie jak najwiecej z niego wyciagnac.

PokerStars No-Limit Hold'em, $0.50 BB (6 handed) - Poker-Stars Converter Tool from FlopTurnRiver.com

CO ($25.45)
Hero (Button) ($54.80)
SB ($54.25)
BB ($38.70)
UTG ($52.25)
MP ($52.15)

Preflop: Hero is Button with 4♥, 5♥
UTG raises to $2, MP calls $2, 1 fold, Hero calls $2, 2 folds

Flop: ($6.75) 6♣, 3♣, K♦ (3 players)
UTG bets $3, 1 fold, Hero calls $3

Turn: ($12.75) 2♠ (2 players)
UTG bets $4.50, Hero calls $4.50

River: ($21.75) 9♣ (2 players)
UTG checks, Hero bets $7, UTG calls $7

Total pot: $35.75 | Rake: $1.70

Results:
Hero had 4♥, 5♥ (straight, six high).
UTG mucked Q♠, Q♦ (one pair, Queens).
Outcome: Hero won $34.05

To jest reka z ktora zwykle nie gram, ale zeby od czasu do czasu zmiksowac gre. Zaczynam z pozycja z suited connectorami i trafiam OESD. Na flopie widac typowy continuation bet. Moze cos ma, moze nie ma. Zbetowal za mniej niz polowe pota - dobieramy. Na turnie nuts. I przeciwnik betuje, ale niestety jeszcze mniej. Albo ma slabego krola, albo pare ponizej. Nie stawialem go na flushdrawa wiec nie chcialem raisowac, zeby jeszcze troche wyciagnac. Na riverze niestety pojawia sie karta, ktora mi sie nie podoba, jednak przeciwnik czeka. Czyzby chcial raisowac? Nie stawialem go na flusha, wiec bet 1/3 pota zeby jeszcze sprawdzil na koniec.

PokerStars No-Limit Hold'em, $0.50 BB (6 handed) - Poker-Stars Converter Tool from FlopTurnRiver.com

MP ($15.95)
Hero (CO) ($71.60)
Button ($54)
SB ($12.50)
BB ($36.50)
UTG ($59.30)

Preflop: Hero is CO with 4♣, 4♥
1 fold, MP calls $0.50, Hero raises to $2, 2 folds, BB calls $1.50, MP calls $1.50

Flop: ($6.25) 2♠, K♣, 4♠ (3 players)
BB bets $4.50, MP raises to $13.95 (All-In), Hero calls $13.95, 1 fold

Turn: ($38.65) 9♣ (2 players, 1 all-in)

River: ($38.65) 2♦ (2 players, 1 all-in)

Total pot: $38.65 | Rake: $1.90

Results:
MP had 5♠, 5♣ (two pair, fives and twos).
Hero had 4♣, 4♥ (full house, fours over twos).
Outcome: Hero won $36.75

Tutaj reka, ktora miala sie ciut inaczej potoczyc, ale i tak dobrze wyszla. Po mojej prawej byl shortstack ktory na flopie gral bardzo agresywnie pushujac lub overbetujac, czasami robiac czek - all in. Jak widac raiseuje z niska PP i pozycja, chociaz jesli mam reke z ktora chce zagrac to zwykle i tak betuje 3BB + liczba limperow + 1 BB jesli jestem na blindach.
Na flopie najlepsza sytuacja - dostaje seta i przeciwnik z reki powyzej betuje mocno za 2/3 puli. Chcialem spokojnie to rozegrac zeby wyciagnac z niego reszte $, ale shortstack stwierdzil ze to on mi wyplaci w tym rozdaniu. Flat call bo liczylem ze moze mnie sprawdzi BB z KQ, ale niestety zrzucil.

Ponizej jeszcze 2 wykresy z gier od polowy miesiaca :)

Bankroll = 957 $

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Cel 1250$ osiagniety :)
Czas postawic nowe:

- Grac 6h dziennie.
- Odstawic pokera na czas sesji.
- Podwajac bankroll i przechodzic na wyzsze limity nadal z win rate > 10BB / 100
- Status platynowy na PS
- Poprawic jakosc bloga :P (hinty very welcome)
- Wygrac jakis wiekszy turniej.
- Zrozumiec wszystkie mozliwosci PokerTrackera.