Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Ram 4x4 czy 1x8 i 2x4?

10 Posty
6 Użytkownicy
4 Reakcje
2,400 Wyświetlenia
aleurwal

ziomy potrzebuje pomocyy

https://prnt.sc/6vs1du - mam takiego kompa

posiada 2x 4gb ramu, potrzebuje dokupic jeszcze 8gb ramu, lepiej jest kupic 1x8gb czy kolejne 2x 4gb

Co bedzie lepiej pracowac? 4x 4gb czy 2x4gb i 1x8gb?

jeżeli nie ma różnicy to biorę 1x8g bo znalazłem 70zł taniej :<?

Odpowiedz
Cytat
9 odpowiedzi
bambucza1988

dobre pytanie

Odpowiedz
Cytat
Moderator
baadnewz01

Ja wziąłbym 2x4 jak jedna się zepsuje, to druga będzie wciąż działać :D

Odpowiedz
Cytat
halabasa

2 x żeby używać dual chanela.. albo 4x nie pamiętam jak to dizałało dokładnie ..googel it. DUAL CHANEL RAM

Odpowiedz
Cytat
EmiyaKiritsugu

Tak jak kolega wyzej pisze. Ta płyta obsluguje technologie Dual Channel więc najlepiej kupić parzystą ilość pamięci ram. Skoro piszesz ,że 8gb tańsze sporo to nawet sie nie zastanawiaj i bierz 2 x 8, ewentualnie 4x4. Mam nadzieję,że nie muszę mówić,że najlepiej współpracują ze sobą kości z tej samej serii?

Odpowiedz
Cytat
aleurwal Autor wątku
aleurwal

Napisane przez EmiyaKiritsugu
Tak jak kolega wyzej pisze. Ta płyta obsluguje technologie Dual Channel więc najlepiej kupić parzystą ilość pamięci ram. Skoro piszesz ,że 8gb tańsze sporo to nawet sie nie zastanawiaj i bierz 2 x 8, ewentualnie 4x4. Mam nadzieję,że nie muszę mówić,że najlepiej współpracują ze sobą kości z tej samej serii?

tylko ze już mam 2x4gb i sie zastanawiam czy teraz dokupic 1x8 czy kolejne 2x4

Odpowiedz
Cytat
bambucza1988

mam ten sam problem teraz, mam 2x4 i brakuje

Odpowiedz
Cytat
EmiyaKiritsugu

Napisane przez aleurwal

Napisane przez EmiyaKiritsugu

tylko ze już mam 2x4gb i sie zastanawiam czy teraz dokupic 1x8 czy kolejne 2x4

Tak jak napisałem w poście który cytujesz - technologia Dual Channel do działania potrzebuje dwóch kości sprzężonych ze sobą. Jeśli chcesz więc skorzystać z niej także w kolejnych 8 GB które dokładasz to musisz brać 2 x 4 GB.

ps. sprzężone RAMy powinny być włożone do slotów o tym samym kolorze - w przypadku tej płyty pary tworzą sloty 1 i 3 oraz 2 i 4.

Odpowiedz
Cytat
trzasku

Ja dodam, że kupując ramy nie musisz jakoś szczególnie zwracać uwagę na timingi i taktowanie ponieważ ma to tak znikomy wpływ na pracę, że nie-entuzjasta tego praktycznie nigdy nie zauważy. Jedyne na co powinieneś zwrócić uwagę to dobra firma i najlepiej gwarancja lifetime. :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
aleurwal Autor wątku
aleurwal

dzieki =) ! zamowie 2x4

Odpowiedz
Cytat