Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Notebook 2-3k PLN.

59 Posty
19 Użytkownicy
0 Reakcje
8,323 Wyświetlenia
letsgamble92

Jako, że mamy na forum sporo znawców, proszę o pomoc w wyborze laptopa:

• 2-3k PLN
  • dedykowana grafa
  • możliwość podpięcia monitora 24'' (1920x1080)
  • pełnowymiarowa klawiatura
  • wyświetlacz 15''-17''
  • laptop będzie pracował ok 75% każdej doby

warto zainwestować jeszcze w jakąś chłodzącą podstawkę?

Z góry dzięki i pozdrawiam!

Odpowiedz
Cytat
58 odpowiedzi
galer

Proszę moda o przesunięcie tematu do działu Technologia i oprogramowanie.

Tu parę linków z forum o notebookach i laptopach, które mogą pomóc:

1

2

3

4

5

6

Odpowiedz
Cytat
letsgamble92 Autor wątku
letsgamble92

Napisane przez galer
Proszę moda o przesunięcie tematu do działu Technologia i oprogramowanie.

Tu parę linków z forum o notebookach i laptopach, które mogą pomóc:

1

2

3

4

5

6

dziekówka za linki :f_thumbsup:
niestety nie znalazłem nic dla siebie _mad:

dodam jeszcze, że na lapku będę grał w poksa (12-30 stołów) + HM; często oglądał filmy; w gry nie gram

Odpowiedz
Cytat
gadouk

po co linki do tematow z 2008 roku jak to juz prehistoria ?(

Odpowiedz
Cytat
MightySparow

Fajnie by było żeby jakiś ekspert się wypowiedział, bo też chcę coś takiego kupić na multitablowanie i za taką cenę.

Odpowiedz
Cytat
galer

Napisane przez gadouk
po co linki do tematow z 2008 roku jak to juz prehistoria ?(

A po co ten post? W czym pomoże autorowi ?(

Zawsze może poczytać na co najbardziej zwrócić uwagę w lapku do pokera.

..a ostatnie posty są z 2009 a nie 2008 ;)

Odpowiedz
Cytat
napalm77

poecam asusa 17". ja mam typ K70I. dałem za niego ok 2400 na święta. mój tyle godzin nie chodzi ale czasami zdarza sie z 10-12h na dobę. prawie wcale nie czuć temperatury tzn. że sie grzeje. miałem kiedyś hp kupiony 2005 niestety porażka pod tym wzgledem, dość mocno sie grzał i poza tym wentylator sie zapychał a i trudno hp sie rozkrecał tyle miał śrubek zatrzasków nawet w serwisie się męczyli na moich oczach aby wyczyścić wentylator

Odpowiedz
Cytat
maesky87

Zawsze przed zakupem poważnej rzeczy, która ma mi długo służyć, zagłębiam się w internetowych czeluściach i czytam, czytam, czytam...Dlatego bez wątpienia mogę polecić:
http://www.electromarket.pl/Notebook_MSI_GE600_095XPL_Czarny-MOBMISNOT0456_2,610.html

Kupowałem w lutym, ale sądzę, że w tym przedziale cenowym nie ma lepszej konfiguracji technicznej nawet teraz. Cena rownież nadal się nie zmieniła.

Ten lapek ma wszystko czego oczekiwałem:
- dobra karta graficzna - potrafi uruchomić najnowsze gierki na wysokich detalach
- szybkie procek i pamięć
- dysk 500gb, czyli standard
- bardzo dobre głośniki (jak na laptopa) z subwooferem + karta muzyczna 7.1
- wypalara dvd
- czytnik kart
- bluetooth
- wbudowana kamera internetowa 2.0 mpx

Jedyne co ma słabsze to max. rozdzielczość, bo tylko 1366x768 i ekran tylko 16", ale to mi nie przeszkadzało, bo i tak chciałem podpiąć LCD 24". Obecnie lapek podpięty przez HDMI do Samsunga B2430HD.

Podsumowując, szczerze polecam _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
MightySparow

Napisane przez maesky87
Zawsze przed zakupem poważnej rzeczy, która ma mi długo służyć, zagłębiam się w internetowych czeluściach i czytam, czytam, czytam...Dlatego bez wątpienia mogę polecić:
http://www.electromarket.pl/Notebook_MSI_GE600_095XPL_Czarny-MOBMISNOT0456_2,610.html

Kupowałem w lutym, ale sądzę, że w tym przedziale cenowym nie ma lepszej konfiguracji technicznej nawet teraz. Cena rownież nadal się nie zmieniła.

