Napisane przez Pyszu
A co jeśli powiem, że:
- karta graficzna ATI Mobility Radeon HD 5730 z tego MSI jest mocno średnia na rozdzielczości wyświetlacza laptopa może dawać radę, ale na zewnętrznym monitorze w FullHD nie pociągnie max detali bez smażenia
-szybki procek i pamięć jest pojęciem mocno względnym
-najlepsze głośniki wbudowane w laptopa dostępne na rynku są gorsze od takich poślednich za 120zł sam mam w laptopie 6 głośników i subwoofer od dwóch lat i sam nie wiem po co to tam jest. Tani chłyt marketindody
Nie znam laptopa w cenie powyżej 2000 bez takich rzeczy jak reszta ww myślników.
Do pokera teraz w podanym przez Ciebie przedziale cenowym nada się każdy.
To ja powiem, że:
- może masz rację, jeśli chodzi o tę kartę. Wcale nie twierdzę, że sobie poradzi w większej rozdzielczości w FullHD. Mówię tylko, że po dogłębnym przeanalizowaniu ofert na rynku, nie znalazłem laptopa do 3000zł z lepszą kartą graficzną.
- opierałem się na rankingach notebookcheck.pl jeśli chodzi o procek i kartę graficzną. Pamięci nie sprawdzałem, ale miałem wystarczającą wiedzę na ten temat, aby kupić odpowiednio szybką.
- nie twierdzę, że głośniki w laptopach są wypasione. Ogólnie są za słabe do dobrego odtwarzania muzyki, ale tutaj trzeba zgodzić się na kompromis między mobilnością laptopa, a dzwiękiem. Przecież nie będziesz brał "na wyjazd" głośników, których nie zawsze będzie można podłączyć. Doceniłem głośniki w laptopie, gdy kiedyś przedstawiałem prezentację audio na laptopie, niestety głos był tak cichy, że musialem użyć zewnętrznych głośników. Te w MSI są tak dobre, że słyszę wszystko w drugim pokoju.
Jeśli chodzi o subwoofer to nie jest to chwyt marketingowy, ale realne ulepszenie. Ten model MSI posiada przycisk szybkiego uruchamiania trybu cinema, który uaktywnia subwoofer. Różnica jest spora. W trybie cinema OFF w ogóle nie słychać basów, natomiast w cinema ON słychać przyjemne niskie tony.
Oczywiście dzwięk i tak jest do dupy i nic nie zastąpi głośników zew., ale jak na laptopa, to moim zdaniem dzwięk gniecie jajca
- "Nie znam laptopa w cenie powyżej 2000 bez takich rzeczy jak reszta ww myślników." A ja znam, niektóre nie posiadają, nie chce mi się teraz szukać znowu, ale kiedyś chcialem się zdecydować na jednego laptopa, ale niestety nie posiadał m.in. bluetooth i/lub czytnika kart pamięci.
- "Do pokera teraz w podanym przez Ciebie przedziale cenowym nada się każdy." Tu się zgadzam w 100%.