No i pojawił się problem, mimo, że złożyłem zamówienie na lapka wtedy kiedy na stronie widniał jako dostępny, okazało się, że już go nie mają.
Będą mieli na dniach taki sam model, tylko różniący się dyskiem twardym, tj. w zamówionym modelu 500gb 7200rpm; w zamienniku 640gb 5400rpm - zaproponowali mi również rabat 100zł, co o tym myślicie? czy różnica pomiędzy 7200 a 5400 rpm jest na tyle znacząca?
Co do dysku to zależy jak będziesz używać komputera gdy będziesz używać go do grania to różnicy tak bardzo nie odczujesz może ciut dłużej będzie widniał pasek ładowania natomiast gry działają tak samo. Różnice może być bardziej widać przy kopiowaniu dużej ilości plików teoretycznie różnica w zapisie na dysk 7200 jest rzędu 4MB/s w stosunku do 5400 wiec nie jest to tak wiele, ogólnie dysk 5400 też da radę i zawsze możesz go wymienić na 7200 jak będziesz chciał
Napisane przez dami3131
Co do dysku to zależy jak będziesz używać komputera gdy będziesz używać go do grania to różnicy tak bardzo nie odczujesz może ciut dłużej będzie widniał pasek ładowania natomiast gry działają tak samo. Różnice może być bardziej widać przy kopiowaniu dużej ilości plików teoretycznie różnica w zapisie na dysk 7200 jest rzędu 4MB/s w stosunku do 5400 wiec nie jest to tak wiele, ogólnie dysk 5400 też da radę i zawsze możesz go wymienić na 7200 jak będziesz chciał![]()
Obawiam się, że różnica będzie odrobinę większa. Tak na szybko wartości dotyczące dwóch laptopów, FX600 oraz GE620. FX620 ma dysk WD o pojemności 500 GB i prędkości 5400 obr/min (tak jak i FX600, więc bardzo możliwe, że jest to ten sam dysk)
Test odczytu sekwencyjnego:
- FX600 50,4 MB/s
- GE620 83,4 MB/s
Czas dostępu:
- FX600 19 ms
- GE620 16,6 ms
(źródło: www.notebookcheck.pl)
Jeżeli pozostaniesz przy GE620, to znalazłem Ci go TUTAJ w wersji z systemem Windows 7 Home Premium 64bit
Napisane przez trustonka
Napisane przez dami3131
Co do dysku to zależy jak będziesz używać komputera gdy będziesz używać go do grania to różnicy tak bardzo nie odczujesz może ciut dłużej będzie widniał pasek ładowania natomiast gry działają tak samo. Różnice może być bardziej widać przy kopiowaniu dużej ilości plików teoretycznie różnica w zapisie na dysk 7200 jest rzędu 4MB/s w stosunku do 5400 wiec nie jest to tak wiele, ogólnie dysk 5400 też da radę i zawsze możesz go wymienić na 7200 jak będziesz chciał![]()
Obawiam się, że różnica będzie odrobinę większa. Tak na szybko wartości dotyczące dwóch laptopów, FX600 oraz GE620. FX620 ma dysk WD o pojemności 500 GB i prędkości 5400 obr/min (tak jak i FX600, więc bardzo możliwe, że jest to ten sam dysk)
Test odczytu sekwencyjnego:
- FX600 50,4 MB/s
- GE620 83,4 MB/sCzas dostępu:
- FX600 19 ms
- GE620 16,6 ms
(źródło: www.notebookcheck.pl)Jeżeli pozostaniesz przy GE620, to znalazłem Ci go TUTAJ w wersji z systemem Windows 7 Home Premium 64bit
Powiedziałem im, że do jutra się zastanowię - jeżeli rzeczywiście zaproponują mi te 2299pln mimo wolniejszego twardziela, to zastanawiał się nie będę. A na lapku najprawdopodobniej będę jechał na XP, także siódemka mnie nie robi:P.
Już się poprawiam możliwe że ciut się pomyliłem co do tej różnicy i możesz mieć racje trustonka ale na te wyniki ma wpływ trochę wiecej czynników np producent dysku i to że dyski " ładowane " do lapków są trochę gorszej jakości niż te w komputerach stacjonarnych, dlatego że rozmiary dysków w laptopach są mniejsze przez co mniejsza jest prędkość obrotu talerzy (dokładnie prędkość kątowa czy coś) czyli tak naprawdę 7200 nie jest 7200. Ale nie wydaje mi się aby ta różnica była aż tak wielka i odczuwalna choć na pewno występuje.
Jeśli rzeczywiście zaproponują ci 2299 zł to kup go i gdybyś chciał wymienić dysk twardy na szybszy to i tak wyjdzie ci mniej niż 2700 zł wiec się opłaca a co do systemu to jednak ja doradził bym ci Win 7 zdecydowanie lepszy od XP i stabilniejszy ja sam długo pracowałem na XP ale gdy trochę bliżej przyjrzałem się 7 to od razu ją pokochałem
Get a Mac uzywany macbook pro early 2008 ostatni model przed unibody 2100-2500 zalezy z jaka karta graficzna czy 256/512 mb pamieci stawiasz dwa systemy windows do pokera osx do codziennej pracy w internecie filmow i calego innego badziewia
Jak zamierzasz grac z HUDem dużo stolików to bierz 7200 obr.
