Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

zakup dysku SSD

167 Posty
51 Użytkownicy
0 Reakcje
22.6 K Wyświetlenia
MIKEengineer

Napisane przez Petros86

Napisane przez MIKEengineer
Panowi co myślicie o zakupie takiego czegoś? Starczy mi na HoldemManager2 + LeakBuster + NoteCaddy?

http://www.x-kom.pl/p/120742-notebook-laptop-15,6-lenovo-ibm-y580-i7-3630qm-16gb-1201000-dvd-rw.html#

Proszę o pomoc.

Za słaba rozdzielczość i przydałoby by się 17 cali (chyba że podłączasz do monitora.

Tak, mam zewnętrzny monitor, b. dobrej jakości. Ale dlaczego za słaba rozdzielczość?

Odpowiedz
Cytat
YlenKatse

Napisane przez Petros86
Nie ma żadnej ukrytej patycji w laptopch, win 8 nie powinien przekraczać 20 giga, baza nie powinna przekraczać 10. 128 spokojnie starcza.

Nie ma... a to ciekawe. HP, Lenovo, Toshiba, Dell, Fujitsu Siemens, Asus nie wiem jak Samsung Acer, od lat nie praktykują dostarczania dla klienta systemu na płycie. Ukryta jest partycja recovery z której "stawia się system". Wiec sie z Tobą racze nie zgodzić. Co do Win 8 ok zajmuje tyle co napisałeś ale potrzeba wolnego miejsca do właściwej pracy i o tym mówię.
Sprawdź sobie co robi Lenovo, Toshiba ile ich oprogramowanie zajmuje miejsca dodatkowo, owszem obeznany w temacie skasuje smieci i ma wole miejsce ale nie wszyscy(np ja) sie na tym znają. Wiec stoję przy swym i 128 SSD jest na styk :)
pozdr opozycje :)

Odpowiedz
Cytat
YlenKatse

Napisane przez Petros86

Panowi co myślicie o zakupie takiego czegoś? Starczy mi na HoldemManager2 + LeakBuster + NoteCaddy?

http://www.x-kom.pl/p/120742-notebook-laptop-15,6-lenovo-ibm-y580-i7-3630qm-16gb-1201000-dvd-rw.html#

Proszę o pomoc.

Za słaba rozdzielczość i przydałoby by się 17 cali (chyba że podłączasz do monitora.

Tak, mam zewnętrzny monitor, b. dobrej jakości. Ale dlaczego za słaba rozdzielczość?

MIKEengineer jesli szukasz laptopa, który ma być dobry w parametrach a nie ma mieć jeszcze super jakości to seria Y dobry wybór. Jesli szukasz czegoś mobilniejszego z lepszą budą poszukaj sobie coś z serii T 430(Lenovo) acz jest ona droższa. Co do rozdzielczości jeśli podpinasz zew. monitor to nie ma dla ciebie znaczenia czy masz HD, HD+ w laptopie.

Odpowiedz
Cytat
insanepro

Napisane przez leeVANdos

Napisane przez Petros86

Proszę o pomoc.

MIKEengineer jesli szukasz laptopa, który ma być dobry w parametrach a nie ma mieć jeszcze super jakości to seria Y dobry wybór. Jesli szukasz czegoś mobilniejszego z lepszą budą poszukaj sobie coś z serii T 430(Lenovo) acz jest ona droższa. Co do rozdzielczości jeśli podpinasz zew. monitor to nie ma dla ciebie znaczenia czy masz HD, HD+ w laptopie.

Troche z innej beczki :F
Chce kupić takiego kopa:

PC do Poksa

Na jakim Windowsie trzeba to postawić chodzi mi o to, że pewnie Windows 8 ale nie czaje tych cyfr -> "64x", "86x"

Wtf ?:p

Odpowiedz
Cytat
Petros86

Mam lenovo (miałem toshibe) i żadnej ukrytej partycji nie mam. Jak kupujesz nowy dysk i stawiasz na nim system, to z jakiej racji masz mieć ukrytą partycję?

Odpowiedz
Cytat
Petros86

Powinieneś zainstalować wersję 65 bitową (bo będziesz miał dużo ramu)

Odpowiedz
Cytat
insanepro

Napisane przez Petros86
Powinieneś zainstalować wersję 65 bitową (bo będziesz miał dużo ramu)

Ok czyli jedna z tych.
A czym się generalnie różnią te wersje od siebie ?