- dobra karta graficzna - potrafi uruchomić najnowsze gierki na wysokich detalach
- wypalara dvd
- czytnik kart
- bluetooth

Jedyne co ma słabsze to max. rozdzielczość, bo tylko 1366x768 i ekran tylko 16", ale to mi nie przeszkadzało, bo i tak chciałem podpiąć LCD 24". Obecnie lapek podpięty przez HDMI do Samsunga B2430HD.

Dokładnie na taki post czekałem, wielkie dzięki ;)

Odpowiedz
Cytat
Pyszu

Napisane przez MightySparow

Napisane przez maesky87

- wypalara dvd
- czytnik kart
- bluetooth

Dokładnie na taki post czekałem, wielkie dzięki ;)

A co jeśli powiem, że:
- karta graficzna ATI Mobility Radeon HD 5730 z tego MSI jest mocno średnia na rozdzielczości wyświetlacza laptopa może dawać radę, ale na zewnętrznym monitorze w FullHD nie pociągnie max detali bez smażenia
-szybki procek i pamięć jest pojęciem mocno względnym
-najlepsze głośniki wbudowane w laptopa dostępne na rynku są gorsze od takich poślednich za 120zł sam mam w laptopie 6 głośników i subwoofer od dwóch lat i sam nie wiem po co to tam jest. Tani chłyt marketindody

Nie znam laptopa w cenie powyżej 2000 bez takich rzeczy jak reszta ww myślników.

Do pokera teraz w podanym przez Ciebie przedziale cenowym nada się każdy.

Kup sobie takiego jaki Ci się spodoba. Jedynie pytanie czy chcesz płacić za markę...

Kumpel ma Lenovo mówi, że niezawodne bo IBM. Ja kupiłem i po tygodniu pojechał do serwisu na miesiąc nie polecam. Brat ma Samsunga niby szajs i sypie się na potęgę a od ponad czterach lat jedynie go czyści i zmienia paste na procku. Ojciec ma HP - niezniszczalny kumpel HP ten sam modem co chwile coś mu się przegrzewa przepala i ogólnie sypie.
Wszystko kwestia przypadku.

Mnie napędziły do wystukania czegoś na klawiaturze opinie tego "cudownego" MSI

za te bajery i diody brałbym w ciemno.
brak wad.... no pewnie _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
maesky87

Napisane przez Pyszu

A co jeśli powiem, że:
- karta graficzna ATI Mobility Radeon HD 5730 z tego MSI jest mocno średnia na rozdzielczości wyświetlacza laptopa może dawać radę, ale na zewnętrznym monitorze w FullHD nie pociągnie max detali bez smażenia
-szybki procek i pamięć jest pojęciem mocno względnym
-najlepsze głośniki wbudowane w laptopa dostępne na rynku są gorsze od takich poślednich za 120zł sam mam w laptopie 6 głośników i subwoofer od dwóch lat i sam nie wiem po co to tam jest. Tani chłyt marketindody

Nie znam laptopa w cenie powyżej 2000 bez takich rzeczy jak reszta ww myślników.

Do pokera teraz w podanym przez Ciebie przedziale cenowym nada się każdy.

To ja powiem, że:

- może masz rację, jeśli chodzi o tę kartę. Wcale nie twierdzę, że sobie poradzi w większej rozdzielczości w FullHD. Mówię tylko, że po dogłębnym przeanalizowaniu ofert na rynku, nie znalazłem laptopa do 3000zł z lepszą kartą graficzną.

- opierałem się na rankingach notebookcheck.pl jeśli chodzi o procek i kartę graficzną. Pamięci nie sprawdzałem, ale miałem wystarczającą wiedzę na ten temat, aby kupić odpowiednio szybką.

- nie twierdzę, że głośniki w laptopach są wypasione. Ogólnie są za słabe do dobrego odtwarzania muzyki, ale tutaj trzeba zgodzić się na kompromis między mobilnością laptopa, a dzwiękiem. Przecież nie będziesz brał "na wyjazd" głośników, których nie zawsze będzie można podłączyć. Doceniłem głośniki w laptopie, gdy kiedyś przedstawiałem prezentację audio na laptopie, niestety głos był tak cichy, że musialem użyć zewnętrznych głośników. Te w MSI są tak dobre, że słyszę wszystko w drugim pokoju.
Jeśli chodzi o subwoofer to nie jest to chwyt marketingowy, ale realne ulepszenie. Ten model MSI posiada przycisk szybkiego uruchamiania trybu cinema, który uaktywnia subwoofer. Różnica jest spora. W trybie cinema OFF w ogóle nie słychać basów, natomiast w cinema ON słychać przyjemne niskie tony.
Oczywiście dzwięk i tak jest do dupy i nic nie zastąpi głośników zew., ale jak na laptopa, to moim zdaniem dzwięk gniecie jajca :P

- "Nie znam laptopa w cenie powyżej 2000 bez takich rzeczy jak reszta ww myślników." A ja znam, niektóre nie posiadają, nie chce mi się teraz szukać znowu, ale kiedyś chcialem się zdecydować na jednego laptopa, ale niestety nie posiadał m.in. bluetooth i/lub czytnika kart pamięci.