Trackery wykorzystują bazę danych Postgress i tak ilość zapisów/odczytów gdy masz w bazie parę M rąk i baza ma ~30GB już robi różnicę.
Przy przegrywaniu dużych plików to akurat słaby argument bo zawsze możesz poczekać chwilę dłużej aż film się przegra ale gdy grasz 20 stolików to raczej info z HUDa chcesz od razu.
zamówiłem http://www.x-kom.pl/p/69918-notebook-laptop-15,6-msi-ge620-417xpl-i5-2410m-4gb-640-dvd-rw.html w cenie 2299zł
Napisane przez Yrly
Get a Mac uzywany macbook pro early 2008 ostatni model przed unibody 2100-2500 zalezy z jaka karta graficzna czy 256/512 mb pamieci stawiasz dwa systemy windows do pokera osx do codziennej pracy w internecie filmow i calego innego badziewia
miałem imac'a, jakoś nie kręci mnie osx do codziennego użytku, czasu też nie mam żeby partycjonować, bawić się:P
Napisane przez ktosik
Jak zamierzasz grac z HUDem dużo stolików to bierz 7200 obr.
Trackery wykorzystują bazę danych Postgress i tak ilość zapisów/odczytów gdy masz w bazie parę M rąk i baza ma ~30GB już robi różnicę.Przy przegrywaniu dużych plików to akurat słaby argument bo zawsze możesz poczekać chwilę dłużej aż film się przegra ale gdy grasz 20 stolików to raczej info z HUDa chcesz od razu.
jeżeli nie będzie się sprawdzał, to po prostu wymienię twardziela:P
dzięki za rady,
pozdro
Napisane przez MightySparow
Nie będzie Ci przeszkadzała ta mała rozdzielczość do grania na wielu stolikach ?
w domu będzie podpięty do 24"
Napisane przez Sepurta
Jak już będziesz go miał skrobnij coś o nim, będę wdzięczny![]()
wyślą mi go dopiero bodajże 23 sierpnia,
np
odświeżam
nosze się z zamiarem kupienia lapsa. dość intensywnie myślę nad
http://www.x-kom.pl/p/72307-notebook-laptop-15,6-asus-x53sv-sx891-8-i7-2670qm-8gb-750-dvd-rw.html
Procesor Intel Core i7-2670QM (Od 2.20 GHz do 3.10 GHz, 6 MB cache)
Przekątna ekranu 15.6"
Nominalna rozdzielczość 1366 x 768
Karta graficzna nVidia GeForce GT 540M
Wielkość pamięci karty graficznej 1024 MB DDR3 (pamięć własna)
Dysk twardy 750 GB SATA 7200 obr.
i cena 2900 jakoś w miare znośna. docelowo będę chciał podpiąć go pod monitor, więc przeboleję te 1366x786. natomiast jedno mnie mocno męczy.
procesor. brać 2 czy 4 rdzenie? gdzieś jeszcze widziałem msi z lepszą grafiką
http://www.x-kom.pl/p/70701-notebook-laptop-15,6-msi-ge620dx-443xpl-i5-2430m-8gb-500-dvd-rw.html
rozchodzi się o to, czy to w ogóle jest sens pakować się w lapsie na 4 rdzenie. fakt, odpaliłbym sobie jakąś gierke czy coś, ale jakiegoś zaawansowanego renderingu czy obróbki grafiki nie przewiduję. no po prostu mam zonka
Zawsze warto brać trochę lepszy sprzęt bo za jakiś czas (może pół roku, może wcześniej) będzie ci brakowało tych 2 rdzeni.
Ten Asus wygląda fajnie i ma 750 GB HD 7200obr - cena jest ok.
pozdrawiam
odświeżam, szukam jakiegoś lapka do 2.5k PLN, służącego głównie do nauki, pokera, oglądania filmów no i słuchania muzyki
w temacie sprzętu jestem zielony więc jakby mi ktoś nakreśił na co zwracac uwagę to byłbym wdzięczny
przy wyborze laptopa należy zwracać uwage na kamery i ochroniarza. a tak poważnie. min i5, min 4gb ram ddr3 1333mghz (zawsze za ~140 ziko można dokupić drugąkość 4gb), dysk 7200 obrotów, standardową grafą powinien być gf540m (1gb vram, natomiast trafiają się też 2gb vram, ale to chwyt marketingowy, ponieważ ta karta nie jest w sanie tyle obsłużyć).
jak kolega wyzej wspomnial, pamietaj ZAWSZE zwracaj uwage na predkosc dysku. Martetingowcy walczą na terebity, nikt nie wspomni ze dysk ma tylko 5400 obr