PRO

OEM

Spoiler

Trzeba kupować orginał tego czy da się coś z tym zrobić ?;f

Odpowiedz
Cytat
olczykandre

w zyciu nie kupie win 8 <rzygi>

Odpowiedz
Cytat
YlenKatse

Napisane przez Petros86
Mam lenovo (miałem toshibe) i żadnej ukrytej partycji nie mam. Jak kupujesz nowy dysk i stawiasz na nim system, to z jakiej racji masz mieć ukrytą partycję?

Jeśli chodziło Ci o nowy dysk...a w sumie pytanie było o nowe wiec może ja nadinterpretowałem. To naturalne ze nie masz bo dysk jest golas i masz racje, sam na nim robisz co chcesz. Jednak na dysku z lapkiem są niestety.

Odpowiedz
Cytat
maklakiewicz

Sam zacząłem się zastanawiać nad dyskiem SSD (Samsung 830 256GB). W tej chwili mam w laptopie 2x750GB WD Scorpio Black RAID 0. I pytanie czy nadal wyraźnie odczuje przyśpieszenie po zamianie 1 z nich na SSD i wyłączeniu RAID 0?
Kwestia druga czy lepiej kupić 830 czy 840?

Odpowiedz
Cytat
insanepro

No to mi sie podoba na SSD ;)

Odpowiedz
Cytat
krzyziu1

Mam takie pytanko:

czy stabilność HM2 na dysku ssd się zwiększa? Czy dalje ten program to jeden wielki bug i wiesz się jak poj.... i bez znaczenia są tutaj czasy dostępu ssd?

Odpowiedz
Cytat
damaioshin

SSD zjada raid.
Co do wersji 830 czy 840 to masz posty na stronie nr 2

Odpowiedz
Cytat
Dagryl

Z tego co sie orientuje to w NoteCaddy i HMie najwazniejszy jest zapis i odczyt 4k a nie sekwencyjny i tutaj dyski SSD miazdza.

Dobre parametry jezeli chodzi o zapis i odczyt 4k maja dyski OCZ vertex4 i vector Samsung 840 pro tez wypada niezle. Ja mam zamiar kupic vertexa 4 bo wydaje sie ze ma najlepszy stosunek jakosci do ceny.

Odpowiedz
Cytat
maklakiewicz

Napisane przez damaioshin
SSD zjada raid.
Co do wersji 830 czy 840 to masz posty na stronie nr 2

Przeglądałem to zestawienie, ale sporo na forach jest narzekań na 840 Pro że potrafi szybko paść, a 830 trudno znaleźć w dobrej cenie:(.

Odpowiedz
Cytat
damaioshin

ja mam crucial m4 128gb, nie wiem może teraz są lepsze, ale w lipcu ten był naj cena/jakość

Odpowiedz
Cytat
repoorTer Autor wątku
repoorTer

Heh zapomnialem o tym temacie ^^

W kazdym razie rozwazalem
http://www.chip.pl/testy/pamieci-masowe/dyski-ssd/ocz-vertex-4-vtx4-25sat3-128g-128-gb
i
http://www.chip.pl/testy/pamieci-masowe/dyski-ssd/samsung-830-mz-7pc128-128-gb

Wybralbym ten drugi normalnie, ale powiedzmy ten 1wszy łatwiej mi załatwić i na niego sie zdecydowalem.

Ofc win+hm+baza na ssd, reszta na HDD daje max value

Odpowiedz
Cytat
olczykandre

jak dysk ssd to tylko ocz vertex 4 :)
wlasnie taki sobie zakupilem mmmmm :*

Odpowiedz
Cytat
innocent2102

zamowilem dzisiaj samsunga 830 64gb, ocenie go i dam znac. Troche glowkowalem nad wyborem pomiedzy vertexem 4 128gb i samsungiem. Jak myslicie wystarczy mi ten dysk? czy nie bedzie ona zamaly, oczywiscie stawiam na nim tylko baze + system.

Odpowiedz
Cytat
DieHardPL

Imo bardzo dużo za mały, 64gb to braknie na sama winde z programami. Screen folderu z bazą, a poprzednia miała >80gb.

Odpowiedz
Cytat