- "Do pokera teraz w podanym przez Ciebie przedziale cenowym nada się każdy." Tu się zgadzam w 100%.

Odpowiedz
Cytat
letsgamble92 Autor wątku
letsgamble92

czy Sony Vaio to dobry wybór?

Odpowiedz
Cytat
maesky87

Napisane przez letsgamble92

Podaj konkretny model, który Cię interesuje.

Ale tak w ogóle to za Sony się przepłaca. Pamiętam chciałem kupić model za 3600zł, ale był gorszy pod względem podzespołów od mojego obecnego msi i w dodatku był o 900zł droższy.

Odpowiedz
Cytat
letsgamble92 Autor wątku
letsgamble92

Napisane przez maesky87

Napisane przez letsgamble92

Podaj konkretny model, który Cię interesuje.

Ale tak w ogóle to za Sony się przepłaca. Pamiętam chciałem kupić model za 3600zł, ale był gorszy pod względem podzespołów od mojego obecnego msi i w dodatku był o 900zł droższy.

Masz rację, bez sensu przepłacać za wygląd.
Także szukam dalej jakiejś wytrzymałej maszynki:P.

Odpowiedz
Cytat
ligabb

http://www.vobis.pl/oferta/notebooki/notebooki/ultrawydajne/103719_samsung_rf511_i7-2630qm.aspx miałem go kupować, ale wybrałem jednak monitor + xbox kiedy dowiedziałem się, że wiedźmin 2 będzie na xbox'a, a na tym lapkku i tak by słabo chodził. ale do pokera/filmów masz tu mocny procesor.

Odpowiedz
Cytat
letsgamble92 Autor wątku
letsgamble92

Napisane przez ligabb
http://www.vobis.pl/oferta/notebooki/notebooki/ultrawydajne/103719_samsung_rf511_i7-2630qm.aspx miałem go kupować, ale wybrałem jednak monitor + xbox kiedy dowiedziałem się, że wiedźmin 2 będzie na xbox'a, a na tym lapkku i tak by słabo chodził. ale do pokera/filmów masz tu mocny procesor.

bardzo fajna konfiguracja,
dzieki

Odpowiedz
Cytat

A jakieś toshiby?

Odpowiedz
Cytat

laptop będzie pracował ok 75% każdej doby

]

No to jak będzie tak często pracował to polecam Toshibę (seria L505). Odkąd przeszedłem na lapki tej firmy to dopiero poznałem co to niezawodność. A też używam lapka niemal 24h na dobę. Mój obecny trzyma 2 lata i żadnych śladów użytkowania nie widać. Nawet na obudowie ale z tego słyną l505. Ciekawostka, mój szwagier pracował w dużym centrum serwisowym i na 1000 zgłaszanych lapków czasem może 1 miał oznaczenie Toshiba :)

HP, Acery, Samsungi itd. pod względem wytrzymałości się chowają.

Jedyna wada Toshibek to dość słabe karty wifi i baterie trzymają z max. 2-3h. Ale jak komp ma pracować jak stacjonarny to raczej nie jest to problem.

Chłodzące podstawki niepotrzebne.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez TheGreat55

laptop będzie pracował ok 75% każdej doby

]

No to jak będzie tak często pracował to polecam Toshibę (seria L505). Odkąd przeszedłem na lapki tej firmy to dopiero poznałem co to niezawodność. A też używam lapka niemal 24h na dobę. Mój obecny trzyma 2 lata i żadnych śladów użytkowania nie widać. Nawet na obudowie ale z tego słyną l505. Ciekawostka, mój szwagier pracował w dużym centrum serwisowym i na 1000 zgłaszanych lapków czasem może 1 miał oznaczenie Toshiba :)

HP, Acery, Samsungi itd. pod względem wytrzymałości się chowają.

Jedyna wada Toshibek to dość słabe karty wifi i baterie trzymają z max. 2-3h. Ale jak komp ma pracować jak stacjonarny to raczej nie jest to problem.

Chłodzące podstawki niepotrzebne.

Ja mam toshibe juz 4 lata. intensywnie użytkowana, często przenoszona. Jedyna naprawa to kabel od zasilacza bo się przetarł. Cudowne komputery

I to model raczej zdolnej półki - L40

Odpowiedz
Cytat
letsgamble92 Autor wątku
letsgamble92